Skocz do zawartości
IGNORED

przedwzmacniacz mc do 3000 zl max

oktet

Rekomendowane odpowiedzi

wkladka ortofon mc15 super mkII

gramofon project 6.9

plyty klasyka 100%

aktualnie nad pp2 + amplifon WT 30 II (jesien, zima) CA A500 (WIOSNA, LATO)

prosze o propozycje tylko na podstawie Waszych doswiadczen

(rega fonodiskstage mc 1200 zl?)

moze jakis przedwzmacniacz niefirmowy o doskonalym stosunku jakosci do ceny (abraxas?) jakies rodzime konstrukcje

sprawdzone na Waszych uszach (tylko gotowe nie mam pojecia o elektronice aby samodzielnie cos lutowac)

https://www.audiostereo.pl/topic/20998-przedwzmacniacz-mc-do-3000-zl-max/

>Oktet

Mc15 jest średnia wkładka i dosyc specyficzną.

Preamp powinien być dość szybki ale nie na tyle by przerysowywał górę tzw.nad transparetność.

Mc15 ma lekki bas i tu też preamp powinien dokonturowac ten zakres częstotliwośći.

Środek jest dość spokojny i tu pre powinno dawac bądz niezamazywać/osłabiać średnicy.

Miałem wszystkie Ortophony Mc i z pewnośćia są odmienne brzmieniem od wielu innych MC.

Ze swojej strony proponuję swoją usługę,sądzę że za 2000 ZŁ już można zrobic wystarczająco dobre phono Mc do tego przetfornika namiary w O mnie.

Mc15 maja dośc spore rozrzuty dotyczące RL C czyli pojemnośćiowego,róznice sięgają +/- 50pF.

Witam !

>oktet

Przypadkowo (:)) mam kilka luźnych płytek preampu RIAA, jest uniwersalny, MM/MC, z pasywną, dwustopniową EQ uwzględniającą stałą 50 kHz ( punkt Neuman-a ). Ma też DC servo, oczywiście.... Twój Ortofon nie jest jakimś "cudem", więc grać powinień dobrze z tym preampem.

W cenie zmieścicmy się do 1500 zł ( układ jest symetryczny, każdy kanał ma osobny druk, zasilacz zewnętrzny. Jedyny problem to konieczne połączenie symetryczne z wkładką, wyjścia preampu mogę wykonać na RCA ( niezbalansowane ), choć to oczywiście jest gorsze rozwiązanie :) .

Kontakt w "O mnie ". Mogę podesłać coś, co było za czasów Stożka manualem do tej konstrukcji, teraz to jest ciekawostka.......

Pozdr.

Jesli masz juz preamp. riaa a potrzebujesz dopaly do mc to najlepiej kup trafo. Na tranzystorach preamp. do mc bedzie mial male szumy ale dzwiek fatalny. A na lampach ktore jako jedyna sie sprwadzja w tym miejscu toru szumy sa zbyt duze. Np. najlepsze lampy moga miec szumy na poziomie 20mikrovoltow a sygnal z wkladki to

200-500mikrovolt wiec szumi jak diabli. Tylko trafo specjalnie zrobione do mc i do takiej jak twoja. Roznice polegaja na przekladniach i optym. dopasowaniu obciazenia do typu wkladki. Cena to pewnie ze 100$ sztuka ale i tak taniej jak za preamp. do mc ktory chcesz zamowic.

Ostatnio siedzialem nad tym problemem i takie sa moje spostrzezenia.

W przypadku trafa mozesz latwo uzyskac symetrie sygnaly przez zmiane okablowania ramienia.

Sam preamp riaa najlepiej wykonac na e86c na wejsciu i e88cc na wyjsciu - jeden na kanal.

Witam !

>senicz

Skąd to wziąłeś, że tranzystory w MC są fe ???!!!. Chwalone przez ciebie trafa mają kiepskie pasmo przenoszenia, co jest oczywiste w każdym trafo, natomiast ukłądy dyskretne nie mają tych ograniczeń - spróbuj wykonać preamp mc z wejściem na trafie, który prawidłowo odtworzy czwartą krzywą na EQ riaa czyli 50 kHz - to jest niemożliwe, bo żadem taki trafo nie przeniesie takiego zakresu pasma w tolerancji

Trafol trafolowi nie jest równy..to fakt.Dobry trafiak do MC kosztuje co najmniej 300$..

Stożek ma racje... lampy beda beee a zostają elementy dyskretne czy np. scalaczki takie jak OPA1632,INA103..163.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kliknij na ceny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widze, ze Panowie malo sie znacie na sprzecie. Najlepiej zrobcie sobie dwa preampy na lampach i op. I Latwo zrozumiecie o co mi chodzi. Lampy do mm wystarczaja calkowicie dlatego bo:

5000microvolt/10mic daje 500 a to oznacza odstep szumow na poziomie ok. 55dB. Dodatkowo krzywa riaa obnizy nam szumy w wyzszym zakresie wiec szum w glosnikach od preampa jest duzo nizszy nic szum plyty.

I calkowicie wystarczy.

Co do pasma przenoszenia to dobre trafo moze miec i 100-200k tylko kosztuje sporo.

A dlaczego prawieprzewodniki nie nadaja sie do riaa? a znieksztalcenia maja koszmarne gdyz sygnal riaa jest dla nich nie do strawienia. A dlaczego? a to kazdy wie.

Witam !

"...Widze, ze Panowie malo sie znacie na sprzecie.." ???????????

"...Dodatkowo krzywa riaa

>obnizy nam szumy w wyzszym zakresie wiec szum w glosnikach od preampa jest duzo nizszy nic szum

>plyty. ..." - i o czym to ma świadczyć ? Po za tym, kolego "ekspercie" płyta analogowa NIE SZUMI, to szumi preamp, jakbyś nie wiedział, ale to chyba wiesz, tylko sie pomyliłeś przy wpisie :)))) Dodatkowo szum w głośnikach NIE JEST szumem samego preampa RIAA, tylko sumą szumów poszczególnych części toru audio , jakbyś nie wiedział :))

"...Co do pasma przenoszenia to dobre trafo moze miec i 100-200k tylko kosztuje sporo. ..." - ja to wiem, ale dla mnie pasmo w granicach -/+ 3dB jest niesatysfakcjonujące, jeżeli dla ciebie jest to inna rzecz :))

"...>A dlaczego prawieprzewodniki nie nadaja sie do riaa?.." - co to są "prawieprzewodniki" ??? Pierwszy raz słyszę o czymś takim ??!!

"...a znieksztalcenia maja koszmarne gdyz sygnal

>riaa jest dla nich nie do strawienia.." - "Koszmarne zniekształcenia" ??? - wyjaśnij proszę, bo nie rozumiem - zniekształcenia mają większe lampy, nie półprzewodniki, chodzi ci o parzyste czy nie parzyste, thd czy inne - ściślej, kolego, pisz ściślej, please :)) Jeszcze jedno: łączysz zdania w sposób utrudniający zrozumienie ich treści i nie zaczyna sie zdania od "a" :))) Budowa zdań też kuleje....Nie żebym sie czepiał, ale mam trudności ze zrozumień o co ci chodzi, a zgodzisz się chyba ze mna, że bez tego konstruktywna dyskusja jest niemożliwa....

"..A dlaczego? a to kazdy wie..."- hmm, argument na poziomie przedszkola ( i znowu to nieszczesne "A" :) ) - A dlaczego, Jasiu ? A bo to wszyscy wiedzą, psze pani !!

Jeżeli chcesz podyskutować nad jakimś problemem, to przygotuj się na bardziej merytoryczną dyskusję.....

Pozdr.

Jeszcze jedno: dobrze zaprojektowny preamp mm może mieć S/N 90 dB ( mc - ok 70dB ) , z lampą tego nie uzyskasz. Im ten poziom szumów będzie mniejszy tym mniejszy będzie szum w twoich gośnikach :))

>senicz

Napisz Pan że uwielbiasz Pan bańki... i to zrozumiem.

Jest cos miłego w żarzeniu...ta poświata...

Osobiśćie z phono MM to uznaje bańki Nuvistorowe te faktycznie sa dość szybkie i maja dość małe szumy.

Lecz gdy mamy w szeregowo połaczone MC stage [z niskopoziomową MC] i stage MM to szumy diametralnie rosną.Jeden człowiek je toleruje inny nie.

==============================================================================

Miałem wiele preampów gramofonowych. Weźmy np. Ri-audio. Na miernikach i teoretycznie bliski doskonałosci. A jednak.... przypomina bezduszne maszyny cyfrowe.A takie Audio Research, niezaleznie z którego roku model, zawsze sa swietne. Barwne, muzykalne, zróznicowane i z poteżnym basem i obszerna scena. Mimo, że szukałemczegos lepszego, nawetnie znalazłem jak dotychczas czegos się zblizajacego do tego poziomu dzwięku. A szukałem naprawdę:):):) Zostawcie więc mierniki i zasady koledzy elektronicy, a zacznijcie słuchać.

To, ze AR gra ci ladniej niz Ri-audio to jedna sprawa, a druga jest fakt, ktory z nich obiektywnie dokonuje precyzyjniejszej korekcji RIAA. Sygnatura dzwiekowa wnoszona przez urzadzenie nie zalezy od dokladnosci tej korekcji

Zydelek

Słuchałem w Twoim systemie Ri-audio i zupełnie nie zgadzam się z tak negatywną opinią tego przedwzmacniacza.

Nie ma Ri-audio nic w sobie z urzadzeń cyrowych.To szybki,jasny dzwięk z bardzo mocno skontrolowanym basem,ładną barwą i pieknie ułożoną sceną.

Twoja opinia jest niesprawiedliwa i krzywdząca dla tego przedwzmacniacza.

Podobnie jak Ortofon te urządzenie nie mieści się w Twoich preferencjach dzwiękowych.

To nie jest powód by tak je zjechać !

Nie ,Zydelek nie jest zahipnotyzowany i nie chodziło mi o odniesienie do A.R. czy też Krella.

Takie porównania nie mają sensu,to zupełnie inny przedział klasowy.

Ale by o tym wiedzieć, trzeba tych urządzeń posłuchać,a nie oglądać na obrazkach i rozpisywać pierdoły o krzywych Riaaaa.

:))))

Gdyby nie pierdoly o krzywych znakomita czesc "sluchajacych" podlaczalaby swoje gramofony do wejsc liniowych, co zupelnie nie zaklocaloby im przyjemnosci sluchania. Moze jedynie okazaloby sie, ze jedne wzmacniacze maja dzwiek bardziej krzepki, dynamiczny i namacalny (to te z czulszymi wejsciami liniowymi) niz inne. Byl kiedys przypadek wybitnego pre robiacego furore posrod bogatych snobow w USA, koszmarnie drogiego ale absolutnie rewelacyjnie grajacego. Potwierdzali to zachwyceni wlasciciele i redaktorzy pism. A pozniej okazalo sie, ze w bardzo luksusowe pudelka pewien 17-latek pakowal dyletancko przysposobiony wzmacniacz mikrofonowy z dziadowskimi cewkami wyprutymi z tanich wkladek w roli elementu kompensujacego i rownie dziadowskim wzmacniaczem operacyjnym (wtedy na swiecie byl chyba tylko jeden - 741). Po objawieniu tego faktu jakos dziwnie nagle slawa owego przedwzmacniacza zanikla. Ech zlote uszy...

dudivan

Ach,tak trzeba było od razu,piszemy o dwóch różnych światach !

Ty znasz pewne urządzenia z opowieści,pomiarów i pieknych zdjęć.

Ja je znam z bezposrednich testów odsłuchowych.

Doprawdy, ciężko się wówczas dogadać,doceniam wiedzę teoretyczną.

Ale minimum przyzwoitości wymaga odsłuchania tych drogich,snobistycznych,nie mających odniesienia w cenach(koszt producenta-a cena detal) pre-gramofonowych.

Zapewniam-wnet Twe zdanie uległo by zmianie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.