Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do 9m2 - Fusion 1 czy Fusion 2

Tymen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dziś kolejne pytanie do wszystkich specjalistów i sympatyków sprzętu audio.

Czy odczuje różnice między F1 a F2 ,wkoncu roznica w cenie jest ok ~200 PLN.

Czy napewno tannoy ? Czy moze cos innego cena wazna bo do 900 PLN i tak bede brał na raty :(

Muzyka komercyjna (radiowa) hhop, techno, dance, pop, nieraz od biedy rock.

Póki co stawiam na Fusion 2 :) Czekam na wasze opinie.

Ps. I tak napewno bedzie grać lepiej niz obecne glonsiki na niskotonowych tonsilach.

Pozdrawiam i dziękuje :)

Tymen

https://www.audiostereo.pl/topic/19261-monitory-do-9m2-fusion-1-czy-fusion-2/

szkoda że nie masz gotówki zamówiłbyś sobie DIY na forum, są tu takie osoby co potrafią robić takie rzeczy i to solidnie, Takie DIY zagrały by lepiej niż te F1 i F2 razem wzięte,

a nie możesz pojechać do sklepu i posłuchać, problem będziesz miał z głowy !

• Redaktorzy

Tymen - posłucaj jeszcze kolumn Mission:

ceny ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- m30 - 730,00zł

- m 31 - 970,00zł

oprócz tego warto posłuchać

Gale 3020 za ok 700zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

sprawdz jeszcze Eposy (chyba E3) kosztuja dokladnie 900

no i moze Heybrooki 0.5 i 1 -- oba ponizej 900 (sa w promocji)

a jak sie uprzesz na Tannoye, to moge Ci swoje M1 sprzedac (400pln?), ktore graje w 11m2 razem z Cyrusem.

chetnie kupie cos z wyzszej polki;)

No trzeba bedzie pojechać i posłuchać. Tylko ze w Bydgoszczy to ciezki temat. Chcialem posluchać Fusion2 to dystrybutor powiedzial ze maja cale zestawy. I kolumny sa ale na zamowienie w ciagu 24h. :(

Sprawdze czy gdzies można bedzie u mnie posłuchac kolumienek Mission. Choc pewnie tez cholernie ciezko.

Co do Gali 3020 to czy bywaja jeszcze w sprzedazy jako nowe ?

Pozdrowienia dla wszystkich :)

jesli chodzi o fusion 2 to widzialem we wroclawskim media markt ze sa przecenione i kosztuja 350zl/szt. swoja droga tyle samo co stojace obok fusion 1... nie wiem czy to promocja w calej sieci czy tylko w tym jednym sklepie.

• 3 miesiące później...

Tak, bardzo mnie to ciekawi gdyż Gale 3020 bardzo ładnie wyglądaja i są tańsze, i żadnych strasznych negatywów nie dostały. A na dodatek jest ich wersja jeszcze 3030 które można mieć za niecałe 900 PLN. A to górna suma jaką chce wydać. Prosze o pomoc. Dziekuje. Czy warto ładować sie w Gale 3030. Bo sa one tylko pod zamówienie.

Ja mam pokoj 10m i do niedawna mialem Tannoy m1 potem Tannoy m2, ale zaczalem szukac czegos lepszego. Wybrałem sie na odsłuchy i na sam start poszly własnie Gale 3020 ale jak dla mnie basu zdecydowanie za malo i zbyt twardy w porownaniu do Tannoy m2 pozniej kupilem okazyjnie Mission 701 bardzo dynamiczne i bardzo mocny bas, lecz gora mi nie pasowala graly tak jak by zza zasłony. Na koniec posłuchałem Tannoy FUSION 2 i te najbardziej odpowiadaj mi ze wszystkich wymienionych graja podobnie do M2, lecz gora jest bardziej muzykalna i to mi zdecydowanie bardziej odpowiada no i maja bass reflex z przodu a to wazne w malych pomieszczeniach.

Juz prawie jestem zdecydowany na F2 miałem okazje posłuchać F4 ale to napewno nie to samo... A pozatym cały czas robie sobie smak na Gale 3030. Tylko skoro 3020 sa takie lightowe - to moze wieksze pudło im nie pomoże. Jakby ktos mógl sie wypowiedziec co ma te głosniki na małym metrażu. Czy naprawde w całej serii gale "30" bas taki lightowy. Pozdrawiam wszystkich czytelników.

Hej,

mój brat gra właśnie na F1 w pokoju ok. 9m2 i jest, no, świetnie jak za tą kasę. Zresztą, sam miałem M1 i faktem jest, że te tanojki wymagają dobrych komponentów- wtedy pokazują, co może maleńka kolumna. Tylko, że jak już dokupiłem te "lepsze" klocki, to M1 służyły wyłącznie do celów eksperymentalnych i porównań (że niby pewnych spraw się nie przeskoczy). Ale fakt, już choćby w metrażu 15m2 sobie nie radziły (z wypełnieniem basu), za to w tych najmniejszych pomieszczeniach są po prostu idealne,

pozdrawiam

no i jest ciekawie.........bo u mnie M1 grają w 16m2 w pokoju mało wytłumionym i bas jest nie za duży, przede wszystkim nie buczący, ale na pewno to zasługa wzmaka. nie powiem że te kolumny gubią się w takim pomieszczeniu.

majkell>

Pokój, w którym teraz słucham, ma dokładnie16m2, marnie wytłumiony...kiedy M1 grały w nim z HK710+HK AVI100+marnyIC+marne kable, to było cieniutko...po zmianie na NADC540+HD620+IXOS1002+StraightWireChorus zrobiło się ciekawie... same kable wprowadzały kolosalną różnicę, M1 potrzebują dobrego zasilenia. Szkoda, że nie mogłem ich posłuchać na obecnej lampie i nowym okablowaniu. Choć, po zmianie kolumn na Mission M51 (i wymianie okablowania w nich i w ogóle na StraightWireSextet+VDHTheFirst) dopiero wtedy pokój został należycie (w moim mniemaniu) wypełniony basem,

pozdrawiam

myślę że M1 należą do kolumn które w basie nie są obfite, ale to też zależy od rodzaju muzy i jakości nagrań(z mp3 to nieraz zadudniły) np: A Thousand Years_Stinga. Napewno jest sporo podstawkowców które w basie są "mocniejsze". Ale lubie te kolumny i wyrosłem już z muzy która wysuwa na plan pierwszy basik. A co do wypełnienia pomieszczenia to pisałem tu o całym paśmie. Pozdro.

Cóż...rozumiem sugestię co do muzyki wysuwającej na plan I basik...ale mi chodzi o coś innego- pewien brak równowagi tonalnej, wynikający z niedostatków basu. Mi na 16m2 tak bardzo dało się to we znaki, że z czasem zanikła u mnie przyjemność ze słuchania niemal w ogóle, muzyka nie była namacalna w stopniu, który by mnie satysfakcjonował. A mówię to w oparciu o wypełnienie basem przez TE SAME kolumny 9m2 i 16m2- w tym mniejszym pokoju było go tyle, ile trzeba (oczywiście, w moim odczuciu), a w większym już o wiele za mało. Poza tym, ciśnienie akustyczne generowane przez M1 przy ich maksymalnym obciążeniu nie wystarcza w moim przypadku na zaistnienie złudzenia realnego koncertu (głównie chodzi o małe składy jazzowe, warunki klubowe), za szybko robi się głośno...a czasem chce się posłuchać tak, że kontrabas wgniecie w fotel,

pozdrawiam

A jakby ktoś miał wybierać Gale 3030 a Fusion 2. To jakie plusy a jakie minusy tych dwóch konstrukcji. Bo cena jest praktycznie ta sama. Cały czas mówimy o metrażu 9m2. Pozdrawiam wszystkich znawców :)

Fusion 2 nie nadają się do muzyki typu techno itp. Słuchałem ich i najlepsza muza dla nich to r&b, black music itp. Pokazują wtedy co potrafią i sam się ździwiłem jak to może łupnąć :) Góra troche się wyróżnia ale mi się to podoba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.