Skocz do zawartości
IGNORED

Proac studio 100 na co zmienić?

pbor

Rekomendowane odpowiedzi

Po ostatnich korektach w sprzęcie - zakup lampy - mam wrażenie że Proacki nie zupełnie mi odpowiadają . Było chyba lepiej gdy używałem hybrydy. W związku z tym mam prośbę o poradę : jakie kolumny i za jaką cenę warto sprzedać moje Studio 100. Generalnie słucham ADD, małych składów jazzowych, Pink Floyd. Cenię sobie namacalność przekazu ale bez popadania w analizowanie każdego szelestu .

https://www.audiostereo.pl/topic/20276-proac-studio-100-na-co-zmieni%C4%87/

>>Pbor

Sluchalem kiedys Studio 100 z jakas Jolida (za ok. 5kzl) i gralo tak sobie. Przede wszystkim brakowalo dynamiki i rozmachu, aczkolwiek dzwiek byl w miare uporzadkowany i gladki. Mysle, ze dobrym rozwiazaniem moga byc, zaproponowane przez Gutka, Nautilusy 805. Pasowac powinny tez Jmlab PS 5.1 lub Zoller Imagination. No i kable, nieodpowiednimi mozna latwo zamulic...

pzdr.

>>Parmenides

SHL5 nie znam, sluchalem natomiast "7" i to jest zupelnie inne granie niz np. Point Source, Imagination czy Nautilusy. Mnie osoboscie takie brzmienie nie bierze, acz uznaje klase i kulture Harbethow.

pzdr.

z dwa tygodnie temu słuchałem w tophajfaju w sopocie proacków 130-stek. W porównaniu do Harbethów SHL5 grają dźwiękiem bardziej zrównoważonym, wszystkie pasma mają taką samą jakość i barwę. W superpiątkach pierwsze skrzypce gra średnica to przedewszystkim różni od proacków.

Proacki zagrały tam również z moim Aboxem i Jolidą CD100 kabelki AQ Pather z dbsem i Bedrockiem.

Dźwięk rozjechał się całkowicie, stłumiony, stereofonia i barwa dźwięków była dla mnie jeszcze do zaakceptowania, ale ogólnie całość zlała się w jedną bezwładną masę.

Gdybym później nie przełączył na Primare'a cd21 to myślałem że coś jest ze wzmakiem, po przepięciu żródeł przeskok jakościowy o dobrą klasę w górę.

Jeśli miałoby to grać z Jolidą to faktycznie proponowałbym chyba 805, Jolida znana jest z zamulania dźwięku.

Harbethy choć sam jestem właścicielem owych głośników raczej odradzałbym, może tego nie da się słuchać.

pozdr

Oj z tą Jolida 502B będziesz miał zgryza ponieważ sam wzmak brzmi mało ciekawie( nie jest neutralny) i dobór kolumn to wyzwanie.

Nie kupuj w ciemno ani nie sugeruj się opiniami innych. Sprawdzaj sam w swoim pomieszczeniu w którym słuchasz. Słuchałem jej w sklepie z ProAc 125 i wydawało się być OK. Wziąłem Jolkę do domu i po trzech dniach katowania bez żalu, a z ulgą oddałem.

Tanie klocki z Chin to nie jest dobry wybór.

• 6 miesięcy później...

Bardzo proszę o radę - czy w przedziale cenowym ok. 5 tys zł (za nowe) można znaleźć bardziej uniwersalne, muzykalne, zrównoważone i z klasą, kolumny (monitory podstawkowe) niż ProAc Studio 100 ??????

Powiem szczerze, że po ich przesłuchaniu mam b. dobre wrażenia i nic podobnego (w tym przedziale) nie zrobiło na mnie większego wrażenia. Słyszałem i czytałem wiele b. dobrych opinii o tym zestawie i moje wrażenia są podobne. Czy w związku z tym szukać docelowo Studio 100, czy może spróbować jeszcze czegoś innego ???????.

Miałyby grać w 15 m kw., póki co z Copland`em. Chciałbym jednak w przyszłości pokombinować jeszcze ze wzmakiem, CD i kabelkami i czy w związku z tym Studio 100 mogą być uniwersalnym przetwornikiem wysokiej (optymalnej) jakości w tym przedziale cenowym ?????

Z moich doświadczeń wynika, że w małym pokoju "podłogówki" się nie sprawdzą, więc zainteresowania padły na monitory.

Poza tym ile trzeba byłoby dopłacić (np. do Studio 100) aby wejść na wyższy połap jakości i możliwości dźwięku ???? Będę wdzięczny za Wasze opinie.

pbor, 11 Sie 2005, 06:30

A co Ci nie pasiło w brzmieniu oryginalnych Studio !00, że zdecydowałeś się dać je do grzebnięcia ?

Próbowałeś wrócić do fabrycznego brzmienia ?

Bastian, 23 Lut 2006, 12:58

1. Trudno. Choć ja wolę swoje, bo dla mnie "100" mają archaiczną estetykę brzmienia (nie z tej epoki) za sprawą łatwo słyszalnego charakterystycznego brzmienia papierowej membrany woofera. Za to gwizdek jest iście wyczynowy ;) No ale to moim zdaniem.

2. Inne (ujmująco "naturalne") brzmienie mają Harbethy, tylko to >7kzł i są - moim zd. - trochę za mało uniwersalne, no chyba, że trafisz idealnie z zestawieniem (jak np. pw (wieloch). Wtedy nie sadzę, że nie zrobiłyby większego wrażenia.

Może być tylko szkopuł w tym, że w 15m2 większe skrzynki na pewno bardziej zagracają pokój - weź to pod uwagę.

3. Jak Ci się podobają '100" to je bierz. Najrozsądniej z 2. ręki - ten sam dźwięk (gratis wygrzane) - mniejsza kasa. (Nie wiem czy już nie zakończono ich produkcji.)

4. Bardzo możliwe, że godną konkurencją dla "100" są SONUS Argenta (nie słuchałem) - jak masz okazję - sprawdź koniecznie. Zdaje się, że kosztują coś ok. 4kzł nowe... Ja bym nie odpuścił porównania za nic :) Recenzowało je AV - poczytaj o czym piszę.

5. Z tym wyższym pułapem śliska sprawa. Wdrap się najpierw na Tobie dostępny i którym i tak jesteś zachwycony, i się ciesz.

* * *

A kiedyś tam, jak audio będzie Cię jeszcze mocno rajcować to się zastanowisz i sam sobie odpowiesz, bo trzeba sie osłuchać. W moim przypadku jest to jakieś 12-13kzł za nowe kolumny.

Przy takich zestawach, pozostałe towarzycho też pewnie należałoby wymienić. A to spory wydatek więc nie wiem czy warto /polskie realia/.

Są jeszcze inne przyjemności w życiu niż wydawanie kupy szmalu na super sprzęt audio. (Np. 2 tyg. na Seszelach :)

No chyba, że szybciej zarabiasz niż wydajesz.

Z tym "papierowym" brzmieniem woofera to też chyba kwestia gustu, systemu i materiału muzycznego. Mam wrażenie, że rózniste tworzywa i technologie używane w tym względzie przez konkurencję obarczone są z kolei innymi mankamentami. Wydaje mi się, że ten papier w "100" być może dodaje im większej muzykalności, ale to oczywiście kwestia dyskusyjna.

Co do gwizdka to wydaje się OK, a jego możliwości są z pewnością większe niż w przypadku Seas`ów w innych modelach Studio, ale ciekawy jestem porównania z odpowiednikami SS w serii Reference.

Pewnie się narażę użytkownikom Harbeth`ów, ale ich brzmienie wydaje mi się lekko przymulone. Brak mi tu witalności, mikrodynamiki i pomimo pięknych barw - trochę brakuje mi ogólnie rzecz biorąc energii i adrenaliny.

Co do Sonus Argenta to niestety nie znam, ale dzięki za sugestię - sprawdzę.

Czy Studio 100 można potraktować jako w miarę neutralne, obiektywne i "łatwe" przy doborze pozostałych komponentów systemu ?????? Czy mają sakieś swoje preferencje muzyczne ?????.

>andrea29

Nie do końca przekonywła mnie barwa . Po wymianie innych elementów postanowiłem pogrzebać . Przez chwilę wydawało się być lepiej . Teraz szukam tego czegoś w podłogówkach DIY (SS9700 i Eton).

->Bastian,

A może skrobniesz z czym to ma grać, będzie łatwiej coś zasugerować? W 'o sobie' masz tylko krzaki.

Miałem 100-ki jeszcze nie tak dawno, naturalny dźwięk, równy bez koloryzowania ale.. no właśnie to ale, to elektronika z jaką mają grać proacki.

Co do przewodów, to moim zdaniem tylko miedź (może wyższe modele Transparent`a, albo Tara Labs`a), ponieważ przy srebrze Coplandy mogą zabrzmieć zbyt szybko i ostro.

Z tego co słyszałem od użytkownika setek, dobrze komponują się one z różnym sprzętem w różnej konfiguracji i np. z Krell`em pokazują klasę, którą oferują tylko znacząco droższe głośniki. Nie wiem czy to subiektywna ocena użytkownika, czy te Studio 100 to takie niesamowite klocki ??????????????

andrea29, 24 Lut 2006, 00:44

>4. Bardzo możliwe, że godną konkurencją dla "100" są SONUS Argenta (nie słuchałem) - jak masz okazję

>- sprawdź koniecznie. Zdaje się, że kosztują coś ok. 4kzł nowe... Ja bym nie odpuścił porównania za

>nic :) Recenzowało je AV - poczytaj o czym piszę.

Małe sprostowanie - chyba chodzi o SONICS Argenta. Rzeczywiście warto posłuchać.

->Bastian

Przewody przetestuj sam, zero sugestii, ponieważ potrafią zachować się bardzo odmiennie w różnych systemach. To co dla jednych muli dla innych może być zbawienne itd.

Studio 100 to bardzo dobre monitory, duża klasa (są też i tacy, którym brzmienie 100-tek się nie podoba to normalne i prawidłowe) ale czy są niesamowite? To pojęcie względne, jeśli Ci się spodobają w zestawie z coplandem tak, iż podczas słuchania arii operowej będziesz płakał to wtedy są niesamowite, czyż nie? :-))

Tak, oczywiście - chodziło mi o SONICS AGRGENTA Joachima Gerharda. Przekręciłem nazwę zestawów - przepraszam :)

Pochlebna opinia o nich jest w AV nr 11/'05 na str. 48.

Co do brzmienia: liczy się bardzo umiejętność OPTYMALNEGO skonfigurowania systemu w konkretnych warunkach lokalowych. Akustyka pomieszczenia ma cholernie dużo do powiedzenia (I zawsze można ją później polepszyć. Uważam, że najpierw "docelowy" (hehe) sprzęt, potem ona. Nie jest to takie trudne w wykonaniu. Gorzej z żoną - wiecie jak jest :)

O naturze kabli (zwłaszcza IC) pisano tu wielokrotnie. Wniosek taki, że te same potrafią pokazać różne oblicza w różnych systemach. Dlatego należy słuchać samemu w swoim.

Zgadzam się, że każdy rodzaj membrany daje swoje charakterystyczne brzmienie.

Nie jestem wrogiem nie powlekanej celulozy.

znam studio 100 - to dla mnie świetne kolumny. jednak za niewiele więcej (ok 6-7k pln) możesz kupic harbethy 7. może warto spróbować. to jest inny rodzaj grania więc koniecznie musisz posłuchac osobiscie.

ps zakladam, ze jesli masz studio 100, to 7es-2 będą pasowac do kubatury pomieszczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.