Skocz do zawartości
IGNORED

Wyliczenie napięcia po wyprostowaniu

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

mam ten program do liczenia ale nie mogę się połapać ;)

mam trafo co ma wtórne 17V zmiennego, ile będę miał po wyprostowaniu i.. odbiciu od pojemności? chcę nim osobno zasilić część analogową w CD.. na schemacie za diodami jest 21V, jest to napięci na plusowej nóżce kondensatora filtrującego...

czy trafo 17V może być?

Pozdrawiam

ML

o kurde... normalnie się załamałem... ech... w uproszczeniu będzie to pierwiastek kwadratowy z 2 większe napięcie. To takie przybliżenie dla sinusa. W rzeczywistości możę być trochę różnie, gdyż bez obciązenia na wtórnym nie będzie pewnie 17 zmennego, tylko więcej, przez co wyprostowane też będzie większe. Za to pod dużym obciążeniem normalna sprawa, że siadnie... Zeleży też od kondensatorów, filtrów itp. gdyż po wyprostowaniu i tak nie będzie idealnie stałe.

Poniżej zobacz !!!! czy uzwojenie wtórne z mojego trafa mogę bezpiecznie dać na diody? na złącze AC1 i AC2, natomiast GND zostawić nie podłączone do trafa?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

aa no to mam 2x17V i raz 7V ...

teraz w cd siedzi trafo EI i jdeno uzwojenie leci na serwo a drugie na dac'a, to na serwo nie ma masy, natomiast to w dacu jak widać ma mase...

hm... to chyba nie jest tak, albo nie dokładnie piszesz. Masa jest znaczeniem umownym dlatego taka czy inna istnieje zawsze. Jest po prostu punktem odniesienia. A masy części cyfrowej i analogowej muszą sie łączyć. No nawet tak na zdrwy rozmum zasilanie części analogowej i cyfrowej musi się jakoś mieć do siebie... no własnie poprzez masę...

już piszę dokładnie...tzn czy zamiast jednego z uzwojeń wtórnych które idzie konkretnie do mostka w DACu użyję osobnego Trafa to czy nic się nie stanie...hmm chyba znów coś zagmatwałem.. ;))

ech... znowu będzie problem... jeżeli chodzi o to co na obrazku to nie można TYLKO do mostka. Musi być odczep do masy. Słowem musi być tak jak na schemacie. DOKŁADNIE jak na schemacie. Tylko trafa mogą być np. dwa.

no sens jest w tym aby osobno zasilić OPAMPY, aby odciążyć je od działania wszystkich układów cd (silnika, wyśiwelacza, lasera), na razie to za skomplikowane, natomiast chcę z osobnego trafa zailić płytkę DAC'a gdzie jest przetwornik i opampy tylko, podobno to pierwsza rzecz jaką powinno się zrobić przy tuningu CD.. ja robię ją jako ostatnią ;)) więc powinienem się spodziewać czegoś.... dobrego ;))

załączam schemat zasilanai do serwo i do DAC'a i dokładnie tak kabelki lecą do trafa EI bezpośrednio...

Ukryta Zawartość

post-5385-100005283 1170271786_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no dobrze... wszystko jest jak trzeba... i co chcesz teraz zrobić? Możesz dać oddzielne trafo zasilające servo i oddzielne do analogu... a masa... no tak, połączona jest kabelkiem. I lepiej zeby tam został...

No przeciez pisałem, że tak nie można... masz trzy zaciski i w każdym ma być co trzeba... żeby między AC1 i GND było 17 zmiennego, żeby miedzy GND i AC2 było też 17 zmiennego i żeby między AC1 i AC2 było 34. Muszą zostać spełnione wszystkie 3 warunki. Innej możliwości nie ma.

kafka bo mam mentlik a i nie chcę nic spalić !!!!! ..znów... ;)

ostatnie pytanie !! nie krzycz ! ;(

czyli na AC1 daje jeden kabelek z uzwojenia wtórnego a drugi na mase i z AC2 tak samo? i w GND będę miał dwa kabelki???

tak... tak trzeba zrobić... tylko uważaj... najpierw zrób tak... zapomnij o całym CD... weź samo trafo... połącz dwa przewody po jednym z każdego uzwojenia... podłącz trafo i zmierz napięcia między pozostałymi wolnymi przewodami... jak będziesz miał 34 to dobrze... jak coś koło 0 to źle... jak źle to połącz inne dwa kabelki, aż w końcu będziesz miał 34 między pozostałymi... wtedy te dwa połączone idą do GND a pozostałe dwa do AC1 i AC2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.