Skocz do zawartości
IGNORED

coaxial światłowod czy rca???

yorku

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam pytanie jak podłaczyc dvd z amplitunerem zeby uzyskac jak najlepsza jakosc dzwieku? moje dvd to panasonic a 360 z wbudowanymu dekoderami a amplituner to technics sa-da 20 i zastanawiam sie które z rozwiazań da mi najlepszy dźwiek optyczne koncentryczny za rca poprzez 6 ch dyskret input?

https://www.audiostereo.pl/topic/19594-coaxial-%C5%9Bwiat%C5%82owod-czy-rca/

Witam !!!!!!!!!!

Wszystko uzalężnione od zastosowanego kabelka . Stwierdzone jest że połączenie Spdif elektryczne ( RCA ) jest lepszym rozwiązaniem od optycznego . Ale też nie spodziewaj się wielkich różnic . Wszystko uzależnione jest od sprzętu jakie łączysz . Im lepszy tym większa różnica . Najlepiej z przeznaczoną gotówką przejść się do sklepu ze sprzętem audio , wypożyczyć oba i je własnoręcznie porównać .

Pozdrawiam

Kajo

Między łączami cyfrowymi coaxial a optical nie ma różnicy. Można to sprawdzić podłączając do komputera i porównać z dokładnością co do bitu :P (SB Audigy).

ps. autosugestia rulez :]

Sam tego porównania nie robiłem. Brakuje mi kabla optycznego i śledzia do karty dźwiękowej z opticalem. Aby zrobić porównanie potrzeba karty dźwiękowej z wejściem optycznym i coaxialnym (jakiś audigy z tą przystawką). Po nagraniu plików wave (wszystko wyciszone czyli w kx odpiąć piny analogowe lub w zwykłych sterach wyciszyć wszystko poza tym co używamy) należy w programie z dokładnością co do sampla wyciąć fragment z nagrania (czyli dwa identyczne fragmenty , jeden z opticala i jeden z coax). Następnie wkleić do programu edycyjnego oba kawałki (to już kiedyś robiłem ;P). Następnie wybrać opcję porównania. Procedura jest identyczna jak przy detekcji pików z płyt CD (ludzie badają czy płyta audio nagrana jest w 100% zgodna z org.). Myślę że to prosta sprawa, jedynie idealna synchronizacja co do sampla może być uciążliwa. Aha w audigy trzeba wyłączyć wszystkie efekty (chorus, reverb i inne - może lepiej użyć sterów kx).

Kylie to co ma papierze (czy tez na monitorze) jest idealne i takie samo nie musi byc potwierdzeniem tego ze cos gra lepiej a cos gorzej albo jest taki samo,np niektóre wzmaki stereo za np 3000zł maja parametry techniczne gorsze od jakiegos ampli KD za 1000zł a w praktyce wzmak kasuje to ampli chociaz teoretycznie powinien zagrac lepiej:) podobnie wiec jak z tymi testami na AUDIGY......moim zdaniem koncentryk zdecydowanie lepszy w przypadku połaczen cyforwych,analoga RCA to zlezy,bo w KD moze byc gorszy a np w stereo przewaznie takim mozna tylko podłaczyc i sprawuje sie niezle.

Jeśli chodzi o parametry podawane przy dobrych wzmakach stereo i ampach kina - zgadzam się, bo producenci po prostu oszukują wprowadzając takie pojęcia jak moc podawana przy obciążeniu tylko jednego kanału itd. (hłe hłe hłe). Ale jeśli chodzi o połączenie cyfrowe, to jeśli sprzęt daje określone 010 , kabel nie ma zakłóceń i mamy przekazane 010 to sygnał jest identyczny. Jedynie test to potwierdzi (lub nie :P). Jeśli jest różnica między łączem cyfrowym coax a optic, to sprzęt (nadajnik,kabel,odbiornik,przetwornik w odbiorniku,oprogramowanie w odbiorniku) działa niewłaściwie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.