Skocz do zawartości
IGNORED

komputerowa nagrywarka do płyt audio

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

okazuje się, że nagrywarka CDRW, którą posiadam (Lite-on) pozwala na zapisanie z minimalną prędkością 4x

wolniej się nie da...

a ja potrzebuję urządzenia, które pozwoli nagrywać płytę w oryginalnej prędkości czyli 1x

szukałem po sieci, ale we wszystkich specyfikacjach podaje się tylko prędkości maksymalne

nie znalazłem informacji czy dany model potrafi nagrywać w interesującej mnie prędkości (czyli 1x)

w związku z tym pozwalam sobie zadać pytanko:

- jakie modele nagrywarek komputerowych polecilibyście do nagrywania płyt audio, które obsługują prędkość zapisu 1x?

raczej nie jestem przekonany do rzeczy Made in Korea, ale kto wie?

może coś z Teaca? Sony? Plextora?

chciałbym używać do wypalania oprogramowania Feurio!. a może polecacie coś lepszego?

z poważaniem

Mam 5 letnia nagrywarke komputerowa Teaca jej max zapisu to 4x, i tez nie obsluguje nagrywania x1. Predkosc x1 obsluguja tylko nagrywarki stacjonarne do sprzetu audio (tak mi sie wydaje) :)

A dlaczego chcesz nagrywac plyty z predkoscia x1? W zasadzie w bezpieczny sposob mozna nagrywac plyty audio z predkoscia do x8 - zatem x4 jest w zupelnosci wystarczajaca predkoscia:). Przy nagrywaniu z wiekszymi predkosciami, po pewnym czasie moga pojawic sie problemy z odtwarzaniem takiej plyty w odtwarzaczach stacjonarnych, ale nie jest to regula (jednak nawet jesli pojawia sie problemy z odtwarzaniem takiej plyty w CD stacjonarnym to bez problemu poradzi sobie z nia naped komputerowy, ktory posiada zaimlementowane lepsze algorytmy korekcji bledow).

>Mam 5 letnia nagrywarke komputerowa Teaca jej max zapisu to 4x, i tez nie obsluguje nagrywania x1.

>Predkosc x1 obsluguja tylko nagrywarki stacjonarne do sprzetu audio (tak mi sie wydaje) :)

Mam również około 5-letniego TEACa (CD-W54E) nagrywającego z max prędkością x4 i bez problemu nagrywa x1. Audio najlepiej ryrać z tą prędkością (czasem pozwalam sobie x2) - przy większych mogą się pojawić błędy.

Z tego co wiem w produkowanych w tej chwili nagrywarkach min. predkosc zapisu to X 8.

Mam od ponad czterech lat TDK 16x10x40, wypalilem nia setki plyt audio, nigdy mnie nie zawiodla, obsluguje tez predkosc X 1.

Jesli znajdziesz taka w dobrym stanie to polecam, chociaz z uzywanymi nagrywarkami zalecam ostroznosc.

Pozdrawiam.

Who's Afraid of Music?

Z prędkością 1x nagrywa Yamaha CRW-F1, model produkowany ok 2 lat temu - można poszukać na aukcjach - u mnie do tej pory działa bezawaryjnie a jakość nagrania jest zdecydowanie lepsza niż kopii z LG czy Sony, których miałem okazję posłuchać. Polecam.

I nic dziwnego, ze nie mozna nabyc nagrywarek z predkosciami x1. Stare wypalarki maja taka mozliwosc lecz w nowszych sie tego nie stosuje, poniewaz jest to bezzasadne. Do wypalania audio stosuje sie predkosci do max x8 z nastawieniem na 4, 8. O takich predkosciach pisze sie w dokumentacjach tyczacych masteringu, zapisu sesji, robienia disc image itp. Zreszta wielcy tego swiata w dziedzinie masteringu takie wlasnie predkosci polecaja.

Jak ktos sie uprze to mozna x1 wymoc softwarowo na nagrywarce, tylko po co. To tak jakby ktos sie upieral z nagrywaniem przy predkosci x3.

Studyjne oprogramowanie masteringowe Sequoia (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ma mozliwosc wypalania przy predkosci x1 niezaleznie od typu nagrywarki przy uwarunkowaniu, ze obciazenie procesora podczas zapisu w trybie real time bedzie ponizej 90 procent.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

dzięki za konkretne odpowiedzi

nie mam zamiaru tłumaczyć się z moich poszukiwań i preferencji

na rynku spokojnie można dostać płytki pozwalające nagrać z prędkością 1x

np. Maxmaxy, notabene ładnie stylizowane na stare winyle

oczekiwałbym jakiś linków do info, że optymalne prędkości dla audio to 4x lub 8x bo w specyfikacji mojej obecnej nagrywarki jak byk stoi "min 4x speed is bad choice for audio"

Producenci sprzetu roznie sie reklamuja, yamaha np stworzyla system do nagrywania audio, ktory wedlug testow z netu wcale nie polepsza jakosci, a przeciwnie pogarsza ja.

Mam Teac'a CD-W540e ktory po zastosowaniu "TeacTunningTool" nagrywa 4x, ale nie nagrywam tak bo to troche nie ma sensu.

Kazda nagrywarka nagrywa inaczej[wow], na jednej nagrywarce lepiej nagrywaja sie plyty firmy 'x' z predkosca 'n', a na drugiej plytu 'q' z predkoscia 'u'....proponuje kupic sobie kilka plyt roznych producentow i i ponagrywac plyty[z predkosciam 4x-16x, a nawet i 1x - podkreslam plyty Maxmax wcale nie musza sie u ciebie nagrywac bezblednie pomimo ze nagrasz je 1x] Nastepnie pojsc do kogos z nagrywarka Lite-on i programem ksprobe porobic testy, ale wszystkie u tej samej osoby - w tej samej kanfiguracji komputera soft i hard...

wylonic zwyciezka firme i model i kupic wiecej tych plyt. I tu powstaje kolejny problem kazda firma posiada wielu producentow i wiele serii[nie ktore "te same" plyty sa lepsze niektore gorsze] - kazda podlega testowi..:)

Pducenta plyty mozna odczytac w np. Feurio, ale nie zdziw sie jak za kazdym razem gdy kupisz "te same" producent bedzie inny, ja nagrywalem swego czasu na TDk X-speed, gdy kupowalem je, Feurio pokazywal mi nie pamietam jakiego producenta ale zboku pisalo "Typ 1" w ostatnich jakie mialem bylo "Typ 4"...[i w kazdym 1,2,3,4 inny producent..]

“Kejseren er i garderoben!”

max x8 poniewaz z zasady do tej predkosci zapis wykonywany jest z jednostajna predkoscia tzw. CLV.

Powyzej x8 zapis przeprowadzany jest ze zmiennymi predkosciami do ustawionej wartosci koncowej - np x16 znaczy, ze nagrywarka wpierw zaczyna z minimalna predkoscia a potem sie rozpedza i konczy zapis na predkosci x16. W trakcie takiego zapisu przy zmianach predkosci laser sie wylacza na kilka milisekund by mechanizm przestawil sie na nowa predkosc co powodowac moze (ale nie musi) delikatne kliki. Mozna dokladnie poczytac o tym na sieci - wystarczy wpisac CLV, Zone CLV do wyszukiwarek.

Linki:

zywa legenda masteringu Bob Katz (oraz wspolnicy) i jego porady:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - temu panu mozna ufac bo zna sie na robocie

forum najbardziej fachowego magazynu dla realizatorow:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Również mam starego Teaca W54E (2000 r., max 4x), i bez problemu nagrywa x1.

Ale z tej predkości korzystałem jak miałem kompa 200 Mhz i bałem się że komp nie nadąży za nagrywarką.

Teraz wszystko nagrywam x4 i nie zauważyłem żadnych problemów z błędami.

mqy...moze podrzucilbys ten link do testow yamahy?

Od dwoch lat jestem uzytkownikiem zewnetrznej yamahy crw-f1, płyty ripuje softem Exact Audio Copy, potem zgrywam z predkoscia 1x z wlaczona funkcja AudioMasterQualityRecording i uwierz...nigdy nie slyszalem lepszej kopii.

Przed zakupem dzieki uprzejmosci znajomych skopiowalem kilka swoich ulubionych plyt na CRW-F1 i na Plextorze z VariRec Technology (tak na prawde jedyny konkurent Yamahy do zgrywania audio), a potem zamiast robic pomiary ksprobe po prostu zaczalem sluchac. Podjecie decyzji o kupnie yamahy na prawde nie bylo trudne.

Kilka szczegolow na temat AMQR:

Ukryta Zawartość

Nie jest juz niestety produkowana wiec mozna ja wyhaczyc tylko z drugiej reki. Zwazywszy na poziom cen nowych napedow CRW-F1 moze sie wydawac droga, ale trzymam do dzis te testowe plyty z plextora (z innych napedow tez) jako dowod, ze yamaha to na prawde dobra inwestycja :)

Z tego co wiem AMQR jest obslugiwany tylko przez Nero, wiec niestety musialbys zrezygnowac z Feurio!

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Plextor Premium - U, Wersja zewnętrzna, dociążona woreczkiem ze śrutem stojący na absorberach. Prędkość min. *4 - ale nagrywa lepiej od HP obsługującej *1. Dużo większa różnica to kwestia nośnika.

AAMQR[

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ]

Maxmax[

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy nagrywaniu prędkością 1x na nowych płytkach (spec. 48-52x),nagrywarką o możliwości max 48-52x, można więcej zaszkodzić niż polepszyć ponieważ płyta ulega przepaleniu. Nowe nośniki mają szybko reagujące warstwy zapisu, a nagrywarki mocniejsze niż kiedyś lasery. Po prostu nadpalają się sąsiednie ścieżki.

oto chodzi...

Nie trzeba chyba komentowac plyta maxmax nagrana w AAMQR 4x nie dosc ze zawierala wiecej bledow c1 to jeszcze miala 1 blad c2...[od tej nagranej na Lite-onie 16x] Obecne warstwy sa do takiego nagrywania nie przystosowane...No chyba ze ktos ma jeszcze jakies stare zlote plytki... :)

A nad tym tym czy AAMQR jest dobre czy nie sprzeczac sie nie bede...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.