Skocz do zawartości
IGNORED

pomuzcie dobrac glonik wysokotonwy

bandit85

Rekomendowane odpowiedzi

witam jestem niedoswiadczonym audiofilem. Kupilem na allegro kolumny PIONEER PROLOGUE 100

ale brakuje w jednej kolmnie glosnka wysokotonowego ustalilem ze to glosnik visaton gs20, ale kosztuje on 139 czyli 70% tego co zaplacile za cale kolumny moze macie dlamnie jakies propozycje aby kupic jakis inny albo pare tanszych glosnikow , czy jednymy oplacalnym wyjsciem jest placic za niego 140? , jesli ktos z was zna moje kolumny to prosze o jakąs ocene ich brzmienia albo moze macie dla mnie jakies wskazowki z jakim wzmacniczem albo kablami najlpeiej jest łonczyc takie glosniki stoja w pokoju 24m2 z zachwowaniem dosc dozuch odtsepow od scian narazie uzywam kiepskch kabli i starego wzmaka marantz PM 500. Tszeba zaznaczyć że głośnik wysokotonowy visaton gs20 ma 8om a kolumny oficjalnie mają 4 om.

to link do kupionych kolmun :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/21061-pomuzcie-dobrac-glonik-wysokotonwy/

W skrucie: mam kolumny o impedenci 4om, kupiłem z niekompletnym 1 głosnikiem wysokotonowym, a ten wysokotonowy co mam okazał się być nie z orginalny i jest to visaton gs20, który ma 8om.

Pytania:

Czy wyrzucić go i kupić jakieś 4om ?

Czy kupić drugi visaton gs20 ?

Jak dobrze znalazłem w googlu, to są kolumny gdzieś z końca lat osiemdziesiątych?

Być może wtedy producenci podawali bardziej rzetelne dane dotyczące impedancji, więc powinieneś dopasować coś 4 omowego. Tak żeby nie ruszać zwrotnicy, ale bez gwarancji, że to jakoś będzie poprawnie grało.

Ukryta Zawartość

Takie pytania lepiej umieszczać w zakładce DIY.

Ukryta Zawartość

3. Impedancja

Impedancja znamionowa zespołu głośnikowego wynika z impedancji poszczególnych, wchodzących w jego skład głośników. Ponieważ jednak impedancję znamionową określa się zwykle na podstawie minimum leżącego w zakresie niskich częstotliwości, więc o impedancji znamionowej zespołu głośnikowego decydować będzie impedancja jego sekcji niskotonowej. W skład takiej sekcji wchodzić może jeden lub więcej głośników niskotonowych lub nisko-średniotonowych, i od sposobu ich połączenia zależy impedancja wypadkowa całej sekcji, określająca impedancję znamionową zespołu głośnikowego. W przypadku pojedynczego głośnika niskotonowego lub nisko-średniotonowego można uznać, że jego katalogowa impedancja znamionowa przesądza sprawę. Według tego założenia nie ma więc większego znaczenia, jaki będzie przebieg charakterystyki impedancji

w zakresie średnio-wysokotonowym, a więc jaką impedancję będą miały głośniki wysokotonowe i ewentualnie średniotonowe. Dla zdecydowanej większości wzmacniaczy, nawet tych, dla których odpowiedniejsze jest obciążenie znamionowo 8-omowe, nie stanowi żadnego problemu poziom 4-omowy w zakresie średnio-wysokotonowym. Dlatego najczęściej 6-omowe, a czasami 4-omowe głośniki wysokotonowe mogą bez żadnych zastrzeżeń pracować w znamionowo 8-omowych zespołach głośnikowych z 8-omową sekcją niskotonową. I na odwrót - 8 omowy głośnik średniotonowy czy 6-omowy wysokotonowy może pracować w znamionowo 4-omowym zespole głośnikowym. Duża część głośników firmy Scan-Speak - wszystkie niskotonowe, nisko-średniotonowe, średniotonowe, a ponadto niektóre wysokotonowe - mają układy magnetyczne wyposażone w system Symmetric Drive. Oprócz usymetrycznienia pola magnetycznego w szczelinie i redukcji zniekształceń, obniża on indukcyjność cewki drgającej, wskutek czego charakterystyka impedancji ma w zakresie średnio-wysokotonowym bardziej równomierny przebieg, niż w przypadku innych głośników. Dzięki temu mniej istotne jest wprowadzanie do zwrotnicy równoległych obwodów kompensujących RC, linearyzujących przebieg impedancji.

Nie wiem czy ten cytat z reklamówki Scan-Speaka to do mnie.

Więc (nie zaczyna się zdań od więc) jeśli wysokotonowy głośnik znamionowo 8 omowy, podłączymy do zwrotnicy obliczonej dla głośnika 4 omowego ( niech to będzie filtr górno przepustowy najprostszy z możliwych, czyli pojedynczy kondensator) to częstotliwość graniczna ulegnie obniżeniu o połowę.

Nie jestem elektronikiem, jeśli się mylę to może któryś z Kolegów (a dysponujących ogromną wiedzą z dziedziny audio na tym forum nie brakuje) udzieli Ci satysfakcjonującej odpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.