Skocz do zawartości
IGNORED

ESA-Presto

Gość Pleszka

Rekomendowane odpowiedzi

• 7 miesięcy później...

Słuchałem tych kolumn z Jadis Orchestra na Audio Show i potem na Szewskiej w Poznaniu - ogólne wrażenie bardzo pozytywne. Na Audio Show pomimo ograniczeń pomieszczenia uwidoczniła sie przewaga zestawu Nagra + Esa Profi, co trochę popsuło wrażenie z odsłuchu Presto - tak niestety często jest - coś jest super dopóki nie usłyszy się wyższej półki. A tak ogólnie myślę, że to "lampowe kolumny" w odróżnieniu od "tranzystorowych" - to znaczy bardzo muzykalne, ale niekoniecznie bardzo neutralne. jakoś miałem wrażenie, ze dodają swoje pięć groszy (tak jakby gumowy nalocik, albo może tylko ciepełko, dla niektórych super, inni może w tym ciepełku poczują juz może swąd palonej gumy :)) Ciepły, miły dla ucha bas, łagodna góra i środek. Tyle zapamietałem z pobieżnego odsłuchu. Osdobiście te kolumny są na jednym z pierwszych miejsc na mojej liście potencjalnych zakupów. Chętnie bym sie dowiedział od kogoś kto ma te kolumny, czy ich wielkość zapewni dobrą stereofonie w pokoju o powierzchni 18 m2, czy może jednak to za duży format. trudno mi sie wypowiadać na temat faktycznej efektywności, ale z Jadis Orchestra zdaly sie grać całkiem dobrze i ładnie wypełniły akustycznie obrzydliwą salę w Sobieskiem (Arkadia coś tam chyba).

https://www.audiostereo.pl/topic/2093-esa-presto/#findComment-114362

W sumie to jeszcze czuje sie w obowiazku dodać, że moje uwagi bazują na naprawde pobieżnych odsłuchach i chetnie poznałbym opinie kogos kto ma je u siebie, w ostateczności kogoś kto je sprzedaje :) Fripp?

https://www.audiostereo.pl/topic/2093-esa-presto/#findComment-114366

Dzięki za opinię, może ktoś jeszcze?

Skrzynki są naprawdę spore, ważą jeszcze więcej (52kg sztuka), membrna basowa fi 25cm, 3 drożne. Oglądając te kolumny można się spodziewać wielkiego dźwięku. Gorzej jeżeli jest on tylko wielki i nic ponadto. Czy ktoś może się podzielić wrażeniami, jak to gra - dynamika, szczegółowość, barwa, kontrola basu, itd. No i jak z napędzeniem tych pudeł - wg. producenta trzeba nie wiele.

https://www.audiostereo.pl/topic/2093-esa-presto/#findComment-114522

ESA na swojej stronie oferuje zorganizowanie odsluchu u Klienta - ktos juz probowal? Poniewaz nosze sie z zamiarem zmiany glosnikow na podlogowe wiec i Presto leza w kregu moich zainteresowan - ale sam ich targac do domu nie bede :)

https://www.audiostereo.pl/topic/2093-esa-presto/#findComment-114543

jeśli dobrze zrozumialem to na dziś dysponują dwoma zestawami, oba rozstawione w sklepach - Warszawa, Kraków. Tak więc gdyby mieli ci przywozić to zapewne musieli by zabrać z 1 z w/w sklepów. Ja niestety nie wiem kiedy będę mógł się pofatygować do Krakowa.

https://www.audiostereo.pl/topic/2093-esa-presto/#findComment-114584

pal, w 11/02 HFiM napisali, że JBL XTi 100 mogą Ci się spodobać. Patrz str. 56.

A tak serio to napisali, że "jedno jest pewne, to kolejne obok Triangli Antal kolumny, które cudownie grają z lampą (...)". (Wtedy z Jolidą 502B.)

Cena tych JBL była 4598zł.

No to jak ? Posłuchasz obu ? (JBL'e urodą nie grzeszą ;-))

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/2093-esa-presto/#findComment-114615

korzystając z tego , że przy poniedziałku więcej osób tu zagląda, przypominam się z swoim pytankiem odnośnie ESA Presto, może ktośjeszcze? Na razie Pal zdeklarował, że się"poświęci" i posłucha :) ;)

może ktoś słuchał i ma ten "incydent" za sobą? :) ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/2093-esa-presto/#findComment-115074

well w Wawie Presto sa w audio.grobel -> tyle na razie ustalilem. Natomiast na zadane w mailu pytanie czy ESA dokona prezentacji u klienta nie uzyskalem zadnej odpowiedzi. Odsluch bedzie sie chyba musial nieco odwlec bo tam to tylko w jakas sobote sie moge wybrac - a w najblizszym czasie brak wolnych sobot :(

https://www.audiostereo.pl/topic/2093-esa-presto/#findComment-115558
  • 2 tygodnie później...

Dostałem dziś info z ESA, że model Presto wystawiany w Krakowie został sprzedany i nie będzie już więcej produkowany.

Pal55,

jeżeli w Warszawie stoi jeszcze Presto to prawdopodobnie ostatni egzemplarz, więcej nie będzie.

https://www.audiostereo.pl/topic/2093-esa-presto/#findComment-119565

nawet na zamowienie juz nie zrobia?? - kiepsko to widze - dzis rano nawet dzwonilem do Audio Grobel - nikt nie odebral - moze juz maja dlugi weekend a moze bylo za wczesnie. Sprobuje zadzwonic w przyszlym tygodniu - moze sie jeszcze uda ich posluchac - choc po informacji, ze to ostatnia para w Polsce to pewnie we wtorek kolejka sie ustawi ;))

https://www.audiostereo.pl/topic/2093-esa-presto/#findComment-119576

Ze strony ESY o PRESTO:

Zestaw trzydrożny w obudowie bass-reflex

Pasmo przenoszenia 30 Hz-30 kHz (±3dB)

Impedancja znamionowa 8 Ohm

Efektywność 90 dB (2,83V/1m)

Moc znamionowa 120W

Moc impulsowa 300 W (IEC standard 268-5)

Zalecana moc wzmacniacza 10W-150W

Wymiary (WxSxG) 100x30x41 (cm)

Ciężar 50kG (sztuka)

Cena detaliczna za parę 7500 zł

https://www.audiostereo.pl/topic/2093-esa-presto/#findComment-119670

Ciekawy jest opis modelu PRESTO na stronie producenta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Trochę rozwlekły ale o podejściu producenta i ciekawostkach dot. tego modelu jest sporo.

Brzmienie, głośniki oraz proporcje obudowy to lata 80-te.

Szkoda, że nie mogłem tego posłuchać wcześniej, ale i nigdzie nie widziałem.

Po opisie producenta, posłuchałbym PRESTO chętnie i dziś.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/2093-esa-presto/#findComment-119673

andrea29,

i tu zaczyna się problem. Jeżeli masz blisko do W-wy to może masz jeszcze szansęposłuchać.

Mnie zastanawia dlaczego Esa jużich nie chce produkować? Odchodzą od koncepcji kolumn łatwych dla lamp?

Wysoko skuteczne, łatwe do napędzenia kolumny to oferta atrakcyjna także dla sporej grupy tranzytorów. Może te kolumny nie są aż tak dobre jak producent o nich pisze?

Nie pytałem, czy mimo wszystko zrobili by je na zamówienie ponieważ nikt nie zamówi czegoś czego wcześniej nie słyszał. Skoro nie ma czego słuchać, ponieważ ostatni egzemplarz sprzedano, to i nie ma czego zamawiać. Szkoda byłem naprawdę ciekaw jak grały, opis narobił mi apetytu, cena była do przyjęcia (pod warunkeim, że to gra równie dobrze jak jest przez producenta reklamowane).

dla zainteresowanych wklejam opis ze strony producenta:

R.I.P.

"....

Rok 2002 był w firmie ESA okresem prac nad konstrukcjami nietypowymi, mniej komercyjnymi, ale dającymi dużo satysfakcji. Bogata już oferta odnoszących sukcesy modeli średniobudżetowych, powstałych w poprzednich sezonach, pozwoliła trochę pobawić się w projektowanie kolumn wyspecjalizowanych. Oprócz dokończenia budowy superkonstrukcji Profi Model 01, powróciliśmy do oczekującego już od dawna na realizację zespołu głośnikowego przeznaczonego do współpracy ze wzmacniaczami lampowymi.

Rynek dla wzmacniaczy lampowych nie jest może duży, ale w swoim ograniczonym zasięgu trzyma się krzepko, a użytkownicy szlachetnych lamp z zadowoleniem powinni przyjąć ofertę kolumn stworzonych specjalnie dla nich. Nie jest tajemnicą, czym powinny się one charakteryzować. Na pewno wysoką efektywnością.

Wysoka efektywność napięciowa (2,83V/1m), uzyskiwana przez zespoły głośnikowe o niskich impedancjach znamionowych, najczęściej nie spełnia pokładanych nadziei przy podłączeniu wzmacniaczy lampowych. Dlaczego? O ile większość wzmacniaczy tranzystorowych jest w stanie oddać do obciążenia 4-omowego istotnie wyższą moc niż do obciążenia 8-omowego (napięcie na zaciskach spada w niewielkim stopniu), to większość wzmacniaczy lampowych nie oferuje wcale wyższej mocy dla obciążenia 4-omowego niż dla 8-omowego, i w takiej sytuacji wysoka efektywność napięciowa staje się fałszywym doradcą - powinniśmy znać raczej efektywność mocową (1W/1m), ale tę nietrudno oszacować - dla kolumny 4-omowej jest po prostu o 3 dB niższa od efektywności napięciowej. Ponadto wiele wzmacniaczy lampowych ogólnie lepiej znosi obciążenia 8-omowe niż 4-omowe. Dlatego uznaliśmy, że kolumna "specjalna" będzie znamionowo 8-omowa, choć nie pozwoliło to osiągnąć wybujałej efektywności napięciowej (wynosi ona 90 dB). Jednak dla konstrukcji 8-omowej jest to równocześnie efektywność mocowa (a jako taka, staje się rezultatem wysokim). W praktyce nasza kolumna zachowa się podobnie jak kolumna znamionowo 4-omowa o efektywności napięciowej 93 dB, będąc jednocześnie przyjaznym obciążeniem dla każdego wzmacniacza - zresztą nie tylko lampowego. W epoce dominacji kolumn 4-omowych (co gorsza, wiele z nich jest fałszywie deklarowanych przez producentów jako 8-omowe, a ta nieuczciwa praktyka dotyczy też najbardziej renomowanych firm), wysokiej klasy kolumna w istocie 8-omowa jest rodzynkiem.

Kolejny ważny element dopasowania zespołu głośnikowego do wzmacniacza lampowego to uwzględnienie wysokiej impedancji wyjściowej wzmacniacza (jest to pojęcie całkiem odmienne od impedancji obciążenia czyli impedancji, jaką podłączamy do wyjścia). Impedancji wyjściowa wzmacniacza jest często wyrażana przez współczynnik tłumienia (będący ilorazem zakładanej impedancji obciążenia i impedancji wyjściowej wzmacniacza, a więc im wyższy współczynnik tłumienia, tym niższa impedancja wyjściowa). Wysoka impedancja wyjściowa ma wpływ na dwa zjawiska. Po pierwsze, zmniejszając tłumienie głośnika niskotonowego, podnosi dobroć i zmienia zachowanie jego układu rezonansowego, zwłaszcza systemu bas refleks, czego skutkiem jest pogorszenie charakterystyk impulsowych i "leniwy" bas, pozornie charakterystyczny dla wielu wzmacniaczy lampowych, w rzeczywistości będący wynikiem niedopasowania parametrów wzmacniacza do standardowo zaprojektowanego zespołu głośnikowego. Konstruktor "normalnego" zespołu głośnikowego, przeznaczonego do współpracy ze wzmacniaczami o niskiej impedancji wyjściowej, nie bierze tego efektu pod uwagę przy ustalaniu parametrów strojenia bas refleksu (wielkość obudowy, częstotliwość rezonansowa). Znając natomiast wartość impedancji wyjściowej współpracującego wzmacniacza, mógłby bez problemu zoptymalizować działanie układu rezonansowego. Oczywiście nie opracowaliśmy kolumn Presto specjalnie pod kątem właściwości jednego konkretnego wzmacniacza, ale dokonaliśmy strojenia uwzględniając pojawienie się niezbyt wysokiej lecz niepomijalnej wartości impedancji wyjściowej. Po drugie, wysoka impedancja wyjściowa może modulować brzmienie zespołu głośnikowego, jeśli jego charakterystyka impedancji wykazuje dużą zmienność w skali częstotliwości - zmienia się wtedy stosunek stałej impedancji wyjściowej wzmacniacza do impedancji obciążenia, zmienia się więc tworzony przez te dwie impedancji dzielnik napięcia - w zakresach, gdzie impedancja zespołu głośnikowego ma minimum, na impedancji wyjściowej odkłada się relatywnie większa część napięcia niż w zakresach, gdzie impedancja zespołu głośnikowego ma wysokie wartości. Pamiętając o tym zjawisku, należy unikać dużych zmian modułu impedancji zespołu głośnikowego, o co również zadbaliśmy w Presto.

Presto realizuje nie tylko przedstawione założenia ściśle parametryczne, ale również odwołuje się do dawnej estetyki, lat 70. i 80., zarówno pod względem wyglądu, jak i brzmienia. Wszystkie te elementy łączą się ze sobą harmonijnie. Zastosowaliśmy 25-cm głośnik niskotonowy Scan-Speaka, z relatywnie lekką membraną celulozową na piankowym zawieszeniu. Konstrukcja ta liczy sobie już wiele lat, ustąpiła pola nowszej wersji, wyposażonej w sztywniejszą, cięższą membranę, ale starszy model, produkowany dzisiaj przez Duńczyków specjalnie dla wąskiej grupy odbiorców, reprezentuje dokładnie taki zestaw parametrów, jaki był najlepszy do naszej konstrukcji - wysoką efektywność i bardzo niską dobroć układu rezonansowego, ułatwiającą strojenie z uwzględnieniem wysokiej impedancji wyjściowej wzmacniacza.

Użycie dużego głośnika niskotonowego automatycznie stwarza konieczność uruchomienia układu trójdrożnego. Głośnik średniotonowy Scan-Speaka pochodzi z tej samej generacji co niskotonowy, ma bardzo lekką membranę o ciekawym profilu - łączącym celulozową część stożkową z tekstylną, centralną kopułką. Nie jest ona zwykłą nakładka przeciwpyłową, lecz dla najlepszej transmisji siły pochodzącej z cewki drgającej jest do niej przyklejona bezpośrednio, na tym samym obwodzie, co część stożkowa. Dzięki takiej hybrydowej konstrukcji głośnika średniotonowego zarówno przejście w kierunku częstotliwości wysokich, przetwarzanych przez 28-mm kopułkę jedwabną Scan-Speaka, jak i niskich, jest bardzo płynne, gdyż odbywa się między głośnikami o podobnych materiałach membran. Większość zakresu przetwarzana jest przez membrany celulozowe, oferujące swobodne, naturalne brzmienie, wolne od syntetyczności i rażących słuch rezonansów. Brzmienie to nawiązuje do kultury i stylu brzmienia wzmacniaczy lampowych, w spektrum harmonicznych pozwalając pojawiać się składnikom parzystym, a powstrzymując nieparzyste.

Trudnym do przeoczenia faktem jest przecież zastosowanie kompletu doskonałych głośników Scan-Speaka. Wszystkie przetworniki mają odlewane kosze, niskotonowy i średniotonowy są wyposażone w słynne firmowe systemy magnetyczne Symmetric Drive. Zwrotnica złożona jest z komponentów wysokiej jakości (cewki powietrzne, kondensatory polipropylenowe), łączonych bezpośrednio. Złocone gniazda głośnikowe pozwalają na podłączenie zewnętrznego okablowania w wersji bi-wiring. Obudowa ma prosty, niewyszukany kształt, wyrażający dawny styl budowania kolumn, ale jej konstrukcja jest bardo solidna, z przednią ścianą o grubości 50 mm i wieloma wzmocnieniami wewnętrznymi. Każda kolumna wyposażona jest w komplet kolców o regulowanej wysokości.

Presto uszanuje charakter wzmacniacza lampowego (czyste, naturalne brzmienie), uwzględni jego wymagania parametryczne (podwyższona impedancja wyjściowa wzmacniacza - zmodyfikowane strojenie układu rezonansowego i łagodne zmiany przebiegu impedancji), pomoże osiągnąć wysokie poziomy natężenia (wysoka efektywność), nie wymagając od wzmacniacza wysiłku prądowego (8-omowa impedancja znamionowa). Mamy nadzieję, że klasyczne kształty tej kolumny oklejanej standardowo drewnem orzecha przypadną do gustu wielu użytkownikom."

koniec cytatu.

https://www.audiostereo.pl/topic/2093-esa-presto/#findComment-119723

PMD -> powod jest podejrzewam przyziemny - czyli brak czy tez znikomy poziom popytu. Ciekawe ile par tych glosnikow zrobili? Jesli mi sie uda to jeszcze poslucham tej ostatniej pary i opisze wrazenia (choc nie jestem recenzentem wiec nie wiem ile to da innym) - nawet jesli ich nie kupie teraz to przynajmniej bede wiedzial czy warto sie ewentualnie interesowac jesli pojawia sie w obiegu wtornym.

https://www.audiostereo.pl/topic/2093-esa-presto/#findComment-119726

wydaje mi się to najbardziej prawdopodobe.

Z drugiej strony, jeżeli producent nie będzie ich jakoś udostępniał to jak chce wytworzyć na nie popyt?

Ostatnio minima, amplifon, delta i kilku innych producentów robi prezentacje swojego sprzętu, czy wręcz jeździ po kraju i za pośrednictwem forum organizuje prezentacje produktów. To wg mnie znacznie skuteczniejsza forma reklamy produktu niż wstawienie go do 1-ego sklepu gdzieś w Polsce. Kolumy bużetowe łatwiej się sprzedaje, konstrukcje od 4000 w zwyż to już inna bajka, większość nabywców wybiera je świadomie, chce posłuchać, dobrać do systemu. Gonić w ciemno pół kraju to jednak pewne utrudnienie. Co innego raz, co innego za każdym razem gdy wytypujesz coś wartego odsłuchu (we własnym przekonaniu).

Ciężkie jest życie audiofila :))) ;)

[obrazekLUKASZ-119730_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/2093-esa-presto/#findComment-119730

Wiem coś nie coś na temat Presto. ESA spredała ich może 10 kompletów. Jeśli ktos bardzo chce ich posłuchać musi podzwonić do P.Sebastiana z Grobel Audio. Wiem że posiada on jeden komplet na własność i może zorganizować odsłuch u siebie w Babicach (z Jadisem-miodzio).Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/2093-esa-presto/#findComment-119731
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.