Skocz do zawartości
IGNORED

Podł. DVD HD945 do monitora LCD 193P :-(

maka

Rekomendowane odpowiedzi

Usiłowałem podłączyć odtwarzacz Samsunga DVD HD945 do monitora LCD Samsunga SyncMaster 193P. Połączyłem wyjście HDMI w odtwarzaczu DVD z wejściem DVI w monitorze LCD, stosowny kabelek był przy odtwarzaczu DVD. Na ekranie pokazuje mi się menu odtwarzacza. Podczas odtwarzania SACD jest widoczne menu płyty, problem zaczyna się przy otwarzaniu płyty DVD. Wstępnie w opcjach wyświetlenia odtwarzacza DVD miałem ustawioną rozdzielczość po HDMI 576p. Niestety podczas odtwarzania płyty DVD niema obrazu. Tzn. obraz monitora jest czarny, a raz na jakiś czas następuje jego rozbłysk na niebiesko. Próbowałem zmieniać rozdzielczości na 720p, 768p i 1080i, ale obraz pozostawał bez zmian. Z tym że przy ostatnim parametrze monitor w ogóle gubił kontakt z DVD. Treść audio płyty DVD jest odtwarzana normalnie.

Pytania:

1. Czy jest możliwe wyświetlanie sygnału z tego DVD na tym konkretnym monitorze LCD za pomocą połączenia HDMI /DVI ?

2. Jeżeli tak, jak to zrealizować (jaki popełniam błąd) ?

Pozdr.

Dodam jedynie do swojej powyższej wypowiedzi, że monitor działa bez problemu w najwyższej swojej rozdzielczości 1280x1024, pracując z kartą graficzną komputera po cyfrowym łączu DVI. Bez problemu też odtwarza w tej rozdzielczości obrazy z płyt DVD za pomocą PowerDVD.

Pozdr.

Coś mi się wydaje, że to kwestia HDCP (system zabezpieczający przed kopiowaniem strumienia cyfrowego).

O tyle jest to dziwne, że przecież sprzęt jednej firmy... no ale jeśli dvd wysyła sygnał zakodowany a LCD się tego "nie spodziewa" to nic z tego nie będzie. Może gdybyś zdjął zabezpieczenie z dvd i wtedy spróbował. Zwykle region free zdejmuje też HDCP, może spróbuj to "http://www.videohelp.com/dvdhacks.php?dvdplayer=Samsung+DVD-HD945&hits=50" .

Dzięki jabba

Otrzymałem odpowiedź od supportu Samsunga, oto ona:

....

Szanowny Kliencie

Serdecznie dziękujemy za kontakt.

W odpowiedzi na zgłoszenie pragniemy poinformować:

Monitor SM173P do złączu DVI-D nie obsługuje protokołu zabezpieczeń

emitowanego przez złącze HDMI.

Są to modele niekompatybilne i nie bedą ze sobą współpracowały.

Z chęcią udzielimy odpowiedzi na ewentualne następne pytania.

Z poważaniem

. . .

Jak widać najprawdopodobniej miałeś racje, tylko jak to obejść? Nikt z Was tego nie ćwiczył?

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.