Skocz do zawartości
IGNORED

Dobra magnetofonowa kaseta czyszcząca?

Jacente

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie mogę kupić dobrą magnetofonową kasetę czyszczącą? Dodam ,że chcę wyszczyścić głowicę w magnetofonie DCC marki Philips. Czy jest może specjalna kaseta czyszcząca do tego typu sprzętu. Za pomoc z góry dziekuję.

Moim zdaniem kilka zapałek (lub patyczki do czyszczenia uszu) + spirytus 100 % (jeszcze lepiej specjalne alkohole do czyszczenia głowic – głównie chyba a. izopropylowy) sprawi się lepiej niż jakieś „czyszczące kasety”.

Jacente, jak mieszkasz gdzies w Warszawie lub w poblizu, to moze bylbym w stanie ci pomoc. Kaseta czyszczaca do dcc miala symbol SBC 3500 i nazywalo sie to jakos dcc cleaning set. Jednak nie jestem pewien czy nie lepiej zdjac obudowe i przeczyscic. Moze glowica nie wymaga czyszczenia, a tasmy sa zjechane, tez sie objawia to napisem o koniecznosci wyczyszczenia glowicy. Tak off-topic, dziurkowales zwykle kasety chromowe, by nagrywac na nich? Chodzi mi o rezultaty takiego zabiegu.

Obecnie używany magnetofon mam już 10 lat i zawsze stosowałem kosmetyczne patyczki plastikowe z nawiniętą watą oraz spirytus 96%. Stosuje bardzo dobre kasety Maxell XLII i XLII-S oraz TDK SA-X, więc zbyt często nie muszę czyścić głowic.

Po co utrudniać sobie życie? Ja kiedyś zastosowałem kasetę czyszczącą (do której był płyn oczywiście) i musiałem poprawiać tradycyjną metodą, czyli spiryt + wata na zapałce. Zdjęcie obudowy to nie problem (chyba, że jednak problem :) a efekt będzie o niebo lepszy niż po jakiejś kasecie. Przy okazji przeczyścisz obszar obok głowicy z wszelkiego pyłku i kurzu (kaseta tego nie potrafi). Co do konsumpcji to proponuję też kieliszek skonsumować przed rozpoczęciem czyszczenia - ręce się nie trzęsą i robota idzie pięknie. A jak zarysujesz głowicę to wypijesz resztę i utopisz smutki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.