Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Reloop dla początkującego

vinyl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Wracam do słuchania płyt winylowych.Chcę kupić gramofon.Chciałem kupić Goldringa Gr1lub Pro-Ject Debut Phono jednak używanych nie znalazłem a nowe są za drogie. Myślę o kupnie gramofonu Reloop 1000 lub 2000.Co prawda nie ma aż tak pochlebnych recenzji jak Pro-Ject lub Goldring ale cena jest super. MamPytania:

1) Lepszy będzie Reloop z napędem paskowym czy bezpośrednim ( Reloop 1000 czy 2000?)Czy nie ma to znaczenia?

2) Jaką wkładkę dokupić by "wycisnąć " z niego jak najlepszą jakość dźwięku.(będę odsłuchiwa płyty w domu-zależy mi na czystym, dobrym brzmieniu)

3)Jaki byście proponowali używany wzmacniacz i kolumny w cenie adekwatnej do ceny Reloopa(który kosztuje ok. 570zł-750zł)

Ostatnie pytanie gdzie we Wrocławiu jest sklep z winylami i gramofonami, bo wyniki mojego szukania były kiepściutkie.Dziękuję za porady.

Dzięki Darkul.Udało mi się znaleść w komisie Pro-Ject Debut Phono? lub Pro-Ject 5? coś nie do końca zrozumiałem sprzedawcę ale jest to podstawowa wersja Pro-Jecta z wbudowanym przedwzmaczniaczem w cenie 600zł.Czy lepiej kupić tego Pro-Jecta czy nowego Reloopa 1000?Co WY na to?

• 4 tygodnie później...

Mam podobny dylemat. Proszę o radę doświadczonych kolegów.

Nowy gramofon RELOOP RP-1000 MK3 jest dostępny w cenie 580 zł.

Zastanawiam się czy jest to dobry wybór do "normalnego" grania. Marka Reloop kojarzy mi się raczej z gramofonami dla DJ.

Moja płytoteka to głównie wytwórnia Polskie Nagrania i nie mam zamiaru (przynajmniej na razie) jej rozszerzać. Chciałbym kupić niedrogi gramofon, najlepiej nowy, i wydaje mi się, że ten spełniałby moje wymagania. Nie chciałbym kupować używanego na Allegro, bo wydaje mi się, że trudno tam trafić na dobry egzemplarz (większość to jakieś wystawki z Niemiec) i cena w granicach 300 zł też nie jest bardzo atrakcyjna.

W moim mieście nie ma komisu z „normalnym” sprzętem używanym.

Jeszcze jedno pytanie:

Czy taki gramofon można bezpośrednio podłączyć do wzmacniacza ?

Czy warto/trzeba użyć jakiegoś przedwzmacniacza ?

Mój wzmacniacz to Rotel RA-01, ma wejście phono, lecz po podłączeniu mojego starego gramofonu Unitry, poziom głośności jest bardzo niski.

Według mnie Reloop jest znacznie lepiej wykonany od Projectów.... [jedynie ramiona w wyzszych projectach sa lepsze..mechanicznie Projecty sa takie sobie].

Ja mam model 1000 belt drive i moze być,lepszego niepotrzebuje do robienia preampów.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.