Skocz do zawartości
IGNORED

Monobloki - PANA MAĆKA

kaszanka7

Rekomendowane odpowiedzi

Ok. widze ze macie dobra zabawe - dlatego dolaczam foty i adres:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6668-100004603 1170272830_thumb.jpg

post-6668-100004604 1170272828_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

Słuchałem ich u sapra podczas mojej jedynej wizyty w Klubie AiM. Grały z pre pna Maćka. To, co zrobiło na mnie wrażenie, to dynamika i czystość dźwięku. Mocy mają oneż niezmierzone zasoby! No ale nic dziwnego: lampy wielkości litrowych słoików mają z czego oddać tę moc. Także (i głównie) termiczną :(

Były problemy z basem, ale pomieszczenie, w którym grały i ustawienie głośników (te pentagony, co to je na zdjęciach widać) aż się prosi o wzbudzenia, odbicia, mody i co tam jeszcze.

czy to chodzi o wzmacniacz na GM70 z tej stronki ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Elektronika Pana Maćka i jeszcze kogośc mi znanego jest jedna z najlepszych w kraju,a to choć tylko z jednego powodu,obydwoje nie uznają kompromisów.Sam posiadam,można powiedzieć wspólne dzieło tych dwóch wytwórców i do dziś jeszcze nic im nie zagroziło.Gdzie inni sie chwalą ,że robią dobry sprzęt to oni już dawno wyprzedzili epokę.Narobią trochę zamieszania na tym rynku???Pozdrawiam Cię Maćku.

witam ...niestety nie posiadam wzmaka lampowego....ale mam lampy i to jakie....udało mi się je uchronić przed zakopaniem w lesie, przemycić za pazuchom pod mundurem, i wynieść z jednostki...-robiliśmy porządek przed przyjściem komisji i sierżant kazał nie skatalogowane rzeczy zakopać ;->...są od radiostacji 140....może komuś się przydają , ja się na tym nie znam...a chwila ta środkowa to "diabełek" ale cza mieć dwie,..masz drugą to może się dogadamy....pozdro

Ukryta Zawartość

post-8077-100004598 1170272838_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rowniez znam P. Macka i posiadalem piekne monobloki jego dziela (nawet 2 pary). Te na GM70 sterowanej 300B to naprawde wysoki poziom. Polecam. Ilekolwiek Pan Maciej za nie chce, to napewno za malo.

witam ! To ja miałem przyjemność być zaproszonym do klubu KiM ze swoimi zabawkami . Trochę posłuchaliśmy sobie , myślę że było miło także innym obecnym .

Małe pomieszczenie nie odpowiadało raczej moim "bestiom", ale nie było nudno i było trochę czadu :). Rzadko bywam w sieci i poruszam się tu jak słoń w sklepie z porcelaną. Więcej czasu poświęcam moim konstrukcjom ale mimo tego zapraszam do wymiany poglądów. Zainteresowanym podaję adres: [email protected].

Pozdrawiam

Znany jako "Pan Maciek"

Panie Maćku,

Ja także proszę o garść informacji. Na początek o trochę technicznych szczegółów dotyczących tych monobloków, które były prezentowane w KAiM. Oraz oczywiście współpracyjącego z nimi przedwzmacniacza.

Maniiaq - przyłączam się z prośbą o przedstawienie Twoich konstrukcji. Forum to świetne medium:) Czy oprócz monobloków mozna by zobaczyć równiez jakieś integry? jakie są orientacyjne ceny Twoich urządzeń?

serdeczne pozdrowienia

Witam....

Jestem wywołany do tablicy, więc podaje parę szczegułów informacyjnych. Te klocki co sa na zdjęciu to:

Monobloki single ENDED-28W/kl A

Czułość 800mV

Waga 35kg/kanał, oto dlaczego.......

Lampy - tylko triody 6SN7.6N6,300B i dużo mocniejsza od 845 LAMPA GM70 (25% więcej mocy)

Zasilanie - 2 TRAFA sieciowe (łącznie 700W) tylko duze polipropyleny i olejaki SIEMENSA (żadne drogie miniaturki

elektrolitów - nie dam się oszukać :) )

Trochę diód b.szybkich "miękkich" do tego opory Caddoca, Vishaja oraz węglowych staruszków.

TRAFO - głośnikowe w obudowie drewnianej (ok. 500W) to moja chluba i robota (sądząc po opiniach z odsłuchów - wyszło ufffffff :)) Całóść posadowiona na stali,aluminium z elementami drewnianymi (tłumienie) w tym przyp. z palisandra.

Podsumowująć......Nieźle posadzone (pkt. pracy) triody z szybkim (impulsowo) mocnym (22 krotna nadwyżka mocy ) zasilaniem.

A jak gra ? :) Moim zdaniem b.dobrze - jest fajnie brzmieniowo, jest dynamika odp. barwa i szerokie pasmo.

No i mocy odpowiednio aby zagrały praktycznie ze wszystkim (u mnie gra z scan-speakami) coś w rodzaju continuum)

Na koniec istotna informacja - NIE JESTEM HANDLARZEM...I PRODUCENTEM ALE MANIIAKIEM "DIY" i "AUDIO"..

Czasem coś "puszczam" w celu przewentylowania swej stajni i zdobycia środków na dalszą zabawę.

AHA - Jeszcze przedwzmacniacz :) prosty, starannie zrobiony "BUFOREK" na 6M6 ze spora nadwyżką mocy.

POZDRAWIAM DIY-owców i Fanów dźwięku

oraz pozostałych nadwrażliwców....

Do usłyszenia w KAiM już niedługo "może z czymś nowym"

MANIIAQ czasem P.Maciek

Lampy które wymieniłeś były poczęte specjalnie do audio.

Mają piękny bukiet harmonicznychi piękny dźwięk, ale brak im mocy i dynamiki, co jest niezbędne do pełnego odbioru w audio. Dlatego też wymagają wyrafinowanych, b.skutecznych głośników (często są to konstrukcje tubowe). Mimo tych zabiegów moim zdaniem, nie daje się uzyskiwać właściwej harmonii w dźwięku, gdyż brakuje im mocy (gł. dotyczy to dolnej cześci pasma...). W swych konstrukcjach staram się łączyć zalety wyrafinowanego dźwięku z pięknym środkiem i eteryczną góra, nie zapominając o takich cechach jak szybki i dynamiczny dobrze rozciągnięty bas, który jest bardzo trudny do uzyskania z triody. Myślę że udało mi się troszkę uzyskać tego basu własnie dzięki mocnej lampie końcowej, bez stosowania systemu push-pull i narażania się na związane z tym zniekształcenia. Mimo całego szacunku do konstrukcji niskomocowych, ze względów wyżej opisanych nie zajmowałem się tymi lampami jako lampami mocy(ale nie wykluczam że kiedyś się tym zajmę)

pozdrawiam Maniiaq

Re: maniiaq, 18 Sie 2005, 22:22

>Lampy które wymieniłeś były poczęte specjalnie do audio.

>Mają piękny bukiet harmonicznychi piękny dźwięk, ale brak im mocy i dynamiki, co jest niezbędne do

>pełnego odbioru w audio. Dlatego też wymagają wyrafinowanych, b.skutecznych głośników (często są to

>konstrukcje tubowe).

dziwne, przeciez jedno z podstawowych zastosowań 300B było nagłośnienie sal kinowych, oczywiście z odpowiednimi skutecznymi kolumnami tubowymi, ale...

to były sale kinowe a nie nasze 20-30 czy nawet 40 m2!!!

Tego czym kiedyś ludzie nagłaśniali wielkie audytoria dziś wielu potrzebuje w domu - nigdy nie przestanie mnie to dziwić - czy to jakaś choroba cywilizacyjna, jakieś powszechne przytępienie słuchu nastąpiło?

300B i 2A3 miały dość "mocy i dynamiki" dla filmów DeMille'a a do naszego domowego stereo nie?

dziwny jest ten świat

pozdrawiam,

graaf

ps.

problemy z basem z triody to chyba problem jakości transformatorów a nie samej lampy?

• Redaktorzy

graaf: wbrew pozorom nie ma sprzeczności. Zwróć uwagę, jakie brzmienie dominuje również we współczesnych instalacjach kinowych (również domowych). Różnie można o nim mówić, ale szybkiego, zwartego i kontrolowanego basu raczej tam nie ma. Wiele się nie zmieniło.

Re: jozwa maryn, 18 Sie 2005, 22:58

przede wszystkim jest za głośno, najgorsza rzecz stała się jak wszystkie kina zaczęły sobie "modernizować" nagłośnienie, instalować różne "Dolby" itp itd. w czasie reklam mam czasem wrazenie jakbym wpadł do pralki

mój główny argument dotyczy głośności,

co do jakości basu w klasycznych amerykańskich theaters lat 40-tych czy 50-tych nie będę się wypowiadał bom nie słyszał, nie wiem też zatem czy i co się zmieniło, a Ty słyszałeś i wiesz?

graaf

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.