Skocz do zawartości
IGNORED

Kto wykonałby dla mnie kolumny?

teel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem zupełnie nowy na forum, nie znam nikogo i zwracam się z ogólnym problemem.

Poszukuję osoby, która wykonałaby dla mnie 2 kolumny podłogowe (bądź monitory). Od razu mówię, że jestem trudnym klientem, bo mam mało kasy i spore oczekiwania :)

Konkrety:

- kolumny do pomieszczenia 4x5 m2 do mocnego rocka, muzyki instrumentalnej, jazzu. Nie chodzi o zmiatającą z powierzchni ziemii moc, a o dynamikę i naturalność dźwięku, nie "plastikowość".

- moc ciągła >= 60 W

- nie mam na razie wzmacniacza, jednak najprawdopodobniej będzie to stary HK/Denon/Marantz, albo Technics, nie wiem na co padnie :) Tak więc co do impedancji trzebaby jeszcze się dogadać

- ładny design, okleina drewnopodobna, najlepiej z maskownicą. MDF, ale jeśli uważacie, że lepsze lite drewno to się piszę :)

- w miarę dobre podzespoły, tzn lepiej mniej lepszych niż więcej a gorszych;

- cena max 550 zł

- najchętniej Kraków lub okolice, ale niekoniecznie. Na G.Śląsk też mogę w końcu podjechać :)

Jeśli wykonanie kolumn wg tych wskazówek jest możliwe i ktoś mógłby coś takiego wykonać, proszę o kontakt.

int[małpa]inet24.pl

https://www.audiostereo.pl/topic/19886-kto-wykona%C5%82by-dla-mnie-kolumny/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

teel, 25 Lip 2005, 15:44

>Poszukuję osoby, która wykonałaby dla mnie 2 kolumny podłogowe ...

>- kolumny do pomieszczenia 4x5 m2 do mocnego rocka ...

>- MDF, ale jeśli uważacie, że lepsze lite drewno to się piszę :)...

>- w miarę dobre podzespoły ...

>- cena max 550 zł...

Gratuluję samopoczucia a co do powyższych linków... Bez komentarza.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Same audiofilskie perelki w tych powyzszych linkach;) haha

Zglos sie do McGyvera on ci pomoze :)

Za 550 zl mozna czasem niezle cos kupic z drugiej reki, tylko trzeba wiedziec co, a te kolumny ktore zaproponowal kolega wyzej to sobie odpusc;) strata kasy.

Obawiam sie, ze przy ostatecznym budzecie 550 nawet McGyver bedzie mial klopoty z solidnymi skrzynkami... a jeszcze cos musi przeciez zostac na jako takie glosniki i chocby najbardziej budzetowe zwrotnice...

Przy tym budzecie to moze sie okazac, ze ten Kef z ALlegro bylby najciekawszy, tyle ze raczej nie do mocnej muzy w 20 metrach...

Dokładnie jak mlody2 gaworzy.

W tej cenie z gotowych to poza Radmor LS-10 czy Tannoy M-2 nic sensownego sie nie wymyśli. Z tym, że cieńko to widzę w 20 metrowym pokoju. McGyver to chyba jedyna alternatywa. Sam u niego zamawiałem to i owo i złego słowa powiedzieć nie dam. Raczej odpuść podłogowce i zainwestuj w monitory na dobrych komponentach. Skrzynki możesz sobie sam wystrugać albo kupić od biedy jakieś puste pudła za grosze z allegro na razie. Pozdrawiam.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

adse, 25 Lip 2005, 20:34

>Obawiam sie, ze przy ostatecznym budzecie 550 nawet McGyver bedzie mial klopoty z solidnymi

>skrzynkami... a jeszcze cos musi przeciez zostac na jako takie glosniki i chocby najbardziej

>budzetowe zwrotnice...

Mniej więcej to właśnie miałem na mysli, tylko sie spóźniłem ;-) Lepiej kup lepsze cztery głośniki do monitorów zamiast pakować jakieś sraczki w trójdrozne lochy podłogowe, które zagraja jak... Jak 550pln

Wczoraj widzialem na Allegro niedrogo solidne skrzynie DIY do monitorow, gotowe z maskownicami. Sam bym sie na nie rzucil, gdyby taka oferta byla wtedy, jak jeszcze nie zaczalem robic swoich skrzynek. Roboty przy tym sporo, a koszty w sumie wieksze niz te marne wywolawcze 80 zl ktre tamten na Allegro zawolal za 3 solidne skrzynki 19 litrowe. A jak znam Allegro, to cena na takie rzeczy raczej nie wzrasta drastycznie, pewnie gora za 150 mozna by te skrzynki lyknac.

Witam

> teel zobacz na to :

Ukryta Zawartość

To NIE jest Alus !!!

Solidny kawał MDF ( spróbuj podnieść jedną :) ze wzmocnieniami i zwrotnice 18 dB/okt , mocno wytłumione , wpadnij , posłuchaj :)

No i oczywiście cena jest już duuuużo niższa :)

Jeśli potrzebujesz potęgi i dynamiki to będziesz zadowolony.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

teel

marcinw899 -- mam nadzieję że tylko mamy tak samo na imię

Do teel. tak czytam i czytam i nikt kto ma większa pojęcie na temat DIY jeszcze się nie odezwał. Może ktoś tu dobrze napisał, poproś o pomoc McGyvera złoży ci kolumny i powie jaki wybrać wzmacniacz(ja tak zrobiłem i na razie jest super, mogę powiedzieć że jak dla mnie stereo które mi złożył McGyvwer gra super, odnosząc jakość dźwięku do ceny)

Masz spore wymagania jak na 550zł ale miejmy nadzieję że się mylę, poczekaj jeszcze trochę a McG.... coś wymyśli bo na razie jest zajęty bo robi upgrade mojemu PM68.

Technicsa odradzam zapomnij o tym wzmacniaczu!!!!

• 2 tygodnie później...

Witam,

Jestem chyba jeszcze bardzo młody, bo zdziwiony. "Okleina drewnopodobna" vs "lite drewno" - Tell, czy ty wiesz co ty piszesz. Z litego drewna, to tylko dąb. Wiesz ile tylko ten materiał kosztuje w tartaku, nawet nieobrobiony. Przykro mi, ale Twój przetarg jest załamujący. Nie masz chyba szacunku do samego siebie incl. swoich uszu.

Zespoły głośnikowe to najważniejszy element toru.

Na Twoich warunkach, to lepiej sam zakasaj rękawy i sam spróbuj wykonać obudowy w oparciu o support uczestników tego forum. Myślę, że odnośnie hardware`u, też znajdzie się ktoś, co Tobie pomoże. Podejrzewam, że nawet nie jedna osoba.

Pozdrawiam, Piotr01

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.