Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon - do czego podlaczyc?

Olexiak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Wiem, ze na tym forum temat gramofonow byl poruszany wiele razy, ale jestem kompletnym laikiem i tamte watki sa dla mnie czarna magia...

Generalnie wiem tyle:

1. gramofon sluzy do odtwarzania plyt winylowych,

2. gramofon powinien byc do czegos podlaczony.

Ale wlasnie - do czego? W moim domu jedynym sprzetem grajacym jest komputer. Czy mozna do niego podlaczyc gramofon przez wejscie line-in w karcie dzwiekowej przy uzyciu kabla chinch/jack? Jesli tak, to czy mozna tak zrobic z kazdym gramofonem, czy musi on spelniac jakies konkretne kryteria? A jesli nie mozna tego zrobic tak bezposrednio, to pewnie trzeba miec jakis wzmacniacz/przedwzmacniacz czy inne urzadzenie - zgadza sie? Napiszcie, prosze, jak to jest, tylko - o ile to bedzie mozliwe - piszcie prosto i zrozumiale (przypominam, ze jestem laikiem).

Pozdrawiam,

Olexiak

https://www.audiostereo.pl/topic/19488-gramofon-do-czego-podlaczyc/

Niezbedny jest specjalny przedwzmacniacz gramofonowy. Moze to byc osobne urzadzenie lub stopien wbudowany we wzmacniacz. Pelni ono 2 funkcje: wzmacnia sygnal uzyskany z wkladki gramofonowej, ktory jest znacznie slabszy od sygnalu uzyskiwanego z innych zrodel oraz co bardzo wazne przywraca liniowa charakterystyke czestotliwosciowa czyli dokonuje tzw. korekcji RIAA. Zatem w przypadku bezposredniego podlaczenia do komputera na wejscie liniowe, mozesz nie uzslyszec nic, badz uzyskac bardzo slaby i zaszumiony sygnal w dodatku z pewnoscia z zachwiana charakterystyka czestotliwosciowa (zbyt duzo wysokich tonow, za malo niskich). Musisz zatem stworzyc nastepujacy tor: GRAMOFON -> PRZEDWZMACNIACZ GRAMOFONOWY (lub wzmacniacz z wejsciem Phono lub MM lub MC) -> komputer.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tego ci trzeba :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gramofon gramofonu nierowny. Wkladke mozna miec pieozelektryczna, magnetodynamiczna (MM) lub z ruchoma cewka (MC). Kazda daje inny signal, kazda wymaga czegos innego. Pieoelektryczna zagra nawet na wejsciu liniowym (sa to jednak najtansze i w brzmieniu radszej kiepskie wkladky z bardzo duza sila nacisku), MM podaje signal bardzo podobny do signalu z mikrofonu dynamicznego - wiec na upartego mozna podlaczyc do wejscia mikrofonowego na karcie (+20dB) i zagra niezle - choc oczywiscie przedwzmaczniacza RIAA bedzie lepszy. MC naleza do najdrozszych i niepodejzrzewam, ze akuratnie takie cos masz i nawet o tym niewiesz.

Miły Sabatielu przedwzmacniacz taki sobie Vivanco ma jednak parametry wystarczająco dobre ale w przedmiotach sprzedającego jest AKKOCHOL IZOPROPYLOWY idealny do mycia głowic i innej elektroniki opakowania litrowe, a cena jak dla brata.

Pozdrawiam

Korwin

IvanM,

Olexiak prosil, zeby nie komplikowac, zalozylem, ze nie ma gramopfonu z wkladka piezo (bo to zabytek i wogole jest be) ani wkladki MC (bo nie dla poczatkujacego). Trzeba jednak pamietac, ze o ile istotnie piezo daje sygnal o w wysokim poziomie to dolaczony do typowego wejscia liniowego o malej impedancji w jakie wyposazine sa wspolczesne wzmacniacze da bardzo poszarpana charakterystyke czestotliwosciowa.

Oprocz wszytkiego wydaje mi sie, ze moja odpowiedz nie byla bardziej skomplikowana jak twoja (i absolutnie ja nieneguje bo nieglupia) i na poczatek wystarczy, jak podlaczy gramofon do wejscia mikrofonowego karty dzwiekowej. Zagrac zagra - korekcja dzwieku na PC w razie potrzeby nietrudna i niepodejzrzewam go o wymagania audiofilskie. Jak sie zabawa spodoba, moze inwestowac w przedwzmaczniacz.

I bedzie "konstrukcja dula-mono", absolutny high-end (dual DAC).

Nadal nie rozwiazuje to jednak kwestii korekcji RIAA. Olexiak, kup to pudeleczko Vivanco albo moze znajdz kolege z umiejestnoscia obslugiwania lutownicy i zlepcie razem taki kit:

Ukryta Zawartość

Musisz miec jednak swiadomosc, ze to absolutniep odstawowy poziom dzwiekowy.

Ukryta Zawartość

">I bedzie "konstrukcja dula-mono", absolutny high-end (dual DAC). "

No tak hehe. W tym wypadku dual ADC. Oczywiscie, ze uzycie wejscia mikrofonowego nie jest ultymatywne rozwiazanie - podalem to jako przyklad najprostszego podlaczenia "by zagralo".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.