Skocz do zawartości
IGNORED

Z-W-R-O-T-N-I-C-A AKTYWNA ZALETY i WADY.

Polik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Kolega chce zrobić wzmacniacz 4-ro kanalowy -100 Watt na kanał, urzadzenie to ma zostać wyposażone w wbudowaną tkzw. zwrotnicę aktywną...

Przeprowadzone dotąd eksperymenty udowodnily ,że zestawy głośnikowe wyposażone w tradycyjną zwrotnicę pasywną jaka ona by nie była wprowadzają zauważalne podbarwienia dzwięku i dodatkowe zniekształcenia- co najbardziej słychać po odłączeniu sekcji wysoko. i średniot.-wtedy gdy gra sam głośnik niskotonowy ,który niestety zauważalnie zieje kartonowatą średnicą, zjawisko to w przypadku zwrotnicy aktywnej praktycznie nie występuje...

1) Jakie macie zdanie na ten temat ?

2) Dlaczego zwrotnice pasywne stosuje się nawet w zestawach po 20.000 tys. zł ?

3) Która zwrotnica będzie lepsza aktywna czy pasywna, jakiw są ich wady i zalety ?

POZDRAWIAM

Witam,

Ad 1)

mój głos za aktywnymi

Ad 2)

no właśnie - dlaczego?! może wreszcie ktoś znajdzie wytłumaczenie??!!

Ad 3)

przy optymalnej jakości lepsza będzie zawsze aktywna

dobrze wyjasniają to np. Rod Elliot:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (Benefits of Bi-Amplification i Active Vs. Passive Crossovers) i Linkwitz

z dyskusji jaką prowadziłem z kolegą Darkulem wynika, że Jego zdaniem dobra zwrotnica aktywna będzie zawsze lepszym rozwiązaniem niż dobra pasywna, ale jednak droższym, ja wciąż mam co do tego wątpliwości (co do rzekomej drożyzny)

tak czy owak, przy cenie detalicznej 20 kzł (a może nawet >10 kzł) takie dodatkowe koszty chyba już nie są problematyczne?

pozdrawiam

graaf

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witam z tego co wiem to stosuje się w sprzecie za 20tys zł zwrotnice pasywne gdyż nie wprowadzają one tak dużych zniekształceń co aktywne a każde dodatkowe zniekształcenia audiofilom nie są potrzebne , zwrotnic aktywnych nie sprawdzałęm gdyż mam tylko pasywne i mi wystarczają!!

>polik

z tą kartonową średnicą to efekt ten nawet występuje jeśli obetniemy zbyt wysoko głośniki niskośredniotonowe np przy 800Hz i filtrem aktywnym 30 dB/okt, rzygać się chce od słyszalnych zniekształceń na średnicy. Jak są podpięte pozostałe głośniki to maskują ten brud, obojętne kevlarowy, kartonowy czy inny. Ja podzieliłem przy 275 Hz i wtedy nie ma w ogóle tego efektu.

Nie stosuje się tego chyba głównie z uwagi na koszty wysokiej klasy wzmacniaczy, chociaż jeśli sami je zrobimy to cena nawet najlepszych elementów nie jest wcale wysoka. Sama zwrotnica aktywna zwykle będzie tańsza od b.dobrej biernej nawet jesli użyjemy OPA627 z Allegro. jeśli chodzi o jakośc czyli np zniekształcenia liniowe, nieliniowe czy DF to nie ma czego porównywać, aktywna dobrze zrobiona jest prawie doskonała a zniekształcenia fazowe w obu występują podobne.

W trakcie usuwania konta.

Siła przyzwyczajeń jest taka, że nie usiłuje się forsować takich "nowinek". Sami producenci głośników nie są tym za bardzo zainteresowani bo ze średnich przetworników można w układzie aktywnym więcej wycisnąć, chociażby tnąć je filtrem o zboczach 24dB/okt. Zresztą wtedy nie mieli by co robić bo co za filozofia: skrzynki z głośnikami, bez zwrotnicy, tylko dobrana stolarka i ew. b-r :)

Taki wątek był niedawno w dziale DIY.

To było wyraźnie w cudzysłowie, bo wiele osób może np. nie mieć pojęcia, że można "aktywnie".

Tu wspomniany link

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... z tych to tez powodów w hi fi car audio coraz powszechniej stosuje sie zwrotnice aktywne od wielu zreszta lat. Pierwszą tego typu miałem z 15 lat temu. Pozdr. aktywistów::)

Witam.

Widzę że idea aktywności kolumn głośnikowych, a tym samym poprawa jakości dzwięków wydobywających się z naszych głośników, co prawda powoli, ale zaczyna się przebijać. Na początek aby pogodzić obydwie strony tj. zwolenników rozwiązań pasywnych (mam nadzieję że tylko do czasu) i zwolenników rozwiązań aktywnych proponuje dla tych pierwszych przynajmniej uaktywnić głośnik niskotonowy.Same korzyści.

Pozdrawiam- H.P.

>2) Dlaczego zwrotnice pasywne stosuje się nawet w zestawach po 20.000 tys. zł ?

wynika to z:

a) proznosci tzw. audiofilow, ktorzy koniecznie chca pokazac zwoje piece (oczywiscie na x-krotnych marmurowych podstawkach), zamiast chowac je w obudowach glosnikow (jak w wiekszosci aktywnych zespolow)

b) mozliwosci eksperymentowania z rozna elektronika przy tych samych glosnikach tudziez na opak

c) producent glosnikow przewaznie nie jest specjalista od elektroniki i na opak

itd...

Tutaj profesjonalisci sa w przewadze i nie kieruja sie takimi bzdetami. Jakosc + trwalosc/stabilnosc sa decydujacymi argumentami

xajas

www.jaschiks.com

Podstatwowa roznica powszechnosci zastosowan nie jest w samym fakcie tego, czy jest zwrotnica przed lub po wzmaczniaczu - lecz fakt, ze rozwiazanie z aktywna zwrotnica koniecznie wymaga BIAMPING (Triamping)- przy czym zwrotnice pasywne nie. BIAMPING zas z pasywna zwrotnica nie jest rozwiazaniem "na calego".

Brzmieniowo trudno sie doszukiwac zdecydowanych plusow lub minusow - calkowicie pewne jest jednak zastosowanie 'aktywnych" zwrotnic z celem wiekszych mozliwosci dostosowywania do warunkow odsluchu.

Wlasznie dla tego takie czeste uzywanie w samochodach - gdzie mozliwosci dostosowywania "pokoju" odsluchowego sa ograniczone i warunki pracy ciagle zmienne - lub profesjonalnej PA technice, gdzie bierze sie pod uwage juz zmiana temperatury powietrza przy podwieczornym koncercie a z tym zwiazana zmiana predkosci dzwieku. Trudno sobie wyobrazic, by realizator dzwieku biegal okolo wiezy kolumn z lutownica i roznymi kondensatorami w kieszeni przy kazdym rozlozeniu sprzetu - po to, by zwrotnice lekko przestrojic. (Rowniez trudno by o wzmaczniacze napedzajace wszytko z wystarczajaca moca.)

--> bogdan...

Zgadzam się z Tobą całkowicie :)

Swoja drogą może głośniki niskotonowe należy ciąć nisko i mocno -powiedzmy w przypadku zwrotnicy pasywnej na ok. 200 Hz i to filtrem III rzędu pozostałe filtry w zwrotnicy powinny być I-II rzedu by zachować przestrzeń i stereofonię zestawu itd...

POZDRAWIAM

• 6 miesięcy później...
Gość vasa

(Konto usunięte)

Podpinam się pod wątek niestandardowych zwrotnic z następującycm pytaniem:

Czy ktoś z Szanownego Koleżeństwa próbował w miejsce klasycznej zwrotnicy wpiąć takie oto urządzenie:

http://www.allegro.pl/item91760232_elektroniczna_zwrotnica_crossover_do_kolumn_glo.html

Jeżeli dobrze rozumiem opis to w miejsce zwrotnicy można podpiąć to urządzenie i traktować jako zewnętrzną, kalibrowaną zwrotnicę.

Podział jaki można tym ustalić jest dla głosnika niskotonowego i srednotonowego (+wysokotonowy). Tak więc tylko do zestawu 3-drożnego to się nadaje. Głośnik średniotonowy ze wzgl. na złożoby charakter filtrowania musi i tak być nadal podłaćzony przez jakąś zwrotnicę pasywną (lub chociaż częsciowo przez filtr LPF), taks amo wysokotonowy. Jedynie niskotonowy zasilisz wprost ze wzmacniacza.

Potrzebny jest wiec albo podział 2-punktowy, an 3 pasma dla 3 głośników, albo zwrotnica z podziałem w zakresie np. 1-5kHz dla zestawu 2-drożnego - wtedy każdy głosnik będzie podłaćzoby bezośrednio.

Poza tym lepszym rozwiązaniem są zwrotnice nie regulowane, o stałym podziałe, z filtrami L-R IV rz.

Witam !

>Djeight

Zwrotnice pasywne mają zniekształcenia na poziomie kilku procent, aktywne o rząd mniejsze.

Nie wiem skąd wziałeś swoje "rewelacje" :)))

Ja jestem oczywiscie za aktywnymi, na takich własnie gram i słucham :)

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.