Skocz do zawartości
IGNORED

Czy warto kupic yamaha cdx-396??

sergiej

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z wyborem miedzy modelem yamaha cdx- 393 a cdx- 396 i prosze was o szczery komentarz jakie ewentualne niespodzianki moga mnie czekac po zakupie jednego lub drugiego modelu:)

Przypuszczalnie taki sprzet moge miec za ok 200zl

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/20128-czy-warto-kupic-yamaha-cdx-396/
  • Redaktorzy

mam od paru ładnych lat 396. Kupiłem ją zamiast Denona dcd 750 i nie żałuję. Po wymianie opów na BB OPA2604 (koszt ok 100PLN), wstawieniu Clocka od Garmina i wywalenia śmieci z analogowego toru audio oraz wstawieniu porządnego gniazda sieciowego z układem filtrującym jest b.dobra

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

No tak, to słuszna uwaga, także zaposiadłem kiedyś cdx- 396, tyle ze miast zmienić wszystko i zostawić obudowę z napisem cdx-396, po prostu go odsprzedałem, gdy dotarło do mnie jaką 'klasę' prezentuje ten wychwalany przez nadredakcję czytnik :D

Ja zrozumiałem post jako pytanie 'czy warto cdx-396 kupić i słuchać', a nie zaraz wywalić cały środek, a w to miejsce wstawić lepszy :D Wg. mnie skórka niewarta wyprawki, toż podstawowa ES'ka np. 222 zagra klasę (jak nie dwie klasy) lepiej a można ją wyrwać za kilkaset zł.

jak brak pieniążków na więcej ..to może być ...ale idąc za Akirą polecałbym dołożyć i kupić coś rozsądniejszego -można polecić Sony ES ale i TECHNICS-a SL-PG 590

zaznaczam ze ten model Yamahy daje słabą średnicę i "mięki" dzwięk ....plusem bas i jego potęga udeżenia,

zaznaczam .....za 200 zł przy dobrym stanie mozna sie pokusić ..ale...

(zawsze to ale:)) warto dodać i wziąć coś z troszke wyższej półki

pozdrawaim

Ja miałem CDX496 prawie rok,w sumie to to samo co 396 tyle ze z wyjscie słuchawkowym.Stuningowałem go za około 500zł....i mozna było powiedziec ze to juz nie była yamaha:) i był to błąd i strata kasy.... tuning pomógł ale i tak nie dorównał klasa brzmienia do reszty systemu.Swieży bez tuningu oceniajac go teraz grał marnie,bardzo marnie.. Dzwiek tego cd moge okreslic jako pobrudzony,duuuzo mniej naturalny i z nieporównywalnie gorszym basem od CD jakiego teraz mam....nie mówiac o przestrzeniu i stereofonii......... dałem za niego 700zł bo nowy kupiłem,łącznie wydałem na niego około 1200zł i to były naprawde głupio wydane pieniadze...Kiedys jak porównywałem do dvd i słuchałem na ampli do KD to było to dla mnie extra CD-ek ale teraz 200zł za niego to ja bym nie dał......bo skoro mozna kupic za te pieniadze CD tylko ze starszy który zniszczy go po kilku minutowym odsłuchu....nie mówiac juz o samej konstrukcji...

Posiadalem cd Yamaha 396.Pozyczylem od kolegi cd Kenwood DP 7030, w zamian dalem Yamaszke i tak juz pozostalo.Wedlug mnie 396 gra ostą , meczacą srednicą.Kiepsko prezentuje przestrzen-jeden plan.

• 7 miesięcy później...

No proszę - i okazało się że nie warto go kupować. A ja Ci odpowiem tak - to bardzo dobry budżetowy odtwarzacz i jest bardzo wiele innych tanich odtwarzaczy dużo gorszych od niego. Kwestia tego do czego chcesz go używać i z jakim sprzętem będzie współpracował. Jeżeli chcesz na nim wsłuchiwać się w smaczki muzyki symfonicznej i masz go słuchać na dobrych kolumnach to kupowanie rzeczywiście nie ma sensu. Natomiast jeżeli całość Twojego sprzętu jest warta mniej niż 1000 zł to myślę że w porównaniu do taniej konkurencji jest to bardzo dobry odtwarzacz. Dodatkowym plusem jest fakt że za 200 zł możesz kupić ten odtwarzacz nowy lub w idealnym stanie więc posłuży Ci jeszcze bezawaryjnie przez wiele, wiele lat. Nadwyżkę pieniędzy możesz przeznaczyć na kupno lepszych kolumn lub wzmacniacza (w tej kolejności).

• Redaktorzy

proponuję jeszcze zapoznać się z wątkiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Nówka CDX-396 za 200pln ? Niezbyt możliwe. Używane chodzą ~300pln, szczególnie że zazwyczaj to w miarę świeże CD.

Ten CD nie jest definitywnie zły. Powiem więcej jest nawet dobry. I tylko tyle. Podejrzewam, że tuning by mu znacząco pomógł, tyle, że jeśli ma być opłacalny cenowo to musi być wykonywany samemu. Ja się go pozbywam z jednego prostego powodu - DAC Stelacha z nim nie gada. Uzywanego Pioneera kupiłem za większą kasę niż dostanę z Yamahę. Taki life.

hmm

a jaka jest ta roznica miedzy 393 i 396 ??:) no czy "gola" 396 jest lepsza brzmieniowo od technics sl-pg590 (mam takowego) moj sprzet raczej nie jest hi-end:) , amplituner stereo pioneer sx-403rds, i 200W kolumny zrobione na tesla glosnikach (al'a tonsil)... warto zamienic tego technicsa na yamahe? muzyka raczej rnb, pop, wszystko po troszke, napewno nie symfonia:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Ciężko odpowiedzieć na tak postawione bo trzebaby było posłuchać obu CD w takim samym systemie. Osobiście wątpiłbym w jakieś kolosalne różnice. Jak dla mnie Yamaha gra w miarę równo, średnio detalicznie. Co do basu to ten CD lubi grać ze wzmacniaczem o obszernym plastycznym basie bo sam gra raczej twardo w tym zakresie.

miałem CDX 496,w sumie to to samo co 396.I nie polecam jesl chodzi ogoła wersje.Dzwiek bez powietrza,detali,i przestrzeni..taka kluska jak cholera...Nawet przejrzysty wzmacniacz mu nie pomógł...mam Sony CDP 670 na 2x Burr Brownach PCM 56 P.I ten sony jest DUZO lepszy od tej Yamahy...przestrzen,dynamika,no i duzo wiecej oddechu...akurat nie uzywam jej bo kupiłem jak drugi system do komputera,ale jedak nie bede tego systemu składał.Wiec CD jest do sprzedania za ponizej 200zł z pilotem.CD w stanie bardzo dobrym..Laser itd w idealnej kondycji,tez tani jesli trzeba wymienic kiedys.Jak cos to pisz na priva.

hmm moze i ciekawy tylko drazni mnie jego wyglad:) wolalbym cos "nowszego" ...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.