Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze =/ dziwne cos jest

hazel

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż posiadam kolumny Tonsil Altus 110, były podłączone pod miniwieze Aiwa 2x18 w jak podbijalem bass w winampie to nic niecharczało i był mocny bass ładny !! Kupiłem niedawno wzmacniacz Sony 530ES 4x80w i niedosc ze jest słaby bass to jak podbijam w winampie bassy to mi charczą kolumny(moze to wzmacniacz) czy ktos mi powie dlaczego ? Czy moze warto kupic inny wzmacniacz ? Prosze o odpowiedź !! =] Ponizej zamieszczem fote jak wygląda ten wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/20596-wzmacniacze-dziwne-cos-jest/

Ooopps, sorry, myślałem, że Ci rybki harczą

A jesli chodzi o podkręcanie winampem, to pewno przesterowywujesz sygnał wejsciowy i harczy. Wzmacniacz ma pewno wiekszą czułośc wejsciową niz poprzedni.

jest tak jak pisze kol. jar1. wzmacniacz dostaje sygnal wejsciowy o zbyt duzym poziomie w stosunku do czulosci wejscia. po pierwsze zmniejsz glosnosc w winampie do okolo 20% lub nizej (teraz masz pewnie ustawione na 100%) i zostaw juz ten suwak w spokoju - do regulacji wzmocnienia o wiele lepiej nadaje sie taka wielka gała sterczaca ze wzmacniacza ;). druga sprawa- jezeli musisz podbic bas to zrob to przy pomocy regulacji barwy we wzmacniaczu (pokretla bass i ew. loudness), natomiast equalizer w winampie ustaw na flat albo po prostu go wylacz.

tak jeszcze mi przyszlo do glowy - zamiast wyrzucac kase na korektor, kup sobie lepiej stacjonarny odtwarzacz cd/dvd/mp3/i_co_tam_jeszcze np. manta emperor i wtedy juz napewno nie bedzie zadnych problemow charczeniem.

Thx wam za poswięcenie czasu =] juz jest okey moze nie tak jak chcialem ale juz czuc bass :D Mam odtwrzacz mp3 manty :D i własnie niema basów =(( a co do wzmachola to niema podbicia niestety, aha ten wzmacniacz ma wyjscia takie: Tape 1 Tape 2, CD , Tuuner , Adaptor, Direct In

"a co do wzmachola to niema podbicia niestety"

jezeli spojrzysz na gniazdo sluchawkowe w lewym dolnym rogu panelu, a nastepnie powoli zaczniesz przesuwac wzrok w prawo, to z pewnoscia uda ci sie namierzyc walcowate pokretlo opisane "BASS" - przekrecajac je z zgodnie z ruchem wskazowek zegara uzyskasz podbicie niskich czestotliwosci, zwanych popularnie bassssami ;). jezeli nie da to zadnego efektu zlokalizuj przycisk opisany "SOURCE DIRECT" (prawy dolny rog panelu, pomiedzy pokretlem "BALANCE" a przyciskiem "CARTRIDGE") i ustaw go w pozycji OFF, a nastepnie wykonaj ponownie opisane wyzej czynnosci...

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

To znaczy, że ten wzmacniacz w połączeniu z twoimi zestawami głośnikowymi, nie da spodziewanego łupania po bebechach. Zakładam, że wzmacniacz jest w pełni sprawny, a zestawy głośnikowe podłączone w fazie.

GM

A nie przyszło wam do głowy że miniwieża mogła mieć highpassa na np. 60Hz, pewnie 2nd order o dobroci 1 albo i więcej, co z jednej strony zabezpieczało Altusy przed przesterami sygnałami o niższej częstotliwości a w zamian podbijało 60Hz co dawało ten fajny bassss? IMHO Altusy wszelakie nie lubią sygnałów poniżej 50Hz i zaczynają charczeć jeżeli coś takiego się na nich pojawi.

Jeżeli moje hipotezy są prawdziwe, to rozwiązaniem jest niestety wykonanie filtru highpassss na wzmacniaczach operacyjnych.

Witam , co do filtrów to po co robić takowe , kupić korektor i 40Hz na -12dB ustawić i będzie si , ja mam korektor technicsa i bardzo dobrze się sprwuje jeszcze nie miałem problemu z przesterowanym basem , model korektora SH-8055 naprawde polecam 12 sówakóe na kanał ;p 25Hz ,40Hz i dużo więcej . Pozdrawiam!!!

Ehh.. Altusy charczą ? Pierwsze słysze, jezeli słuchałes głosników Alpharda to sie niedziwie wcale, ja uzywam głosników Tonsila i jest bardzo wielka róznica dzwieku i niecharczą !! A co do basu to slucham techna, a w technie nie brak basu ! jestem młody i uwielbiam bass, gdybym nielubiał basu to bym miał jakieś puszki a nie Altusy, wiec... =]

Tak misiu smutny, słuchałem do tej pory tylko alphardów a do Altusów wzdycham nocami, bo w dzień w pocie czoła próbuję na ten hi-end zarobić i może za 10 lat wejdę w posiadanie wymarzonej pary i na pewno nie będą charczeć.

misiomor, 22 Sie 2005, 23:11

>Tak misiu smutny, słuchałem do tej pory tylko alphardów a do Altusów wzdycham nocami, bo w dzień w

>pocie czoła próbuję na ten hi-end zarobić i może za 10 lat wejdę w posiadanie wymarzonej pary i na

>pewno nie będą charczeć.

O tego człowieka mi dokładnie chodzi =]

> hazel

Na tym forum raczej nie znajdziesz użytkowników, którzy słuchają muzyki w ten sposób (sprzęt budżetowy, bas na full, dodatkowo korektor itd.). Tutaj preferencje brzmieniowe są inne, większość z nas raczej poszukuje dźwięku naturalnego i zrównoważonego (co zresztą bynajmniej nie oznacza braku basu). Stąd trudno będzie Ci uzyskać poradę, jakiej oczekujesz, a na pewno spotka Cię niejeden docinek. :) Nie przejmuj się tym - parę sensownych uwag już w tym wątku dostałeś (m.in. od misiomora).

Jeżeli jesteś zainteresowany wciągnięciem w zabawę/pasję/chorobę (niepotrzebne skreślić) audiofilską, a mieszkasz w miejscowości, w której możesz znaleźć jakiś przyzwoity salon audio, weź parę ulubionych płyt pod pachę, udaj się tam, poproś o podłączenie jakiegoś sensownego zestawu (z prawdziwym i dobrej jakości basem), i przekonaj się, jak mogą brzmieć Twoje nagrania. Jeżeli taki dźwięk Ci się spodoba - witaj w klubie, czeka Cię daleka i ciekawa droga. :) Jeżeli nie - na razie wracaj do Altusów i pokręteł.

Użyj też wyszukiwarki forumowej, bo było co najmniej kilka wątków poświęconych sprzętowi do odtwarzania techno (ja się tu nie chcę wypowiadać, bo takiej muzyki nie słucham).

> jaroomen i inni

hazel = 14-latek słuchający techno, nabijanie się nie ma szczególnego sensu, po co zniechęcać młodzież?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.