Skocz do zawartości
IGNORED

Chcialem YAMAHE sprzedawca poleca TEAC

Janek2000

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem przekonany do zakupu następującego zestawu YAMAHY :

- aplituner rx 457

- dvd 557

- eltaxy + sub

poszłem do sklepu, a tu niespodzianka. Sprzedawca ma YAMAHĘ ale mocno przekonuje mnie do zestawu firmy TEAC, z tego co pamiętam to amplituner miał oznaczenie 7D, dvd nie pamiętam a do wszystkiegoo były ładne kolumny M-Audio. Całość grała przyzwoicie.

Poszedłem do domu i szukam czegoś w necie ofirmie TEAC. Jest bardzo mało informacji, na forum też prawie zero, a z tego co znalazłem to tego modelu już chyba się nie produkuje.

Czy ktoś zetknął się kiedyś z tą firmą ?

Czy ma dobry sprzęt ?

Czy jest awaryjna ?

https://www.audiostereo.pl/topic/21115-chcialem-yamahe-sprzedawca-poleca-teac/

Czy TEAC czy Yanaha 457 to nie ma zbyt wielkiej różnicy ... przy takich kolumnach jakie w zestawie oferuja ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja bym radzil wziasc zestaw Yamahy z próbą dogadania sie czy te Eltaxy da sie wymienic na cos lepszego ... lub poprostu sprzedac głoscniki i kupic lepsze kolumny ...

TEAC jest znany z elektroniki komputerowej ...

Ukryta Zawartość

... wiec nie spodziewal bym sie wyszukanego i pełnego ogłady sprzetu ale troche nowinek i rozsadnej żetelnosci podzespołów ... mimo wszystko jednak Yamaha muzycznie powinna dominować ...

Ale równie dobrze mógł Pan Ci polecić Mante ... bo robi świetme klawiaduty i myszy ...

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za wpisy.

Chyba pozostanę przy firmie Yamaha.

Zastanawiałem się czy nie kupić samej elektroniki YAMAHY ( sprzedawca oferuje amplituner 457 + DVD 557 za 1800 zł ) i do tego dobrać kolumny kody 707 + SW 1000, które jest w tej chwili w promocji w cenie 1200 zł. Tylko, że na rzie te kolumny w promocji są tylko w kolorze srebrnym - trzeba czekać może będzie inny kolor )

Co do odsłuchu obu zestawów.

Zestaw TEAC był akurat podłączony, co do YAMAHY to w sklepie mieli tylko elektronikę a na kolumny trzeba poczekać. Ale jeżeli się uda to odsłucham oba zestawy.

Dam znać na co się zdecyduje.

Pozdro.

Janek - dobry wybór - jesli masz wybierac z TYCH promocji ...

ale moze ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teac znany tylko z rynku komputerowego? Co za bzdura...

Ukryta Zawartość

Janek poczytaj sobie o tym sprzęcie tutaj.

Z jakiego jesteś miasta? To może coś wykombinujemy z jakimś zestawem kina...

gg: 8629501

Ukryta Zawartość

Jestem z okolic Trójmiasta.

Chcę wydać na kino ok. 3000 zł

W tej chwili jestem na 80 % - 90 % zdecydowany na YAMAHĘ.

Początkowo myślałem o całym zestawie KODY, zle na forum nie są one dobrze oceniane.

Jeżeli chodzi i firmę TEAC to trochę mnie przeraża to, że tak mało jest o niej w sieci. Żadnych opinii, testów - prawie nic. Jak ta firma wypada w porównaniu z Yamahą, Denonem, Pionierem ? Jak z niezawodnością ? Czy jeżeli kupię ten sprzęt to czy nie rozpadnie mi się po miesiącu ?.

Wiadomo że YAMAHA jest dobra ale widzę że teraz za wszelką cenę chcecie udowodnic że TEAC jest również niezłym producentem i to z "tradycjami".

Z całym szacunkiem, pomijając może zestawy i amplitunery z niższej półki, to z pewnością YAMAHA ma większe tradycje, bogatsza historię i więcej wspólnego z muzyką i akustyką niż jakiś chiński TEAC.

Kto bierze udział w aranżacji sal koncertowych, zestrajaniu sprzętu akustycznego w teatrach, operach, kto od dziesiątek lat tworzy instrumenty muzyczne? Nie, nie TEAC. TO YAMAHA.

Jesli chodzi o amplitunery do kina domowego to bezapelacyjnie lepsza jest Yamaha. Co to do dvd to Yamaha uzywa napędów Philipsa, a Teac - Sony. Mechanika Sony jest mniej awaryjna, ale nie wiem jak gra dvd Teaca trzeba by posluchac, bo jesli gra tak jak np. Pioneer to bierz bez zastanowienia dvd Yamahy mimo napędu Philipsa.

być moze TEAC to firma przodujaca w dudowie napendów do pralek ale muzycznie mnie nie przekonuje ( widzialem nawet ich mikrofalówki, wiec ... )

sugeruje ze nie trzeba ślepo wierzyc w promocje ... ten Pioneer to przykład dobrego czytnika + przeyzwoitego amplitunera ... mysle ze mozna poszukac wiecej ciekawych zestawien - ale to kwestia kasy i tak naprawde oczejkiwan ...

spewnoscia w takim duuuzym 3miescie jest wiecej mozliwosci Obaczenia i Osłuchania....

nikt nie neguje możliwości Yamahy (sam ją posiadam) i faktycznie jest liderem jeśli chodzi o amplitunery KD, ale nie wypisujcie pierdół o TEAC'u, bo to że robi w IT jeszcze o niczym nie świadczy, Yamaha tez produkowała nagrywarki komputerowe. TEAC nie jest chińską firmą - to tak na marginesie.

Poczatki firmy TEAC siegaja wczesnych lat 50-tych. W 1953 roku Katsuma Tani zalozyl firme "Tokyo Television Accoustic Company". Trzy lata pózniej powstala firma "Tokyo Electro Accoustic Company". Obie firmy utworzyly w 1964 roku joint venture i od tej pory wystepuja pod nazwa TEAC. Juz w polowie lat 60-tych firma TEAC przedstawila pierwszy profesjonalny naped tasmowy do komputerów. W stosunkowo krótkim czasie dolaczyly do tego wszystkie nosniki pamieci, uzywane w elektronicznej obróbce danych. Firma TEAC jako pierwsza w swiecie (1978) wprowadzila na rynek naped dyskietek 5,25" oraz jako jedna z pierwszych naped 3,5" (1983), dokonujac w ten sposób przelomu w technologii zapisu danych dla komputerów osobistych. Obecnie Grupa TEAC zatrudnia ponad 1200 pracowników na wszystkich kontynentach swiata.

nie, nie widzę związku - próbujecie przekonać na podstawie tezy, że skoro Yamaha jest dobra, to TEAC jest do niczego. Trzeba spojrzeć na te kwestię obiektywnie, zresztą ja nikogo nie zmuszam do kupowania TEAC'a

Witam.

Jesli jesteś z trójmiasta to moge ci polecic sklep w Gdańsku który cie na pewno nie okłamie ani nie bedzie naciagał na byle co. Znam dobrze szefa kupuje u niego sprzet od czterech lat i jeszcze sie nie zdarzylo zebym zapłacił drozej niż w MM. Facet jest bardzo plastyczny a na miejscu możesz przesłuchac conajmniej kilku zestawów bo jest dobrze zaopatrzony. Ja osobiscie kupiłem u nego Yamahe RXV 640 i ostatnie dvb S657 i powiem ci że jestem super zadowolony. gośc ma tez sprzęt Denona , HK, wspomnianego TEAC, Sony , Pioniera.jak jestes zainteresowany to odpisz dam ci namiar .

Pozdrawiam

sam mam wzmacniacz teac ax-1000 i jestem z niego bardzo zadowolony interesuje sie komputerami i sprzetem hi fi troche juz czytalem o tym i ogulnie moge powiedziec ze yamaha to rzetelna firma godna zaufania ale teac jest moim zdaniem nie gorszy moze nawet troszke lepszy to kompletna bzdura ze jest dobry tylko w komputerach, ja bym na twoim miejscu kupil tika :)

elfan -> nie opowiadam bzdur tyklko uprzedzam ze jesli ktos poluje na promocje ( wiec liczy sie z kasą ) nie jest jeszcze wirafinowanym audiofilem i potrzeba mu kina domowego z dobrym brzemieniem to nie ładuje sie w firme typu TEAC który moze i ma jednostkowe modela o dobrych parametrach lecz jak wiekszosc dużych "żółtych" firm produkuje wszysto ( wykupujac mniejsze firemki lub pod wlasmym szyldem montuje "coś tam" z innej branzy ) TEAC wywodzi sie z branży komputerowej - poszerza swoja oferte tak jak n.p. DEAWOO - elektronike ma spoko - ale nie zachwycalbym sie ich sprzetem budzetowym. Swego czasu posiadalem ( po namowie dooobredo znajomego ) amplituner firmy sherwood ( firma rekomendowana i naprawde zacna ) ale model jeden z najniższych - poprostu zenada pod wzgledem dzwieku i serwisu ( to jakies 5 lat temu ) . Dla tego jesli ktos ma wybór miedzy znana doceniana marka a "wyrobem audio" za umiarkowana cene w promocji - to niech nie kombinuje ...

got: A o czymś takim jak VRDS Teac'a słyszałeś? Ta firma ma duże tradycje, dużo starsze niż napędy CD-ROM....

Nie jest tak znana jak Yamaha. Jeśli chodzi i zarzut "chińszczyzny" - a ten amplituner i DVD Yamahy to gdzie jest składany - ręcznie w Japonii (ręcznie może tak, ale na zachód od Japonii). Nie neguj firmy tylko dlatego, że jej nie znasz.

-> qot

Idąc Twoim tokiem rozumowiania również nie kupujcie Yamahy, bo oprócz sprzętu AV, robi fortepiany, motocykle, silniki do motorówek i kosiarki do trawy :-)

pozdrawiam

Gustaw

- nie i dla tego nie kupil bym TEAC ... i nikt mi nie bedzie wmawial ze budzetowy TEAC to "znany sprwawdzony sprzet" - mówie zeby niekt nie popełnił mojego błędu z Sherwoodem

owszem - i to JAKIE !!!

motoykle, silniki - hymmm ;-)))

jeszcze dodam ze świetny sprzet estradowy i ekeltronike dla muzyków ...

got: Masz dosyć interesujące podejście: nie słyszałem o czymś więc to nie może być dobre. Marketing i reklama czynią cuda.

PS. Nie neguję Twojego wyboru - sam od Yamahy zaczynałem.

• 5 miesięcy później...

->got

>być moze TEAC to firma przodujaca w dudowie napendów do pralek ale muzycznie mnie nie przekonuje (

>widzialem nawet ich mikrofalówki, wiec ... )

got - mogę zrozumieć zdecydowane preferowanie Yamahy jeżeli nic nie wiesz o Teac'u ale deprecjonowanie tej marki bo pralki i mikrofalówki widziałeś z tym logo to przegięcie...

Widzę że masz DVD znanej i popularnej marki - pomijając fakt że robi niezłe napędy, to ... jakoś tostery, miksery, odkurzacze i inne cudaki z oferty Cię nie zniechęciły. Więc odpuśćmy sobie taką argumentacje bo to poprostu żenada.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.