Skocz do zawartości
IGNORED

długi flac na utwory CDA - jak?

noxnox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie o wypalenie płytki audio z plików FLAC. Mianowicie mam album we FLAC, ale nie jako obraz płyty (nie ma zadnego CUE), tylko po prostu kazda piosenka to osobny plik FLAC. Zainstalowałem plugin dla Nero, ale nadal nie wykrywa mi FLAC-ow jak daje wypalanie audio. Mam tez EAC jednak i on nie wykrywa tego formatu. Znacie jakis program, ktory potrafi wypalic audio z FLAC-a bez koniecznosci zamieniania go na WAV ?

• 2 miesiące później...

Witam.

jestem nowy w temacie kompresji bezstratnej i dlatego mam kilka pytań:

jakim programem nagrać na płytę DVD pliki FLAC i APE żeby odtwarzacz DVD widziałje jako ścieżki AUDIO, chcęto zrobić tak: rozkodować do formatu WAW na przykład EASY AUDIO EXTRACTOR a następnie ................

właśnie teraz jakiś program musi stworzyć strukturę płyty DVD z tych plików WAW żeby zrobić ścieżki o parametrach audio (700 mega to 80 minut muzyki przy parametrach AUDIO, nie chodzi mi o DVD AUDIO tylko CD AUDIO) i dzięki temu nagrałbym około 500 minut muzyki na DVD o parametrach AUDIO CD, tylko jakiego programu użyć, najlepiej żeby był bezpłatny ?

na 2 rysunkach przedstawiam strukturę płyty, którą odtwarzacz DVD odtwarza jako muzykę AUDIO CD około 50 minut tu jest, tylko jak to zrobić ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-9947-100003315 1170290410_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy są takie wydumki jak 500 minutowe płyty audio. Pierwszy słyszę... Ale zawsze możesz rozkodować to do wav, potem przerobić na mp3 i zapisać jako normalne dane, ewentualnie pogrupować sobie w foldery. I DVD Ci zagra te mp3. Jeżeli masz pojedyncze flac'i i ape to spoko. Chyba że są to całe płyty z plikiem .cue Problem może być taki, że otrzymasz długie pliki wav. Wtedy ja bym to nagrał na CDRW przy pomocy pliku .cue i z takiej płyty audio porobił "gęste" mp3, z bitratą np. 320

Tylko że to dużo roboty...

Nie musisz konwertować do DVD-Audio. Można stworzyć pseudo DVD-Video. Za video może posłużyć jakaś bitmapa, 'rozściągnięta' na długość scieżki dźwiękowej - pojedynczego utworu lub całości. Jak chcesz zmieścić dużo muzyki i mieć szybką konwersje do mpg, to daj bitrate dla video ciut powyżej 1000 Kbps. Mniej mogą nie przyjąć, niektóre programy do authoringu DVD.

Audio lepiej przekonwertować (48 kHz) w CoolEdit, Audition lub innym profesjonalnym programem, niż w edytorze do obróbki video.

• 1 miesiąc później...

witam,

ja mam trochę inny problem niż te opisane powyżej...

ściągnąłem sobie pliczek z formatu DTS SACD i wygląda to mniej więcej tak:

*.ccd

*.img

*.sub

*.tao

Mam plugin'a w Nero AC3 i jak robię drag-drop'a to niby analizuje plik namiętnie (schodzi mu się chyba coś ok 10 min) po czym wypluwa mi wiadomość że "Ten format pliku nie jest obsługiwany". Próbowałem też zabawy z CloneCD ale niestety bez powodzenia. Nie wiem w czym problem.... może po prostu coś źle ustawiam? Może miał ktoś taki przypadek i poprowadziłby mnie za rączkę?

dzięki

saczek_XTRM, 3 Cze 2006, 12:09

To jest dts czy SACD?, nie wiem czy taki "wspólny" format istnieje.

Nero wymaga wtyczek i ta AC3 chyba nie wystarczy nawet do dts... nie wspominając o SACD.

Polecam program Burrrn. Nagrywa wszystko bez zbędnego kombinowania

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam!!!

Ukryta Zawartość

Jeszcze krótki opis

Burrrn is a little tool for creating audio CDs with CD-Text from various audio files.

Supported formats are: wav, mp3, mpc, ogg, aac, mp4, ape, flac, ofr, wv, tta, m3u, pls and fpl playlists and cue sheets. You can also burn EAC’s noncompliant image + cue sheets! Burrrn can read all types of tags from all these formats (including ape tags in mp3). Burrrn uses cdrdao.exe for burning.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy SACD nagrywa, nie wiem. Ale płyty CD-DTS owszem. Wszystko polega na dobrym przygotowaniu materiłu. Oto przykład znaleziony, którego jednak nie sprawdziłem.

Extract from DVD "QUEEN greatest hits 2"

softwares used:

- smartripper

- Hypercube transcoder v3.0.4 ( convert .dts to 6 mono files .wav )

- Cool edit pro 2.1 ( now adobe audition )

- minnetonka surcode cdPRO DTS v1.0.9

most of center.wav where empty,I used cool edit to mix Front Right and Front Left in center by using mix paste at 25%

Plik .cue wygląda tak i Burrrn go wypala prawidłowo. Nawet gdyby był .ape, .flac też podzieli odpowiednio na części i wypali.

TITLE "Queen Greatest Hits"

PERFORMER Queen

FILE qgh_dts.wav WAVE

TRACK 01 AUDIO

TITLE "Bohemian Rhapsody"

INDEX 01 00:00:00

TRACK 02 AUDIO

TITLE "Another One Bites The Dust"

INDEX 01 06:03:08

TRACK 03 AUDIO

TITLE "Killer Queen"

INDEX 01 09:42:01

TRACK 04 AUDIO

TITLE "Fat Bottomed Girls"

INDEX 01 12:49:15

TRACK 05 AUDIO

TITLE "Bicycle Race"

INDEX 01 16:35:16

TRACK 06 AUDIO

TITLE "You're My Best Friend"

INDEX 01 19:45:17

TRACK 07 AUDIO

TITLE "Don't Stop Me Now"

INDEX 01 22:43:24

TRACK 08 AUDIO

TITLE "Save Me"

INDEX 01 26:17:24

TRACK 09 AUDIO

TITLE "Crazy Little Thing Called Love"

INDEX 01 30:10:17

TRACK 10 AUDIO

TITLE "Somebody To Love"

INDEX 01 33:00:07

TRACK 11 AUDIO

TITLE "Spread Your Wings"

INDEX 01 38:11:27

TRACK 12 AUDIO

TITLE "Play The Game"

INDEX 01 42:39:27

TRACK 13 AUDIO

TITLE Flash

INDEX 01 46:11:09

TRACK 14 AUDIO

TITLE "Tie Your Mother Down"

INDEX 01 48:57:21

TRACK 15 AUDIO

TITLE "We Will Rock You"

INDEX 01 52:44:09

TRACK 16 AUDIO

TITLE "We Are The Champions"

INDEX 01 54:52:03

• 2 lata później...

Odświeżę bo też mam problem z nagrywaniem.

Większość płyt skonwertowanych na .flac ma .cue zawierające wskazania do .wav

aby z niego skorzystać trzeba np. forntendem najpierw przekonwertować flac na wav

ale ja tego nie mogę zrobić (frontend nie chce mi się zainstalować... czegoś tam mu brakuje)

dlatego starałem się skorzystać z drugiej metody - wyedytować plik .cue - zmienić we wskazaniach plików .wav na .flac

jak to zrobię, to burrrn i tak wykazuje błąd... twierdzi, że nie znalazł pliku do nagrania - zawsze podaje ostatni z płyty (oczywiście on tam jest)

macie jakieś pojęcie? co robię źle??

czy zmiana nazwy tego pliku .cue ma znaczenie? bo zwykle zaznaczam sobie, że to cue flac'owe :)

dodam, że jak płytka oryginalnie zawiera .cue ze wskazaniami do plików .flac a nie wav to wszystko hula na burrrn aż miło... :(

zmieniając nazwę pliku nie zmieniasz jego formatu.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

=> grzechniks

nie zrozumiałeś mnie

mam katalog z .flac-ami

w nim też jest plik .cue

w tym pliku wskazania są do plikow .wav

więc edytuję ten plik .cue i tam zmieniam rozszerzenia plików z wav (których nie ma w katalogu) na flac (które są) - to było opisywane na forum

niestety po takiej operacji po użyciu .cue program do nagrywania (w moim przypadku burrrn) i tak twierdzi, że nie ma plików w katalogu (tych plików do nagrania) - co jest nieprawdą, bo one tam są!!!

i wskazanie w .cue (po edycji) jest prawidłowe - a mimo to nie dziala

jakieś pomysły???

w pliku .cue jest wskazanie tylko do jednego pliku.

Do formatu CDDA najlepiej nagrywać poprzez .wav

Burrn prawdopodobnie nie ma wbudowanej konwersji flac do wav,

by nagrać CDDA. Nie używam burrn, więc nie wiem.

Po konwersji flac do wav, nie ma żadnego problemu z

nagrywaniem, praktycznie każdą aplikacją.

Polecam DbPowerAmp. Konwertuje prawie wszystko.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

• 4 miesiące później...
  • 2 tygodnie później...
  • 11 miesięcy później...

Witam.

Podepnę się pod ten temat mam nadzieje że dobrze trafiłem.

Mam problem z nagraniem płyty. Ściągnąłem w flacu sobie taką płytkę Mackerras - MOZART Requiem (Studio Master FLAC) ze strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (2795kbps, 96000 Hz), zajmuję 1,06Gb; trwa 56 minut

Chcem wypalić w audio cd programem ashampoo i wywala mi że płytka jest za mała

Ktoś miał podobny problem?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.