Skocz do zawartości
IGNORED

Z Krakowa do Gdańska - najlepsza trasa

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Strasznie mało o audio, ale obiecuję na trasie słuchać dobrego wzmacniacza u-dimension z etonami :-)))

Wybieram się w sobotę nad polskie morze samochodem. Jechał będę samochodem w nocy, bo w dzień mój 1-roczny syn nie wytrzyma w aucie tyle godzin (bez klimy).

Nie znam tej trasy - jechałem tamtędy raz, kilka lat temu.

Patrząc tylko na mapę mój plan jest następujący:

Kraków -> Katowice (autostrada) -> Częstochowa -> Łódź -> Włocławek -> Toruń -> Świecie -> Tczew -> Gdańsk

Czy ktoś zna tą trasę lub niektóre jej odcinki i mógłby ostrzec przed niespodzianką lub zasugerować alternatywną drogę ?

Wolałbym uniknąć skrótów przez zapomniane wioski, bo jadę w nocy i nie chciałbym utknąć z dzieckiem tam gdzie w szczerym polu biały krzyż...

A może przez Kielce, Warszawę, Elbląg...

Dzięki za podpowiedź.

pojechalbym przez Katowice (jazda po nocy przez wsie i male miasteczka mnie osobiscie strasznie stresuje - zbyt wielu w takich miejscach "zmeczonych" facetow potrafi sie nagle wpakowac pod kola). Dalej jak napisales - wez tylko pod uwage sporo fotoradarow.

yzio, 19 Lip 2005, 17:48

>=> pal55

>Fotoradarów na tym forum nikt nie musi brać pod uwagę - wszyscy jeżdżą dokładnie tyle ile pisze na

>znaku :)

W sumie masz racje ale ja jezdze dokładnie tyle ile jest NAPISANE.

>jaroomen: "co tam pisze" (="co tam jest napisane") jest już formą dopuszczalną.

Co do trasy: zawsze miałem to wachnięcie podczas wyjazdów na południe - "7" jest ok od Gdańska do Wa-wy (nie licząc przejazdu przez Trójmiasto), potem gorzej (z wyjątkami). "1" jest OK na południe od okolic Łodzi. Zawsze jeździłem przez Warszwę, ze względu na familię.

Cynamon - Twoja zaplanowana trasa jest zdecydowanie najlepsza :

- jeśli nie zależy Ci na 11pln to jedź autostradą katowicką - wygodniej i mniej stresująco niż przy przejeżdżaniu przez Olkusz

- do Częstochowy nic ciekawego się nie dzieje , tylko w Siewierzu za światłami lubi stać Policja

- odcinek pomiędzy Częstochową a Łodzią może Cię znużyć - długa prosta zachęca do zmrużenia oczu i zaśnięcia , pomaga odsunięcie okna lub wkurzająca muzyka . W Łodzi kieruj się drogowskazami na Gdańsk i uważaj na zawieszenie aby w tym momencie nie zakończyły się Twe wakacje

- za Łodzią zaczynają się schody - fotoradary za Ozorkowem a droga się zwęża do jednopasmówki , ostatnio też przechodzi modernizację na krótkich odcinkach pomiędzy Łeczycą a Kowalem . Zwężenie w Krośniewicach (oby światła działały na skrzyżowaniu z ogólnopolską dwójką)

- pomiędzy Włocławkiem a Toruniem relaksujący odcinek dosyć szerokiej drogi falującej w górę i dół (zupełnie jak u nas na południu;-) Włocławek należy przejeżdżać wolno ze względu na złą jakość nawierzchni w mieście

- nie prześpij przejazdu przez Wisłę w Toruniu i zwróć szczególną uwagę na oświetlenie Starego Miasta po Twojej prawej stronie - nasz Wawel może się schować ! Jeżeli nie rajcują Cię takie widoki możesz ominąć miasto skręcając na dobrze oznakowanym zjeździe w prawo na obwodnicę w kierunku Gdańska - nie rozpędzaj się bo dwupasmówka szybko się kończy a wyjazd w Łysomicach to już prawdziwy obciach

- w Świeciu nie zjeżdżaj zbyt szybko w prawo bo czeka Cię przejazd przez miasto - trzymaj się oznaczeń (ogólnopolska jedynka)

- uważaj na niebieskich w Grupie Górnej , Warlubiu i Gniewie

- docierasz do celu podróży więc zasługujesz na odpoczynek .

Ogólnie - w nocy raczej nie ma się co spodziewać gliniarzy ... ale strzeżonego PB strzeże - jeśli Ci się nie spieszy warto jechać zgodnie z przepisami +20km/h , czas przejazdu trudny do ustalenia : ja tą trasę w najmniej ruchliwą Noc Wigilijną pokonałem w 6h , mój najlepszy przyjaciel w sezonie urlopowym w ciągu dnia potrzebował 11h . Kwestia priorytetu .

Życzę przede wszystkim spokojnej podróży i udanego urlopu !!!

Dzięki wielkie dobrzy ludzie (specjalne ukłony dla lukq)

Pozostaje mi się dobrze wyspać i liczyć na przyjazną dla kierowców pogodę.

Pozdrawiam wszytkich już wypoczętych i tych co nie mogą się doczekać urlopu.

Do tego co napisał lukq dodam tylko jedno: w przypadku gdybyś jednak się spieszył, to w okolicach Ozorkowa (zaraz po wyjeździe z Łodzi, a dokładniej Zgierza) stoją zwykle aż TRZY fotoradary na odcinku kilku zaledwie kilometrów, przestawiane z jednej strony drogi na drugą - nigdy nie wiadomo w którą stronę akurat będą stały - więc nie zakładaj, że "już jest ok" po wypatrzeniu pierwszego.

witam

mieszkam w ostródzie czyli na trasie popularnej E7 wawa - gdansk. Z mojej strony rady takie

po 1

nieoznakowane fordy mondeo ( z rególy bordowe) z video kamerami są na bank w rejonie olsztynek - małdyty ( choć nie zawsze )

ps ja z regóły widzialem ze cfaniaczki mają cam przy lusterku wstecznym wiec można wyłapać kto za tobą jedzie ( choć to nie jest regółą

po 2

tacy panowie z wozów nieoznakowanych MUSZĄ być w mundurach więc tez mozna to wziąść do serca

teraz rady dla weekendowiczow

po 1

jak znam życie warszawiaki walą na stegne w weekendy przez nowy dwor gdzie potrafią sie tworzyc poteżne korki po 3- 5 godziny

RADA : w niedziele nie czekac do wieczora tylko ewakuowac sie juz o godz 16 max bo jezeli puzniej czeka was na 90% korek

ps korki oczywiscie robią sie w niedziele przy wyjeżdzie ze Stegny do Nowego Dworu gdzie jest skrzyżowanie ze światłami i jest polski CYRK

ja dla przykladu raz pojechalem dalej na gdansk i w pobliskim cpn-nie kupilem mape żuław i okolic -- wniosek : mozna jeszcze znaleźć PRZECINKI tylko na tych mapach i poruszac sie spokojnie

pozdrawiam Robert

• 3 tygodnie później...

No i udało się przejechać szczęśliwie

Pozostałęm przy pierwotnym planie: Kraków -> Katowice (autostrada) -> Częstochowa -> Łódź -> Włocławek -> Toruń -> Świecie -> Tczew -> Gdańsk

Dziękuję za wszystkie wskazówki - bardzo się przydały.

Na północ 8h, z powrotem 10h. Straszny ruch w obydwie strony.

Większość niespodzianek opisana została powyżej. Od siebie doodam, że ruch wahadłowy w Nowem można ominąć bocznymi drogami - odbicie na Skórcz. W Łodzi oprócz nawierzchni pełnej niespodzianek nocną porą spotkać można też niebieskich strzelających z radaru na dużych skrzyżowaniach. Nie ma się co rozpędzać - szkoda auta i kasy.

Jeżeli ktoś tak jak ja jechałby dalej niż do Gdyni to końcowy odcinek obwodnicy trójmiejskiej lepiej sopbie darować i przemknąć opłotkami, bo zwłaszcza w dzień korek bywa na 2h stania.

Pzdr,

• 10 miesięcy później...

z dworca głównego? A wsiadasz w kolejke SKM i wysiadasz na 5 przystanku czyli na Przymorze-Uniwersytet :) Albo bimbajem czyli tramwajem. I tym i tym dotrzesz na miejsce w przeciągu 15-20 minut. A jeśli samochodem to wal grunwaldzką ( z tym, że zaraz na błędniku są niesamowite korki ).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.