Skocz do zawartości
IGNORED

STOJAKI NA PŁYTY CD

electro

Rekomendowane odpowiedzi

i bardzo wywrotna:(

Wieża na płyty CD

BENNO 119,50 PLN

Szerokość: 20 cm

Głębokość: 17 cm

Wysokość: 202 cm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>Jasio

Ale dlaczego wywrotna? O ile sie orientuje to ten regal z Ikea ma mozliwosc przymocowania do sciany wlasnie po to zeby sie nie wywrocil...

Ja juz od dluzszego czasu mysle nad jakims funkcjonalnym i estetycznym sposobem na skladowanie plyt bo na razie to leza gdzie popadnie ;-) i chyba ten ikeowy mebelek pasuje mi najlepiej.

pzdr.

• Redaktorzy

na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można podpatrzyć kilka prostych projektów (nie mówię o zamawianiu bo ceny mało ciekawe).

Przykładowa półka o wymiarach Height: 24 3/4"Width: 52"Depth: 6 1/2" na 472 srebrne krążki:

post-2651-100005391 1170271615_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

a to mebelki z

Ukryta Zawartość

kolejno na 875, 954 i 1520 (ten ostatni regalik jest za 225 $)

post-2651-100005386 1170271623_thumb.jpg

post-2651-100005387 1170271622_thumb.jpg

post-2651-100005388 1170271620_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Benno IKEA:

Nie tak znowu wywrotna w większym towarzystwie (można połączyć jadną z drugą, jak też każda z osobna ma ustrojstwo do przykęcenia do ściany). Na plus - lekko pochyłe w tył półki, dzięki czemu nie wypadają tak łatwo płyty. Są chyba 4 wersje kolorystyczne - 3 drewnopodobne no i "silver metallic" (bez połysku na szczęście)...

Ikeowska półka ma też wersję białą, stoją u mnie dwie takie w pokoju roboczym.

Ale do dzienno-nocnego ;-) za Chiny pseudoludowe - mi nie pasują.

Za to pomysły z CDRacka - fajne!

Uważam, że BENO z IKEA jest ok. Cenowo, stylowo, funkcjonalnie (można ustawiać bez problemu różną wysokość półek). A co do ich nie zjeżdzania np. przy wyjmowaniu płyt to półki mają podcięcia pod tylne kołki i dzięki temu półka się trzyma wzorowo.

Tylnych bolców na których pólki spoczywają nawet nie widać.

Półka solo nie jest wywrotna, a dlaczego to już ktoś napisał.

Tak jak pisałem, nie głupim pomysłem jest kupić tylko jedną, po czym dorobić dłuższe półki w miejsce oryginalnych, no i oczywiście naley pamiętać o plecach z większego kawałka płyty pilśniowej (wymiar wchodzić ma w wyfrezowania).

Pozdr.

Benno wywrotna bo ma tylko 17 cm glebokosci i az 202cm wysokosci , faktycznie jest dolaczony kawalek tasmy z materialu i wkret do mocowania do sciany ale z drewna, mozna wiercic dziure i na kolek...

ja polecam Billy 80x28x 202cm (IKEA) - miesci sie troche ponad 900plyt

miedzy ten regal mozna wplesc Benno - wtedy jest stabilny;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

andrea29, 13 Lip 2005, 20:00

>Uważam, że BENO z IKEA

>Tak jak pisałem, nie głupim pomysłem jest kupić tylko jedną, po czym dorobić dłuższe półki w miejsce

>oryginalnych, no i oczywiście naley pamiętać o plecach z większego kawałka płyty pilśniowej (wymiar

>wchodzić ma w wyfrezowania).

Andrea, toż przecież u mnie widziałeś takie rozwiązanie. Kupiłem taką półkę na wyprzedaży i "zmodyfikowałem".

• Redaktorzy

"Benno wywrotna bo ma tylko 17 cm glebokosci i az 202cm wysokosci , faktycznie jest dolaczony kawalek tasmy z materialu i wkret do mocowania do sciany ale z drewna, mozna wiercic dziure i na kolek..."

Nic podobnego. Dołączona jest metalowa kształtka w kształcie litery L z nawierconymi dwoma otworami, śruba z z podkładką i kołkiem rozporowym do mocowania w ścianie, śruba do drewna oraz takie małe coś do ewentualnego sczepienia z sąsiednią półka tego typu. Jeśli zamocowane do ściany, nie ma szans się przewrócić. A, i jeszcze jedno - nie drewnopodobne, jak ktoś wcześniej stwierdził, tylko w drewnianym fornirze (z wyjątkiem wersji białej, szarej i chyba czarnej, które są w folii).

jak ktos lubi wiercic dziury w scianie co 20 cm to polecam BENNO (a jak przyjdzie przestawic meble?)

mam obie polki jak na zdjeciu wyzej, BENNO wpieta na haczyki do BILLY nie wywraca sie

samej przy malym dziecku bym nie postawil, a dziur wiercic nie bede

BENNO - 119pln - tylko 180CD

BILLY - 195pln - az 900CD

(trzeba kupic 5xBENNO = 595pln)

w wersji najtanszej - wybor prosty

chyba ze ma sie tylko 3 samplery z hi-fi ;)

Ja również mam u siebie Benno z IKEI, dla mnie to świetne rozwiązanie. Dwa stojaki połączyłem ze sobą załączonymi w zestawie ceownikami i dodatkowo na 2 śruby. Tak połączone, również na 2 śruby przykręciłem do boku meblościanki. Stojaki sa w tym samym kolorze co meblościanka, więc całość wygląda jak z jednego kompletu. Ponieważ stojaki są na głębokość sporo mniejsze niż meble przykręciłem je na przód boku dzięki czemu zostało trochę miejsca za nimi i mogę tam schować wszystkie kable.

• Redaktorzy

Cóż, Billy na płyty jest po prostu za głęboki, trzeba mu dodawać jakąś deskę jako ogranicznik itp. W końcowym efekcie masz w pokoju głęboką półkę, zajętą tylko w połowie. Ale o zależy również od tego, co komu pasuje w mieszkaniu. Na regałach Billy to ja mam książki. W takiej sytuacji Benno jest dobry, bo można go wcisnąć w najwęższą dziurę.

• Redaktorzy

niestety czasem wywiercenie otworu jest problemem - w mojej okolicy postawiono kilka wierzowców, gdzie wszystkie ściany (z wewnętrznymi włacznie) odlano z żelbetu dość mocno zbrojonego ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Do Billy'ego można sobie dokupić takie półko-krzyżaki z małymi kołeczkami w komplecie. Kołeczki się wsadza w odpowiednie otworki zmniejszając użyteczną glębokość, na to krzyżaczek i mamy półki odpowiedniej głębokości na CD. Przy tym co 17-18 płyt mamy przegródkę ułatwiającą orientację w płytach.

Jeśli kogoś nie odrzuca na widok meblościanki z IKEI to Billy na płyty nadaje się znakomicie.

-> Fr@ntz: Ale problem. Dobra wiertaraka i wiertło, i żadna ściana nie jest nie do pokonania ;)

Gównianym sprzętem nic nie zrobisz (oprócz krzywdy sobie i ścianie ;)

Pozdr. i spadam z tego wątku.

• Redaktorzy

Pierwsza (szklana) mieści 160CD, ruga (obrotowa) 1060.

Zastanawiam się jakby wyglądała ścianka wykonana np. z 5 takich szklanych stojaków z możliwością włączenia jakiegoś podświetlenia (tak jak w lampowcach VALa). Kiedy słucham w nocy z reguły wszystkie lampy mam wyłaczone i bardzonie lubię momentu kiedy kończy się płyta i trzeba zapalić światło w celu schowania starego i wyciągnięcia z półki niwego krążka. A tak podchodziny do półki, pstryk o i np. tylko pionowe ścianki podświetlają się na niebiesko. Tylko w takim wypadku zamiast szkła lepiej byłoby zastosować grubą plexi.

Ukryta Zawartość

post-2651-100005301 1170271756_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

a teraz coś dla estetów:

Ukryta Zawartość

post-2651-100005299 1170271760_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• 3 tygodnie później...

W ostatnim numerze niemieckiego stereophile jest ciekawy pomysl wykorzystania regalow Beno od Ikey jako skutecznych akustycznych rozpraszaczow. Dowcip polega na stworzeniu tylnych scianek ze specjalnym profilem a tym zapewnienie roznego poziomu wysuniecia plyt CD. Tania sprawa (regaly mozna laczyc po dwa lub trzy razem i takie ustrojstwa za sluchaczem i po bokach) i efekt ponadprzecietny.

A oto moja szafka.

Koszt 87 pln+ 1,5 h roboty :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.