Skocz do zawartości
IGNORED

PROFESIONALNA KARTA DZWIEKOWA(DORADZCIE)

damein

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o doradzenie mi jaka powinienem kupic karte.

Otoz zastanawiam sie nad karta Karta M-Audio Delta Audiophile 24/26 a Msi Juli@

Chodzi o to ze chcialbym miec profesionalna karte poniewaz zajmuje sie robieniem muzyki. Rzecz w tym ze kwestie stanowia koszty otoz delte kupie za 400zl a juli za 650zl, a wiec cena rozni sie dosc znaczaco. Chodzi o to zebyscie mi doradzili ktora karte kupic(wiem ze juli dostala nagody i jest ostatnio bardzo popularna) ale czy za te parametryu ktore ma juli w porownaniu do delty sa tak znaczace ze warto wydac te 250 zlotych wiecej?? czy poprostu jakosc tych kart nie rozni sie znaczaco i nie warto przeplacac za praktycznie taka sama jakosc??

z gory dziekuje za wszystkie porady:)

https://www.audiostereo.pl/topic/20953-profesionalna-karta-dzwiekowadoradzcie/

>Chodzi o to ze chcialbym miec profesionalna karte poniewaz zajmuje sie robieniem muzyki.

Możesz napisać coś więcej - jakiej muzyki, jakie instrumenty, jakie mikrofony, preampy itd? Między tymi kartami nie ma drastycznej różnicy (w przetwornikach), pytanie jeszcze czy potrzebujesz midi. Drugie pytanie czy to mają być produkcje reklam, demo własnej kapeli czy płyty? No i jaki budżet na całe studio?

Proponuję nieśmiertelną E-MU 0404, teraz kosztuje około 470PLN.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Świetny dźwięk za niskie pieniądze. Też mi ją kiedyś doradzono i to nie był błąd :-)

Ukryta Zawartość

Tak toto wygląda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z tych 3 ka kart, ktore tu padly czyli emu0404, julia i m-audio (bo o audigy zapomnij) emu ma najlepsze przetworniki ba bo sa to topowe z oferty AKM, ale julia jako jedyna ma wyjscia symetryczne. Mozliwosci w recordingu tych kart sa zblizone, 2 wejscia analog i cyfra i 2 wyjscia analogo i cyfra, sprzetowy mixer.

Emu 0404 ma ta przewage, ze ma bardzo rozbudowany i zaawansowany mixer oraz sprzetowe DSP z z efetami opartymi na bardzo dobrych algorytmach Z-plane.

Ja bym te kary kupil w takiej kolejnosci.

1.julia (bo ma wysjca symetryczne)

2.emu (brakuje jej tylko wyjsc symetrycznych, ale swietne przetworniki, DSP i softwaerowy mixer jak w kartach po 5000 pln)

3.m-audio

E-MU 1212m to polaczenie wsztkich zalet emu 0404 oraz symetryczne wejscia i wyjscia, trzeba uwazac bo zajmuje 2 PCI . . . porownywac tej karty do sb audigy nie ma sesu bo to jak porownac golfa do subaru WRC :) zupelnie inne mozliwosci i przeznaczenie.

moim studiem jest komputer:). a muzyka to glownie hip hop i r&b. no a budzet to poowarzna sprawa sadze ze juli to maksimum a nawet troche za maksimum czyli jakies 650 zlotych,i o co chodzi z ta symetria i wogole?????

muzyka robie glownie na samplach i na syntezatorach (software) i bez zadmych zewnetrznych urzadzen. poprostu komp i tyle:)

( chodzi mi glownie tutaj o brzmienie i jakosc dzwieku !!

W takim razie nie przejmuj się symetrią, krytyczne znaczenie to ma przy mikrofonach, ale i tak żadna z tych kart nie ma preampa mikrofonowego, zatem gdybyś chciał nagrywać wokal, to i tak potrzebujesz dodatkowego klocka (mikser lub preamp).

Jakie masz monitory do zgrywania miksów?

"Jurek"- nie wiem czy cię dobrze zrozumiałem, ale moja 2 ZS Platinum PRO posiada specjalne wejście mikrofonowe oczywiście z możliwością późniejszej obróbki dźwięku.

Autor tego tematu powinien poszukać czegoś z drugiej ręki, bo profesjonalną kartę do 650zł to tylko używaną.

Creative jest zorientowana na rynek typowo konsumencki, graczy itp. Wśród nawet amatorskich realizatorów nie cieszy się dobrą opinią. Na podstawie specyfikacji i specyficznych potrzeb autora wątku, wybrałbym Emu lub M-Audio ze względu na cenę. Zaletą Emu jest soft (Kubuś w wersji LE), nie wiem co jest w komplecie z m-audio. Symetryczne wyjścia Julii mogłyby się przydać chyba tylko na scenie, w przypadku dużej odległości kompa od miksera.

>na XLR, z preampem i fantom +48 V czy wejscie mikrofonowe do mikrofonu za 14 pln zeby pogadac w

>skype ?

Hehehe, obawiam sie ze kolega może nie pojąć o co Ci chodzi :-) Niektórzy za zaletę M-Audio mogą uważać fakt, że jest to zdaje sie jedyny hardware na ktorym chodzi ProTools (z wyjątkiem własnego ProToolsowego oczywiście). ProTool M-Powered to się nazywa. Inni powiedzą, że to zadna zaleta, bo na rynku jest dostepnych wiele rozwiązań co najmniej dorównujących ProTools jakością, a bijących go na głowę stosunkiem jakość/cena...

Ja sobie kupiłem takie coś.

Ukryta Zawartość

post-3167-100003814 1170273999_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

slyszalem ze maya nie jest za dobra do robienia bitow , bardziej przydaje sie do dj-ingu , ( co do profesionalnosci to moze byc po profesjonalna) aha jeszcze jedno

czy karty tanieja tak jak inny sprzet , bo jezeli za pol roku juli@ ma kosztowasz ok 400 zl to moze warto poczekac????? jak sadzicie , chyba ze ceny sie nie zmieniaja:P

>czy karty tanieja tak jak inny sprzet , bo jezeli za pol roku juli@ ma kosztowasz ok 400 zl

trudno powiedziec, poczatkowo esi julia kosztowala ponad 900 pln, nie sadze zeby w ciagu roku staniala do 400, cena raczej sie utrzyma na poziomie 600-700 pln do momentu az przetanie byc produkowana to nie sa produkty na rynek masowy gdzie cene ustala popyt.

Przede wszystkim nie potrzebujesz 4 śladów.

Karty - jak każdy sprzęt cyfrowy - tanieją.

Nie napisałeś nic o monitorach - a one są ważniejsze i niestety sporo droższe niż różnica pomiędzy SB (podejrzewam że z takiego czegoś chcesz się przesiąść) a m-audio.

>A jaką kartę byście panowie polecali do odsłuchu wysokiej jakości (nagrywanie mnie nie interesuje).

niesymetrycznie emu 0404 oferuje najlepsze parametry za male pieniadze, symetrycznie emu1212m uchodzi za nr.1 w stosunku jakosc/cena.

Z drozszych kart np. echo gina3g, rme digi 96/8.

Generalnie karty profesionalne sa transparetne, szczegolowe i plaskie nie maja "swojego charakteru". Roznice brzmieniowe miedzy nimi o ile wylapiesz to na dobrych sluchawkach.

Jezeli masz spora kwote oraz odpowiednie warunki do jak to piszesz "wysokiej jakosci odluchow" to lynx aes 16 i jakis pozadny przetwornik, np. lucid DA9624. Aczkolwiek jesli to podlaczysz w pokoju goscinnym pod nawet dobry wzmak i dobre kolumny to mimo, ze na emu0404 wydasz 500 pln a na lynxa i lucida ok 7000 pln to roznic za wielkich sie nie spodzewaj.

jeszcze co roznic miedzy kartami pro.

tutaj emu 0404 za 500 pln

Ukryta Zawartość

jak wida karta idealnie plaska, szumy w zasadze na poziomie -120 dB czyli calkowicie nie slyszalne

a tutaj 2x rozsza emu 1212m

Ukryta Zawartość

praktycznie to samo.

posiadam zarowno emu 0404 jak i emu 1820m (te same przetworniki i opampy co emu1212m) i mimo pieciokrotniej roznicy w cenie midzy tymi kartami nie slysze powaznej roznicy. Niestety nie jestem wstanie porownac ich bezposrednio A/B poniewaz nie ma mozliwosci uzycia obu kart jendeoczesnie a przekladanie i konfiguracja zajmuje ok 20 min. W emu 0404 sa tylko slyszalne minimalne zaklocenia wynikajace z niemymetrycznego sygnalu analogowego biegnacego kablem audio w poblizu innych kabli z danymi cyfrowymi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesli chodzi o profesjonalne karty dźwiękowe to poziomem akceptowalnym odznacza się MOTU. Większość kart, które zostały wymienione to zabawki dla dzieci, który kleją loopy we Fruitty Loops. Liczy się też ilość wejść i wyjść. Nie można np nagrać dobrze perkusji bez min. 10-12 śladów.......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.