Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze słuchawkowe wysokiej klasy

Piotr Ryka

Rekomendowane odpowiedzi

iwok, 21 Kwi 2007, 13:39

Ja to na swojej pani najpierw zrobiłem test słuchawkowy i okazało się że nie cierpi cokolwiek mieć na głowie,także zabawki są tylko moje,moje moje :D

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Cervantes, 21 Kwi 2007, 00:37

>iż również co do mej skromnej osoby "Grzesz" będzie miał pewne zastrzeżenia : )

Cervantes, spoko, bo ja już sam siebie zaczynam się bać - dziś ledwo się ogoliłem, tak mi się łapy trzęsły patrząc w lustro...

Niedługo dzieci zaczną mną straszyć, a ja przecież mam też dobre strony swej natury i dębowe mocne mocno lubię:)

Znalazłem coś takiego www6.head-fi.org/forums/showthread.php?t=109912 i znów człowiek głupieje czy tańsze może być lepsze ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy ktoś coś słyszał o (lub słyszał bezpośrednio) Cayin HA-2?

Ukryta Zawartość

Jak to się może mieć do HA-1A (nigdzie nie mogę znaleźć recenzji ani dokładniejszego opisu, co siedzi w środku)?

Ukryta Zawartość

I pojawiła się pierwsza recenzja rzeczonego wcześniej Woo Audio-5 300B, raczej ogólnikowa no ale jest:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe czy Woo Audio-5 stanowi poważną konkurencję dla dwukrotnie drożego Manley'a Neo-Classic 300B, przez wielu uważanego za jeden z najlepszych...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PiotrS, 4 Maj 2007, 23:15

a jak się do tego ma pracujący na 300B

D.Klimo BELTAINE

jest dwa razy droższy i cięższy od Manleya ? 37000zł

• 3 tygodnie później...

Co sądzicie o tym skromnym wzmacniaczu za 300EU

Lake People G97 2 Channel Headphonamp, STEREO HEADPHONES AMPLIFIER G97 The G97 is the answer to the common problems with headphone amplifiers: 1. The wide spread of headphone impedances, ranging from 8 … 2000 ohms 2. The different efficencies of headphones. Because of its internally switchable operating voltages together with a switchable gain, this type of headphone amplifiers is best suited to drive headphones with low- to high-Z loads (16 ... 600 ohms) for the first time. The circuits are optimized for lowest noise and lowest distortions. The signal inputs are situated on the rearpanel. Additionally the unit offers a third input, provided e.g. fo control room signals. These are fed equally to both channels. Two rotary pots on the frontpanel are provided for level and balancing control, a Clip-LED warns is case of overload. G97 is equipped with two headphones outputs with 1/4" jacks which may be optimized for mono signals with a split-switch. With two switches the input channels may be configured freely to a third output. An optional 3/8" thread on the bottom of the case allows easy and convenient installation to a microphone stand. TECHNICAL DATA PHONE-AMP G95 Balanced inputs: 3 x XLR (L / R / Command) Impedance: 10 kohms Amplifier Channels: 2 (Stereo) Nom. input level: + 6 dBu Gain: +8 / +20 dB, selectable Frequency range: 5 Hz ... 40 kHz (-1 dB) Dynamic range: > 125 dB (A-wtd) Noise: < -98 dBu (A-wtd) THD+N: < 0,005 % Crosstalk: < -70 dB (@ 15 kHz) Max. output level: > +28 dBu = 19 Veff in 600 ohms > +26 dBu = 16 Veff in 300 ohms > +25 dBu = 13 Veff in 200 ohms > +17 dBu = 7.5 Veff in 50 ohms > +13 dBu = 3 Veff in 16 ohms Outputs: 3 x 1/4" phone jacks Clip-LED: lites approx. 4 dB beyond clipping Internal voltages: +/- 15 or +/- 30 V, selectable Power supply: 115 / 230 V AC / 8 VA Dimensions: 105 x 49 x 125 mm (W x H x D) Front and Back: 2 mm brushed Stainless steel Case: Stainless steel Option: bottom with 3/8” microphone thread

Jest jeszcze wyższy model G99/2

ich stronka

Ukryta Zawartość

post-13206-100001547 1179705642_thumb.jpg

post-13206-100001548 1179705642_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Firma LakePeople ma takie motto

Nach dem Motto “Tools - not Toys”

Narzędzia nie zabawki i faktycznie to widać niżej

takie ma dane techniczne Lake People PHONE-AMP G99/2

Balanced inputs: 2 x XLR (L / R)

Unbalanced Inputs: 2 x Cinch (L / R) with priority

Impedance: 10 kohms

Amplifier Channels: 2 (Stereo)

Nom. input level: + 6 dBu

Gain: +20 dB

Frequency range: 0 Hz ... 150 kHz (-3 dB)

0 Hz … 50 kHz (-0,5 dB)

Slew Rate: > 8V / usec

Dynamic range: > 118 dB (A-wtd)

Noise: < -90 dBu (A-wtd)

THD+N: < 0,0016 %

Crosstalk: < -100 / -90 dB (@ 1 / 15 kHz)

Max. output level: > 19.1 Veff in 600 ohms = 610 mW

> 14.8 Veff in 200 ohms = 1100 mW

> 6.7 Veff in 50 ohms = 900 mW

> 2.6 Veff in 16 ohms = 420 mW

Outputs: 2 x 1/4" phone jacks

Power supply: 230 VAC / 8 VA

Dimensions: 130 x 44 x 170 mm (W x H x D)

Case: Stainless Steel

Witajcie, potrzebuje fachowej porady, czytam ten temat od kilku dni i poszukuje odpowiedzi na moje pytania.

Być może szukam w złym miejscu ale po wypowiedziach udzielajacych sie w tym temacie osób wnioskuje, że znają

sie rzeczy i być może mi pomogą .

A wiec o co biega? Jak wiele osób lubie słuchać muzyki na słuchawkach. Nie

posiadam rewelacyjnego sprzętu i chciałbym zrobic mały uprgade. Muzykę (w zdecydowanej większości mp3)

odtwarzam z laptopa->zewnetrzna karta dźwiękowa Sound Blaster Audigy 2->stary amplituner Diory->słuchawki Sennheiser HD595. Nosze się z zamiarem zamiany amplitunera na wzmacniacz (potrzebuje także zasilać kolumny) który wydaje mi się tutaj narazie najsłabszym ogniwem. Mam do wydania około 1000zł. Mogę zakupić zwykły wzmacniacz za 1000zl (używany), lub słuchawkowy tak do 500zł i reszte przeznaczyć na zwykły. Moje pytanie brzmi:

Czy warto kupić wzmacniacz słuchawkowy do kwoty około 500zł i reszte przeznaczyć na zwykływ wzmak czy też do tej sumy (500zl) nie uda mi się kupić wzmacniacza słuchawkowego z którego jakość dźwięku na słuchawkach będzie lepsza niż z "dziurki" zwykłego wzmacniacza za sume 1000zł?

Czy przy założeniu, że korzystam z mp3 poczuje wogóle różnice?

Czy do 500zł da się kupić jakiś wzmacniacz słuchawkowy wysokiej klasy o których tu piszecie lub czy wogóle jakikolwiek na którego jakość dźwięku warto zwrócić uwagę?

Kup sobie np. takiego Holdegrona - nowy trochę ponad 300 zł, napewno będzie to grało lepiej niż dziurka ze wzmaka za 1000 zł, a za 700 zł możesz spokojnie kupić porządny, używany wzmacniacz stereo.

Aha - jeśli mp3 są w wysokim bitrate to napewno usłyszysz różnicę, ja ją przynajmniej słyszę i to sporą.

qrczak, 21 Maj 2007, 13:50

A to co wyżej podałem LakePeople z końcówką 97 za 1155zł to nie porzadny wzmacniacz ? nie wiem po ile jest ten LakePeople99 ale to już napewno highendowy początek we wzmacniaczach słuchawkowych

Pozdrawiam

Rafaell

Który z tych wzmacniaczy jest najlepszy (Holdegron, Paradox, Forum608)? Znalazłem strone

Holdegrona natomiast nic sensownego na googlach nie moge znaleźć na temat pozostałych dwóch

wzmaków - chodzi mi o namiary na "punkt sprzedaży" i jakąś konkretną specyfikację

techniczną. W tym temacie na forum czytalem troche o Paradox lecz przedmówcy opiniowali

chyba raczej droższe wersje tego sprzętu...

lsd, 21 Maj 2007, 16:31

Piotr Ryka robił takie testy poszukaj wcześniej poniżej 18 strony

pozdr.

Czy ktoś miał możliwość posłuchać tego wzmacniacza?

Ear Yoshino HP4. Ear Yoshino headphone amplifier HP 4.

Jest do kupienia za 1600 Euro (nowy 4000 Euro).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taką cenę zaproponował mi Francuz z eBaya.

Ukryta Zawartość

Godny polecenia sprzedawca, kupowałem już od niego.

Pozdr

Papamek

Ukryta Zawartość

Maestro ZR SDS-XLR Headphone Amplifier

wyzsza szkola jazdy za jedyne 8900$

Ukryta Zawartość

post-8479-100001350 1180027166_thumb.jpg

post-8479-100001351 1180027166_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>isd

Który z tych wzmacniaczy jest najlepszy (Holdegron, Paradox, Forum608)?

str.26

Ukryta Zawartość

Oczywiscie, ze najlepszy jest mój. Stylizacja wypowiedzi na styl senicza

Ukryta Zawartość

Byłaby, ale musze coś znowu zrobić.

Nie buduje tego hurtowo. Obiecałem juz kiedys Piotrowi Ryce odsłuchy egzemplarza, w którym uwzgledniłem jego sugestie co do zmian, ale jakos ciagle nie moge usiaśc i dokończyć. Az nie wypada.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

starszy sprzęt, firma zacna, ciekawe co to potrafi? miał ktoś do czynienia? na ebay chcą za to 100 euro i nie ma chętnych. wklejam dwa zdjęcia z aukcji.

post-10224-100000603 1181116946_thumb.jpg

post-10224-100000604 1181116946_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@ Piotr Ryka

>>Przepraszam za uszczypliwość, ale taki już jestem czasami kąśliwy. W każdym razie z akapitami staram się jak mogę.

Ale a propos, i to nie będzie tylko do Ciebie, ale do Wszystkich, którzy mają ten problem z czytaniem, a nawet Wszystkich w ogóle.

Ja na komputerach znam się lepiej niż na audio i ze smutkiem patrzę na wielką grandę, której na imię monitory LCD. Żąda się za nie z całą bezczelnością nawet większych pieniędzy niż za profesjonalne CRT (czyli kineskopowe), podczas gdy różnica jakościowa na korzyść kineskopowców jest po prostu przepastna. Mój profesjonalny 19 calowy Philips 109P4 kosztuje obecnie niecałe 1,5 tys. zł, dobrej jakości dziewiętnastka poniżej jednego tysiąca, a fantastyczny 21 calowy Samsung niecałe 2 tys. Wydawanie pieniędzy na LCD jest w tej sytuacji całkiem bez sensu, tym bardziej, że technologicznie jest już gotowy miażdżąco lepszy płaszczak nowej generacji - OLCD, którego nie wpuszcza się na rynek jedynie dlatego, że fabryki LCD jeszcze się nie zamortyzowały.

Analogiczna sytuacja panuje na rynku telewizorów, gdzie z przerażeniem obserwuję błyskawiczne znikanie odbiorników kineskopowych, w których miejsce proponuje się LCD i plazmy o dużo gorszych parametrach.

Oglądałem niedawno u Nautilusa najnowszą 60 calową plazmę Pioniera za ponad 50 tys. zł podłączoną poprzez złącze cyfrowe HDMI z ich najlepszym DVD za 6 tys. i naprawdę żal było patrzeć na rozmazany, pozbawiony szczegółów obraz w porównaniu do tego, który mam na moim Philipsie z Pixel Plus 2. Dopiero zastosowanie przetwornika Crystalio pozwala polepszyć obraz plazm, ale to dodatkowy wydatek wielu tysięcy złotych. A już szczytem bezczelności jest polityka niestosowania w nawet najlepszych TV kineskopowych szerokopasmowych złącz komponentowych, przystosowanych do sygnału HDTV. Tylko dwa telewizory JVC je miały, ale już je wycofano z oferty, by nie stwarzały konkurencji dla lipnych płastug. A tych ostatnich z rozdzielczością HDTV oczywiście na razie nikt robić nie myśli, bo po co pchać się w koszta, jak przeciętny klient i tak nie wie, że wynosi ona 1080x1920 pixeli. Wystarczy przecież napisać HD READY - i już nikt nie będzie się dopytywał, jak to READY jest możliwe, skoro matryca ma rozdzielczość przykładowo tylko 768x1366.

To marketingowe oszustwo jest możliwe dzięki tzw. interpolacji, czyli rozmyciu pierwotnej gęstości zapisu poprzez upakowanie jej w o wiele mniejszej przestrzeni pixelowej. (Pomnóżcie sobie.) Że to z kolei owocuje dużo gorszym obrazem, to już niech się o to użytkownicy martwią, bo dzięki naszej polityce produkcyjnej, opartej na jawnej zmowie, i tak lepszej jakości nie dostaną.

Nic, tylko walić w mordę.

Rolandsinger

Postęp w jakości LCD jest niewątpliwy, niemniej ostatnio będąc w Saturnie podsłuchałem rozmowę sprzedawcy z jego znajomym, który właśnie kupował najnowszego Philipsa za prawie 9 tysięcy. Zwróć uwagę – mówił sprzedawca – że wszystkie te pokazowe nagrania, które puszczamy nie zawierają szybkiego ruchu złożonych obrazów, które by ujawniły słabości technologii LCD. Istotnie, silnie teksturowane tło przy szybkim ruchu kamery natychmiast się zlewa.

W Media Markt stoi 32 calowy kineskopowy Philips, przyjrzyj mu się jak gra. Kiedy go dobrze wyregulować, będzie znakomity i ruch odda lepiej, a kosztuje trochę ponad dwa tysiące. Ale nadchodząca nowa generacja LCD powinna już być lepsza pod każdym względem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.