Skocz do zawartości
IGNORED

Antena pokojowa

Barthezz

Rekomendowane odpowiedzi

Ale nawet ten 'esowaty' musiałby być w pionie, żeby go porównać z bacikiem... liczy się długość ramienia ustawiona zgodnie z polaryzacją. Gdyby 'eskę' ustawić pionowo powinno być lepiej. Natomiast 'zwinięty' nie bardzo nadaje się do polaryzacji V, bo przy pionowym ustawieniu część dipola "widzi" niebo a część ziemię....

czary chyba jakieś ;-)

Eksperymentowałem z bacikiem polskiej produkcji (Tatarek), było całkiem nieźle, ale ostatecznie zainstalowałem 3-el. antenę yagi z tłumikiem (!), tak aby odbierać sygnał bezposrednio z anteny nadawczej, unikając odbić.

Z dachu mam widok na iglicę Pałacu Kultury z nadajnikiem.

ja sie zawiodlem na mutacjach dipola. nie watpie, ze kilkuelementowa yagi jest najlepsza, narazie nie mam takiej potrzeby, ale moze kiedys, z nowym tunerem, pojawi sie i rozbudowana antena. mam juz nawet upatrzona taka antenke

Panowie przepraszam ze sie wlacze w temat, ale jestem na etapie anteny FM. Mam pytanka:

- jak znalesc kierunkowosc anteny jezeli nie wiemy gdzie znajduje sie stacje nadawcza, dawniej w telewizorze to krecilo sie antena na dachu a brat krzyczal przez okno ze obraz sie robi lepszy itd. W tunerze nie bardzo wiem jak to zrobic.

- drugie pytanie bardzo podobne, jak rozpoznac sile sygnalu przy uzywaniu innych typow anten?

Procedura jest taka sama jak przy antenie TV. Dodatkowa pomoca jest wskaznik poziomu sygnalu w tunerze. Wlasciwie dlaczego nie wiesz gdzie masz nadajnik(i) ? Ja wiem. Zainteresuj sie, pogooglaj.

Ano mieszkam w dziwnym miejscu i jak dotychczas bralem wszystko z druta, jednak stwierdzilem ze mi bedzie lepiej z powietrza dlatego te moje poszukiwanie. Czy moglbys mi dac porade jak zagooglowac o te dane?.

koledzy znalazlem calkiem ciekawa rozmowe na ten temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Uziemniłem swoje wejście antenowe koncentryczne (do kaloryfera). Poziom szumów i zakłóceń maleje o jakieś 2 dB, sygnał z anteny zyskuje ok. 1 kreskę na 5-punktowej skali. Dobre to jest, dobre!

• 1 rok później...

Mam pytanie :)

Podłączyłem kiedyś antenę typu "bacik" do pewnej wieży i okazało się że jak dotknę równocześnie anteny i kaloryfera to czuję prąd :)) Jakość odbioru była bardzo dobra na tej wieży...

Teraz przeprowadziłem ten sam test, z tą samą anteną u siebie w domu (tamten test był w innym mieszkaniu) i okazało się że nie czuję żadnego prądu. I nie było by w tym nic niepokojacego gdyby nie fakt że jakość odbioru nie jest zadowalająca.

Więc mam takie pytanie: czy antena powinna "kopać" gdy dotkne anteny i kaloryfera ?? :)))))

Czy jak nie kopie to znaczy że nie odbiera sygnału czy tuner jest do kitu ?

• 2 lata później...

Zawze wrto najpierw spróbowacz z samym symetryzatorem,chocoaż dla samego porównania,są to śmieszne pieniądze.A jak już wzmacniacz wchodzi w grę to warto zasilacz z potencjometrem wziąć.Zaden bacik nie dorówna antenie kierunkowej typu yagi, sam dipol ma charakter dookólny więc najlepiej spełnia swoja rolę do odbioru stacji lokalnych gdzie poziom sygnału jest wystarczający i poloryzacja nie bedzie miała dużego znaczenia,co sie może wydawać dziwne.Aczkolwiek sam używałem dipola ustawionego pionowo i dawał radę do dalszego odbioru.Natomiast do odbioru stacij dalekich antena yagi w orientacji pionowej.

Witam!

Wlasnie kupilem sobie tuner Harman/Kardon tu909.

Moim zdaniem wymaga dostrojenia bo nie zgadzaja sie czestotiwosci ale bardziej chodzi mi o jakosc dzwieku.

Probowalem podlaczyc antene z kablowki - jakosc dzwieku srednia, nie wiem dlaczego sygnal stereo mam tylko jezeli stacje znajde w trybie autoseek. Jezeli nacisne przycisk seek pnownie tuner traci sereo. Probowalem tuner podlaczyc rowniez na kawalku kabla (lapie tylko kilka stacji) efekt podobny do kablowki. Mam pytanie czy jest sens montowania dodatkowej anteny na balkonie w bloku ?(mieszkam na 1 pietrze w 16 pietrowym wiezowcu).

Jezeli uwazacie ze warto sprobowac to jaka antene polecacie? kierunkowa? czy "okragla"?

Prosze o podzielenie sie doswiadczeniami.

Pozdrawiam

Tuner może wymagać ponownego zestrojenia. Sygnał w kablówce jest retransmitowany więc lepiej łapać z powietrza, powinno być mniej zakłóceń, kablówką idzie przecież masa innych kanałów telewizyjnych.

czyli co do dostrojenia mam juz raczej pewnosc...

Czy ktos z forowiczow zna moze godny polecenia punkt badz osobe w Poznaniu ktora niedrogo by sie tym zajela? (wymagania stawiam wysokie fachowiec i niedrogi lol).

Nadal bede wdzieczny za wszelkie sugestie dotyczace anteny.

Pozdrawiam

• 6 miesięcy później...

jaka antene pokojowa najlepiej kupic z tych podanych na linku?

Ukryta Zawartość

jak macie jakies propozycje to po prostu napiszcie wraz z linkiem

ps. to ma byc antena do pokoju

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.