Skocz do zawartości
IGNORED

NAD czy Rotel ?

raudio81

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...chciałbym uzyskać jak najwiecej opini o wskazanym w temacie sprzęcie.A dokładnie NAD 320 bee (+c542) oraz Rotelu r02 (+cd Rotela do kompletu..chyba r-02 też).

Czy posiadacze takich ustrojów są z nich zadowoleni?Jak opisaliby ich brzmienie?I (kontrowersyjne pytanie) z jaką muzyką,według nich,dany sprzęt radzi sobie najlepiej a z jaką nie?

Sam mam NAD'a (jak powyżej) z NS 300 :((( na AQ Type6v.2 :// i jak porównywałem z Rotelem w tych samych warunkach to Rotel ma to co NAD + ostrość i wyrazistość przekazu..więcej życia..dla mnie brave new world brzmiało dużo lepiej na Rotelu..czy angry chair... zastanawiam się nad głośnikami Paradigm Mon.7v.4 czy B&W (te z wysokoton.+średniot.+bassreflex),ta sama półka cenowa co Paradigmy...słyszałem jednak,że b&w są bardzo wrażliwe na ustawienie w pokoju a z tym moge miec problem;/)

Poza tym znajomy zastanawia się nad tymi dwoma zestawami do podobnej muzyki(rock,haevy metal)...oczywiście będziemy słuchać ale brak czasu i ogromna ilość sprzętu na rynku każe nam jak najbardziej zawęzić krąg poszukiwań...a propozycje sprzedawców w konkretnych sklepachsą zgołą różńe ..zależne od sklepu;)) nie widze w tym nic nienormalnego...

Te dwa zetawy i mnie i znajomemu wstępnie odpowiadają dlatego jeśli ktoś daje propozycję innej marki - bardzo proszę o uzasadnienie ( i na co zwrócić uwagę podczas odsłuchu itp.)

Używany sprzęt raczej nie wchodzi w grę.

Dzieki i pozdrawiamy(to taki wspólny post;)

https://www.audiostereo.pl/topic/20385-nad-czy-rotel/

Własnie przypomniałem sobie opinię Soso o Ra-02 i zgadzam się w zupełności niestety. Słuchając także miałem wrażenie, niezależnie od płyty właściwie, dźwieku cienkiego, nienasyconego, a dodatkowo za ostrego. Wyobrażam sobie, że słuchanie rocka na tym sprzęcie możliwe jest dopiero po podłączeniu ostro zmulonych kolumn, tylko po co takie akrobacje wyprawiać :/

Jeśli Rotla to z ominięciem 02 czyli może np. 10xx - tu jednak pojawia się mały problem i zonk z dystrybucją w PL :) Te wzmaki to konstrukcyjnie stare solidne Rotle 961/972 w nowym 'dizajnie', skąd więc się wzieła aż taka podwyżka? :-))) Ra- 02 jak zdołało to zauwazyć choć jedno pismo w PL (AV) to końcówka żywcem z ra-931. No i z małym niuansem - starszy 931 za 1000 zł którego odpowiednikiem konstrukcyjnym jest Ra02 brzmi cieplej, pełniej i po prostu lepiej :-) Może to jest problem ceny, rotlowi 931 za 1000 zł się potknięcia wybaczało. Wycena jego następcy, grającego gorzej, ale wycenionego na 2.5 raza więcej budzi hmm.... śmiech na sali? :)) Ja głosuje jak zwykle za 2nd hand.

pozdrawiam, Akr.

https://www.audiostereo.pl/topic/20385-nad-czy-rotel/#findComment-355034

Stare Rotele seri 8xx 9xx do Rocka/Metalu beda lepsze od nowych RA 02 i 10xx . Są szybkie i wyraziste dzwiek bardzo rytmiczny , metal brzmi na nich świetnie jak wolisz rotela to kup ale z drugiej ręki starszy model , im wyzszy ( wieksza moc ) tym lepiej . Nad może sie wydawac bardziej rozlazły w nagraniach metalowych ale odpowiednimi kolumnami można to zniwelować u mnie Nad z Hyperionami III śmiga aż miło się słucha Ironów na innych kolumnach bywa już gorzej .

https://www.audiostereo.pl/topic/20385-nad-czy-rotel/#findComment-356195

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.