Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel seria 1070 i B&W704

panerai_47

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie mam niestety mozliwości odsłuchu ale myśle nad takim rozwiązaniem.

Rotel RB1070, RC1070 moc 130W ceny wg allegro 4 700,-. to na początek do moich B&W 704. Napęd na razie dvd Yamaha 830, a później być może Rotel RCD 1072. Myślałem również nad wzmacniaczem zintegrowanym RA 1070 ale raz, że moc 2x100W to i cenowo 5050,-. Jaki jest ten Rotel, szczególnie z 704 miał ktoś okazję słuchać?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/19786-rotel-seria-1070-i-bw704/

1072 gra bardzo dynamicznie, przejrzyście i szczegółowo - dokładnie tak jak opisał go Mariusz Malinowski w teście w "Hi-Fi i M" nr 1/04 - obiektywnie, bez upiększania czy ocieplania - do rocka, elektroniki, duzych składów symfonicznych to bardzo dobry wybór, kto jednak szuka odrobiny lampowego ciepełka i zmysłowych wokali musi szukać gdzie indziej :)

do rocka,elektroniki sterylne i chłodne brzmienie tylko moze w teori tak jest ze jest odpowiednie,słuchałem Roteli jak kupowałem wzmaka,potem CD chciałem kupic i rotela słuchałem,serii 02,01 1070 i do rocka i płyt rockowych nagranych dosc ostro nie da sie na tym słuchac!seria 1070 była lekko lepsza,ale dalej zyleta,tak przynajmniej moje uszy to odebrały,o wiele lepiej jest słuchac na czyms neutralniejszym bo Rotelki graja efekciarsko....słuchałem na Kefach Q1,a co było by z B&W,to juz chyba bym słuch stracił....ale to tylko moja skromna opinia,no i napewno subiektywna,a jak zeby inaczej:).

Pozdrawiam

Zgadzam się z zyziem :)

Słuchałem dokładnie tego zestawienia. Porównywałem wtedy integrę Rotela 1070 ze wzmacniaczem Jolidą JD 1501RC. Moje wrażenia opisałem w opinii Jolidy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tego, co napisał zyzio dodałbym może tylko tyle, że Rotel gra "typowo tranzystorowo", czyli nie ma wielkiej przestrzeni, raczej nie można się doszukiwać głębi sceny, instrumenty grają na linii kolumn - za to Rotel w pełni je kontroluje, ma mocny, twardy bas, dużo precyzyjnych wysokich tonów i w miarę neutralną średnicę (biorąc pod uwagę kategorię cenową). Idealny do rocka, jednak jak ktoś lubi holograficzne przestrzenie lub słodką średnicę - nie tędy droga. Ale generalnie B&W lubi Rotela za moc, więc wszystko zależy od gustu i upodobań.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To moze przez to ze Rotelki graja jak dla mnie płasko i przestrzen jest jak dla mnie za mała (którą bardzo cenie!) wiec mi nie odpowiada wiec taka opinie mam i tych rotelach,wiec jesli ktos lubi "typowo tranzystorowo" to rotel bedzie ok,ale rocka bym odradzał na tym słuchac,jazzik czemu nie;).Ja słucham duzo rocka wiec wzmaka i CD rotela nie posiadam,zwłąszcza na CD zaoszczedziełm sporo kupujac cos znacznie tanszego a duzo piekniej grajacego od roteli serii 02 i 1070 ;).

Hmmm... To ja powiem tak: jak usłyszałem potem to CD Rotela z Krellem 400 - to można powiedzieć, że miał naprawdę piękną scenę - i wgłąb i wszerz. ;) Więc nie zgodziłbym się z twierdzeniem, że jest płaski. Co prawda potem jak podłączyłem CD MF A5 lub później Coplanda 822 - to nastąpiła znaczna poprawa, ale z Rotelem nie było tak źle...

Doszedłem więc do wniosku, że większy wpływ na ten element ma wzmacniacz niż CD.

ja tez kiedys myslałem ze CD jest mniej wazne ale po tych róznych eksperymentach co prawda w nizszej klasie Cd okazało sie nie jest tak do konca i CD jest duzo wazniejsze niz mi sie to wydawało dotychczas.I nie zmienie zdania,bo wiem co słyszałem,CD 1070 przy moim dziadku wysiada jeli bierzemy pod uwage przestrzen,stereofonie,barwe,bo dynamike ma troche gorsza,ale nastepne etapy tuningu przedemna jeszcze;).I chciałem dodac ze odnosze sie do CD na którym teraz gram w porównaniu do 1070,byc moze 1070 w porównaniu z innymi CD w tej cenie jest rzeczywiscie duzo lepszy i gra fajna sceną.Odnosnie wzmaka,to ja słuchałem serii 1060,1070 natomiast nie,porównywał ktos te w modele?? bo o 1060 mam tanie zdanie jak napisałem powyzej,wiadomo 1070 drozszy,ale czy to przekłada sie na to ze nie jest taki sterylny i chłodny jak 1060??

Copland chłodny. Tak tak. Ale bardziej nawet powiedziałbym - zbyt szczegółowy ;)

Odziera muzykę z piękna - tak bym śmiał powiedzieć. :) Chociaż może być bardzo dobry w zestawieniu z "ciemniejszym" wzmacniaczem.

Wiedziałem z esie do tego przyczepicie:)CSA8 jest muzykalny,z przestrzenia i sterofonia taka jak ja lubie,czyli duzą:) napewno nie jest to brzmienie typowo tranzystorowe ale polaczenie tranzystorowych cech z lampowymi.No ale z tym sie zgodze,wszystko zalezy od danej konfiguracji,ja słuchałem 1062 z Kefami Q1 czyli takimi jak mam w domu z Coplandem,ale znów inne pomieszczenie,CD tez inne(rotela...) niestety ale nie miałe okazji posłuchac wzmaka i CD rotela u mnie w domu,czy tez Cd z moim wzmakiem jak i na odwrót.Ale i tak nie zmienie zdania,ze rotel do rocka sie nie nadaje,a konkretnie zestawienie wzmak 1062,Cd1070 i Q1.

P.S no nie znów sie zmieszałem,zyzio o wzmaku a Althazan o Cd Coplanda heh:).Wiec dla wyjaznienia,ja mówiłem o wzmaku a nie o CD Coplanda którego nigdy nie słuchałem i byz moze tak jest ze jest chłodny jak mówi Althazan.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.