Skocz do zawartości
IGNORED

Cyrkiel do recznej frezarki

rhs

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku dni jestem posiadaczem recznej frezarki ( nowa, po kilku przecenach, OBI - 69 PLN), ktora kupilem z mysla o wycieciu otworow w budowanych kolumnach. Jak twierdzil sprzedawca posiada ona odpowiedni cyrkiel, ale nie byl w stanie pokazac mi jak on wyglada i jak dziala. Osprzet zawiera kilka czesci o nieznanej funkcji.

Bede wdzieczny, jesli ktos zamiesci zdjecie frezarki gotowej do przcy z zainstalowanym cyrklem lub narysuje schemat. Dzieki za pomoc. RHS

https://www.audiostereo.pl/topic/19312-cyrkiel-do-recznej-frezarki/

W zwykłej prowadnicy równoległej ( takie coś do frezowania linii prostych, kawałek ceownika metalowego lub plastikowego na 2 metalowych patykach, które przykręcasz do podstawy frezarki ) masz pewnie otworek mniej więcej pośrodku, należy tam włożyć "igłę" cyrkla ( wkręt, gwoździk, kawałek metalowego pręcika w zależności od rozmiaru) i wio.

w tym poście jaro4444 pokazuje swój sposób nawet przy pomocy rysunku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To post datowany na 25 Maj 2005, 09:07

Ukryta Zawartość

patefonik >> dzieki za odpowiedzi. Tak jest otwor, ale o srednicy okolo 1.5 cm , dodatkowo prowadnica jest tak wygieta, ze uniemozliwia plaskie prowadzenie frezarki

Rozwiazanie jakie zastosowal jaro4444 wydaje sie zalatwiac sprawe (dzieki michalkiel)

Postaram sie przeprowadzic jakies testy, mam nadzieje, ze to zadziala takze w moich rekach

Mam pytanko: czy zamiast frezarki można użyć zwykłej wiertarki? Nigdy nie miałem do czynienia z frezarkami stąd moja niewiedza. Jeśli da się zamontować frez w wiertarce to trzeba tylko dorobić jakąś ramę/stojak do wiertarki chałupniczym sposobem i zastosować ten cyrkiel na gwoździu pokazany przez jaroo4444 -dobrze mówię?

Jaki frez należy mieć?

Chłopaki wiertarką też można, ale ciężej się ją mocuje. Czasem do wiertarek są takie uchwyty pionowe. Można go wykorzystać i wiertarkę umieścić w takim mocowaniu a następnie na sklece albo innym ramieniu. Wykonywać cały nowy uchwyt mija się z celem jeśli frezarka kosztuje ok 70 zł. Optymalna jest wielka wiertarka pionowa. W niej mozna zamocować wycinak z nastwanym promieniem i pięknie zebrać warstwę MDF oraz wyciąć otwór centralny. MDF mocuje się wówczas na stole roboczym idealnie poziomo 10 min roboty i piękna dziura gotowa ;)

Co do frezów - proponuje frezy palcowe do metalu fi 8-10 najlepiej czteropiórowe. Można taki kupić za ok 10 zł na Allegro. Obroty wtedy nie za wysokie - ok 1500 - 2500 obr i powoli, małymi warstwami zbierać materiał. Inaczej spalicie frez. MDF bywa cholernie twardy i z piaskiem w masie dlatego tępi frezy do drewna. Ja sprawdziłem te do metalu i jest o niebo lepiej. Zresztą jak mi wyszło zpbaczcie w poście o głośnikach Heco. Powodzenia.

Jaro4444! informacja o możliwości kupienia frezarki za 70 jest pocieszająca ale to będzie tandeta o nieszczególnej trwałości, bo lepsze pewnie kosztują ze 300. Mam dobrą wiertarę Boscha i wiem jak zrobić do niej uchwyt to chyba na tym poprzestanę bo nie sądzę żebym zrobił w życiu więcej kolumn niż jeszcze 2-3 zestawy a miejsce na narzędzia też mam mocno ograniczone (szafka kuchenna). Zresztą właśnie wykonałem frezowanie ręcznie przy użyciu patentu kolegi i pytam tylko tak na przyszłość bo już myślę o następnych kolumnach :)

Dzięki!

Rotor >> 69 zl to wlasnie cena frazarki, ktora jeszcze kilka miesiecy temu kosztowala 300 zl.

Probnem z wiertarka jest nastepujacy: w przypadku niektorych frezow maksymalna szybkosc wiertarki moze nie byc wystarczajaca i moze powodowac wyrywanie MDF-u. Po prostu musisz to przetestowac.

Rogus>

Postanowilem poeksperymentowac z klonem Ostinato 2000. Nadal jestem bardzo zadowolony z dzwieku klonow ProAcka ale tym razem chce dopracowac stolarke a panadto wyciac samodzielnie otwory. Mam tez zamiar pobawic sie ze zwrotnicami zmieniajac rozne rezystory.

Ja frezuję czymś takim

Ukryta Zawartość

post-5874-100005715 1170271130_thumb.JPG

post-5874-100005716 1170271128_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomysł zaczerpnołem z oryginalnej przystawki produkowanej przez jakąś firmę, wykorzystałem kilka oryginalnych elementów które dodawane są do frezarek, sprawuje się to dobrze, za punkt zaczepienia wykorzystuję śrubę, frezarka przemieszcza się po szynach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rhs poruszył kwestję max. obrotów frezarki - pamiętajcie o tym że jedną z różnic jaka istnieje między wiertarą a frezarą są max. obroty - wiertałka to zazwyczak 3k/min. Frezara - 25k/min. Jeżeli zastosujecie do frezarki tani frez (taki jak czasami w marketach są do wiertarek) to zamiast pięknego podfrezowania uzyskacie kupę gryzącego dymu (bynajmniej nie będzie to zapach wiśniowych szczapek palonych przy ognisku w bieszczadach)

i jeszcze jedna rzecz mi się prezypomniała odnośnie oryginalnych cyrkli do frezarek. Jeżeli będziecie dokupowywać takie akcesoria zapytajcie jaka jest minimalna średnica po jakim można "cyrklować". Ja w swoim Boschu mam oryginalny cyrkiel i z tego co pamiętam mogę zrobić podfrezowania o mimimalnej średnicy jakieś 18-20 cm. Więc także mam wynalazek własnej konstrukcji - podobny w ideli do Waszych. spróbuję jutro jakieś foty zamieścić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.