Skocz do zawartości
IGNORED

Peerless csx176H -850122 słaby bas

Nick20jg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Zbudowałem kolumny na głośniku nisko-średniotonowym Peerless csx176H -850122 kolumny typu bass-reflex .Według parametrów producenta i symulacji WinIsd przy obudowie 30L i tunelu strojonym na 38 Hz efekt powienien być niezły .Niestety rozczarowałem się -bez podbicia basów we wzmacniaczu bass jesr słaby choć schodzi nisko.Przy zmniejszeniu obudowy do 25 litrów nie grało to ciekawie bo wówczas było mocniejsze kopnięcie lecz już przy wyższej częstotliwości .Obudowa ma w środku ściąnkę dolną pod kątem ok 40 -50 stopni(kolumna wysoka na 90cm a długość ścianki około 35cm ) .Czytałem o budowie kolum QBA Elements 1.1 które są zbudowane na tym głośniku i także mają ściankę pod kątem aby zminimali zować fale stojące (wykorzystałem ten pomysł w swoich kolumnach). pozdrawiam wszystkich i czekam na jakiś komentarz .

__

| |

| | widok z boku :)

| |

|/ |

https://www.audiostereo.pl/topic/20914-peerless-csx176h-850122-s%C5%82aby-bas/

wg mnie albo kolumna musi się "ułożyć" że tak powiem i głośnik musi wygrzać ...albo ... wzmacniacz nie ma kopa albo ... poprostu taki głośnik. Napisz jaki masz wzmacniacz.

Ja miałem podobną historie ...kolumny na wooferach 2x20cm nie miały basu ...śmieszne ale tragocznie prawdziwe ... przyczynąbył kondensator wejściowy we wzmacniaczu DIY...choc dobra polipropylenowa WIMA, to jednak po wymienie na Jantzena cały wzmacniacz dostał kopa i kolumny ruszyły.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To jest mój wzmacniacz - końcówki mocy dałem 2sc5200

Co do kondensatorów to będę musiał popróbować z innymi . pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszperalbym cos w zwrotce :P a jakiej wielkosci pokoj? moze za duza skrzynia i akustyka nie ta co trzeba? Tez tak mialem na zupelnie innym sprzecie...po oj wielu kombinacjach jestem zadowolony, oj bardzo :) ale wiadomo jak to jest! Apetyt rosnie w trakcie szamania :P

Powodzenia!

Witam mam zrobione kolumny na tym peerlesie przedstawiałem je w tym dziale poszukaj monitory csx176 i dt-100

ja zrobiłem to w obudowie zamknitej a bas na linni jest naprawdę potężny pierwszy raz zrobiłem te głośniki w basreflex ale to nie było to.

pozdrawiam

ps.Już raz pisałem że nie można polegać tylko na symulacjach komputerowych jest to waa rzecz ale nie przesądzająca o wyniku końcowym

Dostrój otwór do około 45Hz, będziesz miał większego kopa przy basie od 40-60Hz. Teraz dostroiłeś za nisko i ten zakres ma troszkę słabą efektywność. Nie ma sensu "na siłę" schodzić z 17cm wooferem do 30Hz (przynajmniej nie z takim).

Inną przyczyną może być zwrotnica, tzn. zakres średnio-wysokotonowy może mieć za wysoką efektywność w stosunku do woofera i jest wrażenie, że basu nie ma. Tutaj niestety jedynym wyjściem jest obniżenie efektywności całej kolumn. Kłania się nieśmiertelny baffle-step, polecam specjalistę misiomora i jego posty (wyszukiwarka Twój brat) :-)

dzięki za podpowiedzi :). dostroilem tunel do 44hz i jest niewielka poprawa .Żeby nie dokladac do toru audio korektora basow zastosowalem w pętli sprzężenia zwrotnego - dodatkowo rezystor 22k w szeregu z obecnym tam 22k i równolegle do jednego rezystora dałem kondensator 100nF .Dzięki temu zyskałem podbicie basu przy niższych częstotliwościach .Efekt jest całkiem niezły .A co sądzicie o wzmacniaczu który zbudowałem ??? linki są wyżej .pozdrawiam wszystkich

zeby zobaczyc jego schemat należy wpisać w google sc 480 i znaleść tą stronę bo te linki które podałem niby są takie same ale jakos włączając stronę z linków na forum nieotwiera sie w całości / niemam pojęcia od czego to zależy

sorki , trzeba wpisać sc-480 wtedy w początkowych wyniakch znajdziecie tą stronę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ..........

Ukryta Zawartość

Witam. Wzmacniacz wydaje sie byc bardzo prosty. Mozesz sie podzielic dokumentacia do tego wzmacniacza (troche mnie zaciekawil) bede bardzo wdzieczny.

[email protected]

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

witam

Borysgo2 ,całą dokumentację masz na stronce którą podałem wcześniej , wystarczy wpisac na google.pl : sc-480 i znajdziesz 2 stronki siliconchip ....... gdzie jest schemat ,pcb oraz dokładne parametry

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.