Skocz do zawartości
IGNORED

PCB dla Pass Aleph 5

wovo

Rekomendowane odpowiedzi

jurek1

>Foksik

Z całym szacunkiem, ale A5, jak również większość innych konstrukcji Passa Nf nie posiada.

Wesołego jaja.<

Bez całego szacunku. To co napisałeś to są właśnie wesołe jaja.

artur wyjeżdżam w srode na 2 tyg, załatw komplet tranów wraz z ZTXami i tranami wejściowymi od PGWAVE, ma jeszcze, ja zamontowałem na spokojnie i aleph śmiga.. mozliwe ze też ci poszły te rezystory 1 Ohm zmierz, jak tak to kup 12szt ! jak wrócę i będizesz miał to wszystko przyjadę do Ciebie i polutujemy i poskładamy to tak zeby działało !

zakup też 4x 220u/6,3 BGNX ;) i 2x 220u/16V STD od Mustagnicy, coby mieć spokój z kondami ;D, ztuningujemy odrobinkę! zajmie to nam dłuższy wieczór !

Artur, wiem co przeżywasz, bo w sobotę, gdy walnął mi bezpiecznik w gniazdku IEC,chciałem kupić sobie wzmacniacz - fuj!

Powoli, wszystko sprawdzaj, lepiej trzy razy więcej niż raz za mało.

Ja trzymam kciuki za Ciebie.

Ze swoim A5 bawiłem się prawie rok. Oczywiście przez dłuższy czas leżał w pralni.

Ale warto się nim zająć. Chociaż mam wrażenie, że po pierwszej euforii dźwiękiem, teraz jest jakby gorzej. Pewnie musi się wygrzać. A może kabelki, może pre symetryczny na lampach? Ta zabawa nie ma końca. Dlatego jest taka fajna.

Foksik płytki doszły wykonanie potęga jednak na przyszłość zmień sobie biblioteki w Eaglu by rezystory miały większe pola lutownicze. Przy częstych wymianach będą odpadać. Niestety eagle ma bardzo miniaturowe pola.

Te pola to rzeczywiście przymaławe jakieś o czym pisałem Foksikowi na PW, ale reszta wykonanie - pierwyj sort. Zadałem też pytanie na forum do Foksika odnośnie parowania tranów mocy ale jakoś nie było odpowiedzi. Myślę, że to dość istotne bo to czytam, że niektórym kolegom to tranzystorki odeszły w niebyt.

No teraz zakumałem, nie można wymienić jednego zawodnika tylko całą drużynę, która gra razem. Jak jeden skręci kark to pozostali też mogą sie pakować bo nic już tu po nich. Zatem wymiana 1 trana, choć pewnie znacznie tańsza, jest ze wszech miar niecelowa. Trzeba skompletować nowy zespół.

Dzięki Foksik za objaśnienia.

jak najbardziej wymiana wszystkich, ja kiedyś wymieniłem jednego trana (był to jakaś podróba hehe) i zrobiło się tak płasko ze nalesniki mogłem jeść ;) zero stereo ;) koszmar, i aż mnie ciary przechodzą jak sobie przypomnę

Pozdr

Matt

• 2 tygodnie później...

Wczoraj dokonałem kolejnej próby ożywienia moich monobloków Alepha5 . Wylutowałem wszystkie ,, wrażliwe" elementy i zastąpiłem nowymi . Teraz to q..wa musi grać ! I cisza . Obydwa kanały milczą .

I nagle olśnienie . Nigdy bym nie pomyslała że spalic się mógł .... głosnik , którym sprawdzałem czy działaja !! Poprostu szerokopasmowa Tesla ARZ6608 padła .

Monobloki zostały nieco zmodyfikowane ( o sugerowane podkładki pod trany ) i grają .

...there is no spoon...

Trudno mi ocenic jak gra poniewaz za preamp robi Krell KAV 400xi a sygnał z preampu biegnie kablem RCA a odługości 1,5m w cenie około 10 PLN z Media Markt ;p

...there is no spoon...

Mój tez jest bardzo gorący ale po dwóch godzinach grania mozna połozyc ręce na radioatorach i nie parzy .

PS

Czy na załączonym schemacie prawidłowo zaznaczyłem 9610 które bezwarunkowo maja być parą ? A może to inna para ma byc ? Wiem ,że najlepiej zastosować wszystkie trzy 9610 dobrane ale mam tylko dwie pary więc automatycznie te trzecie musza byc nieco inne .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...there is no spoon...

Warto też tej parce zapewnić takie same warunki termiczne. czyli umieścić je na wspólnym radiatorze.

Pod warunkiem że topologia płytki na to pozwala.

Oczywiście odizolowane od radiatora.

Radzę też napędzić go sygnałem symetrycznym ,a nie wiem czy wspomniany Krell takie wyjścia posiada.

Pass zdecydowanie lepiej gra z takim sygnałem.

jurek, nie do końca to prawda, miałem okazję słuchac u siebie lampowy preamp AR Electronics, nieżyjącego już konstruktora, to było niezbalansowane i grał ten pramp najlepiej ze wszystkich pre jakie miałem... trochęmi już XLR przeszedł...;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.