Skocz do zawartości
IGNORED

Sony TA-F530ES Kto cos powie ?

hazel

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam ten wzmacniacz od niedawna i niewiem o nim praktycznie nic =] Jezeli ktos cos wie o tym wzmacniaczu niech mi napisze tu cos ! Dziekuje z góry =]

Pozdro..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/21026-sony-ta-f530es-kto-cos-powie/

Ja słyszałem ze serie ES to niby jakies specjalne i bardzodobre ale niewiem czy to prawda, patrzałem sobie ne ebay i ktos chce taki sam sprzedac. Jak patrze na opis sprzętu to mnie zdziwiło :o napisał tam pan ze ma cyt. ,,2 x 160 Watt an 4 Ohm, bzw 2 x 115 Watt bei 8 Ohm'' mnie to troszke dziwi i po drugie mój ma 4 x --- a nie 2 x =/

jesli jest ktos ciekawy zamieszczam link

Ukryta Zawartość

Pozdro i prosze dalej jak ktos cos wie opisywac =]

Ukryta Zawartość

Prosze bardzo, zapomnaiłem dodac obrazek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki, dopiero poznaje swiat audio i jeszcze nieznam sie na tyle =] a co do mocy to 160W 4 Ohm i prz 8 Ohm ma 115W , czy to jest prawdziwa moc ? Bo mi to niechce sie wiezyc cos.. =/

Pozdro i prosze zebyscie dalej pisali co wiecie o tym wzmacniaczu =]

Już pisali:

Ukryta Zawartość

Piotrek 608 nawet bardzo konkretnie. Dopisałeś się w tamtym wątku, więc pewnie go również czytałeś. Po co było zakładać nowy? To jest zaśmiecanie forum przez mnożenie identycznych tematów, nie czytałeś regulaminu i zignorowałeś sugestię Admina forum pojawiającą się przy zakładaniu nowego tematu.

Ukryta Zawartość

McGyver

Z tego co tam wyczytałem to sie dowiedziałem 20% tego co chcial bym wiedziec, usłyszałem tam tylko krytykę, złą opinie na ten wzmacniacz =/...

Poozdroo, jak juz jest temat to piszcie na niego =]

>hazel

czemu nie chce ci sie wierzyc ze ten sony ma 115w na kanal przy 8ohm????

pamietaj ze wszytko zalezy tez od tego jakie kolumny do niego podlaczysz. jest cos takiego co okresla sie skutecznoscia kolumn, jest to patrametr ktory podaje sie w decybelach (dB) i okresla on w jaki sposob kolumny sa w stanie przetworzyc energie elektryczna ktora otrzymuja od wzmacniacza (w twoim wypadku 115W) w energie akustyczna czyli dzwiek ktory slyszymy. kazde takie przetwarzanie rodzaju energii wiaze sie z pewnymi stratami i im te straty mniejsze tym wieksza skutecznosc. w wiekszosci przypadkow skutecznosc glosnikow jest na poziomie 85 - 95 db, ale skala decybelowa nie jest liniowa i przez to glosniki o skutecznosci 90dB zagraja dwa razy glosniej niz glosniki o skutecznosci 87dB (mniej wiecej o 3dB wielkosc sie podwaja) . wiec moc glosnikow nie jest jedynym waznym parametrem na ktory nalezy zwracac uwage przy wyborze glosnikow.

pozdrawiam

Angst

Wielkie dzieki za wypowiedź, pocieszyłes mnie bardzo :) niedługo uzbieram pieniądze i kupie sobie jakiejs lepsze kolumienki ale to z czasem =]

Ja dałem za niego 270zł czy to duzo czy mało jak na ten wzmacniacz? Prosze o wypowiedź =]

Nie uważam żeby mój wpis był ostry. Raczej jest rzeczowy. Sensowniej było dopisać swoje pytania do istniejącego wątku niż zakładać nowy. W ten sposób informacje na jeden temat są porozdzielane w różnych miejscach, co utrudnia wyszukiwanie, również nowym na forum chcącym się czegoś dowiedzieć.

McGyver, tak przyokazji jak jestes, posiadam Altusy 110 i chcial bym je jakos wzmocnić , dać nowe wygłuszenie. Ty sie na tym chyba znasz, masz doświadczenie, byś mi mógł mniej wiecej wyjasnic jakie zastosowac wzmocnienie do kolumn ? Słyszałem ze niby to daje ze kolumna daje większy bas od tego wzmocnienia =] I jakiego wygluszniea uzyc.

Oczekuje na twoją odpowiedź =], jesli wolisz porozmawiac to gg: 5054231, =]

Niezapominajcie pisac mi o wzmacniaczu :P im wiecej mi piszecie onim tym bardziej jestem haapy =]

Pozdrawiam.. =]

Jak robisz sam, to można się pobawić w usztywnianie skrzynek. Ale to raczej dla idei, bo za wiele się nie uzyska i szkoda w to kasę pakować. Wzmacniacz przyzwoity już masz, w dodatku kupiony za śmiesznie niską cenę, przydałyby się teraz jakieś współczesne kolumny. Pewnie i na to czas przyjdzie.

McGyver,

> przydałyby się teraz jakieś współczesne kolumny

No własnie, jak jest w ,, o mnie '' to pisze ze lubie słuchac techniawy (Techno) ja słucham tego głośno BARDZO !!

I sie zastanawiam czy na takich kolumnach ktore mają głosniki po 14 cm bedzie ten sam efekt =]

Jestem mlody i lubie jak przy muzyce grają szyby, podłoga drży i czuć w żałądku. A na takich kolumienkach chyba niebedzie takiej frajdy (tak myśle) ale McGyver wiesz cos na ten temat wiec moze powiedz. Szkoda by mi było zebym kupił kolumny jakies za 1000zł podgłasniam techniawe i tu wszystkie głosniki ida sie walic =( lub lipnie by grały.

Dlatego mam takie kolumny a nie inne.

Moze sie myle ?

Pozdro =]

>Wzmacniacz przyzwoity już masz, w dodatku kupiony za śmiesznie niską cenę

Myślałem ze to nawet drogo :D mialem kwote 300zł, w komisie niebyło nic ponizej 300zł , był najtańszy za 375zł Yamaha, jakies g.. na moje =/ tak wyglądał przynajmniej. Wszedłem później do Lombardu i stał na półce Sony TA-F530ES, zapytał sie moj tata ile kosztuje a sprzedawca powiedział ze 300zł ale mój tata utargował sie na 270zł, sprzedawca cos mówił ze wersje ES jakies dobre no to kupiłem i tak go mam =]

Napisz jeszcze jakie masz pomieszczenie odsłuchowe. Jezeli nie jakieś ogromne, to wprawdzie woofery 14cm i tak będą za małe, ale już 17-18cm po dwa na kolumnę sprawdzą się nadspodziewanie dobrze, nawet przy głośnym słuchaniu.

W tej chwili słucham BARDZO GŁOŚNO metalu na kolumnach z pierwszego zdjęcia, w pomieszczeniu 18m^2 i nic się nie pali. Tobie spasowałyby mocniejsze kolumny, takie jak z drugiego zdjęcia.

Ukryta Zawartość

post-3550-100003673 1170274194_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McGyver, na dole umieszczam obrazek, jest to pokój z 15-16 m2. I pamiętaj ze jestem na utrzymaniu rodziców :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> O co chodzi z tymi rodzicami? Nie pozwalają głośno słuchać?

Wręcz przeciwnie pozwalają mi słuchac głośno tylko chodzi mi o budżet =] Mógł bym kupić takie kolumny do 600-700zł, dla audiofili to jest nic wydac na kolumny ale ja zeby mógł kupic dobre kolumny to bym musiał pozbierac z Bożego Narodzenia, Urodziń, Imienin, Zająca, =] to moze by mi stylko na jakieś kolumny za 3 tysiące =]

Jak chodziłem jeszcze do szkoły to miałem jeszcze gorzej. Żeby posłuchać radia to sobie musiałem sam zrobić tuner, bo nie było mnie stać nawet na używany. Ale to dawne dzieje. Tyle że wcześnie zaczynałem zabawę w DIY i dzięki temu sam potrafię zrobić coś sensownego.

Bedziesz sie śmiał, ale pierwszą kolumne jaką zrobiłem to wtedy miałem 9 lat i zrobiłem ją z pudełka plastikowego i wsadzilem w to 2 głosniczki od Jamnika =] kable przykleiłem na tasme do głośniczków i podłaczyłem to pod walkmena =] (kable mi brat podlutowal do jacka) =] A teraz to wolał bym kupic kolumny niz robic bo niestety chyba mam lewa ręke do robienia kolumn.

Pozdro

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.