Skocz do zawartości
IGNORED

monitory na visaton B200

shadoki

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co sądzicie o tych "wynalazkach" do spokojnego jazzu i z wokalami i fortepianu? Pokój 4,5x2,1m. Sprzęt HK670 + HD750? W grę wchodzą monitory a że nie mam wielkiego doświadczenia w budowie kolumn to one mi się spodobały.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/20695-monitory-na-visaton-b200/

masz tu przykład

Ukryta Zawartość

ale piszą tam że najlepsze żródło to po prostu forum viston'a

a co do pomysłu ze słuchaniem fortepianu z monitora na szerokopasmówce to miałbym obawy czy jest to aby dobry pomysł

Ukryta Zawartość

Dzięki za wpis, a może takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co sądzisz o tej konstrukcji. Są bardziej skomplikowane ale chyba sobie z tym poradzę ( w końcu jestem inżynierem) tylko gdzie kupić głośniki? A może masz inny pomysł na monitorki dobre monitorki do których można kupić elementy w Polsce?

Ukryta Zawartość

B200 to głośnik do obudowy tubowej i raczej na monitor sięnie nada ...prędzej jako szafa.

Pomysł bardzo dobry tylko tym zamykasz siena inne gatunki. Na szerokopasmowce zapomnij o wszystki gatunkach poza jazze, klasyką.

Lepszym pomysłem byłoby coś może w stylu VOXów ... 2xAL130 + G25FFF (orginalnie w Voxach siedzi G20 ale lepiej dać G25 wtedy można niżej ciąć).

Ukryta Zawartość

Tu można kupić, ale widziałem gdzieś taniej.

Ukryta Zawartość

Skąd się wziął pogląd, ż B200 jest głośnikiem do tuby z Qts 0.75?

To jakieś nieporozumienie.

Potrzebuje raczej odpowiedniei wielkosci obudowy zamkniętej. Minimalnie wg Visatona 20l:

Ukryta Zawartość

a wg mnie lepiej więcej lub na otwartej odgrodzie (takie warianty Visaton też proponuje)

pozdrawiam,

graaf

Ukryta Zawartość

ehhh... matematycy ...tylko ciekawe jak w takiej wielkiej obudowie zamkniętej chcesz nadrobić te 7 dB różnicy pomiędzy niskimi a średnimi tonami ... Ewidentnie tuba, albo cosna wzór Managerów czyli śzerokopasmowiec na średnie i wysokie, a do tego woofer na bas.

Bo to jest proste :)

:) z Twoimi upodobaniami I say go for it!

nie będa męczyć jak B&W

ponadto są to fajne, lekuchne i cieniutkie membrany celulozowe - można je sobie sympatycznie "nausznie" dostroić odpowiednim cone doping (vide temat założony przez Rocha: "Malowanie membrany" czy jakoś tak), układziki RLC też można zrobić zewnętrzne i tez je sobie dostroić z czasem "nausznie" do "okoliczności" swojego systemu i upodobań

pozdrawiam,

graaf

Albo może poczekaj do tegorocznego Audioshow? Powinieneś je tam usłyszeć. B200 Były tam rok temu w paczkach Solo50, a grało Dead Can Dance i Phil Collins. O dziwo basu nie brakowało, a jakie wokale! To naprawdę dobre głośniki, z całego show zapamiętałem Thiele i właśnie Solo50 :)

shadoki to były takie stworki które w pamięci mogły mieć tylko 5 informacji. Więc jak chciał coś nowego zapamiętać to musiał zapomnieć gdzie mieszka albo jak się nazywa... Czasami to teżbym tak chciał.

A tak swoją drogą to chyba na te monitorki się zdecyduję.

No a pokój to faktycznie porażka. Trudno ustawić kolumny. Wypróbowałem chyba wszystkie ustawienia. Interesujące i chyba najlepsze to po przekątnej. Bardzo głęboką scenę uzyskałem ustawiając kolumny na węższej ścianie około 1,5 metra wgłąb pokoju. Niestety dźwięk był "wąski". Teraz stoją na szerszej ścianie i jest w miarę dobrze ale chyba wrocę do ustawienia po przekątnej (znowu walka ze stendami i innymi meblami)

• 4 miesiące później...

Piękne monitory i nie tylko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.