Skocz do zawartości
IGNORED

dylemat- kupno 42calowej plasmy

LaCosaNostra

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

Mam przeznaczone 10-11tys zł na kupno telewizora. Po dlugim namysle

zdecydowalem sie jednak na TV plasmowy, tak wiec LCD nie biore pod uwage.

W tej chwili zastanawiam sie nad PHILLIPS'em 42PF9966

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz SONY

KE-P42XS1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednak bardziej sklaniam sie ku Philipsowi (ekonomia- mniejszy pobor mocy)

oraz system Pixel Plus 2.

Czy macie jakies rady, sugestie? Telewizor zamierzam kupic w przyszlym

togodniu- rady mile widziane :)

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/20383-dylemat-kupno-42calowej-plasmy/

Jeśli miałbym wydac 11.000 zł na plazmy z allegro.

To wylałbym zdecydowanie uniknac kłopotów- wymiana towaru na drodze handlowej.

Philips nie posiada Komponentu - więc ważne abyś podał jakie złącza posiadają urządzenia w domu.

W tej klasie cenowej - kupisz w sklepie Najnowszą Plazmę Panasonica , ktora zbiera zdecydowanie najlepsze oceny .

W promocji jest też Najlepsza zdecydowanie plazma Pioneera 43" FDE - za niecale 13.000 zł.

Ważne z jakiej odleglości bedziesz ją oglądał i jaki sygnał jej podajesz.

Wszystkie odbiorniki z gwarancją Polska. Co się okazało w wielu przypadkach - bardzo znaczące.

Sony też w tej cenie nie posiada HDMI.

Panasonic i Pioneer - posiadają złacza HDMI

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Inne parametry - tych plazma są znacznie lepsze niż - te podane przez Ciebie.

Ale wybór należy do Ciebie

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiscie- zakupu nie bede dokonywał poprzez Allegro, ale normalnie, w sklepie.

Z tymi złączami to jestem laikiem, ale postaram sie odpowiedziec- mam nadzieje ze na temat ;) TV podlacze pod dekoder cyfry+ oraz standartowy odtwarzacz DVD. yyyyyy ;) mam nadzieje ze odp. wystarczajaca ;)

Odleglosc "kanapy" do telewizora- ok 6 metrów.

dzieki za ciekawe linki. Bede caly wolny poniedzialek studiowal dane techniczne :). Jednak zastanawia mnie jedna rzecz. W tym Philipsie oraz Panasonicu rozdzielczosc wynosi 1024 x 768 pikseli, zas w Philipsie oraz Sony= 1024 x 1024. Zawsze myslalem ze im wieksza rozdzielczosc... tym lepiej. Myle sie?

pozdrawiam

Rozdzielczośc natywna matryc jest taka sama. Odbior przy 1024x1024 - to kompensacja .

W momencie wykorzystania nowych złącz HDMI - jakośc wzrasta o 30 %. Więc odpowiedź sobie czy warto.

Pozdrawiam

no juz troche poczytalem archiwum grupy... dowiedzialem sie kilku ciekawych rzeczy. w tej chwili w odstawke rzucam Soniaka oraz Philipsa. Dzieki Locoloco za rady. Tak wiec zostaje do wyboru:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdaje sobie oczywiscie sprawe, aby wykorzystac prawdziwą moc złacza HDMI- bede potrzebowal jakis konkretny sprzet, a nie odtwarzacz DVD za 200zł.... (taki mam teraz, ale to tez bede lada dzien zmieniał).

Zauwazylem ze za ok 1000zł mozna juz kupic "budzetowy" Panasonic DVD-S97EG-S

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no a pozniej mozna pomyslec o odpowiednim amplitunerze.

Tak to jest- przez ostatnie 15 lat mialem telewizor 29calowy- Sony- na tamte czasy cud techniki, jednak kilka dni temu powazna usterka niemal zmusila mnie do kupna nowej technologii... a tu czlowiek calkowicie ziolony, skazany na "dobre" rady sprzedawcow ze sklepow RTV. Dobrze ze w netcie sa ludzie ktorzy moga konkretnie pomoc :)

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrym uzupełnieniem może byc tuner telewizji HDTV /quality tv- 999 zł/

pozwoli Ci cieszyc się najlepszą jakością- złączami. Dvd z HDMI - też rewelacja.

Możesz też wykorzystac WMVHD - poczytaj.

www.hdtv.com.pl

podaj cenę przed zakupem - może gdzieś będzie lepsza

pozdrawiam

poczytalem troche www.hdtv.com.pl

Raczej jestem zdecydowany na tego Pionieera. Ale jak sprawa wyglada z punktu dalszej rozbudowy zestawu o inne komponenty. Zauwazylem ze wiecej czesci, w bardziej przystepnej cenie posiada Panasonic. Sorki za glupie pytanie- ale czy kupując Pionieera jestem skazany na ta firme, czy moge kupic dodatkowy sprzet innego producenta?

No i wreszcie wyczytalem ze we wrzesniu na rynek wchodzą Pionieery VI generacji -------->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tak wiec moze lepiej poczekac te 2-3 tygodnie na ten nowszy model? Na pewno cena starszych modeli pojdzie w dół... juz sam nie wiem co robic.... kupowac teraz- czy czekac na 6 generacje? a moze przez ten czas wykombinowac wiecej $ i kupic juz ten nowszy model?

Locoloco, jak juz sie zdecyduje konkretnie na kupno- na pewno podam cene zakupu. Z tego co wyczytalem, to prowadzisz sprzedaż w moim rodowitym miescie- Olsztynie, chociaz mieszkam juz od dawna w Białymstoku to miasto odwiedzam czesto, wiec jak znajdziesz dany model w lepszej cenie, pewnie dokonam zakupu przez Ciebie.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Pioneera możesz rozbudować o dowolny sprzęt .

Czy kupić VI -tą generację ? Poczekaj . Ale nie spodziewaj się sensacji. Pioneer prowadzi zupełnie inną politykę cenową.

Szoku nie będzie.

Do Olsztyna zapraszam.

pozdrawiam

Do lololoco

Mam podobny dylemat, z tym że skłaniam się jednak do marki Philips.

Philips oferuje 4 czy 5 modeli w kategorii ekranów 42. Każdy różni się jakims dla mnie mało zrozumiałym szczegółem (Pixel, PixelPlus, Crystal Clear itp.) . Prośba - czy mógłbyś napisac jakie parametry sa istotne a jakie to tzw. bajer cenowy i który z Philipsów (42) jako osoba znająca się na rzeczy byś polecał.

Dzięki

witam - po przerwie

Abym mógł cokolwiek powiedziec - podaj - co zamierzasz podłączyc , jakie masz złącza w urządzeniach w domu ?

Na czym Ci najbardziej zależy? Jaka odległośc od ekranu ?

Ukryta Zawartość

podaj kwotę którą przeznaczasz?

Najważniejszym parametrem na który musisz zwróci uwagę to rozdzielczośc , złącza -HDMI/z HDCP/.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...
Gość pepino

(Konto usunięte)

Cześć CosaNostra,

Nie wiem, czy już kupiłeś tą plazmę, czy nie.

Ja też się miotam pomiędzy różnymi telewizorami, a na dodatek mam na głowie żonę, bo sprzęt musi pasować do reszty wyposażenia.

Jednym z kandydatów jest philips 42pf9966, o którym wspominałeś.

Widziałem go - wydaje się ok. Niestety nie mogłem na razie porównać z innymi, ale i na to przyjdzie czas.

Chciałbym zwrócić jednak uwagę na KONIECZNOŚĆ porównywania sprzętu i wyrobienia sobie własnej opinii.

No i wrzucam kamyczek do ogródka niektórych podając link do opinii szczęśliwej posiadaczki owego philipsa - też się naczytała o pioneerach i panasonicach, a w praniu wyszło co innego (jeszcze raz zaznaczam - jest to SUBIEKTYWNA OPINIA)

http://reviews-zdnet.com.com/4864-6482_16-30918136.html?messageSiteID=7&messageID=986165&tag=uolst&cval=986165&ctype=msgid

pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań opinii w necie, a przede wszystkim dobrego wyboru przynoszącego masę zadowolenia

pepino

Moja propozycja jest inna. Za ok 12.5tys mozesz kupic w sklepach internetowych najnowsze LCD Samsunga LE40M61B, ktory dostal tegoroczna nagrode EISA. Obraz rewelacyjny, matryca 8ms, kat widzenia 178stopni i oczywiscie lepsza rozdzielczosc niz plasmy w tej cenie, HDMI. Maly problem z dostepnoscia, ale za kilka tygodni kilka sztuk powinno byc w Polsce. Do obejrzenia w Saturnie w Warszawie w Arkadii, gdzie kosztuje 17 tys:-)

Maciek

PS. Jestem na niego zdecydowany. Czekam na dostawe.Jak bedzie wieksze zainteresowanie to beda czestrze dostawy:-)

Zobaczymy.

Saturn pokazuje też przy okazji ,ze jeśli zostanie sam na rynku / bo tylko tu jest 40" LVCD Samsunga/

na super ceny liczyc już nigdy nie będzie mozna .Cena duzo wyzsza niż sugerowana - wstyd !!!

Ale M 40 powinien trafic w nasze ręce nie długo . Po testach powiemy co na prawdę jest wart.

Wypowiedż tej pani z forum o plazmach Philipsa , Pioneera , Panasonica - jest delikatnie mówiac nieścisła. Tylko Philips podany jest model . Inne nie , Trochę też podane są uczucia wynikajace z akceptacji wygladu zewnetrznego. U nas ta plazma nie wypadła tak dobrze.

pozdrawiam

To i ja dorzucę kamyczek

Gdzie mogę porównać Panasonica TH-42PV500 i Pioneer'a PDP 436 XDE.

Oglądałem ostatnio wyżej wymienionego Panasonica, i przyznam szczerze bardzo mi się spodobal. Szczególnie dość dobry obraz miał ze zwykłej anteny.

Czy ktos moze porównał te dwa modele?

Aviar

Zapraszam do Olsztyna

Jutro test. DVD , HDTV ,TVP , Analog . Komponent i HDMI.

Dziś oceniliśmy na pierwszy rzut oka.

Panasonic poległ .

PV 500 - powinien kosztowac znacznie taniej .

Pioneer rewelacja .

pozdrawiam

Gość pepino

(Konto usunięte)

>locoloco

>Wypowiedż tej pani z forum o plazmach Philipsa , Pioneera , Panasonica - jest delikatnie mówiac

>nieścisła. Tylko Philips podany jest model . Inne nie , Trochę też podane są uczucia wynikajace z

>akceptacji wygladu zewnetrznego. U nas ta plazma nie wypadła tak dobrze.

No więc o to chodzi, o subiektywne odczucia i o fakt, że każdy szuka czegoś innego.

Dlatego też trzeba oglądać, a i wtedy najlepiej zapomnieć co się czytało, żeby nie być uprzedzonym.

Wygląd zewnętrzny... ona pisze raczej o systemie ambilight, który ma czynić oglądanie przyjemniejszym.

Ale nie neguję, wygląd zewnętrzny ma znaczenie, tylko nikt o tym nie pisze.

Co do porównań z panasonikiem i pioneerem - fakt, nie podała danych, ale wspomina w poście, że czytała w różnych magazynach, że są najlepsze, więc chyba porównywała z najlepszymi.

Tak więc jeszcze raz: popytać, OGLĄDAĆ, a później być zadowolonym.

Aha, i sygnał ma być taki jak w domu, bo co z tego, że HDTV jest świetne, jak tv się wyłoży na kablu lub satelicie.

• 3 miesiące później...

LaCosa,

Poltora roku temu szukalem w stanach 42 calowej plazmy do swojego warszawskiego mieszkania. Na nieco wiekszym rynku amerykanskim, po przejrzeniu wtedy wszystkich propozycji, wraz z pioneeriem oczywiscie, kupilem jednak Hitachi, ktorego w Polsce jeszcze nie bylo. Hitachi jako jedyna firma produkuje 42 calowy 1024x1024 a te, ktore podaja te matryce, maja ja od kogo? Od Hitachi oczywiscie. Kilka miesiecy temu Top HiFi ma na wyprzedazy Hitachi 42 1024x1024 w znacznie lepszej konfiguracji, niz beztunerowy monitor, ktory kupilem w stanch, za 9999zl. Wg mnie, w tym rozmiarze (42) porownywanie (jakosc) nawet pioneerow jest...smieszne. Rzuc okiem na te oferte, poniewaaz obraz jest po prostu wspanialy.

• 4 tygodnie później...

Do tego co ma być za rok, dwa, trzy:) Widziałem obraz z blue-ray-a i nie mam wątpliwości. Po prostu ruchoma pocztówka:) Kontrast, głębokość kolorów i płynność. Lepiej jak w rzeczywistości:)

A gdzie ja sobie wyświetlę obraz z projektora? Na suficie:)? No i "buczy". LCD sprawdzałem. Jest jak to mówi moja żona "woskowe" czyli płynne ale nierealne i ze słabo nasyconymi kolorami. Brak głebi. To nie jest problem rozdzielczości. To jest problem 3D.

>>>A gdzie ja sobie wyświetlę obraz z projektora?

g... a nie argument - wyświetlisz nie, na ścianie, a ściślej na rozwijanym ekranie

>>>No i "buczy".

taaa.... i na dodatek to cholerstwo świeci

rozumiem, że pozostałe uwagi dotyczące ułomnej technologii telewizorów LCD?

Jaki projektor musi mieć kontrast aby w pomieszczeniu, w lato o godz. 20, był dobry obraz? A poza tym rzeczywiście jeszcze świeci no i buczy:) No i trzeba go jakoś zamocować. W sali knowej jest może ok. ale w domowych warunkach chyba nie bardzo. Niech mnie ktoś oświeci. Raz w domu miałem projektor i raczej nie było fajnie. Bardzo garażowo:)

nie wiem kiedy miałes ten projektor 5 lat temu,projektory dedykowane do kina domowego maja obecnie pozim chałasu 23-25db- to mniej więcej głosnośc szeptu z odległości 1metra ,i wyswietlają lepszy obraz niz telewizor czy plazma,wiem bo byłem juz zdecydowany na plazme 42 cale yamachy( rozdzielczośc notabene 1024x1024)ale po przentacji projektora panasonic ae900 ,odpusciłem sobie i pozostałem przy zwykłym crt, a do dvd zakupie juz wkrótce ww projekotrek,i wogóle jak sie ma 42 cale do 120 które uzyskuje z projektora w moim pomieszczeniu śmiech na sali i żenada!!!!

tumasz fotkez projektora multimedialnegoina dole obraz z tv 29" dla porównainia, z panasonika obraz jest jeszcze dużo lepszy

Ukryta Zawartość

post-8592-100008007 1170283001_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale po co mi 120 cali jak ja potrzebuję dokładnie 42. Poza tym jak widzę, niebieski w telewizorze jednak ma lepsze nasycenie barwy niż niebieski z Gwiezdnych Wojen:) Widziałem tę plazmę Yamahy i też mnie nie zachwyciła. Rozdzielczość to nie wszystko. Jeszcze raz mówię, że Panasonic z Blue-raya był bardziej nasycony, miał lepsze kolory niż w rzeczywistość:) Akcja na dużym ekranie mnie nie podnieca. Raczej nastawiam się na filmy przyrodnicze, koncerty i spokojną obyczajówkę:) Nie interesuje mnie kino domowe tylko piękny obraz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.