Skocz do zawartości
IGNORED

Kable głośnikowe z sieciowych

Enleth

Rekomendowane odpowiedzi

Ameryki pewnie nie odkryłem - ale ciekawą rzecz mi się wykombinować udało, a może się to komuś przyda...

Mianowicie, kable głośnikowe którymi dysponowałem okazały się zdecydowanie zbyt krótkie i musiałem znaleźć coś, co je zastąpi - a że w szafie mam prawie 50 metrów kabla sieciowego 10Base-T (dwużyłowy, taki z wtyczkami podobnymi do antenowych), postanowiłem spróbować podłączenia nim głośników.

Wygląda na to, że trafiłem nieźle - kable są (bo i muszą być) dobrze zrobione, mają bardzo grube izolacje i solidne ekranowanie, zarówno z zewnątrz jak i między przewodami.

Drobny problem stanowi zdjęcie z nich izolacji, bo łatwo uszkodzić zewnętrzny przewód i trudno usunąć izolację wewnętrznego, ale z odpowiednimi narzędziami to wykonalne.

Głośniki jakby trochę lepiej brzmią - kable idą obok masy innych i kilku urządzeń takich jak monitor, więc bym się nie zdziwił, gdyby tłumiły masę zakłóceń, które poprzednie zabierały z sygnałem.

Przy okazji, dwoma takimi jeszcze zrobiłem antenę z metalowej półki, też działa.

W wolnej chwili spróbuję zrobić z tego kable od komputera i gramofonu do wzmacniacza, niestety chwilowo nie mam wolnych wtyczek chinch pod ręką. Może też będzie słychać różnicę...

Enleth zobacz ta strone:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Opinie zbiera bardzo pozytywne...

Ukryta Zawartość

>Enleth zobacz ta strone:

>

Ukryta Zawartość

>Opinie zbiera bardzo pozytywne...

ale kolega pisze o koncentryku, nie o skretce!

Ukryta Zawartość

Jeżeli chodzi ci o kable ze skrętki komputerowej to temat był wałkowany 150 razy.

Wpisz w wyszukiwarkę "kable CAT 5"

Sporo zależy od geometrii i producenta skrętki ale nawet najlepsze pewnego poziomu nie przeskoczą. I najczęściej kable takie są agresywne i brak im kultury (mało osłuchanym często wydaje się ze to precyzja i szczegółowość).

Uwaga na skręcanie z wielu żył, drastycznie wzrasta pojemność co dla niektórych wzmacniaczy moze być zabójcze!!!

Na właściwościach kabli sieciowych to ja się znam, bez obaw :).

Skrętkę bym może sprawdził, tylko że akurat nie miałem jej pod ręką (cały zapas wyszedł), a koncentryka mam masę i nie jest mi już do niczego potrzebny. Jak będę kupować następnym razem skrętkę, wezmę trochę więcej i sprawdzę jak wyjdzie, na razie na koncentryku robię.

Mam jeszcze 30 metrów kabla RS232, ale nie wydaje mi się, żeby mógł mieć jakieś szczególne właściwości, więc może go zostawię w spokoju...

Ufff... Jeden gotowy. Wersja light, "tylko" 18 przewodów. Działa. Jak - sprawdzę jak się wyśpię. Już trochę późno. A właściwie wcześnie, bliżej końca ciszy nocnej niż początku :/

Grają nieźle. Audiofilem nie jestem, nie stwierdzę czy są agresywne (jak na razie się na nikogo nie rzucały z pięściami :P) i tak dalej, w każdym razie mi się podoba dźwięk - a chyba o to chodzi.

Anomalii w dźwięku nie ma, temperatura wzmacniacza w normie (czyli gorący jakby całe zastępy piekielne w środku siedziały, ale zawsze tak miał), więc przynajmniej z osiemnastoprzewodowymi sobie radzi dobrze.

Jak dokupię tej skrętki jeszcze trochę (z tej mało było zdatne do użytku, bo większość niestety obszarpana, chyba w trudnych warunkach pracowały), przerobię kable na 54, ciekawe czy będzie lepiej.

• 7 lat później...
Jak dokupię tej skrętki jeszcze trochę (z tej mało było zdatne do użytku, bo większość niestety obszarpana, chyba w trudnych warunkach pracowały), przerobię kable na 54, ciekawe czy będzie lepiej.

Proszę, wybaczcie mi za grzebalstwo, ale ciekaw jestem:

jakie dał efekty kabel 54,

jak w porównaniu z 18,

jakiej grubości były żyły,

jakiej mocy zestaw i czy dawałeś żaru,

do czego porównane?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.