Skocz do zawartości
IGNORED

Wzm Pioneer A-509R vs. Denon PMA-1500MK2

JarlBjorn

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawialem się nad zakupem wzmacniacza Pioneera 509 R za ok. 1300 zł. Pojawiła się jednak inna opcja: Denon PMA-1500 Mk II, tak jak Pioneer "Made in Japan" chociaż to oczywiście zupełnie inna liga. Denon, również nówka, kosztuje prawie 2x tyle co Pioneer (2400 PLN) i w sumie mógłbym się na niego skusić brak jednak opinii na temat tej maszyny (są opinie jedynie o Mk I). Czy znacie może testy, opinie, itp. na temat tego denona? Z góry dzięki.

Tego rodzaju uogólnienia są zawsze skodliwe. Pioneer A509 to wzmacniacz stosunkowo przyzwoity, ale niczym się nie wyróżniający, natomiast Denon PMA1500 to już wzmacniacz z pewną klasą.

Dzięki serdecznie za rady. Ws. Pioneera, znam dobrze niższy model 307, gra w sumie przyzwoicie i dla mojego ucha przyjemniej niż yamaha A396, która u mnie okazała się niedobrym eksperymentem. (słucham głównie rocka, z konieczności przy niewysokim natężeniu dźwięku (blok!), kolumny to Merkury m4 docelowo do zastąpienia przez Dali 6006).

Denon jest droższy, ale pytanie, czy 2x lepszy? Gdybym mógł wypożyczyć go za kaucją i odsłuchać u siebie, nie byłoby problemu, ale kupno w ciemno może być ryzykowne.

Przez asekuranctwo pomyślałem jeszcze o technicsie SU-A707, austriacki dystrybutor ma ponoć jeszcze kilka egzemplarzy. Jako alternatywie dla Pioneera oczywiście, nie dla Denona.

>Denon jest naprawdę dobry, wart zakupu.

Jeżeli uda mi się przekonać dystrybutora i będę miał możliwość odsłuchu to poważnie temat Denona przemyślę. Bez odsłuchu, i to na m4 albo Dali 6006, nie kupię tego 1500 mk II, za dużo straciłbym na ewentualnej odsprzedaży z konieczności.

Opcje Technics i Pioneer są na zasadzie "lepsze jest wrogiem dobrego", wzmacniacze te mają jakieś tam wady (dobrze już poznane!) ale w muzyce rockowej sprawdzają się nie najgorzej.

>Denon nie sprawdza się "nienajgorzej", tylko bardzo dobrze, zwłaszcza w muzyce rockowej.

Wierzę na słowo! Niemniej jednak przed ewentualnym zakupem muszę koniecznie odsłuchać tego Denona PMA-1500. Yamaha AX-396, na którą się naciąłem, również miała dobre opinie wzmacniacza dobrze grającego rocka, a dźwięk był koszmarny.

JarlBjorn, czy Ty w życiu słyszałeś jakiegokolwiek Technicsa, w porównaniu z czymś przyzwoitym?

Bo ja słuchałem w połowie lat 90-tych kilku Technisców z wyższych półek (SU-A900mk2, SU-A/SU-C1000), i żaden z nich nawet się nie zbliżał do na przykład do NAD-a 304 (tańszy od obydwu wymienionych Technicsów).

Ta cena denona(2400)jest b. dobra jezeli na wzmaka jest polska gwarancja.

W Niemczech maja je za 550euro a jeszcze niedawno byly po 500euro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pma1500.2 to solidne urzadzenie, zerknij na zdjecia srodka

Ukryta Zawartość

dalej "wiecej inf." i "zdjecia"

do tego uczciwa waga, prawie 15kg, swietne komponenty i rzadko obecnie spotykany w tym przedziale cenowym napis "made in japan"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marekzawa, czy Twój wzmacniacz posiada programowalnego pilota i gwarancje, w ostateczności rachunek z polskiego sklepu (mój mail: [email protected])?

adse: znam dobrze technicsa, stary i niedrogi model su-810 i nie dam na niego powiedzieć złego słowa, chociażby przez sentyment. Dźwięk lepszy niż z AV sony STR-DE675 czy z dobrze ocenianej przez prasę yamahy AX-396 (notabene wkrótce zamieszczę prywatną recenzję tej yamahy). Poza tym, nie interesuję się modelami technicsa z połowy lat 90-tych tylko SU-A707 z 2001 r., który też jest Made In Japan.

Przecież nieważne "made in gdzie", tylko czy gra dobrze. Kierując się kryterium "made in gdzie" zawężamy sobie wybór. Słuchałem tego technicsa, szkoda kasy na niego.

McGyver,

gdyby pozostała tylko tania alternatywa, tzn. Pioneer 509R vs. SU-V707 to co wybrałbyś jako "mniejsze zło"?

Poza tym, czym słuchowo "odrzucił Cię" ten technics SU-A707? Mam "Hi-fi i muzykę" z 2001 r., panowie redaktorzy, którzy zwykle wieszali psy na produktach technicsa, dla SU-A707 okazali się dość łaskawi.

Marekzawa dał rewelacyjną propozycję, widziałem ten wzmacniacz (stan jak z magazynu) i słuchałem go. Bardzo dobry dźwięk, dopiero moja lampa DIY okazała się lepsza. Ja brałbym tego Denona nie oglądając się na świstki ani na wypociny panów redaktorów. Mam własne uszy. Sugerowanie się recenzjami prasowymi w ciemno zwykle kończy się rozczarowaniem.

JarlBjorn

1.Nic dziwnego bo te amplitunery, które wymieniłeś to raczej słabizna. Prawdziwa Yamaha zaczyna się od modeli serii 1xxx, a Sony w konkurencji KD się raczej nie liczy. Prym wiodą Denon, Yamaha i Marantz, przy czym Yamacha ma najlepszy współczynnik cena/jakość i zdecydowanie najlepszy dzwięk wielokanałowy.

2.Dobry wzmak stereo zawsze pobije nawet droższy amplituner, który ma zupełnie inne przeznaczenie.

>>>Marek Zawa: "amplitunery, które wymieniłeś to raczej słabizna"

Gwoli scislosci, wymienilem 1 amplituner, Sony STR-DE 675, w Stanach srednia polka stajni Sony. Notabene, nie jestem wlasicielem ale czasowym uzytkownikiem tego amplitunera (do czasu powrotu wlasiciela z zagranicy i jak najbardziej potwierdzam, ze z AV jakosci dzwieku oferowanego przez nawet sredniakow audio-stereo uzyskac nie sposob.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.