Skocz do zawartości
IGNORED

Bufor lampowy a przydzwiek

Lok

Rekomendowane odpowiedzi

Poniewaz jest to moja pierwsza taka konstrukcja prosze o wyrozumialosc.

Zbudowalem bufor lampowy ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) calosc

zmontowalem na plytce drukowanej podanej na stronie. Transformator zakupilem

toridalny. Uruchomilem i slysze strasznie duzy przydzwiek sieciowy. Duzo sie

mowi o sposobie poprowadzenia masy..no tak ale skoro ja mam gotowa plytke to

co moge zrobic..?

Jak sobie poradzic z tym przydzwiekiem..

dziekuje za wszelka pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/2033-bufor-lampowy-a-przydzwiek/

Niedaleko mnie mieszka Jurek - audiofil konstruktor. Sam zbudował sobie wzmak słuchawkowy, bufor lampowy taki jak w "prosiaku" musicala, kolumny, a cd-amplituner Onkyo tak stuningował że się już bardziej nie da. Miałem kiedyś ten jego buforek w domu. Wpięty pomiędzy CD, a wzmacniacz zmienił dźwięk całkowicie, ale przydźwięku nie było. Były jakieś szmery w lewym kanale a to dlatego że użył jednego rezystora innego, niż reszta bo mu po prostu zabrakło. Ten bufor miał niewielki zwykły transformator i przydźwięk było słychać tylko wtedy, gdy położyłem płytkę tuż nad trafem. Mniemam, że posiadając wiedzę potrzebną do zbudowania takiego buforka nie zaniedbałeś takiej kwestii jak ekranowanie trafa albo przynajmniej odpowiednio długi kabel... Jeżeli to na pewno nie wina trafa, to daj mi swoje namiary. Poproszę Jurka żeby się z Tobą skontaktował. Pozdrawiam.

Wydaje mi sie ze nie jest to wina bliskosci trafa. Poniewaz uklad nie jest jeszcze w obudowie odsuwam przysuwam i zmieniam usytuowanie trafa i nadal buczy.

moj adres to [email protected]

dzieki za pomoc

Jak zrealizowane jest żarzenie? Jeśli prądem zmiennym, to musisz uzyskać pełną jego symetrię przez zastosowanie dzielnika z rezystorów i podłączenie środka do masy. Jest to najprostszy sposób walki z przydźwiękiem. Jeśli to nie pomoże będziemy kombinować dalej. Ponadto, gdybyś mógł załączyć prosty schemat, jak poprawodziłeś masę, to też by nam coś dało.

Poniewaz jestem poczatkujacy to wykonalem schemat na plytce ktory zalaczam ponizej.

Schemat ukladu znalazlem na innej stronie i nie wiem czy do konca zgadza sie z tym co jest na plytce.

Prosze tlumaczyc wszystko bo ja jestem laikiem w tych sprawach.

wielkie dzieki

[obrazekLUKASZ-26461_1.jpg] [obrazekLUKASZ-26461_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-66-100007144 1170253680_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Poniedzialek zakupie nowe kondensatory i doloze. Dam znac co z tego wyszlo.

Mam jeszcze pytanie czy bufor moze przepuszczac sygnal ( gra muzyka) gdy jest wylaczony.

Czy wina za buczenie moze byc to ze lampy sa jeszcze luzno umieszczone na przewodach.

Nie wyrzucaj pieniędzy na kondensatory. Te co masz wystarczą. Jutro, jeśli zreperuję swój skaner załączę co masz zrobić z zasilaniem żarzenia i to powinno wystarczyć. Ponadto załączyłeś schemat buforka, ale nie pokazałeś jak masz to wszystko podłączone nawzajem razem. Przewody pomiędzy płytkami, chinchami i wtyczką sieciową. Ponadto jak łączysz bufor z CD i ze wzmakiem. Długości przewodów. Czy masz obudowę i w którym miejscu łączy się z masą itd. Pytania te są zasadne, gdyż przydźwięk, to często także jakaś "pętla na masie".

Moze opisze dokladnie jak wyglada moj uklad bo na razie nie mam dostepu do aparatu cyfrowego.

Uklad mam caly zmontowany na plytce tak jak na stronie podana jest plytka. Lampy mam na okres testowy zamontowane do luznych przewodow o dlugosci ok 8 cm. Transformator wyjscie wtorne skrecony przewodami zamontowany do plytki takze luzny.

Za wej i wyj czesci sygnalowej sluzy najzwyklejszy chincz ktory przeciolem na pol i przylutowalem do plytki. Jak na razie nie mam zadnej obudowy. Wszystko jest luzne i lezy na drewnianej plycie.

Poniewaz jestem poczatkujacy nie wiem co jeszcze moge powiedziec. Moze w takim ukladzie lezy gdzies blad.

Nie wiem jeszcze jak moge inaczej poprowadzic mase skoro jest to uklad w calosci poprowadzony na plytce drukowanej.

pozdrawiam

Krystian

Dziekuje wszystkim za pomoc. Udalo mi sie zlikwidowac przydzwiek. Przyczyna

byly za dlugie przewody laczace plytke z lampami.

Tak sobie mysle ze gdybym chcial umiescic lampy na zewnatrz to znowu bede

musial te przewody przedluzyc. Jak w waszym przypadku wyglada umieszczenie

lamp na zewnatrz.

• 9 miesięcy później...

Na tej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na schemacie nie za bardzo widzę zasilanie a strona ze schematem którą podałeś nie działa (przypuszczam jednak że to co wyżej jest jej kopią). Narysowane jest tylko doprowadzenie 12V a ja szczerze mówiąc nie mam pojęcia o elektronice. Można ot tak z 220V na 12V zejść jednym układem ?

Czy możesz podać przybliżony koszt tej konstrukcji (może być w zeszłorocznych cenach :) i jakich narzędzi używałeś ? Czy oscyloskop jest niezbędny ? Ja jeszcze nic nie umiem a mam ochotę się nauczyć robić takie zabawki (tzn. mógłbym kupić taki bufor ale to 90% radości mniej). Potrzeba mi chociaż trochę absolutnych podstaw praktycznych (teorię staram się zgłębiać z książek i www).

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.