Skocz do zawartości
IGNORED

DYI - lakier fortepianowy

Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

Mysle nad zrobieniem sobie samemu monitorkow, zastanawiam się, czy możliwe jest pokrycie drewna lakierem fortepianowym we wlasnym zakresie ? Jesli tak, to gdzie go znaleźć, jak się to robi ? Może ktoś już przerabiał ten temat ?

Kolor: czerń lub biel, jeśli ma to znaczenie ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/2049-dyi-lakier-fortepianowy/
Gość Krzaczek

(Konto usunięte)

To co jest na fortepianach to jest 'prawdziwy" fornir. Dzisiaj na na okleine mowi sie fornir. Ale keidys firnir to byl wlasnie ten lakier kroty ejst na fortepianach. Jest to mieszanka jakis lakierow benzyny i jeszcze tam jakis skladnikow nie iwme dokladnie. Nanosi sie go przewaznie paleczkami do uszu tymi malutkimi zanurzajac paleczke do tej miesznaki lakieru i nakladajac malutkimi okreznymi ruchami. Jest to strasznie duzo roboty i nikt dzisiaj juz tego tak nie robi. w sklepach mozesz kupic podrubki tego lakieru. Naklada sie je jak normalna farbe ale nie jest to jzu ta jakosc.

Na wykonczenie glosnikow bardziej bym proponowal jakas okleine albo wlasnie fornir. Nalezy nim ladnie okleic kolumne potzem przeszlifowac papierem sciernym i pomalowac. Efekt jest super. I nie polecam oklein tych samoprzylepnych. Na pozcatek wydaja sie super. Malo roboty, ladnie wyglada... ale jak robisz pozadny glosnik to chcesz zeby po 2,3,4 itd latach glosniki dalej wygladaly jak nowe a samoprzylepna okleina ma tendencje do odlepiania sie na rogach i krawedziach, szczegolnie jak stoi na sloncu.

Nara TOMEK

Witam.

Zobacz stronę o budowie kolumn. Są tam opisy oklejania naturalnymi fornirami i przykłady tak zrobionych kolumn. Moim zdaniem efekt jest niezły.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Efekt idealny z fortepianowym ( czarny ) uzyskał na drewnie mój znajomy.

Drewno pomalował czarnym lakierem do drewna, potem wypolerował,

następnie nałoży łkilka warstw bezbarwnego lakieru akrylowego do samochodów - całość wypolerował maszynowo za pomocą pasty polerskiej

na taśmie filcowej.

Dało to ładną głębię i piękną czerń.

Ja pomalowałem czarną płytę po prostu dobrą farbą. Stolarz podpowiedział mi że bez potrzeby ścierania papierem ściernym (no chyba że są nierówności itp.) wystarczy pomalować Sadolinem. To droga farba, ale 0.8l wystarczyło mi na 2-krotne pomalowanie 5 głośników KD. Farba trzyma się już 2 lata i nawet jak żona kwiatek postawi to się nie rysuje.

Pozdrawiam

Gość Przemek -> fadeover

(Konto usunięte)

Dziękuję wszystkim za wpisy :)

fadeover: Czy mógłbyś napisać coś więcej na temat polerowania lakieru ? Czy trzeba polerować każdą warstwę, czy tylko ostatnią ?

Możę ktoś próbował takiej metody i może podzielić się doświadczeniami ? Zastanawiam się, czy obudowy wykonać z MDF, okleić i potem malować/lakierować, czy z naturalnego drewna ?

Ten drugi wariant bardziej się mi podoba, ale boję się wypaczeń itp... prawie wszyscy stosują MDF.

Ja też bym chętnie wykonał kolumny z drewna, ale jak, skoro nikt się nie odważył ? No oprócz kilku pięknych konstrukcji oczywiście za wiele kzł. Jeśli zrobisz je z drewna to napisz koniecznie jak to wyszło- to będzie to. Potem jednak chyba już nie lakier fortepianowy, ale dbałość o zachowanie wdzięku naturalnych słoi itp., czyli jakaś droga bejca czy coś takiego.

Pozdrawiam

Jak się uda, to na pewno się pochwalę :)

Teraz zastanawiam się nad typem głośników i próbuję dobrać odpowiednie rozmiary obudów. Zważywszy na ilość wolnego czasu, chyba nie zdążę już na gwiazdkę :(

A może ktoś na forum wykonał głośniki z naturalnego drewna ?

Gość Krzaczek

(Konto usunięte)

andrzej: ja moje kolumny zawsze robie z drewna... znaczy sie jakas plyta mdf albo wiorowa a potem oklejam taka okleina jakas ladna ze zwojami (grubosc ok 1mm) potem calosc szlifuje i maluje jakims lakierem do drewna... w zaleznosci od teg jakie chce to maluje albo bezbarwnym - wtedy sa takie biale ze slabymi zwojami... albo na brazowo a potem lakierem do podlog zeby sie ladnie swiecilo. Efekt jest super. Duzo leprze niz te samoprzylepne i mi sie tez bardziej podoba niz polakierowane na jakis jeden kolor... jakos ze zwojami duzo pozadniej wyglada.

Z rozmiarami obudowy to jeszcze pół biedy- w specyfikacji głośnika dostaniesz "od...do" i po sprawie. Natomiast głośniki to już bieda, chyba że stać Cię na dobre scan speaki i to chyba jedyne co mi przychodzi do głowy. Te tańsze przerabiałem i chyba już lepiej kupić gotowe zestawy KODY czy coś innego-będzie podobnie a zaoszczędzony czas przeznaczysz na słuchanie muzyki.

Pozdrawiam

Gość krzaczek

(Konto usunięte)

jak robisz z bnaturalnego drewna to masz jeszcze taki problem ze nie zawsze dostaniesz odpowiednie deski. Bedziesz mial problem ze znalezianiem szerszych desek niz 30cm. Na male glosniki to spoko ale czasem to niewystarcza. no a pozatym strasznie sie wybulisz... jak kupisz u drwala to za POZADNE deski (no bo bylejakich nie mozesz brac bo sici popeka i sie pokrzywi) placisz moze 1000zl za kubika (oni to jakos tak licza:) to bedzie jakies 50zl za metr... moze i to nie duzo ale zabardzo ci ich nie przytnie. A jak kupisz w pozadnym sklepie to latwo dojdziesz do 200zl za metr jak nei wiecej. a na koncuitak musisz to czyms okleic zeby nie bylo widac zlaczen. chyba ze na rogach utniesz idealnie kat 45stopni ze nie bedzie widac laczen. A pozatym jakbys nie okeil niczym to by by widac sruby. chyab ze robisz niezaduza kolumne i w sroku zrobisz duzo wzmocnien to sie obejdzie bez srub.

Mi sie wydaje ze lepiej zrobic dobra obudowe z mdfu plyty wiorowej albo czegostam i ladnie wykonczyc. Pozatym naturalne drewno jest bardzo elastyczne. tzn beda bardzo pracowaly (jak guma). jakos mi sie nie wydaje zeby to bylo dobrze :P

Chociaz slyszalem ze naturalne drewno jest najleprze do robienia kolum ale nie wime czy sie do tego przekonam. :)

• Redaktorzy

Drewno musi byc suche. Albo suszone w odpowiedniej suszarni, albo lezakowane pare lat. Inaczej cala robota na nic - wypacza sie i kurczy. Z drewna to nie byle robota, to cos dla fachowca.

Porywanie się na robienie kolumn z desek będąć dyletantem w temacie to jak z motyką na słońce.

Poza tym liczy się wiele rzeczy - w tym doświadczenie.

Najlepij powiedziałby o tym Franco Serblin :) Tam polerują każdą warstwę lakieru przed położeniem nowej.

Problememów i tak jest wiele: gatunek drzewa, dobór, jakość, stopień wysuszenia i układ słojów każdej klepki i wzajemny ich układ też ma znaczenie. Inaczej wyjdzie kiszka i kasa oraz czas wyrzucone zostanąw błoto. Szkoda słów na pisanie o tym, bo to robota dla bardzo doświadczonego zawodowca i speca od drewna, a nie kogoś, komu się wydaje, że jak wie, to mu się uda. To kompletna bzdura !

Mają z tym problemy i firmy, które nie powinny mieć. Ot, choćby te słynne, referencyjne, używane AE z Audio Forte. Popatrzcie co się dzieje z okleiną z rzadkiego gatunku drewna, zaledwie po 2 latach uzytkowania w normalnych warunkach !

Ja znam nieco temat, bo moi oboje rodzice a zwłaszcza stary całe życie przepracowali z drewnem. Problemy sprawiają zwłaszcza egzotyczne gatunki oklein. Więcej nie podejmuję się pisać, bo nie utrzymuję z nim kontaktu.

Mam tylko ogólną świadomość, że aby skrzynka wyglądało jak należy i po kilku latach to wykonalna, acz trudna sprawa.

A w skrócie:

Wood is brutal, full of zasadzkas...

Skrzypce są lakierowane wielowarstwowo. Rodzaj lakieru ma tam także wpływ na brzmienie. Ale jeśli chodzi o wygląd to używa się 3 kolorów. Bezbarwnego, czerwonego i czarnego. Można to łączyć i wychodzi wtedy z tego niesamowity melanż - wielka głębia barwy - np. czerń od spodu wzmacnia masę i "głębię" czerwieni. Oczywiście te kolory są rozcieńczone (w różnym stopniu, to zależy od lutnika).

• 4 miesiące później...
Gość kzrys

(Konto usunięte)

czy ktos moze mi poradzic jak zrobic bobry subwoofer.chodzi mi głównie o obudowe.Głośnik już mam to 200W(RMS)przekrój 30 cm.Oczywiscie chodzi mi o subwoofer domowy.Jak ktoś może (bardziej doswiadczony)niech mi pomoze bede wdzieczny pochwale sie efektem.Możecie pisać i przysyłać propozycje z materiałami pod adres : [email protected]

1. To czym się malowało niegdyś (m. in. fortepiany) to nie był żaden lakier tylko tzw. politura. Politurę można przygotować samemu lub można obecnie dostać gotową np. w Castoramie w dziale renowacji antyków i mebli.

2. Efekt tzw. pokrycia lakierem fortepianowym uzyskuje się dzieki wielowarstwowemu lakierowaniu. Po KAŻDEJ!!! warstwie wykonuje się polerowanie.

3. Nigdy, ale to naprawdę nigdy nie wykończysz na "czysto" laierowanej w ten sposób powierzchni w domowych warunkach. Wiem to z własnego doświadczenia bo zajmuję się m.in. renowacją skrzynek starych radioodbiorników (w tym również politurowaniem). Nawet najmniejszy/mikrospopijny kłaczek kurzu, który osiądzie Ci na powierzchni zepsuje cały efekt. Nawet polerowanie Ci nie pomoże. Nakładanie "lakieru fortepianowego" na większych powierzchniach wymaga komory lakierniczej o bardzo dużej czystości powietrza. Przy małych powierzchnaich taką komorę możesz próbować zbudować samemu (z folii), ale i tak pozostanie Ci loteria z osiadaniem pyłków kurzu.

4. Jeśli już musisz sam zrobić wykończenie skrzynek to lepiej zastosuj (jak to już poradzono wcześniej) okleinę nie wymagającą lakierowania, najlepiej prasowaną na gorąco. No i jeśli nigdy tego wcześniej nie robiłeś to najpierw solidnie potrenuj, bo dobre zarobienie okleiny na krawędziach to prawdziwa sztuka wymagająca dużej wprawy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.