Skocz do zawartości
IGNORED

jakie kabelki do wielokanałowego ??

qot

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie napisałeś jaki odtwarzacz, amplituner/wzmacniacz i w jaki przedziale cenowym się poruszasz

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> dzieki wolf

ale sposród tych watków niewiele jest "gdzie kupic"

jak naranie zaczołem "składac" wlaske ze złoconymi koncówkami i ekranowe kabeli ( jakas no name - ale najlepsze jakie były w osiednowym "ZURT"-cie ...

Moja skrzynki to Philips DVP9000S i Yamacha 640 ...

co do ceny myslalem zeby sie zamknac w 100-200 zł ... ( RCA własnej roboty wyszedl mi 35 zł za sztuke ... )

Witam,

Pozwole sie podlaczyc do watku. Rowniez sie szykuje do zakupu takiego kabelka. Cena maks. okolo 300 (jak narazie ;)). Sprzet Marantz (SR7500&DV6500) + B&W seria 600 S3 (604,602,600), wiec w gra wchodzi razcej czysta miedz. Choc moze macie inne zdanie z ktorym chetnie sie zapoznam ;)

Pozdrawiam,

krawosz

hmmm 100-300zł. Wydaje mi się że w tej cenie niewiele ciekawych rzeczy mozna kupic w sklepie :-( Tym bardziej że 300zł na 6 kabelków to chyba troche mało. Ale to moje prywatne zdanie.

Za to widzę inną drogę. Musiałbyś się spytać HIT-a na Superaudio lub na HiFi, on bodajże kiedyś kombinował z kablami gitarowymi czy też jakimiś estradowymi i był bardzo zadowolony z efektów.

pozdr

no tak - jak gotarowy to musi dobrze "brzmiec" .... ;)

ok ... mam rozumiec ze kawałki przewodu maja mnie kosztowac tyle co player ?? rozsądek gdzies musi byc ... albo chociaz jakiś kompromis - w jakim przedziale w takim razie mam szukac "kabelków" ?? a raczej na co zwracac uwage ?? rzucacie hasła "srebro"; "czysta miedź"; gdzie tego szukac ?? a czy coaxial to tez moze słuzyc jako RCA przy takim podpięciu ( 6 ch )?? prosze bardziej "łopatologicznych" wyjaśnien

z góry dziekuje ....

Łopatologicznie? OK :-))

1. Musisz kupić 6 identycznych RCA (zazwyczaj 3x2)

1.1. Określ budżet.

2. Idż do EURORTV MediaMarkt, popatrz.

3. Zajrzyj na strony internetowe które Ci wyrzuci gogle po wpisaniu haseł:

- interconekt

- chinch

- RCA

4. Jeżeli nie będziesz zainteresowany to choćby na tym forum jest dział DIY. Podobno zaskakujące efekty przynosi wykorzystanie typowych kabli estradowych które są odarte z wszelkiej "audiofilskiej magi" a cenowo niezwykle atrakcyjne.

W przypadku sprzętu podanego przez Ciebie jeżeli uda Ci się dorwać kilka kabelków to uszłyszysz różnicę... Moim prywatnym zdaniem warto inwestowac w kabelki...

pozdr

Witam,

...a czy mozecie okreslic jaka kase trzeba by bylo przeznaczyc i jakie kable wogole wziasc pod uwage ... Tak jak napisalem, kwota ktora okreslilem byla tylko "teoretyczna". Na sam sprzet na poczatku tez przenaczalem mniej wiecej polowe tego co poszlo ;)

Pozdro,

krawosz

Wydaje mi się że 400-600zł to nie będą źle wydane pieniądze... Posłuchaj profigolda, ultralinka... Te kabelki odsłuchałem, grały lepiej niż thompson-y. Albedo Blue wykracza poza 900zł :-( Więcej kabelków nie słuchałem tak więc cięzko mi coś powiedzieć o innych. Skorzystaj z wyszukiwarki tutaj i na innych forach, temat był często chyba poruszany...

jejku,tyle kasy na kabelek do SACD wydawac........ a nie lepiej zaoszczedzic i SACD słuchac jak powinno sie słuchac muzyki po ludzku w 2 kanałach?? kupic poprostu za ta kase kabelek 2 kanałowy niz marny 5 kanałowy... a poza tym ile to Ty masz got płyt SACD ze przeznaczasz 500zł na kabelek dla tego formatu??,pomijajac ze bedzie to skromny kabelek za ta kase bo zeby były takie efekty jak przy 2 kanałowym kablu za za te same pieniadze to kwote trzeba ustalic na ponad 2000zł,chyba ze źle policzyłem:)tak wiec pytam z czystej ciekawosci,czy to jest warte tego?? bo byc moze zmienisz zdanie zamiast wydawac niepotrzebnie kasy na taki drut....

=>Elfan

Ja wydałem 900zł i uważam że warto :-) A dyskusja 6 kanałów czy dwa to chyba w innym wątku? Człowiek się zapytał, to przekazałem mu jak wyglądają moje doświadczenia. Proste :-)

pozdr

tak,ale mój wpis ma duzo zalete,ktos moze duzo kasy zaoszczedzic,zamiast potem sie zawiesc,a co do Ciebie wilku to ja akurat tego nie adresowałem,wiec niewiem czemu odpowiedziłes na ten wpis:).A poza tym ja tylko grzecznie sie z ciekawosci pytałem,wiec spooookojnie........a ze wydałes na kabel połowe ceny ampitunera,to pozwól ale tego nie skomentuje.....

elfan - znaczy to ze do mnie ??

odpowiadam:

nie mam az tak wypasionego "studia" muzycznego jak Ty ... budzecik pozwala mi "zbierac" poszczególne "orginalne" klocki w miare mozliwosci... a poniewaz nie jestem "członkiem klubu osiedlowych audiofilów" bo takich poprostu wśród znajomych nie mam - staram sie "poznac różnice i nie przepłacac" stad poszukiwania "relatywnych rozwiazan" - i pytania na forum - moze to Ciebie dziwi ze ludzie sie pytaja bardziej doswiadczonych ...

co do SACD - nie masz - to nie slyszysz ...

pozdrawiam ...

ok,fajnie,tylko szkoda ze na pytanie nie odpowiedziałes got,w sprawie tych ilosci posiadanych płyt SACD;).I prosze Cie nie traktuj tego mojego wpisu jak ataku jakiegos na Ciebie itd.A co do SACD to zdziwie Cie ale słuchałem, nawet w salonie odsłuchowym nie zrobiło na mnie ZADNEGO wrazenia..........no ale gusta sa rózne...moze do SACD potrzeba dosc wysokiej klasy sprzetu,bo na amplitunerze za ponizej 2000zł to marnie gra...takie ja pryznajmniej miałem odczucia.

qot, 10 Sie 2005, 11:39

>3

hmm wiesz co na razie kup kabelki NO NAME wyniesie Cię to do 100zł. Resztę przeznacz na płytki. Jak się osłuchasz z dżwiękiem wielokanałowym który jest jednak inny (specjalnie nie uzywam słowa lepszy) bedziesz wiedział czy inwestujesz w muzykę wielokanałowa czy tez nie. Bo jeżeli nie to wystarczy COAXIAL i spokój. Jeżeli stwierdzisz że jedank Ci się podoba, cóż wpadłeś i duuuuużo wydatków Cię czeka :-) Ale wydaje mi się że warto... Przejrzyj sobie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś Ci z płytek się spodoba to musisz pamiętać o dwóch rzeczach:

Jest ich na tyle dużo że niestety trochę czasu Ci zajmie skompletowanie tego co będziesz chciał (tak na oko łaaadnych parę lat). Chyba że masz duuuużo kasy ;-)

Generalnie zapomnij że będziesz kupował w sklepie, większośc fajnych rzeczy mozna kupić tylko w Niecie :-)

pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

got to pokaźna kolekcja :D.Wiec nie tylko na płyty wydasz duzo kasy,zeby miec konkretna ilosc(pomijajac fakt ze ich wogóle mało jest:) ) i kabelki, ale co podstawa na konkretny sprzed do odsłuchu wielokanałowego,bo kupowac kable za powiedzmy polowe ceny ampli czy tez kolumn to lekko mówąc smieszna sprawa,ale to TYLKO moje prywatne zdanie:].Ja pomijam dyskutowanie na temat wyzszosci CD nad SACD,i na otwrót,bo dla mnie jest to oczywite co jest lepsze,tylko tak z ciekawosci spytałem ile posiadasz płyt i czy jak narazie przynajmniej jest sens inwestowania kasy a druty,wiec juz wszystko wiem wiec zmykam z Twojego watku i nie zasmiecam:)

Pozdrawiam

P.S wolf,podaj mi prosze linka do sklepu z płytami SACD tak zebym mógł wybrac to co mi sie podoba i czego słucham,poprostu zeby był baaardzo duzy wybór w wszystkich gatunkach,cos jak na CD,to oczywsice jak napisałem wczesniej co mi sie podoba a nie to co jest w ofercie w tym formacie,bo skoro twierdzisz ze na SACD jesy duzy do wyboru to mnie to zainteresowało.I tez tak z ciekawosci pytam;)

eeech ELFAN sprawdz linki, poszperaj na forum... Na obecną chwilę łacznie jest około 4000 tytułów SACD/DVDAudio. Nie wiem jaki masz gust, ale JA mam listę zakupów na najbliższe paaare lat przyjmując dwa założenia:

- kupuję 4 płyty miesiecznie (na tyle mnie stać)...

- nie pojawia się juz absolutnie nic nowego...

Oczywiście CD także kupuję co automatycznie wydłuża podany przez mnie czas...

Sorry ale za chwile znowu się zrobi dyskusja że tylko idioci słuchają muzyki multiszanel na SACD/DVDaudio... To juz było przerabiane wielokrotnie.

JA słucham, MI się podoba, UWAZAM że 5.1 SACD/DVDAudio jest dużo lepsze niz stero CD, JA mam wybór i mam co KUPOWAĆ :-)

pozdr

czego słucham to masz w " o mnie" a dokładniej,to np Pradise Lost sa jakies płytki??Children of Bodom,czy tam inne pozycje w dosc duzym wyborze kapel metalowych.No ale pominmy to,szukac w SACD takich płyt szukałem ale znalesc nie mogłem:( moze słabo szukałem,a szczescie na CD takiego problemu to nie mam:).Bo np ja nie wyobrazam sobie słuchac muzyki ktora mi sie wogóle nie podoba,z tego powodu ze jest ona SACD...............

elfan., 11 Sie 2005, 12:01

>Bo np ja nie wyobrazam sobie słuchac muzyki ktora mi sie wogóle nie podoba,z tego

>powodu ze jest ona SACD......

Ktoś Cię zmusza???? Sugerowałbym zgłoszenie na policję. To jest maltretowanie! Tak nie wolno!

A na poważnie:

- dlatego tez kupuje CD, ale jak mam wybór to wybieram SACD zamiast CD. Proste. Moje szczęście polega na tym że na SACD/DVDAudio wyszło troche muzyki która mi się podoba :-) I spokojnie mam na co wydawać pieniązki do co najmniej 2010 :-)))) Baaa mam mozliwość odsłuchu każdej płytki i nie jestem w żaden sposób ograniczany tak więc mam dużo większy wybór muzyki niż Ty :-))))))

Twój pech ze nie możesz znaleźć muzyki w gęstych formatach która się Tobie podoba... Ale na to nic nie poradzę! Niektórzy mają po prostu pecha :-|

pozdr

P.S.

Ale pocieszę Cię są ludzie którzy nawet na CD nie mogą znaleźć muzyki która im się podoba. Mają góra 2-4 płyty. Ci to mają pecha!

wolf ja wiem ze mnie nikt nie zmusza,napisałem to tylko dlatego ze sa przypadki co ludzie słuchaja SACD tylko dlatego bo nowosc,i tylko złudzenie ze lepiej to gra,no i słuchaja tego co nawet sie im nie podoba,badz maja w kolekcji jedna płyte SACD i juz sa w niebie,słuchajac non stop jednej płyty....albo wiekszej ilosc ale tylko SACD bo to nowosci....Ja pecha nie mam bo słuchałem SACD to nie mam czego załowac,słucham CD i jest fajnie,a jak bym chciał SACD to co za problem kupic jakis dvd za 700zł,tylko w moim przypadku jest to zbyteczne,no chyba ze CD znikna z rynku,ale to raczej nie mozliwe,przynajmniej narazie:).Jak zawsze z takich dyskusji wynika,kazdy ma swoje zdanie,i juz dosyc długo na forum jestem i wiem jak to jest,nie bede do niczego nikogo przekonywał,ja tylko napisałem jak to jest w moim przypadku,i jak ja to widze,nic wiecej.Wiec dla jednej osoby wydac na kable połowe ceny sprzetu to nic dziwnego a dla innego to juz kompletnie nieporozumienie,wiec tak jest i bedzie,a jak byłoby inaczej to by wszystkie fora dyskusyjne upadły ;)

Pozdrawiam

P.S piszesz wolf ze duzy jest wybór płyt w SACD i ja Ci zadałem pytanie zebys mi podał linka do takiego sklepu gdzie jest naprawde duza ilosc tak zebym mógł wybrac to co mi sie podoba,podał przykłady ,i co z tego wynikło??? ano to ze lipa,"duzo" a dla innego wychodzi ze wcale...o to mi konkretnie chodziło,to tak dla sprecyzowania.Ja w kazdym razie na tym nie ubolewam.

-> elefan

... widze ze znowu do mnie pijesz ...

... widze ze kolaga ma jakies kompleksy ... niewin nikogo ze "szarpidrutów" nie nie wydaja na CACD ...

mam dopiero 3 płyty bo wkoncu kupilem czytnik o parametrach które mi odpowidaja ( nie za 700 zł z M@M ) - a mam go dopiero 2 tygodnie ( czyli sredno wynik lepszy od wolfa ;) )...

... co do kabelków - to narazie sa no name wlasnej konstrukcji ... nie jest to kosmos ale juz teraz da sie wyczuc ( uslyszec ) różnice - no ale nie przy płytach "Paradise Lost" czy "Moonspell" ... porzycz sobie DOBRY SACD i posluchaj Diany Krall lub Deivisa ... - bedziesz wiedział oczym mówimy ...

=> Elfan

Wcześniej napisąłem "sprawdź linki" ale OK, jeszcze raz:

wejdź sobie na www.superaudio.pl

tam po lewej stronie masz w kolumnie pod recenzjami pozycje linki...

Umieszciłem tam te z których najchetniej korzystam, szczególnie (ale tylko do poszukiwań) polecam stronę amerykańską, droga jak diabli ale masz wszystko: od CD poprzez SACD/DVDAudio, DualDisk, DTS96/24, HD, na LP 220gram kończąc, i co tam jeszcze wymyślono :-). Tam sobie machnąłem Barabare Streisend na SACD.

Drugim sposobem ale dotyczącym tylko SACD jest wejście na www.sa-cd.net i wrzucenie np w wyszukiwarkę interesującej Cię pozycji, albo przeglądanie katalogami. Wybór należy do Ciebie.

Mam nadzieję że Ci pomgłem :-)

pozdr

P.S.

Wydaje mi się że odczytałem że lubisz mocniejsze gitarowe uderzenie? Wydaje mi się że parę pozycji byś znalazł, nie wiem tylko czy bedzie ci odpowiadać ostre łojenie przez więcej niż dwa głosniki ;-))))))

"no ale nie przy płytach "Paradise Lost" czy "Moonspell" ... porzycz sobie DOBRY SACD i posluchaj Diany Krall lub Deivisa ... - bedziesz wiedział oczym mówimy ..."

got a co ja powiedziałem wczesniej?? ja słucham muzyki jaka mi sie podoba a nie jaka ładnie gra w SACD....no ale mozna sobie mówic a inni dalej swoje.........Wiec jesli Diana krall i inne jazziki nawet niewiem jak by pieknie zagrały to mnie to napewno nie bedzie sie podobac.Wiec na to wychodzi ze sugerujesz mi zebys posłuchaj jakis "smęceń" dlatego ze jest to na SACD i gra ładnie?? (pomijajac to ze dla mnie gra słabo) a Krall słuchałem własnie w salonie,tylko nie wiem jakiej płyty bo pudełka nie widziłem,a dlatego jazz bo tego co ja chciałem nie mieli w SACD:).... I moze dla jednego taka prezentacja dziweku odpawiada,bo dla mnie to porazka..I jeszcze radze Tobie pozyczyc DOBRY CD no i wzmacniacz i posłuchac tej samej płyty na CD.....(tak dla kontry to napisałem;) )

ok ... -> elfan juz sobie wszystko powiedzelismy ...

tylko po co tak czesto zabierasz głos w temacie "który Cie nie interesuje" ( Kino Domowe & mulichanel ) skoro preferujesz Stereo ( jast przeciez odzielne forum ) ...

jak bede chcial cos wiecej wiedziec w "technice podłaczeń, odsłuchów, wydania kasy " dla stereo spewnościa popytam w tamtym dziale ...

a tak osobiście -> sam miałeś Yamahe 640 ... wiesz ze jest "twarda" i ostro brzmi po coaxialu ... łączenie analogowe "ożywia ja" nawet w stereo ( nie tylko SACD ) co do "... I jeszcze radze Tobie pozyczyc DOBRY CD no i wzmacniacz i posłuchac tej samej płyty na CD...." nie musze pożyczac CD - kupilem:

Ukryta Zawartość

... jeśli nie doświadczyłes różnicy - szanuje i chyle czoła dla orginalnego postrzegania dzwięków ... spewnoscia jestes duzo bardziej doświadcznym audiofilem niz ja nie musisz "pytac na forum o nic" bo wiesz lepiej ...

i jeszcze raz przyznam ci racje: każdy słucha takiej muzyki jaka mu odpowiada ... i kazdy jej słucha "tak" jak mu odpowiada ...

i jeśli pozwolisz ( choc znajac Twoja charyzme ;) to bedzie trudne ) skończmy ten temat bo to zaczyna byc nudne ... ( mój GG: 1729196 - zeby nie zasmiecac forum )

Ukryta Zawartość

elfan., 12 Sie 2005, 10:29

>got,wszystko super,,poza jednym.Ja słuchałem w salonie multichannel i stad dyskusja i moje zdanie i

>odczucia na ten temat.Wiec juz koncze

Ups :-|

ELFAN jak bedziesz w okolicach Legnicy serdecznie zapraszam do siebie na odsłuch. Odsłuch w salonie jak sam wiesz to nienajlepszy pomysł :-( Może wówczas usłyszysz to co ja słyszę :-) Zparoszenie jest jak najzupełniej poważne.

pozdrawiam

P.S.

Prosze tylko o drobne wyprzedzenie czasowe że masz ochotę na odsłuch u mnie

Podepnę się pod temat.

Ciekawi mnie ile może kosztować taki zestaw do dvd audio/sacd: 6 interkonektów - 0,5m zakończony takimi wtykami RCA. Rdzeń i oplot z miedzi (dodatkowy ekran z folii alu.) Całkowita średnica 5mm, tylko czeka na odpowiedni płaszczyk, bo jak na razie to jest to produkt prosto "z fabryki kabli" żaden spec od konfekcjonoania ze znanej firmy jeszcze ich nie zmieniał.

Bedę wdzięczny za wszystkie propozycje. Bo cena początkowa nie jest narzucna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.