Skocz do zawartości
IGNORED

NAD i kolumny....

slonce_karpat

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ mój poprzedni temat umarł smiercia naturalną (cambridge i kolumny B&W) postanowiłem dalszej porady poszukac w nowym watku. Po wielu odsłuchach zdecydowałem się jednak nie na zestaw cambridga ale na zestaw NAD (352+542). Zdecydowanie jednak lepiej brzmi na tych samych kolumnach, które odsłuchiwałem w salonach. Z dość dużej ilości kolmn najlepie brzmiały ( co nie znaczy idealnie) usher s520 i kef q1. Ponieważ kolumny nie bedą mogły stać zbyt daleko od ściany poszukuje raczej rozwiazań z bas reflexem z przodu. Mój pokój ma ok 16 m2 i słucham głównie rocka, ale i troche klasyki. Zastanawiam się również nad kolumnami podłogowymi w cenie do 2500 zł...tyle tylko, czy do takiego pokoju nie będą zbyt duże. Czy jest wogóle sens szukać wśród kolumn podłogowych, czy raczej sobie darować ( przyznam szczerze, że z wizualnego punku widzenia woałbym wolnostojące, ale to przecież nie oczy będa oglądały). Czytałem, że NAD niexle gra rwniez z Paradigm ( do tej pory nie miałem możliwości posłuchać z kolumnami tej firmy). Zastanawiam się nad Paradigm Monito 7 v4. Dzięki waszym opiniom wiele juz usłyszałem i wiele zrozumiałem ( a jestem kompletnym laikiem)... Moje główne pytanie brzmi czy jest sens rozważać kolumn podłogowe do takiego pomieszczenia i jeśli tak to ewentualnie jakie. Co do elektroniki już wybrałem. Bedzie to NAD. Tu juz napewno nie zmienie zdania ( druga ręka nie wchodzi w grę) a jakość dźwięku i poziom cenowy NADA mi opowiada. I tym spokojnym rymem kończę moje przydługie pytanie.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/

Stary bierz podłogowe Hyperiony III ( wersja 8 omowa ) i sie nie zastanawiaj tylko czerp przyjemność z Muzyki całymi garściami , i z tych 2500 Ci jeszcze zostanie na kabelki bo 2200 wydasz . Słucham jak Ty od metalu po klasyke a pokój mam jeszcze mniejszy i jest dobrze nic mi nie buczy nie dudni , bas reflex Hyperiony mają z przodu są łatwe w ustawieniu , z Nadem są synergiczne a nawet wręcz dla Nada stworzone , brzmienie szybkie i z wykopem dla metalu jak znalazł a w dodatku przeztrzeń niesamowita ( Slayer na hyperionach to jest to bez trudu zobaczysz jak jest rozstawiona perkusja w Twoim pokoju ) jak postawiełm je na granitowych cokołach to nawet wokal znalazł się przed zespołem . jednym słowem rewelka . I łap okazję puki jest promocja na te kolumny . Mozna jeszcze dużo o tych kolumnach powiedzieć dobrego ale już sporo pisano poszukaj na forum .

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-345878

Witaj,

z moich obserwacji NAD zagra dobrze napewno z AE - i to zarówno z AE1 jak i z AE3. Poza tym droższe ale dużo lepsze (rozwojowe) rozwiązanie to harbeth HL-p3es - mały monitor ale da ci wszystkoc o potrzebujesz - może wtórny rynek i lepsza cena? dobrze też będzie z eposem m12.2 - to według mnie najlepsze (uwzględniając cenę) rozwiązanie.

Zarówno eposa i harbetha możesz posłuchać razem z nadem np na ul. waliców w wawie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pozdrowienia i daj znać co wybrałeś.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-346010

Mam prośbe do ewentualnych dalszych wpisów ( jeśli oczywiście nastapią). Jeśli ktos okresla coś...szajs...kit...badziewie itd... to bardzo prosze to uzasadnić bo inaczej ten wpis ma się taki jak wyzszość Świat Bożego Narodzenia nad Świetami Wielkiej Nocy...no chyba, że ktoś jest niedowartościowany i dowartościowuje się poprzez wychwalania własnego sprzętu nad konkurencją.... Jestem dość początkującym zwolennikiem(??....;)...) dobrego dźwieku, ale juz potrafię oróznić jak co gra. Ponieważ stać mnie na sprzęt za kilka tysięcy złotych nie będę rozmawiał o sprzęcię w innej klasie cenowej. Wolałbym poczytać opinie użytkowników nada i molumn...czy sa zadowoleni....czego im brakuje...albo dlaczego ich sprzęt (albo raczej w czym) jest lepszy od konkurencji......

Pozdrawiam

Slonce Karpat

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348110

Słońce, w zakresie cenowym którym się interesujesz kolumny są bardzo często wykonywane oszczędnościowo (tanie materiały na obudowy, niedrogie głośniki, tanie komponenty w zwrotnicach). Ponadto jestem zdania że jakość kolumn kosztujących poniżej 5000-6000zł. za parę jest często celowo pogarszana na etapie projektowania aby różnica pomiędzy tańszymi a droższymi była zawsze wyraźna i niepodlegająca dyskusji, co ma jednoznaczny wydźwięk marketingowy. Stąd na tym forum (i nie tylko) popularne jest upgradowanie kolumn (i elektroniki również), zwłaszcza ze średnich przedziałów cenowych. Nie będę ukrywał że sam też zajmuję się wykonywaniem takich upgradów, zajmuję się też projektowaniem i wykonywaniem kolumn na zamówienie, podobnie jak Gipsy2, i podobnie jak on jestem zdania że kompetentne DIY zawsze będzie lepsze od kolumn ze sklepu za podobne pieniądze. A dlaczego tak jest, to już wielokrotnie było wałkowane na forum. Dość stwierdzić, że gdy projektuję kolumny dążę jedynie do maksymalizacji jakości przy założonym budżecie. Producenci zaś komercyjni dążą głównie do maksymalizacji zysku, stąd częste są drastyczne oszczędności na jakości materiałów, co ma swoje odbicie w jakości reprodukowanego dźwięku.

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348128

-> McGyver - "Dość stwierdzić, że gdy projektuję kolumny dążę jedynie do maksymalizacji jakości przy założonym budżecie. Producenci zaś komercyjni dążą głównie do maksymalizacji zysku, stąd częste są drastyczne oszczędności na jakości materiałów, co ma swoje odbicie w jakości reprodukowanego dźwięku." - ale przecież każdy producent, duzy czy mały, chce zarobić. Przecież Ty tez nie robisz tego po kosztach częsci tylko wliczasz w to robociznę i swoje know-how. więcmoim zdaniem trzeba byc ostroznym z twierdzeniem, ze porownywalne cenowo produkty ze sklepu i od małych producentów jak ty czy gipsy różnią się jakością. na cenie powiedzmy 2k za kolumny to przecież ty tez musisz zarobic kilka stówek żeby się opłacało klejenie skrzynek i cała Twoja praca i umiejętności. słowem: robocizna w fabryce kolumn jest tańsza niż Twoja. zatem fabryka uzywa często gorszych przetworników (i to też nie zawsze). ale za fabryką przemawiają jeszcze lepsze zaplecze techniczno-badawcze oraz o wiele większe doświadczenie i mozliwe nakłady.

a poza wszystkim łatwiej sprzedać kolumnę która kosztowała 2k i wyszła spod ręki jakiejś znanej manufaktury niż spod reki nieznanego konstruktora.

a w temacie: nie jestem pewny czy konstrukcje "typu DIY", tzn oferowane przez zdolnych domowych konstruktorów będa grac lepiej niż AE czy Epos.

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348166

McGyver....akurat na mysli mialem kolege "koni" a nie "gipsy2" ( on już o tym wie...:)...)... co o reszty Twojej wypowiedzi się zgadzam....poza tym...jakiś tam słuch mam...i jeśli cos będzie brzmiało dla mnie dobrze to będzie to wybór świadomy...co do cen proucentów znanyc marek ( i nie tylko)...walka o rynek prowadzi do obniżki cen komponentów ( moi odbiorcy- w zupełnie innym segmencie rynku- stale chca obnizki cen dostarczanych produktów)- w pewnym momencie mozna juz tylko sprzedawać nie najlepszej jakoś i produkt...niestety dotknęło to kiedys promu Chalenger ( przepraszam za wycieczkę dwa lata wstecz)- na dwa miliony komponentów użytych do produkcji promu, gdzie jednym z najważniejszych kryterium dostawy była cena...musiało się coś trafić do d...y...i spadł....

pozdrawiam

Slonce_Karpat

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348167

Parmenides, weź pod uwagę fakt, że na kolumnach które robię zarabiam tylko ja, a na kolumnach, dajmy na to, ProAc zarabia producent (w tym dyrekcja, księgowy, inżynierowie, marketingowcy, robotnicy, sekretarki, sprzątaczki i diabli wiedzą kto jeszcze), dystrybutor, firmy transportowe, firmy reklamowe, i wreszcie detakiści. Koszt materiałów i komponentów jest zaledwie ułamkiem ceny detalicznej. W świetle powyższego widać wyraźnie że stać mnie na zaoferowanie znacznie lepszych komponentów przy tej samej cenie końcowej. Doświadczenie też mam niemałe.

A co do Eposa i AE... mogę zrobić lepiej. Ile kosztowały Twoje Harbethy? Za podobne pieniądze zrobię coś co zagra lepiej. Bywasz w Katowicach, zapraszam we wrześniu na odsłuchy, pracuję nad czymś.

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348191

Muszę przyznać, że pod wpływem lektury forum (jestem nowy - ze stażem w okolicach 10 miesięcy) zainteresowałem się nie tylko polskimi producentami zestawów głośnikowych (np. Audio Academy z innego wątku) ale także kontrukcjami DIY. Niestety mój budżet nie pozwala mi w tej chwili na wymianę głosników - mam Tanojki M2 - ale szukając ich następców raczej w pierwszej kolejnosci skieruję się do np. Audio Academy lub fachowca DIY np. McGyvera (same super opinie na forum). Nie potrzebuję głośników z ładnym logiem na froncie lecz po prostu dobrze brzmiące. Wydaje mi się, ze jest dużo prawdy w tezie, ze profesjonalnie zrobione DIY za 2kz zagra lepiej od markowego zestawu za 2 kz. - oczywiście trzeba posłuchać żeby ocenić. Komponenty w DIY oczywiście mogą być lepsze od tych użytych w 'markowych zestawach' ale to nie zawsze musi iść w parze z lepszym brzmieniem - a powinno żeby DIY wygrało z 'markowymi'.

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348355

Czemu jak wchodze w co drugi watek odnosnie kupna kolumn to sie udziela w min McGyver i poleca swoje wyroby?? to nie jest przeciez zakładka ogłoszenia........i bardzo dziwne to jest ze jeszcze lukar nic z tym nie zrobił nie upomniał albo cos w tym stylu,bo moze to Wielki McGyver super tuningowiec??a jak ktos przyszedł by z zewnatrz na forum to juz nie ma prawa tak postepowac jak on??odnosnosnie tematu,autor nic nie wspominał o DIY wiec nie ma zamiaru kopowac takich kolumn....A McGyver zamiast umiescic ogłoszenie w odpowiedniej zakładce na audiostereo smiga po forum i sie reklamuje.....Do tej pory jakos wytrzymywałem jak przegladałem forum ale teraz to juz jest przegiecie....Ja od czasu do czasu reklamowałem sie swoimi wyrobami ale robiłem to bardzo rzadko,i umieszcza regularnie ogłoszenia a szanownego McGyvera oczywiscie ogłoszenia tam wogóle nie widziałem....ale na forum to sie ogłasza oczywiscie non stop...Wiec McGyver umieszczaj ogoszenia a nie na foroum wciskaj wszystkim swoje DIY i oferuj tuningi Tannoy M1 bo to sie robi niepowazne i smieszne......

Pozdrawiam........

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348442

McGyver - swoje harbety kupiłem za równo 6k z gwarancją, nowe. Wtedy kiedy szukałem kolumn dla siebie miałem okazję słyszeć równiez Twoje konstrukcje. Cenię je, chociaz w tym przedziale cenowym jest spory wybór i duża konkurencja. Kolumny dobiera się do słuchanej przez siebie muzyki i swoich preferencji brzmieniowych.

Żeby było jasne: cenie sobie Twoją wiedzę i umiejętności - słyszałem dwa razy Twoje kolumny. rozumiem, ze wtedy mogły nie zagrać: bo pomieszczenie, bo strojenie zwrotnicy, bo elektronika nieodpowiednia, etc. Zagrały dobrze i mi się podobało chociaż o ile pamietam wtedy prezentowałes cos z okolicach 5k pln. wybacz, ale dla mnie nie, harbethy grają znacznie lepiej (mówię wyraźnie: dla mnie). poza tym jeśli kiedyś będę chciał zmienić kolumny to sprzedam je bez problemu.

mali konstruktorzy, którzy sprzedają swoje produkty kładą nacisk na użyte materiały. OK. ale liczy się dźwięk. a ten nawet z budżetowych zabawek dostepnych w sklepach jest już bardzo przyzwoity. AE evo1 można kupić nowe za 1200 złotych. i grają dość dobrze. co możesz zaproponować w tej cenie, żeby grało tak samo dynamicznie i w podobnych charakterze?

co zaproponowałbyś mi w cenie ok. 6tyś żeby zbliżyło się charakterem brzmienia do moich harbethów (tylko nie pisz, że zrobisz na scanie lub vifie podobne granie:).

McGyver - nie denerwuj się, po prostu musisz zauważyć, ze jeśli mówisz o ekonomii to wszystko zależy od metody, którą wybierzesz. ty masz mniejesze koszty niż producent/dystrybutor/sklep. to prawda. ale oni sprzedają takie ilosci, których ty nie możesz - zatem mogą obniżyć marżę w jednostkowym produkcie....

ok za dużo o pieniądząch a za moało o dźwięku. McGyver - uwierz mi, że gdybys zrobił coś, co by mi się spodobało tak samo jak harbethy i byłoby tańsze to bym kupił. W tej samej cenie juz bym się zastanowił dwa razy (np z powodu możliwości odsprzedaży tego w przyszłości). tak więc proszę - nie unoś się i zarazem nie wciskaj kitu, że każda sklepowa kontrukcja jest gorsza niż Twoja w podobnej cenie. Bo "kit" polega na tym, że nie każdemu podoba się to samo co Tobie. na tym ta zabawa polega. pozdr

ps pytania aktualne - co ze swoich konstrukcji możesz zaproponować jako konkurencję do np AE evo1 za 1200pln albo do harbethów 7es-2 za 6k.

pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348527

Jaro001, oczywiście że markowe komponenty same w sobie nie gwarantują super brzmienia. Najważniejszy jest projekt, czyli właścieiw dobrane przetworniki i właściwa, dopracowana ich aplikacja. Nie nadarmo podkreślam daremność tuningów polegających jedynie na wymianie komponentów w zwrotnicach na lepsze. W skrajnych wypadkach może to przynieść wręcz pogorszenie jakości dźwięku.

Również AudioAcademy ma podobne podejście, pierwszoplanowo traktuje dopracowanie zwrotnic, poprzestając nierzadko na stosunkowo tanich, ale przyzwoitych elementach, a jednak jego kolumny cieszą się dobrą opinią.

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348557

>>Parmenides

Proszę przeczytaj jeszcze raz na spokojnie moje wpisy. Nic o żadnym kicie nie pisałem, a McGyver to nie ta sama osoba co Gipsy2. Nie unosiłem się też wcale, a jedynie na spokojnie, bez zdenerwowania które nie wiem dlaczego mi przypisujesz zwróciłem uwagę na pewne aspekty które nie zostały poruszone ani przez Ciebie ani przez nikogo innego. Nie zachęcałem też abyś swoje Harbethy sprzedał i nabył coś u mnie, a jedynie zapraszałem na odsłuch... i kawę. Na to zawsze u mnie można liczyć. Zobaczysz też i usłyszysz co mam do zaproponowania w cenie AE EVO 1.

>>Elfan

Tobie też radzę ponownie przeczytać moje wpisy powyżej. Nie polecałem w nich swoich wyrobów autorowi wątku, nie polecałem też zadnego tuningu, odniosłem się jedynie do wpisu autora wątku, w którym prosi aby operować konkretami, a nie określeniami typu kit czy szajs. I to nie ja tych określeń używałem. Zanim więc coś komuś zarzucisz zadaj sobie trochę trudu aby przeczytać jego wpisy ze zrozumieniem.

Poza tym czemu czepiasz się właśnie mnie, skoro to nie ja, tylko Gipsy2 proponował "kolumny z kategorii DIY"??

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348573

Słuchajcie. Myślę, że obecność na forum takich osób jak McGyver, to dar od losu. Więc zamiast wydawać koszmarne pieniądze na zakup bardzo drogiego sprzętu, polecam Wam usługi Adama. Psioczą ci, którzy nie słyszeli efektów jego twórczości. Od ponad tygodnia nie poznaję swoich głośników, które wróciły od McGyvera. Sam nie wiem, jak to się stało, że ponad rok temu kupiłem gotowy projekt firmy Paradigm-Monitor 3v3. Wtedy bardzo mi się podobały. Zaryzykowałem i po roku wysłałem je do Adama. Wróciły zupełnie inne kolumny. Owszem zewnętrznie wygładają prawie identycznie, ale dżwięk jest o niebo lepszy. Wkrótce napiszę o szczegółach. Nie bójcie się upgradów swojego sprzętu. Ja już wiem, że warto zaryzykować. Acha, ważna informacja dla autora tego tematu- głośniki napędza wzmak Nada.P.S.Kawa i odsłuchy nic nie kosztują. Korzystajcie z zaproszenia póki aktualne.

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348597

Do kolumn robionych na zlecenie trzeba chyba dorosnąć i naprawdę nie próbuję tutaj nikogo urazić. Rzeczywiście mogą sprawiać kłopot przy odprzedaży, chyba że mają być na długo, długo.

Jak to powiedział nasz były prezydent wszystko ma swoje plusy dodatnie i ujemne;-)

Przy tzw DIY stosunek ceny elementów do ceny końcowej jest na pewno dużo lepszy niż w przypadku konstrukcji firmowych co jest nęcące, oczywiście jeżeli robi je człowiek znający się na rzeczy - ale z drugiej strony zakupów należy dokonywać bardziej świadomie bo mogą wyniknąć problemy z odsprzedażą.

Przy następnej wymianie głośników na pewno wezmę pod uwagę zlecenie ich budowy chłopakom z RegisAudio, bo następny zestaw będe chciał kupić na lata, chciaż jak wszyscy wiedzą z tym na lata to różnie bywa;-)

Szczerze polecam usługi McGyvera jeżeli kupujemy zestaw na dłużej, jeżeli natomiast zakup jest pod tytułem "teraz sobie kupię takie, a za rok sprzedam i kupię coś innego" szalka może przechylać się w stronę konstrukcji firmowych.

Chyba że za rok Regis Audio będzie na tyle znaną marką, czego oczywiście życzę, że z dalszą odsprzedażą nie będzie problemu. Tutaj, w przypadku przejścia na działalność oficjalną, mogą co prawda koledzy wpaść w dołek który sami sobie kopią, no bo w końcu ałdioszoły, zusy, rabaty dla sklepów za darmo nie są.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348609

McGyver - ease:) naprawdę nie miałem zamariu wszczynac niepotrzebnej dyskusji. Zawsze z Tobą rozmawia mi się bardzo dobrze i nigdy nie dochodzi do niepotrzebnech napięć więc lubie porozmawiać o naszym wspólnym hobby.

Tak się zdarzyło, ze miałem jednak okazję słyszeć Twoje kolumny (podczas dwukrotnych forumowych spotkań) z róznych przedziałów cenowych. Owszem, są ciekawą alternatywą dla wyrobów sklepowych, ale niestety mają silną konkurencję w swojej kategorii cenowej.

na kawę przy okazji wpadnę, pozdrowienia

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348611

McGyver,wiedziałem ze to napiszesz,ze czytam bez zrozumienia itd.........ale akurat jest bardzo łatwo wyczuwalne w Twoich wpisach o co Ci tak naprawde chodzi,i ze mozna przez to zgarnąc kolejnego klienta....czytajac takie wpisy Twoje jak jeden z tych powyzej jest to bez problemu jak mówiłem wyczuwalne co i jak.....moze nie bezposrednio mówisz"kup moje jest najlepsze i koniec" bo wiadomo jak by sie to skonczyło......no na dodatek tez sie do tego nie przyznasz ze to robisz bo i jak by to wygladało.....A powiedz mi co za problem jest w tym zeby umiescic ogłoszenie w odpowiedniej zakłądce? mała popularna czy jak?? A przyczepiłem sie do Ciebie z tego wzgledu ze jestes wszędzie tzn napewno czesciej czytam Twoje wpisy na forum odnosnie kolumn, tuningu i propozycjami ich wykonania przez Ciebie oczywiscie niz gipsy2 czy tez innych,wiec nie miałęm na mysli tylko tego wpisu .....Poza tym nie wiem jaki problem jest oferowac swoja usługe na allegro czy w ogłoszeniach.....A odnosnie talentu Twojego do konstruowania kolumn itd to akurat nie bede tego oceniał bo napewno nie jestem do tego odpowiednia osobą,ja tylko poruszyłem sprawe odnosnie reklamy..wiec umiejetnosci twoje w tym wypadku nie brałem pod uwage.

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348613

Elfan, to co piszesz to Twoja nadinterpretacja. Drażnią Cię moje wpisy, to kliknij ignora, będziesz miał spokój. Ale nie zobaczysz też wielu użytecznycjh informacji, albo i wręcz gotowych opracowń DIY które umieszczałem i będę umieszczał na forum. Między innymi było dużo gotowych rozwiązań odnośnie modyfikacji Marantzów, były podpowiedzi co i jak zmodyfikować w kolumnach, nawet był schemat nowej zwrotnicy do Tannoy M1 (nawiasem mówiąc NIE przyjmuję zleceń na modyfikację M1). Było też gotowe opracowanie budżetowych monitorków, a będą też następne.

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348618

Parmenides, zapraszam jeszcze raz.

Walery, nie martw się o odsprzedaż. Już od dawna oferuję możliwość wymiany zakupionych u mnie kolumn na droższe za dopłatą. Odpada konieczność sprzedaży, co nawet w przypadku kolumn uznanych firm wiąże się ze znacząca stratą. Warunek jest taki, aby kolumny były nieuszkodzone i nie nosiły śladów użytkowania, ale nawet jak bedą porysowane (kazdemu może zdarzyć się nieszczęście) to się jakoś można dogadać.

Z tego co wiem, to ostatnio również Audio Academy wprowadził taką niezwykle wygodną dla klienta opcję. Zresztą jest to obustronnie korzystne, bo zachęca raz zdobytego klienta do następnych zakupów.

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348645

McGyver,ok niech Ci bedzie,zreszta cos tak czułem po kościach ze i tak bedziesz zakrecał w odpowiedziach na moje pytania....;) ale nie mam zamiaru robic niemiłej atmosfery bo to mnie nie kreci.... tak wiec niech wszystko bedzie na rózowo;)

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-348742
  • 4 tygodnie później...

Ponieważ jestem coraz bliżej skompletowania systemu stereo, będę musiał poczynic jeszcze jedna inwestycję. Amplituner kina domowego i aktualne DVD wyląduje w innym pokoju.

A teraz moje pytanie. Czy jesli podepnę odtwarzacz DVD bez dekoderów do wzmacniacza stereo to będę mógł oglądać flimy?.

Czy warto zainwestować w odtwarzacz DVD z SACD i DVD-audio (podpięty do wzmacniacza stereo- tzn czy usłyszę róznicę w stereo - zakładam, że płyta sacd będzie dobrze zrealizowana i odtwarzacz też będzie dobrej klasy), czy nie ma sensu wydawać pieniędzy.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/19958-nad-i-kolumny/#findComment-362274

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.