Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilanie akumulatorowe

jedrek_

Rekomendowane odpowiedzi

Zasilając tego typu układy z akumulatora pozbędziesz się szumów i zniekształceń, które często są utrapieniem w przypadku korzystania ze standardowych zasilaczy.Akumulator trzeba ładować oraz kupować nowy po upływie dłuższego czasu.Jednak każdy kij ma dwa końce.Jak wykonasz dobrze zasilacz (szczególna uwaga na prowadzenie masy),to jest spora szansa na to, że taki zasilacz dostarczy ci satysfakcjonującej jakości brzmienia.Pozdrowienia:)

Proponuję doświadczenie aby sprawdzić czy warto: zbudować małe,eksperymentalne zasilanie z baterii 9V odpowiednio połączonych równolegle lub szeregowo (można też użyć innych jeśli ciężko dopasować napięcia) i włożyć je do odtwarzacza.Nie zawsze przyniesie to wymierne efekty a to z tego względu ,że często zasilanie jest kiepsko zbudowane za transformatorem/mostkiem i korzyści z superstałego i czystego prądu mogą tego nie zrekompensować.

• 2 lata później...

Tu mają znaczenie właściwości eksploatacyjne. Najlepszy będzie taki o najprostszej obsudze, w tym przypadku żelowy. Akumulator kwasowy, jeśli nie jest wykonany jako bezobsługowy, wymaga uzupełniania poziomu elektrolitu (podczas ładowania wydziela się wodór). Dla sprzętu audio najbezpieczniejszy będzie więc jakiś nowoczesny - wodorkowy, niklowo-kadmowy. Nie bez znaczenia są też wymiary, pojemność i cena.

Dzięki:)

Znalazłem na Allegro takie coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I zamierzam go użyc do zasilania T-Ampa.

Robiłem juz próby z akumulatorem samochodowym, więc wiem jak to gra:) Szukałem tylko czegoś mniejszego:)

Ukryta Zawartość

Yuasa i Panasonić mają dobrą opinię jako aku do audio . Sam zastanawiałem się kiedyś nad kupnem od tego allegrowicza.

Spytaj koniecznie czy są to nowe akumulatory i jaka jest ich data produkcji . W sklepach są one przymajmniej

trzykrotnie droższe.

Ojej, odkopaliście bardzo fajny wątek!

Nawet niedawno proponowałem aby zrobić taką próbę, jednak myślałem o zasilaniu wzmacniacza, a to z tego względu, że akumulator potrafi dać z siebie bardzo duży prąd, więc nie byłoy problemów z brakiem mocy na porządne łupnięcia :-)

Zalety takiego zasilania są oczywiste, jednak kompletnie nie trafiają do osób pragnących wydać kilka tysięcy złotych na kondycjoner np. taki jak Shyuntaya, będący w istocie tylko rozgałęźnikiem.

Myślałem nawet o trzech kompletach akumulatorów. Jeden zasila, drugi czeka naładowany, trzeci (odłączony) ładuje się. Całością przełączania steruje jakiś sprytny układzik. Co Wy na to?

Pozdrawiam

Ja myślę że lepszy efekt da zasilanie odtwarzacza CD z akumulatorów, zwłaszcza części cyfrowej. Problem to już nawet nie cena, bo wielkich nie trzeba, ale miejsce pod maską...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Witam

Zasilanie bateryjne nawet urządzeń stacjonarnych jest rozwiązaniem najprostszym, najtańszym zapewniającym miezależność od sieci energetycznej z jej pikami spadkami napięcia i całym śmietnikiem zakłóceń 24/24. Osobiście ze względu na posiadany sprzęt interesują mnie napięcia 6 x 1.5 V= 9 oraz 5 x 1.5 V =7.5 V [uHER-y CR- i UHER-y REPORT 4000]. W serwisach zajmujących się konserwacją kas fiskalnych można kupić bardzo tanio akumulatory

wymagające jedynie otwarcia obudowy i dolania wody destylowanej do elektrolitu. Sprzęt ciężki np Pioneer stereo cassette deck SCT-40 chodzi idealnie czysto a prądu pobiera tyle co kot napłakał. Pociecha dla leniwych, profesionalny sprzęt reporterski posiada gniazda oznakowane DC 12....24V AUTO RADIO a więc tylko kwestja kabelka i wtyczki DIN 8 pinowa 7 na obwodzie 8 w środku mała średnica wyjątkowo trudna do zdobycia - podobną tylko 5-pinową stosowano w mikrofonach z wyłącznikiem do bateryjnych magnetofonów przenośnych Kasprzaka na wyrost nazywanych "reporterskimi"

Pozdrawiam

Zbyszek.

Oczywiscie nie należy mitologizować zmian wprowadzonych przez akumulator gdyż w porównaniu do

dobrego zasilacza są minimalne .Objawiaja się raczej w zmianach charkteru brzmienia a nie jakiegoś skoku jakościowego.

Porównywałem Nos-Daca Petera Daniela na obu żródłach zasilania i wybrałem jednak tradycyjny zasilacz z trafem.

Jeśli chodzi o GainClona zdania są też podzielone.

zorro,

według wszelkich oznak na niebie i ziemi nie ma możliwości, aby zasilanie sieciowe było lepsze od akumulatorowego. Mówię o dobrze zrobionym zasilaniu bez spadków napięcia i o odpowiedniej wydajności prądowej. Skoro więc ktoś wybiera świadomie i po odsłuchaniu sprzętu zasilanie sieciowe to znaczy, że ów śmietnik przychodzący z sieci, którego wszyscy konstruktorzy starają się pozbyć stanowi dla danej osoby jakąś wartość muzyczną.

Tak bym to interpretował raczej :-)

Przepraszam, że użyję sakramentalnego słowa k**wa.

Jak k**wa można porównywać zasilamie z sieci z zasilaniem bateryjnym. Radzę co niektórym zwolennikom zasilaczy wizytę u laryngologa aby im przemył uszy, psychiatry aby zdiagnozował pzrypadłość i zapisał farmaceutyki i pscyhologa aby rozjaśnił mroki w głowie. W układach lampowych można przyszklić i przyłożyć do lampy żarzenie prądem zmiennym w tanich konstrukcjach napięcie anodowe przykro mi ale to zawsze prąd stały

tranzystory [ w tym i scalaki] to prąd stały. Rewelacyjny głos niektórych starych ustrojstw określanych mianem Vintage polega na tym , że 1/3 ich żywej wagi to waga potężnego zasilacza a zabaweczki ważą np jednokasetowy deck od 12-15 kilogramów.

Pozdrowienia

Dla EDWARD-a

Zbyszek

Doceniam logikę i chęć mówienia prawdy.

Dodałbym że baterie nie są do końca idealnymi źródłami napięcia i to niejest kwestia tylko pojemności, wydajności prądowej i rezystancji szeregowej... ale do rzeczy próbowałem baterii do zasilania przetworników analogowo-cyfrowych- powiem tak dźwięk gładszy, ale traci coś z naturalnej nerwowości, nie wiem jak to opisać, może przy obecnej kombinacji pozostałych składników w systemie bym go wybrał.

PS. Nie zawsze co teoretycznie wydaje się być. Dobrze wykonane trafo i naprawdę nie jest źle, a przedostawaniu się śmieci naprawdę pomaga trafo separujące.

Do MORRIS-a

Tam gdzie nie fcem ale muszem zawsze stosuję trafo o przekładni 1/1 bo trochę sprzętu zasilanego z sieci mam , a jest to PIONEER CT S740S deck i PIONEER PD-DM802 i trochę innych gadżetów typu klaine studio, transcriber i inne.

Przykro mi ale zapis dźwiękowy, to dla mnie zło konieczne, dobry do archiwizacji wywiadów, podratowywania starych nagrań uszy mam analogowe i chyba ich na inne nie wymienię.

Pozdrawiam

ZBYSZEK.

Nie wracajmy Panowie do trzech prawd góralskich Prawda, Naprawdę Prawda i Guwno Prawda.

Nie krzewmy również fałszywej wiary, że syf jest uleczalny i można go z sieci energetycznej całkowicie usunąć.

I nie obrażajmy się wzajemnie

Beer or Not to Beer That is the Question. [reszta i tak się nie liczy bo podobno jest milczeniem]

Pozdrawiam

Wszystkich

Liehka nocz za deca.

Zbyszek

zorro nie wzbudzaj się, bo się przepalisz :-)

moim zdaniem nie może być słychać różnicy między zasilaniem bateryjnym a DOBRYM zasilaniem sieciowym. Znajomość budowy zasilacza pomaga. Istotą jego jest absolutnie zdruzgoranie tej pięknej skądinąd sieciowej sinusoidy i przerobienie jej na dokładnie taki sam prąd stały jaki płynie z baterii (akumulatora). Zasilanie ma za zadanie utrzymać napięcie nawet gdy chwilowy pobór prądu będzie większy. Akumulator nie ma skąd przepuścić zakłoceń, zasilacz sieciowy może, ale nie powinien jeśli to dobra konstrukcja. Tak więc w obu sytuacjach zasilanie powinno pracować identycznie. Skąd więc różnica w brzmienu? Ano może się ona pojawić gdy zasilanie nie jest wystarczająco wydajne i przy większym obciążeniu spada napięcie. Jednak Ty słuchałeś przetwornika D/A a on nie zwiększa znacząco, a może nawet wcale pobieranej mocy przy wyższej wartości sygnału. Tak więc jedyne co pozostaje to stwierdzenie, że zasilacz sieciowy jest (przykro to stwierdzić) słaby i nie filtruje odpowiednio zakłoceń z sieci. Jednak fakt, że wybrałeś to zasilanie jest dla mnie zdumiewający. Obstawiam jednak, że czynniki psychofizyczne, nastrój, nastawienie, pogoda, ciśnienie atmosferyczne i osmotyczne, jakość kawy, chęć usłyszenia zmiany itp. miały większy wpływ na Twój wybór niż faktyczna różnica brzmienia.

>Edward

To są tylko Twoje wyobrażenia i nic więcej...... więc o czym mamy dyskutować ?

Czy masz jakieś własne doswiadczenia w tym zakresie czy powielasz tylko poglądy z gazetek ?

Swoje wnioski wyciągnąlem po odsłuchach kilkumiesięcznych . Zbudowałem jednocześnie dwa przetworniki

zasilane na oba sposoby także nie musiałem sięgać pamięcią do tego jak która wersja gra.

Znam też relację innych osób które zajmują się DIY.

Jak dla mnie , jest zupełnie obojętne czy np. przetwornik będzie zasilany z sieci , na akumulator czy z generatora

na kiszoną kapustę .

Do COOGER-a

Sorry - To Beer or Not to Beer? That is the Question. Każdy z nas ma własne zdanie. Pozdrawiam porównałem zasilanie bateryjne i sieciowe na UHER CR- 240 przy tym samym typie taśmy i mikrofonie [ a więc 6 x R14 DDURACELL MN1400 ,i UHER NETZTEIL Z 131]. Obstaję przy swoim szanując jednocześnie opinie innych w przypadku CR-240 zasilanie bateryjne jest rewelacyjne a sieciowe jako tako mieści się w normie. Nie chcę nikomu zaraz z rana swojego zdania narzucać ani wykopywać wojennej ciupagi o świcie.

Pozdrawiam

Wszystkich Apaczy Siuksów i inne Plemiona

Niech Manitou będzie z Wami

Zbyszek.

>Edward, 8 Cze 2006, 23:26

Witamy w klubie wszystko-najlepiej-wiedzących.... W dość krótkim czasie stałeś sie na tym forum ekspertem

od 'wszystkiego'

Bo grunt, to mieć tę pewność.....

Takie coś ma napędzać mego preampa:

Ukryta Zawartość

post-1494-100000449 1170294426_thumb.jpg

post-1494-100000450 1170294425_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

stare phillipsy sa chy ba stworzone pod akku :)

tu moj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.