Skocz do zawartości
IGNORED

Thorens TD-160, TD-165 czy warto?

b

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jako że jestem nowy na forum piszę wprost - jak większość zarejestrowanych tutaj osób nie jestem audiofilem i nie znam się na hi-endowych rzeczach wogóle, jestem prostym polaczkiem posiadającym w domu wzmacniacz Technics SU-v90d, kolumny JBL-lx80, cd technics sl-pg 590 czyli wszystko jasne :-) sprzet mam raczej kaszanka procz średniej klasy kolumn. To tak na wstepie zeby bylo wiadomo co ze mnie za jeden:-) Ale do rzeczy - noszę się z zamiarem kupna tańszego gramofonu, wiem że wśród forumowiczów bardzo zachwalacie Thorensy. I dlatego też bardzo zwrócilem uwagę na te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1.czy warto w tej cenie kupic ktorys z nich,

2.czy nie bedzie problemow z dokupieniem nowej wkladki,

3.czym sie rozni wersja 165special od 160 ktory lepszy?

4.Czy te gramofony z wiekiem staja sie zawodne i sa skarbonka bez dna? Moja uwage zwrocil tez swego czasu Dual 505-4 audiophile concept moze ten bylby lepszy? Wiem ze tego typu tematy zakladane przez "zółtodziobów" troche Was drażnią i niechętnie pomagacie. Jednak ja postanowilem że spróbuję skorzystać z naprawdę fachowych porad bo te gramofony nie dają mi spać :-) Oczywiscie przetrzepałem forum w poszukiwaniu informacji ale mam niedosyt i nie wiem co mam robić, troche boje sie kupowac taki stary sprzet. Zastanawialem sie kiedys nad jakims dualem direct drive quarz ale słyszalem że są zawodne i strach kupować gramofony automaty. Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za zawracanie głowy. Serdecznie pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/21170-thorens-td-160-td-165-czy-warto/

>1.czy warto w tej cenie kupic ktorys z nich

moim skromnym zdaniem cena zdecydowanie za wysoka, dwóch moich znajomych kupiło własnie td160; jeden za 350 (prawie jak nowy), drugi za 200,- (ale w zdecydowanie gorszym stanie), sam kupiłem td 145mkII za 400,-

>2.czy nie bedzie problemow z dokupieniem nowej wkladki,

wrecz przeciwnie, to co tam siedzi prawdopodobnie musi byc wymienione ;-), kłopotów zadnych, wybor tez duzy, wedle gustu, oba ramiona sa srednio ciezkie chyba 16,5g wiec nie ma problemów

>3.czym sie rozni wersja 165special od 160 ktory lepszy?

ramieniem, 160 ma antyskating magentyczny, 165 na żyłce, który lepszy to nie wiem, ale 160 ma

wiekszy magic ;-))))

>4.Czy te gramofony z wiekiem staja sie zawodne i sa skarbonka bez dna?

bez przesady, tylko kupujac nalezy sprawdzic pasek, silnik (drogi jak ch..ra i ne do dostania) luzy na wałkach itp

no i oczywiscie same ramię, troche zabawy jest z ustawieniem tego wszystkiego, ale mozna sobie poradzic

>czasu Dual 505-4 audiophile concept

duala nie znam

pozdrowienia

Witam ponownie, gramofon Td 160 jest juz w domku :- ) co do ceny to nie zastanawialem sie nad nia jest mysle w granicach rozsądku a sprzecik chcialem miec szybko bo troche sie napalilem , w porownaniu do mojego starego bernarda 434 Thorens jest mistrzem swiata. Stan zewnetrzny rzeczywiscie idealny jak zapewnil mnie sprzedawca pokrywka zero rys. ciekawe jak w srodku ale to juz musialby fachura zobaczyc. Na moje ucho wszystko dziala sprawnie, obroty mysle ze takie jak powinny byc. Musze jeszcze wymienic wkladke mysle narazie o zwyklej Ortofon OMB 5 lub tez jakies w podobnej cenie. Troche przerazaja mnie ustawienia w moim Thorensie bo nie wiem jak sie w tym odnalezc, pokretelka na ramieniu i wysterownie tego ehhh... no coz musze troche o tym poczytac i jakos sie zabrac do roboty. Aha mam pytanko jakich wymiarow i wlasciwosci jest pasek w tych modelach bo tez bede chcial dokupic zapasowy. Zdrowko!!!

• 7 lat później...

Odkopuje

czy to jest dobra cena ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To tak jak w przypadku wyboru starego samochodu. W dobrym stanie , utrzymany, wygladajacy, po przegladzie , bedzie w cenie. Drugi - styrany , wyglądający na niezadbany, stare opony itd i "okazja" od handlarza ... i ta cena dwa razy mniejsza .

Jak doliczysz to wszystko co trzeba zrobić z tym żle wyglądająym, to czas bedzie nie do rozliczenia ( chyba że masz go za duzo i nie boisz się grzebać w mechanice). Tu masz wszystko od ręki ( jeśli to co o nim "pisze" anons jest prawdą), a wkładka do dogadania ile żyła i w jak komfortowych warunkach .

ps porównaj z najtańszym Thorensem TD158 za ok 1400,00 zł

Talerz w TD158 waży...0,4 kg. To nie jest gramofon, więc nie wiem po co porównywać te dwie rzeczy.

Bezpośrednim następcą TD160 jest 160HD, kosztuje prawie 10000zł...z najtańszym ramieniem regi. Za 5-7 razy mniej można sobie zrobic starą 160 z piękną plintą, wytłumić, zrobić (kupić?) PSU, zmienić ramie, upgradować zawieszenie i taki gramofon będzie grać lepiej niż ten współczesny (łożysko talerza ma większą średnicę, można kupić akrylowy talerz jak komuś się to podoba, chociaż aluminowy talerz waży więcej o ponad kg.).

Śmieszne są ceny niektórych gramofonów, jeszcze bardziej podoba mi się katalog Linna, gdzie ceny zaczynają się chyba od 14tys. zł.

Ważne, że td309 ładnie wygląda i ma dobrą prasę, hehe:)

Szkoda, że ta firma zupełnie upadła.

Kolejne aukcje dobrych gramofonów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu jeszcze stosunkowo tani Linn, przynajmniej narazie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Ukryta Zawartość

A co panowie powiecie o tym thorensie ? Troszke zmodyfikowany, ale czy wart zainteresowania i pieniedzy ?

Ukryta Zawartość

Drogawo - TD160 super to koszt góra 1000zł - ale to dlatego, że ma renome, przecież różni się od zwykłej wersji wytłumieniem i dolną płytą - a to można dorobić za 50-100zł. Rega RB300 to 400-600zł, plus okablowanie, nie orientuje się dokładnie ile. Słabe zdjęcia, ale armboard wygląda na wycięty domowymi metodami, niezbyt estetycznie.

Moim zdaniem lepiej kupić 160-tke za 600-700zł, sprzedać headshell tp63 za 200zł na ebay'u, kupić ramie - wedle uznania linn/rega/może być nawet P-J 9cc za 500-800zł, jak komuś się nie chce robić zamówić armboard z soundsupports - 30funtów. Wytłumienie kosztuje od 20zł, chyba, że ktoś chce mieć znaczek "dynamat", to wtedy 70. Ja zmieniłbym od razu plinte. Czyli po odjęciu ceny headshella wyjdzie 1000-1400zł, w zależności od ramienia.

U mnie wyszło 1000zł, choć gramofon i ramie (linn basik plus) kupiłem tanio - po 400zł, mocno okazyjnie. Plinty jeszcze nie zmieniałem, nie chce rozgrzebywać teraz gramofonu.

Kolejne aukcje dobrych gramofonów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu jeszcze stosunkowo tani Linn, przynajmniej narazie:

Ukryta Zawartość

to jest przykład wspaniałej paranoi

staruch 160-ka idzie za 800

najlepszy z serii 166 idzie za 400

a Linn12 za 4 tyś.

do dziś trwają spory kto komu ukradł projekt tego gramiaka, TH Linnowi czy odwrotnie - tak głupi rynek wycenia "legendy"

a wszystko razem to g..no przy Th124 czy Garrardzie 301

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Tylko że za garrarda trzeba zapłacić przynajmniej 3000zł za napęd, za plintę też trochę wyjdzie, no i ramie. Nie ukrywam, że to gramofony moich marzeń, ale narazie nie ma szans, żebym mógł wyłożyć taką kasę na zabawki.

Jeszcze stroną w sporze jest AR, też wypuścili wcześnie gramofon na sprężynach.

Nie wiem, czy porównywanie idlera z zawieszonym patefonem jest w ogóle słuszne.

Dlaczego nie porównywać ? To i to gramofon. Ja przesiadłem się z Thorensa 160 na Garrarda 401 - różnica jest ogromna. Za napęd dałem mniej niż 2000 z wysyłką. Przyszedł w zastępczej plincie której używałem ponad rok. Ramię miałem z Thorensa (SME 3009) wszystko po kolei. Najpierw może rzeczywiście lepiej zacząć od Thorensa bo przy Garrardzie na starcie trzeba trochę pogrzebać. A grzebania najlepiej uczyć się na gramofonie który prawie nic w środku nie ma.

Trochę namieszałem ale podsumowując Thorens 160 to idealny gramofon na początek. Garrard 401 to spory krok do przodu tylko trzeba wiedzieć czy w kierunku który Ci odpowiada.

Nie wiem, czy porównywanie idlera z zawieszonym patefonem jest w ogóle słuszne.

oczywiście że porównywanie słuszne nie jest, na gumie i sprężynach jest gumowe granie

ale Panowie ponoć dążycie do spektakularnych efektów, stad ładowanie większej kasy w Th generacji 160 uważam za pozbawione sensu

oczywiście że porównywanie słuszne nie jest, na gumie i sprężynach jest gumowe granie

ale Panowie ponoć dążycie do spektakularnych efektów, stad ładowanie większej kasy w Th generacji 160 uważam za pozbawione sensu

I tu się z Mamelem Drogim, co niejednego Thorensa w swym życiu popsuł a nawet zużył, zgodzę jak zwykle zresztą. Tak zwane "ładowanie kasy" w skorniczałego ma taki sam sens, jak ładowanie milionów w urodę jakiejś babci, żeby nas na wyborach Miss Universum reprezentowała.

Dygam nóżką,

Yul

Bo???? argumenty jakie?

Na kornika-nowa plinta, na gume -nowa guma lub elementy dorabiane, a na g---no to nie wiem co kolega mial na mysli. Kompletna retauracja i ramie 3009 i spoko mozna sobie sluchac. Do tego wkladka denon dl110 i jest to muzykalny zestaw. Nie sadze by w tej kasie Ok 2000 caly projekt cos zagralo znaczaco lepiej. Inaczej tak ale znaczaco lepiej raczej nie.

też miło wspominam TH160 z Mision774 i AT?? jak i 166mkIV z sme3009 i Dynavectorem x20

miło, i tyle

argumenty? - dwa - różnica dźwięku jaki uzyskujemy z miękkiego a z twardego zawieszenia i ciężar który w Th160 robi się obudową czyli sam gramiak nadal waży 4k

i ciężar który w Th160 robi się obudową czyli sam gramiak nadal waży 4k

To gdyby takiego RPM-1.3 wpakować w drewnianą skrzynię ala skorniczały, dorzucić mu klapę z grubego pleksi, to ważyłby chyba z 15 kilo, hehe.

Trza by jeszcze dodać magiczne sprężyny ala skorniczały ... ale weny widać w PJ nie mieli i tego nie wymyślili ... ;-)

I wyszło jak wyszło.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.