Skocz do zawartości
IGNORED

PCB dla Pass Aleph 5

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Zrobiłem kilka Alephów. Różnych. Większość na płytkach mojego projektu. Jeśli ustalicie jaka to ma być płytka (jakie radiatory, jakie elementy, wymiary, układ tranzystorów...) to mogę zrobic projekt. Zawsze robiłem jednostronną, wystarczy jedna zworka.

Może mógłbym zorganizować kompletne 'kity' jeśli będzie zainteresowanie.

Jak znajdę czas to zamieszczę fotki poprzednich moich alephów.

na przykład Aleph3:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1961-100001987 1170276724_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

;) kilka? to masz doświadczenie ;) czy ktoś stwiedził róznice znaczne w brzmieniu Alephów w zaleności od jakości elementów? rezystory Milsy np, Cerafajny... 0,1% rezystory np..

koszt wzrasta niebotycznie ale może i brzmienie..

>A66

Płytka chyba najlepiej do A5. Do A30 jest taka sama, a do A3 wystarczy nie wlutować dwóch tranzystorów. Można też zrobić na takiej płytce AMini, ale to bez sensu bo do tego ostatniego zaprojektowałem kiedyś płytkę ktora obsadzona elementami mieści się w kieliszku do wina (nie mogę znaleźć tej fotki).

Twoje sugestie co do kształtu płytki uważam za dobre, moim zdaniem to optymalny układ.

>Matthew

Mój znajomy miał dwa Alephy do porównania. Jeden miał trafo z toroidów w wersji hi-end audio i niskoimpedancyjne elektrolity Samwha w torze sygnałowym, a w drugim dałem zwykły transformator z Indela i kondensatory Elna SILMIC i Silver Mica. Poza tym te same elementy. Stwierdził że "ten drugi grał o klasę lepiej". Cokolwiek to znaczy.;-)

Zrobiłem też kiedyś Alepha3 w którym w jednym kanale były zwykłe rezystory węglowe 5%, a w drugim precyzyjne metalizowane. Każdy kto słyszał ten wzmacniacz zachwycał się jego brzmieniem. To był czas w którym zwątpiłem w znaczenie jakości elementów (ale już mi przeszło).

A jakie płytki robimy, jednakowe dla obydwu kanałów, czy symetryczne lewy/prawy? We wzmacniaczu który widać na zdjęciach powyżej płytki dla lewego i prawego kanału projektowałem osobno tak aby złącza sygnałowe znalazły się przy tylnej ściance wzmacniacza. Tak samo robi w swpich nowych konstrukcjach Pass. Problem w tym że takie podejście może podnieść koszt produkcji płytek. Trzeba ich zrobić dwa rodzaje, zamiast dwa razy więcej jednego typu.

Co wybieramy?

Widze że post wreszcie zaczął sie rozwijać.

W zalożeniu tego postu było zamieszczenie PCB na stronie, by każdy mógł sobie ja wytrawić.

Myśle że takie cos byłoby super sprawą.... ponieważ jakos mi sie nie śpieszy dawać xx zł za coś, co sam moge zrobić za x zł.

>Matthew

Nie wiem czy silmic sprawzają się lepiej niż FC. Jeszcze nie próbowałem Panasoniców. Jak możesz to sprawdź i napisz.

vovo

Płytkę będę projektował jednostronną dostaniesz rysunek ścieżek i sobie je wytrawisz :-)

bikoz

Nie pamiętam jakie tam jest napięcie ale ja stosuję takie na 25V

Myślę, że można by zaprojektować lub wykorzystać jakiś sprawdzony PCB do aleph’a 5 i zlecić wyprodukowanie dla nas płytek.

Jakby się zebrało więcej osób, to koszt płytek byłby na tyle niski, ze nie trzeba by się samemu bawić w jej zrobienie.

Jeżeli chodzi o budowę pcb, to wolałbym żeby tranzystory były lutowane na płytce, a niełączone za pomocą przewodów. Płytka mogłaby być dwustronna z opisem technologicznym.

uch Foksik, tak mi gra ze szkoda... pierwszy raz w życiu nie chcę ruszać ;) ale .. jak będą płytki to kumplowi może na lepszych elemntach się zkleci...

mam Silver Micki, zreszta to te płytki od Zorro... z lepszymi elemntami to w takie koszta w naszym kraju można się wpędzić ...

słucham właśnie kolumn innych niż moje, klony prawie ProAc'a ... i ... zmartwiłm się, bo to co chcę uzyskać to chyba mnie wykończy finansowo...

trójdrożne minimum 90dB chcę kolumny ... i nawet skłaniam się by cos takiego zbudować ale .... najpierw Fostexa posłucham...

nie grają tak jak chcę :(((

ja potrzebuje ogromny dźwięk w którym chcę się zanurzyć, żeby grał pod sufit.. niekoniecznie żeby ludzie na scenie byli pod sufit hehe ;) ale duży, szybki... wiem że PAss to umożliwi razem z P1.7... kwestia kolumn .... moje dają duży dźwięk, ale to nie jest tylko przyzwyczajenie ...tak chcę .. te kloniki z Passem grają ciszej niż moje, klarowniejsze wysokie ale ... to dwudrożne.. a moje mają 4 głośniki....co z tego że Tesle... lepsze komponenty i śrdnica dużo lepiej na moich mi pasuje...

dlatego do Passa uważam że wielodrożne i dynamiczne....

Jeżeli ktoś jest chętny to posiadam płytkę z grupowego zamówienia u P Daniela, można na niej zrobić Aleph 3, 5, mini, płytka pozłacana, komplecik 18$ plus koszta przesyłki,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ble ble ble ... a jak mi sięzachce zrobić Passa 2 miesiace po wspólnym zamówieniu płytek to mam wałka... i tak samo każdy podobny przypadek. Więc mimo wszystko uważam że oprucz wspólnego zamówienia płytek , fajnie by było, gdyby jednak to PCB znalazło sięna forum.

• 2 miesiące później...

Dzięki pomocy Beardiniego ;-) wróciłem do tematu.

Projekt płytki pod Aleph 3/5/30 gotowy. Jeśli nadal są chętni to mogę zorganizować produkcję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.