Skocz do zawartości
IGNORED

Śmieciowe hi-fi: nowa zakładka?

jozwa maryn

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Od dawna już znaczną część postów w dziale stereo stanowią prośby od doradzenie zakupu sprzętu w zakresie 200-500 złotych, często na cały system. Mam na myśli np. coś takiego: "Potrzeba mi aby jakiegos odtwarzacza CD (nie zadnego DVD ani karuzeli CD). Cos coby ladnie gralo no i jakis fajny wzmak. Cena: do 500zl za wszystko". Nie mam nic przeciwko takiej tematyce, ale problemy sprzętu tej klasy (sprzęt bazarowy, niemieckie śmietnikowe "wystawki" itp., generalnie second-hand taniego i zużytego sprzętu klasy popularnej) są na tyle specyficzne, że w mojej opinii powinny zostać wydzielone w osobną zakładkę. Wówczas młodzi koledzy, którzy zamierzają kupić np. wzmacniacz za 100 zł, bo są uczniami i po prostu nie stać ich narazie na coś naprawdę dobrego, nie będą narażeni na odpowiedzi w rodzaju "po co ci takie gówno", z drugiej zaś strony osoby zainteresowane "dorosłym" sprzętem nie będą narażone na czytanie codziennie po kilka wątków nt. bazarówki. Proszę o opinie na ten temat, wydaje mi się że sytuacja wyraźnie dojrzała.

Józwa , przecież wiesz jak to się skończy, na "śmieciówce" bedą zalegać tony wątków bez odpowiedzi, nikomu się nie będzie chciało tam zaglądać. To nic innego niż wydzielanie getta dla biedoty. :)

Zgadzam sie. Mnie tesz nie stac na jakis wyrafinowany sprzet. Moj ostatni zakup to amplituner techcnicsa GX 690, za któery dałem równo 500 zł. (wg. wielu foruowiczow technics to wilkie gówno), z którego jestem bardzo zadowolony. POZDRAWIAM

tez wydaje mi sie, ze przydalo by sie oddzielenie bardzo tanich spraw od reszty stereo. mnogosc "tanich" watkow staje sie meczaca, czlowiek teskni za jakims pytaniem o wzmaka nie za 150zl... ale o dwa zera wiecej na przyklad

O właśnie ,myślę że zakładka retro hi-fi nie jest złym pomysłem.

Można by tam opisywać tani wiekowy sprzęt który może za niewielkie pieniądze dać może przecierz często dużo więcej niż najtańsze obecne chińskie wyroby.

Można by tam rówierz promować różne zacne klasyki a przez to też utrzeć trochę nosa "nadąsanym" producentom.

Równocześnie proponuję aby był tam aktywny filtr nie pozwalający wpisywać słowa "Altus".

Na Boga! Józwa tylko nie "śmieciowe" ! Kto by chciał umieścić wątek na takiej zakładce?.. i tak wszystko na końcu lądowałoby na stereo. Może coś ala "początkujący audiofile"?

Poczekajmy, aż wróci Łukasz !

A ja bym nie robił takich podziałów. Zawsze można nie czytać. Młodszych nie stać teraz, ale za jakiś czas może tak. Parę lat temu prawie każdy z nas patrzył na pewne klocki śliniąć się. Ja również. Wyedukują się na "Starszych Kolegach". Myślę, że nazwa "getto" jest odpowiednia na taką zakładkę. Podziały będą na biednych i tych którzy wydają roczną pensję z Tesco na kable...

Nie jest to wcale taki głupi pomysł. Na tym forum należałoby raczej unikać wątków o sprzęcie komputerowym, który na służyć do słuchania muzyki, bo idąc dalej tym tropem można także zająć się recenzjowaniem dzwonków w komórkach, itp.

Całkowicie zgadzam się z Mciejem.

Mnie przeszkadza nie to, że ktoś pyta o takie rzeczy, raczej to, że nie korzysta z wyszukiwarki. A jeszcze bardziej przeszkadzają mi chamskie odpowiedzi na takie tematy.

Pierwszą kwestię załatwi w dużym stopniu wprowadzenie dwutygodniowej karencji na zakładanie nowych tematów dla nowozarejestrowanych, i kilkudniowej karencji na dopisywanie się do istniejących wątków.

Druga kwestia jest trudniejsza, takie wpisy powinny być usuwane natychmiast, a autorzy ostrzegani lub banowani w zależności od stopnia zchamienia uwidaczniającego się we wpisach. Niestety Lukar nie daje rady i usuwa wpisy mało skutecznie.

1) getta są be,

2) kiedyś zaproponowałem jedno, ale to był bardzo specyficzny przypadek,

3) nieustanne pytania typu: "a jakie głośniki do komputera, koniecznie z subwooferem 1000W" doprowadzają mnie do szału,

4) jak onegdaj proponowałem zakładkę "Tubes" to mało kto mnie poparł; skoro "tubes" nie są dość ważne, to czemu honorować osobną zakładką taką "drobnicę"?

...a ogólnie jestem za.

Pzdr. M.

Kiedys zaproponowalem zakladke "High End" :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Parsec >Kiedys zaproponowalem zakladke "High End" :

>

Ukryta Zawartość

No wlasnie, myślę ,że podział zakładki STEREO na Hi-End i Hi-Fi bylby nie najgorszy. Ewentualnie nazwa "budżetowe hi-fi", bo getto ma nie najlepsze konotacje.

Ukryta Zawartość

z tzw zakladka tzw. hi-end lepiej dac sobie spokoj, to by bylo smieszne conajwyzej.

lepej cenowo - tanie diory i takie jakies starsze sprzety- do 500zl mniej wiecej.

a jesli ktos dorwie tanio np. sony ES lub cos z wyzszej polki ale starsze, no to do stereo. co do high-end - sam powoli coraz wyzej sie wspinam, ale ciagle mysle, ze to dobre hi-fi :) nie wiem, czy kiedykolwiek bede myslal, ze jest juz high-end lol

he he co to idealny HI-END? czy jest absolutny HI-END? ;))) moze hi-end jest wtedy gdy poza swoim domem nie można słuchać niczego innego ;)))) dla DIY'owca to tragedia, bo nigdy to hi-end nie będzie heh

Pozdr

Matt

Oddzilenie nowego dzialu to nie dobry pomysl to tworzenie getta i tak wiekszosc nie bedzie zagladac tam.

Postawcie sie w sutuacji mlodego czlowieka co chce sobie kupic pierwszy swoj sprzet grajacy i ma na to 500zl -dla niego to fortuna zbierana przez rok lub wiecej i dlaczego nie pomagac takim ludziom.Pewno ze czasem denerwuje ze nie chce sie uzyc wyszukiwarki .Fajnie sie mowi o sprzecie za 150 plus dwa zera ale tak doprawy ilu z nas stac na to!!!! Bylem ostatnio w pewnym sklepie gdzie dla normalnego czlowieka ceny sa szokujace ,wszedlem do srodka i pan popatrzyl na mnie jak na idiote( bylem w ubraniu roboczym akurat mialem chwile i wpadlem) oglam patrze i zadaje pytanie sprzedawcy - czy ta lapa 300B to w wersji gold czy zwykla.Jakiez bylo jego zdizwienie. Niech mlodziez sie edukuje -kupuje pyta jesli ktos nie chce pomagac niech nie poamaga.Ja do swojego sprzetu dochodzilem latami i pewnie tez zaczynalem od takich pytan czy ten cedek i wzmak za 300 zl kpl bedzie dobry.Bardzo dobrze ze ktos pyta -chyba lepiej niz by mial kupic tani bumbox .A ze czasem zdazaja sie jakies chamskie odzywki no cuz ciezko tego uniknac -wszelkie proby i ingerencji i moderatorsta troche pachna mi komuna .

z jednej strony Pan Jozwa ma racje, ale nie moge oprzec sie wrazeniu, ze to czysty snobizm, takie "sikanie z gory" na mlodych i nie kumatych jeszcze( sorry ).... Tak jak zostalo to napisane, stworzenie takowej zakladki to tak jakby stworzyc getto, do ktorego, wedlug mnie nie zerknie nikt mocno doswiadczony.I co wtedy z tymi ludzmi?Przeciez to jedno z nielicznych miejsc, gdzie mozna uzyskac pomoc ( a bynajmniej tak bylo bo teraz sytuacja ta zaczyna sie zmieniac). Zapewne forum nie uchroni sie od takich wpisow, dlatego jestem zdania, ze powinno sie wiecej uzywac wyszukiwarki i samemu szperac...odrobina cierpliwosci i wyrozumialosci...pozdrawiam

Moim zdaniem dobre rozwiązanie to:

po pierwsze brak podziału na droższe-tańsze, lepsi-gorsi, prawie każdy z nas zaczynałl od tańszych klocków,

po drugie tępienie (usuwanie i blokowanie) chamstwa na forum.

Myślę że to wystarczy.

Można byłoby wprowadzic masę różnych podziałów, ale po co?

To co jest jak dla mnie ok.

Fakt, że pojawia się dużo "prawdziwków" - Lukar, do roboty po ulopie i to bez skrupułów (vide Syllwester i gość od słodkiej cipki :).

Jak ktoś chce hardcoru to masa tego bez udawania poza naszym forum...

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

A może jeszcze inaczej:

Zakładka jakiego sprzetu nie kupować, unikać i co za "sprzęt" uznanym tu być nie może?

"Śmieciowe" hi-fi ma bardzo pejoratywny wydzwięk i mało kto zda sobie sprawę że "śmieciowe" oznacza złą jakość (bo mam nadzieje o to autorowi chodzi) a nie wiek urządzeń.

Dodatkowo zniechęcą się poczatkujący i niezasobni amatorzy chcący poznać dzwięk inny niz "boombox" i posiadacze leciwego a często wielokrotnie bardziej wartościowego niż nowe,czesto sygnowane bardzo zacnymi markami buble.

Co do kilkakrotnie wyśmianego tu sprzętu made in poland pragnę zauważyc że często, a zwłaszcza po odpowiednim potraktowaniu, za mikroskopijnie małe w stosunku do oferowanej jakości dzwięku kwoty otrzymujemy na początek sprzęt znacznie bliższy szeroko tu rozumianemu HI-FI niż przykładowy "boombox", więc jako początkową inicjatywę nie należy zniechęcać potencjalnych urzytkowników takiego "cacka", którzy najprawdopodobniej poniżeni lub zawstydzeni pospiesza do carreefuja i kupią miniwierzę "MULTIPOWERMEGAEXTRABASS 1000watt" za całą uzbierana kwotę.

Nie zaczyna się jeździć od bolidu formuły 1.

• Redaktorzy

Obawiałem się, że tak będzie, ale uważałem za swój obowiązek spróbować.

"z jednej strony Pan Jozwa ma racje, ale nie moge oprzec sie wrazeniu, ze to czysty snobizm, takie "sikanie z gory" na mlodych i nie kumatych jeszcze( sorry ).... "

Mogę cię uspokoić, twoje wrażenie jest błędne. Sikać z góry też na nikogo nie muszę. Snobizm, dobry Boże...

Wracając do tematu, co miałem na celu proponując oddzielną zakładkę, wyjaśniłem szczegółowo w pierwszym wpisie. Oczywiście, ponieważ mało kto podzielił moje zdanie, widocznie byłem w błędzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.