Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie wewnetrzne wzmacniaczy

Rekomendowane odpowiedzi

Ale kombinujeciue :)

Przypominajać piosenkę (kuplet) z jednego Polskiego filmy

"Front cacany, a tył pies"

Zastanwiacie się nas jakimiś z gruntu cudownymi kablami (drutami),

A najcześciej 1000x (albo duzo dużo więcej) większe zakłócenia będzie łapał jeśli bedzie źle prowadzone w szczególności masa, sygnał (sprzęgi) w dodatku reszta elektroniki będzi słaba ....

A tu podstawowy (gigantyczny) gdzie masa przypięta do obudowy czyli ten kawał metalu zbierze wszelki syf (brumm) od tranformatora itd ...

Najpierw proponuję poczytać trochę o .....

Cytujac: "Dla mnie najlepsze pomiedzy 0,375-0,45mm" bo ? lub dlaczego ?

Tak, ja o tym wiem, zlikwidowałem masę, bo tworzyła mi się pętla, i miałem odgłosy, przeddźwięk w kolumnach, teraz czysto i nawet szumów nie słychać, ale mi chodzi tutaj o wymianę przewodów, wewnątrz przedwzmacniacza i końcówki mocy.

To sie cieszę :)

Myśle ze wielokrotnie większe znaczenie ma sposób prowadzenia okablowania - niź jego jakość :)

1. Własnie prowadzenie mas a zarazem przewodów sygnałowych aby nie zbierały śmieci z otoczenia, dlatego właśnie w dobrych wzm lub przedwzmacniaczach zasilanie (transf) sa osobno lub mocno są ekranowane.

2. Dopasowanie impednacji, w ogóle pominięty temat. W obwodach szybkich (szybkość narastania) a zarazem pasmo, występuje zjawisko odbicia, oczywiście w częstotliwościach akustycznych jest ono małe, ale jest.

A zniekształcenia wprowadzane przez drut ? myślę ze są pomijalnie małe, nie znam osoby a zarazem systemu który jest w stanie zmierzyć zniekształceń wprowadzanych przez kabel. (oczywiście mówię tu o sygnale sinus.)

A jesli ktoś pisze że coś (drut) brzmi lepiej lub gorzej hmmm to własnie tylko może mieć wpływ ta geometria kabla + sygnały szybkie + impedancje wejścia wyjścia.

Wg mej wiedzy najlepszym nośnikiem - transmiterem sygnału audio będzie kabel zbalansowany o dokładnie określonej impedancji i tak tez określonej impedancji wej i wyj.

Powiem szczerze też dość łatwo to udowodnić :)

Myśle ze wielokrotnie większe znaczenie ma sposób prowadzenia okablowania - niź jego jakość :)

I jedno i drugie!! A co w większym stopniu? To co w większym stopniu zostało niewłaściwie wykonane. Bo to, że jakość okablowania ma także duże znaczenie, wielu pracujących ze mną w GZE "UNIMOR" miało okazję się przekonać. Tam przy drogim i dobrym sprzęcie pomiarowym wychodziło jak doniosłe znaczenie ma nawet krótki odcinek kabla na wejściu oscyloskopu czy analizatora widma!!

Na słowo jakośc miałem na myśli ilość N w miedzi :)

tj różnice przy Cu 99,95 a Cu 9,99999 :)

Takie dopercyzowanie

Oczywiście sam kabel powienien mieć jakość tj poprawną geometrie (przy danym typie), oraz materiały czyli wykonanie :)

Oczywiście kabel np koncentryczny to wiele parametrów :)

Cos o tym wiem na codzień zajmujac sie techniką mikrofalową :)

Ale blisko blisko z tą jakością kabli

Co nie wiedać w audio doskonale widać w technice wcz.

Do prowadzenia sygnału polecam coś takiego ( srebrzona miedź w teflonie z ekranem ). Można też wyjąć samą środkową wiązkę ( co nie jest takie proste ).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widziałem taki przewód zastosowany również w komercyjnych przetwornikach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez wakutoma

Się to coś nazywa RG316 :)

Koncentryczny kabel teflonowy 50 OM

Ale trzeba się wystrzegać chińszczyzny

Najlepiej upolować aukcje w EU albo w USA cena firmowego (Suhner, Radiall etc ... ) kabla to ok 15-20 zł / m

Z tym że jest on z 10 x lepszy od wszystkich pasiastych klotzów etc ...

Pewną wadą jest to że jest dość sztywny :)

Najlepiej upolować aukcje w EU albo w USA cena firmowego (Suhner, Radiall etc ... ) kabla to ok 15-20 zł / m

Z tym że jest on z 10 x lepszy od wszystkich pasiastych klotzów etc ...

Pewną wadą jest to że jest dość sztywny :)

Albo upolować na Wolumenie ze starych zapasów NATO-wskich :-)

Do prowadzenia sygnału polecam coś takiego ( srebrzona miedź w teflonie z ekranem ). Można też wyjąć samą środkową wiązkę ( co nie jest takie proste ).

Ukryta Zawartość

Widziałem taki przewód zastosowany również w komercyjnych przetwornikach.

To jest RG179, o ktorym juz tu wielokrotnie pisalem, no ale sa wieksi "znawcy".

Ukryta Zawartość

Rg 179 akurat nadaje się, ale do utylizacji. Podobnie, jak inne o tej konstrukcji. Moim zdaniem tylko przewody typu solid o średnicy 0,25 do 0,5 mm, nawet nie muszą być srebrzone. Ekran ich oczywiście nie dyskwalifikuje, bo są miejsca, gdzie jest niezbędny. Ale są miejsca, gdzie wcale go nie trzeba. Ale podstawa to pojedynczy przewód, a nie linka. Nie wiem, na czym to polega, ale mocno degraduje dźwięk. Jasne, że jeśli jest to odcinek centymetrowy, zmian możemy nie zauważyć. Ale próba prowadzenia sygnału 5 czy 10 cm z pomocą linki, wszystko jedno, czy w ekranie, czy też nie, to moim zdaniem bardzo kiepski pomysł. Chyba, że potrzebujemy dźwięku głuchego, zamkniętego o bardzo ubogiej barwie - wtedy proszę bardzo wkładać, co nam się żywnie podoba; nawet przewody głośnikowe z linki o przekroju powyżej 4 mm2.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

:)

tia ... a w studiu było od mikrofonu do wejścia licząc wszystkie krosy itd. ...z 30m pewnie 1000x badziewszego kabla i to koledze nie przeszkadzało i nie degradowało dźwięku :)

VooDooo musi być ....

Nie wiem jak ale działa :)

Audioburak,. przeprowadzam testy z przewodami walczę od 3 tygodni, dlatego odświeżyłem ten watek, wygrzewam wymieniam i na odwrót, jest dokładnie jak opisujesz.

Do tych prób i wyników, Mireczku, to lepiej się nie przyznawaj, bo Cię zjedzą żywcem. Ja swoją budżetówkę Sony przerabiałem, wycinając wszystkie kable sygnałowe z wiązek łączących pakiety WE, BARWA, KOR, SPEAK itp. Zamontowałem tam cienką ( 0,5 mm ) srebrzankę, bo akurat miałem taką pod ręką; resztę zostawiłem jak była. Ciężko było się domyślić, że jest to ten sam wzmacniacz; bez żadnych, nawet najmniejszych zmian w schemacie czy połączeniach płytek. Otwarty dźwięk, analityczność i barwa, z którą bezskutecznie dotąd walczyłem. Teraz wszystko było w "Direct" i niczego nie brakowało. Jednak redaktorzy "Audio" wiedzą, co piszą; bo to oni mnie naprowadzili na ślad, dlaczego lepszy wzmacniacz gra aż tak bardzo źle. Mimo o niebo lepszych parametrów, MOSFETów itd. niż poprzednik. Warto o to zawalczyć. A sądzę, że nie jest tu kluczem srebrzanka, lecz mały przekrój przewodu. Niedawno na forum ktoś przytoczył pomiary i wyliczenia teoretyczne, że efekt naskórkowości zanika poniżej 0,5 mm średnicy przewodu. Nie wiedziałem o tym, ale po przeczytaniu, zacząłem rozumieć, skąd efekty, które znacznie przekroczyły moje oczekiwania wobec dźwięku mojej "budżetówki".

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Niebawem wpadną tu inni znawcy od pomiaru i mikrofalowek.

Ja próbowałem w mych i wmacniaczach i pytałem ich konstruktora oraz czytałem wnioski innych.Jeśli potwierdziło się to czemu mam zaprzczac, 0,4mm sc i jest ok.

Edytowane przez Arek__45

Też uważam, że lepsza miedź, niż miedź srebrzona. A to czy będzie 0,4 czy 0,2 mm nie ma już większego znaczenia. Nawet w miejscach "prądowych" przy krótkich odcinkach lepiej dźwięku nie degradować dużym przekrojem. A dla ortodoxów prądowych polecam np. litz, składany z kilku równoległych odizolowanych przewodów, też o małych przekrojach. Jest jednak dość trudny do utrzymania warunek - idealnie ta sama długość każdego przewodnika. Inaczej też powinien degradować czy barwę, czy analityczność; choć może w mniejszym stopniu.

A srebro,... ten zamówiłem 0.57 bede sie bawił...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A wieć Panowie ....

Cienkie druty :) nie ważne jaki prąd :0 ważne aby srednica była mała :)

najwyżej trzymajcie je w oleju :)

I sie nie bedzie nic degradowac

Przy okazji zawsze można fryty se zrobić :)

Dotychczas trzymalem w oleju, ale kolega z wiekszym doswiadczeniem

polecil mi rtec. I od razu o wiele lepiej. No ale ejszcze dobrze nie obsluchalem.

Basy o wiele szersze, srodek wypelniony i przejrzysty

a gora jak by bardziej krystaliczna.

Jak bardziej sie z tym oslucham, to cos jeszcze wiecejnapisze.

O cienkich drutach w torze sygnału pisze Allen Wright z Vacuum State. Oni robili tysiące testów i na końcu napisali książkę z podsumowaniem i propozycjami budowy IC. Swoje prace opierali ponoć o materiały prof. Hawksforda. Coś więc chyba jest na rzeczy z tymi "cienkimi drutami". Wiem, że prawo Ohma tu nie wystarczy ale może lepiej poszperać szerzej na ten temat.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

np. tu ale gdzieś jeszcze czytałem parę rzeczy:

Ukryta Zawartość

Chodzi tu o prowadzenie sygnału.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rambo

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Nie wystarczy wiara?

Wiara raczej nie wystarczy. A że jest to dział DIY, to warto, żeby ludzie robili eksperymenty z IC i wykorzystywali, to co inni już wymyślili. IC wpływa na dźwięk, co niestety musiałem przyznać mimo, że chciałem żeby było inaczej. Kwestia jest teraz dlaczego tak się dzieje. Teorie opierające się tylko o RLC w zakresie małych częstotliwości można wyrzucić do śmietnika. Więc dlaczego?

Czy krótki odcinek wewnętrzny coś zmieni? Ja tego nie wiem, ale jest pole do eksperymentów. Mnie to osobiście ciekawi i szacun dla tych którzy coś próbują.

Kiedyś czytałem wpisy znanego nam wszystkim z DIY Thorstena i byłem zdziwiony, że tak skrupulatnie podchodzi do okablowania. Trochę się z tego podśmiewałem ale na obecną moją wiedzę w zakresie RF i AF , to nie mam już takiego rozbawienia.

Edytowane przez Rambo

• Pokaż nowe odpowiedzi