Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sprzęt kupić LCD/plazme do 32 cali

Gandalf07

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Mam mały problem nie wiem czy lepszy jest TV LCD czy plazma??

Chciałbym kupić do pokoju tv:

- odległość od TV 2,5 - 3 m

- podłączona antena to kabłówka Multimedia i DVD JVC

Przeznaczam na ten zakup do 5 tys zł.

Czy ktoś mi doradzi co mam kupić??

w tej Kwocie - starczy Ci na dobre LCD / Sharp 32 P 50 5200 zł , Samsung 32 R 51 5350,-

w innej klasie Samsung 32 a 41 - 4950 , samsung 32 r 31 - 4950

i słaba Plazmę .

pozdrawiam

Panasonic to dobra firma.

ale za 5000 zł Panasonica nie kupisz / 6000 zł/

Sharp to najwiekszy producent na świecie.

Sam decyduje o wileu kierunkach

w tej cenie ma z HDMI

pozdrawiam

Zdecydowanie SHARPA LC32GA4/3E (to samo co seria GD1 tylko bez tunera cyfrowego) topowy model Sharpa , NAILEPSZA CZERN !! swietne wykonanie, 1bitowy cyfrowy wzmacniacz dzwięku dolby proligic 2,odczepiane głosniki wykonane ze stali nierdzewnei na magnesach neodymowych i jakisci dzwięk hi-fi, Wejscia dvi-hdcp zgodne z sygnałem HDTV pełne 720P i 1080i (1080i skaluie do rozdzielczosci matrycy) matryca wxga 1366 x 768.Component HDTV 720p . Owiele lepszy od SHARPA 32P50.

Panowie a co powiecie o tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wydaje sie ze dobra rozdzielczosc ,kontrast no i cena .....

prosze o opinie

Ukryta Zawartość

januszbe, 29 Sie 2005, 13:43

>Panowie a co powiecie o tym

>

Ukryta Zawartość

>wydaje sie ze dobra rozdzielczosc ,kontrast no i cena .....

>prosze o opinie

A po co Ci plazma Januszu? Do czego konkretnie? Do oglądania TV czy do DVD?

Ukryta Zawartość

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Jaka odległość od ekranu?

Ile kasy?

Czego oczekujesz?

Jakie złącza?

Musisz odpowiedzieć na te pytania!

Bez względu na odpowiedzi bierz JVC, ewentualnie Sharpa...............

Jak Cię nie stać bierz Panasonica albo Samsunga, chodzą ekstra, zbierają zdecydowanie lepsze oceny, miliony zadowolonych klientów nie tylko w Olsztynie!

LG, Philipsy, Sony i inne badziewia wypadły dużo gorzej, bez względu na model.

pozdro

Pezet

Jeśli do DVD głównie to ja bym nie doradxzał zakupu plazmy a raczej projektor. Jest tańszy, daje lepszy obraz i można uzyskać bez problemu ponad 100 cali przekątnej obrazu co z plazmą w Polsce jeszcze nie jest możliwe. W połączeniu z tanim (np. używanym z allegro - ja kupiłem trzyletnią Yamahę 430 w stanie "jak ze sklepu" za... 550 złotych) amplitunerem i zestawem kolumn 5.1 powinieneś mieć lepiej niż w przeciętnym kinie zarówno jeśli chodzi o obraz jak i dźwięk. A ze ciemno musi być? Tym lepiej! :) A że lampa się wypala i jest droga? Na to też jest rada: po każdym filmie wlóż do świnki skarbonki złotówkę(!!!). Przeciętnie lampa żyje 3000 godzin, to daje ok 1500 filmów! Już nie pytam, ile lat zajmie Ci obejrzenie 1500 DVD, ale jeśli nie zaniedbasz karmienia świnki, to daj zwirzęciu w łeb po padzie lampy i... praktycznie masz na nową! :)

Natomiast plazma do TV to już moim skromnym zdaniem w ogóle pomyłka.

- plazma ma inny format niż polska TV, dotyczy to również wszystkich innych 16:9, w tym CRT 32 cale. Przypomina mi to robienie kupy na kwadratowym nocniku - od biedy da się, jednak proporcje zdecydowanie nie te...

- plazma jest wrażliwa na jakość sygnału, przy słabym sygnale z TV naziemnej lub kablówki może być bardzo nieładny odbiór. CRT znosi słaby sygnał o wiele lepiej

- plazma 42 cale ma pobór mocy 250W, TV zwykle chodzą wiele godzin na dobę w przeciętnym domu. Normalny CRT konsumuje energii kilka razy mniej. Stać Cię na plazmę, to OK, pewno masz i na prąd... ale pomyśl czy naprawdę warto fundować sobie takiego pożeracza energii.

- uważaj na "okazje" na rynku odbiorników plazmowych. Najtańsze plazmy nie są przystosowane do systemu PAL (już pomijając format 16:9 vs 4:3) Sprzedawcy wciskają ogłupionym klientom odbiorniki przystosowane do sygnału NTSC (USA i Japonia) z ilością linii poziomych 480! A ludzie to łykają i płacą straszne pieniądze choć to absolutnie nie jest sprzęt dla Polaków!!! Nie daj wcisnąć sobie takiego shitu! System PAL ma nieco więcej linii poziomych.

Te (i inne) mankamanty sprawiają że (w mojej subiektywnej ocenie) nie warto kupować plazmy.

Do kina nie wytrzymuje konkurencji z projektorem, do oglądania TV nie nadaje sie.

Zatem na Twoje pytanie: "jaka plazma?" odpowiadam - żadna!

Do kina projektor, do TV tylko CRT 4:3. Wyjdzie łącznie taniej niż w przypadku zakupu plazmy, dużo efektowniej, z lepszą jakością odbioru TV i prawdziwie kinowym obrazem z projektora.

Same plusy - ale, jak powiadam, to jedynie moja subiektywna opinia.

W chwili obecnej nie widzę innego zastosowania dla plazmy 42 cale, niż jako monitor do kina domowego w sypialni lub w pokoju dziecinnym. W tym zastosowaniu sprawdzi się perfekcyjnie.

odbiór plazmy niczym nie rózni się od odbioru innych telewizorów 16:9.

Jeśli dysponujesz dobrym sygnałem - możesz spokojnie kupić dobry odbiornik plazmowy. Jeśli bedzie oglądał z dvd z jakości plazmy powinieneś być zadawolony.

Sprawdź najlepiej sam w dowolnym sklepie.

Formatowanie obrazu w plazmach przebiega tak samo jak w każdym telewizorze 16:9.

Przy słabym sygnale plazma chodzi źle. 42" pobiera ok 260 w pradu.

Więc jeśli myslisz o mniejszym ekranie np. 37 " - to pod tym względem LCD pobiera 10 % więcej niż poczciwy telewizor.

Jeśli chcesz posiadać duzy ekran i w warunkach światła dziennego korzystać z niego . Wybierz plazmę 42" - jesli posiadasz odpowiednio wielkie pomieszczenie.

Najlepiej zamów odbydwa do domu- i sam porównaj.

pozdrawiam

>LG RZ 26LZ50 czy SHARP LC 26P50 ????

LG jest MZ słaby (porównywałem w sklepie z Samsungiem Grundigiem i Philipsem)

Sharpa nie widziałem, ale z tych dwu wziąłbym go w ciemno.

Z moich obserwacji wynika że faktycznie LG odbiera najgorzej. Sharp jest IMO mocno przereklamowany, TV LCD z matrycą dostosowaną do PAL odbierał na poziomie Samsunga, czyli jak większośc LCD, czyli do dupy ;) (mowa o sygnale z kablówki).

32 cale to ine plazma, srazma, tylko Panas z wysokiej serii z systemem Acuity - jeszcze nie wyprodukowano plazmy czy LCD, mogących zmierzyć się z tym CRT na sygnale z kablówki czy TV naziemnej.

Natomiast na materiale dobrej jakości (DVD) plazma i LCD mogą powalczyć z CRT, tym bardziej jeśli dysponują wejściem HDMI.

witam

dwa dni temu testowaliśmy LCD LZ 41 , Sharpa, Samsunga.

Oczywiście pierwszy test jak zawsze z HDVT . To bez wątpliwości Najlepiej gra Sharp

W Palu podobnie jak ill Dottore oceniam rożnie. Kablowki są różne. Nie mozecie się sugerowac porownaniem z obrazów w MM. Tam różne ekrany w celach komercyjnych maja różny sygnaly.

W dobrej kablówce nie ma problemów .

Wiele montaży daje nam wiecej informacji i doswiadczenia.

Wkrotce bedą testy profesjonalne plazm i LCD. Rozmowy gorące trwają. Wkrotce dam znac.

pozdrawiam

Podłączę sie do wątku z podobnym pytaniem.

Myślę o zakupie urządzenia z płaskim ekranem max.42 cale, ale wystarczyłby 37cali :) Ze względu na brak miejsca chcę zlikwidować standardowy 29calowy TV i umieścić "toto" na ścianie. Ma służyć przede wszystkim jako odbiornik TV (kablówka). Filmy z DVD i VHS (bajki dla dziecka) też. Nie ma kinowej instalacji wielokanałowej. Dźwięk tylko przez zestaw stereo. Pokój jest raczej jasny, zasłony cienkie i przezierne.

Część znajomych doradza mi tylko plazmę, inni LCD. Przeczytałem powyższe wpisy i wynika, że optymalny byłby dobry CRT :) No ale moim priorytetem jest przede wszystkim ucieczka z ekranem na ścianę. Czy to ma być plazma, czy LCD ma dla mnie mniejsze znaczenie. Wymagane wejście cyfrowe, możliwie najwyższa rozdzielczość i jasność. Przewidywany budżet do 8kzł.

Bardzo proszę o Wasze propozycje.

w tej cenie - nie podałeś odległości- mieści się LCD 37 Sharp P 50 - za 7499 lub JVC 37 8499 zł

obydwa ekrany można powiesic na scianie .

obydwa o małym poborze mocy - pełne wyposażenie złącz /hdmi/ obydwa odbierają HDTV

Plazmy - najlepiej wypadnie - Panasonic 37" za 5999 żł /42" - za 6599/ lub LG PX 4 /hdmi/ za 7300 zł

musisz podac odległośc od telewizora -

pozdrawiam

A takie cacko?

Trochę powyżej założonego budżetu...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To stary model i dośc drogi / nowy jest s 5/ - jak mierzysz w tą klasę to 10.200 - zdecydowanie lepszy Panasonic 37 PV 500

Masz też plazmę JVC- jedyna z przesuwnym pixelem 35 B 50 - 7500 zł

ale w wyznaczonym budżecie przy 3,5 m pierwsza propozycja jest najlepsza.

Jeśli zdecydujesz się jeszcze trochę podnieśc budżet - to sięgniesz mistrza - Pioneera 43" - za 12.999 - bez konkurencji

pozdrawiam

Nie znalazłem 37 calowego samsunga S 5. Wymieniono jedynie 42 calowe. Ceny na stronie samsunga wyższe niż w sklepie internetowym.

Ukryta Zawartość

Pioneer, którego podałeś jest rzeczywiście super

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wymieniony Panasonic

Ukryta Zawartość

Trudna się czyta te specyfikacje bo podawane są różne parametry. Rozumiem, że starsze modele mają przede wszystkim mniejszą jasność i rozdzielczość.

I JVC ma najmniejszą z nich.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z uwagi na jasny pokój - najlepszym rozwiazaniem bedzie jednak 37" LCD. Matowa matryca nie daje odbić światła - co znacznie zwiększa komfort odbioru.

Matryca Pal - znacznid dokładniej oddaje wierność szczegółów.

Masz też wiekszą rozdzielczość natywną niz w plazmach .

pozdrawiam

SHARP LC-32P50E

Ukryta Zawartość

Telewizor LCD

JEDYNA NA ŚWIECIE MATRYCA PAL!

32” matryca PAL

idealny do odbioru TV kablowej i DVD

odbiór HDTV

system OPC

jasność 450cd/m2

kontrast 800:1

wejście HDMI

wyjście DVI

cena: 5999 zł

Ukryta Zawartość

LCD nie budzi mojego entuzjazmu. Wiem, że ekrany nie mają odblasku. Jednak są wyraźnie wolniejsze niż plazmy...

Ten Sharp z linku powyżej jest jednak za mały. Jak już kupować, to większy ekran.

Dziękuję za wszystkie wpisy i propozycje. W najbliższych dniach pojeżdżę po sklepach i sprawdzę część z tych modeli na żywo.

witam

nowe LCD - nie są wolniejsze od plazm. Oczywiście mówimy o LCD w odpowiedniej klasie cenowej.

Odleglość od ekranu eliminuje wszystkie niedoskonalości.

Mając kasę - zamów pokaz u siebie- a nie odwrotnie. Sprawdzisz , w swoich warunkach , ze swojego sygnalu

wybierzesz najlepsze.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.