Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy Rotel RA 1062-czyżby rewelacja ?

zyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Hi-Fi Choice had a group test this month of integrated amps (£500-1700), including the RA-1062 (£595) - all in all they liked it a lot.

Some quotes

'Nevertheless as part of its evolution from the RA-1060, exhaustive listening tests have apparently resulted in some 60-odd passive components being changed, including key decoupling capacitors. The circuit configuration however remains unchanged.'

'All the amps were adjusted to a matched output level and yet the Rotel sounded biggest and loudest on the day.'

'Pat Metheny's DVD-A simply exploded into space, the strings swelling to fill the room with a gloriously rich and entertaining sound punctuated by the sparkle of percussion.'

'The bass is very deep and powerful, the top end sweet with realistic detail....'

'Criticisms? Just this, that while the Dvorak symphony sounded very colourful there was a suggestion that "some instruments have been goen round with a highlighter". Otherwise alongside's Exposure's impressive 3010, this superb overall result turned out to be the apex of the day's listening.'

'..... all this and more, but at a price that represents a slap in the face to its competition.'

The listening panel included representatives from Pioneer, Hayden Labs (Denon UK for those that don't know), Harman International and Exposure Electronics. I bet the Exposure rep went away smiling, not sure about the others

Scores

RA-1062

Sound 92%

Features 86%

Build 82%

Value 96%

Overall 92%

Arcam Diva A85

Sound 82%

Overall 83%

Bryston B60R

Sound 76%

Overall 73%

Cyrus 6

Sound 48%

Overall 61%

Exposure 3010 (joint BB)

Sound 93%

Overall 88%

Marantz PM-17MkII M

Sound 62%

Overall 70%

Musical Fidelity A3.2

Sound 73%

Overall 75%

Rega Mira 3

Sound 70%

Overall 70%

What HiFi also reviewed the RCD-1072 last month and they were very impressed with it, but didn't think it quite matched the class leaders. I can't find my copy to give more details, think I must have binned it.

(przedruk z www.htguide.com)

HiFi Choice jest jeszcze OK, ale wszelkie rekomendacje What HiFi omijałbym szerokim łukiem. Nie zdziwiłbym się gdyby okazało się że wzorem NY Times zajmują się (tzn WHF) kreowaniem rzeczywistości.

Pzdr.

To jest wątek o Exposure 3010.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Redaktorzy

Chyba nie az tak zle. Problem zdaje sie gl. w tym, ze nie odnotowano postepu w stosunku do A3, ktory byl b. dobrze oceniany, ale niestety tanszy.

• 2 miesiące później...
Gość beszti-

(Konto usunięte)

Jestem właśnie świeżo po dość długim odsłuchu. O Rotelu RA-1062 nie wiedziałem kompletnie nic aż do wczoraj...

Po kilku miesiącach tuptania po sklepach stwierdziłem że trzeba się w końcu wybrać do Audioklanu czy jak go tam zwą :) i przesłuchać te sławetne MF A3, Primare A20, Proaki tabletki, studio 125, VA Bachy, Dynaudio 52. Młyn w sklepie był nieziemski, promocje jakieś na KD, ludzi tłum. Przy mnie jakiś gostek akurat kupował telewizor plazmowy wielkości malucha za bagatelka 65000 PLN :)

Pokój odsłuchowy na 3 godziny był tylko dla nas (byłem z kolegą), także w spokoju mogliśmy przećwiczyć kilka konfiguracji wzmak + kolumny.

Odsłuchiwana muzyka: małe składy jazzowe, jazzujące baby i "szatany" w postaci zespołu Tool. Żadne audiofilskie wytwórnie ponieważ w swojej płytotece mam ich zdecydowanie mniej.

Kryteria mojej oceny: spójny, obecny, równy dość nisko schodzący bas (nie za potęzny), średnica lekko ocieplona na wokalach i dźwięczne nie męczące blachy.

W telegraficznym skrócie moje odczucia:

Primare A20

Z każdymi kolumnami bas był trochę dudniący, wzmak lekko gubił nad nim kontrolę, (z tabletkami nie było słychać niskiego kontrabasu ), góra kłująca, dobra stereofonia, wrażenie dobrej przejrzystości

ocena 4-

MF A3 - "tłuścioch" basu od razu więcej, ale był za gęsty, po kilku minutach zachciało mi się spać, wrażenie ociężałości, nigdy bym nie powiedział że w tym wzmaku są takie dwa wielkie toroidy, średnica cieplutka, kontrola basu lepsza, góra z umiarem

ocena 4-

Po dwóch godzinach wachlowania sprzętem stało się jasne, że albo coś gra dobrze na dżezie a na Toolu się wykłada albo na odwrót. Stwierdziliśmy że chcemy coś pośrodku - trochę "miśkowatości" MF i ostrości

Primare A20 i styknie. Wypatrzyłem w kącie tego Rotela

Powiem krótko: najtańszy i najlepszy. Właśnie coś po środku. Ja go odebrałem jako najbardziej wyrównanego tonalnie. Z umiarem, bez tandeciarstwa, bez podbijania żadnego zakresu. I Diana Krall

sobie pośpiewała i Dee Dee a i Deve Holland Quintet też zagrał. Chłopaki z Toola pociągnęli. Nie żebym

był w 7 niebie, ale wrażenie pozostawił najlepsze. Co do kolumn, to z żadnymi się nie wysypał, najlepiej wg mnie zagrał z Proackami Studio 125 bo pokazał to co najlepsze a kolumny dodały trochę rozmachu. Piter stwierdził że trochę za szczupło zagrał na basie i sobie lekko z nimi nie poradził ale dla mnie bas był OK.

Generalnie wg bardzo udany wzmacniacz, który radzi sobie z przeróżnymi kolumnami i to dobrze sobie radzi.

ocena mocne 4+ (a nawet 5- bo jest w promoci :))

Dzisiaj idziemy na kolejny odsłuch, weźmiemy resztę co tam mają: NAD 370 jakieś Sonus Fabery i może jeszcze coś tam w kącie znajdziemy ciekawego :)

Taka uwaga na koniec - za zestaw wzmak + kolumny w cenie 6kPLN do 10kPLN spodziewałem się czegoś więcej, chyba to jednak jeszcze nie ta półka. W ŻĄDNEJ konfiguracji sprzęt nie brzmiał na tyle uniwersalnie i wciągająco żebym nagle zapragnął wyskoczyć z forsy i zanieść to cudo do domu.

To może rzeczywiście jest postęp w stosunku do 1060, który od A20 różnił się pogrubionym basem i zbyt ostrą górą, testowany z VA Bach i Mozart oraz Proac 125.

• 4 lata później...

witam.

miałem kiedyś wzmacniacz Rotela Ra-02, a potem Ra-1062. różnica przynajmniej klasy w brzmieniu w zakresie wszystkich aspektów. zastrzegam jednak, że nie słuchałem ich równocześnie. opieram swoją opinię zatem na pamięci i jakimś tam doświadczeniu.

pozdr.

Łukasz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.