Skocz do zawartości
IGNORED

Klawesyn i fortepian...

przemas_astro

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni znawcy muzyki, mam takie pytanko. Ciekawi mnie sprawa, od kiedy fortepian zaczął wypierać stary poczciwy klawesyn? Pytanie można jeszcze tak sformułować, kiedy np. czy Bach wogóle przestawił się (albo zaczął) pisać utwory fortepianowe, albo np. od kiedy Mozart tworzył tylko utwory na fortepian i czy wogóle pisał na klawesyn?

Dzieki za ewentualne odpowiedzi!!!

Pozdro!!!

Przemas :) :) :)

https://www.audiostereo.pl/topic/19242-klawesyn-i-fortepian/

Też mnie zainteresowało. Nie będę udawał, że wiem. Poszukałem w sieci;-) Przydatne linki to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) podają inne jednak daty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (mniej przydatny;-)) i znów klawesyn po macoszemu;-):

Ukryta Zawartość

tu lepiej:

Ukryta Zawartość

Wesołego szukania;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzieki za linki!!! Szkoda, że ciężko znaleźć konkretne informacje na temat owego wypierania klawesynu przez fortepian i stosunku kompozytorów do obu instrumentów :( :( :(

No nic poczekamy, może ktoś mądrzejszy ode mnie spróbuje oświecić moją spragnioną wiedzy głowę :) :) :)

Pozdrowienia!!!

Przemas

Po drodze było jeszcze pianoforte o całkiem ciekawym brzmieniu -> np. ostatnie wydawnictwa Staiera dla Harmonii Mundi. Dawne fortepiany kameralne Broadwooda czy Pleyela różnią się dźwiękiem od dzisiejszych Yamah czy Steinwayów - posiadają lżejszą klawiaturę, są dokładniejsze i szybsze ale wolumen brzmienia i dynamika jest mniejsza.

JS Bach wogóle nie znał fortepianu. Za ostrym brzmieniem klawesynu nie przepadał. wolał klawikord. Wogóle pisał "fuer Klavier" czyli na instrument klawiszowy co mogło oznaczać klawesyn , klawikord jak i organy. Kiedy najbardziej rozwinął sie fortepian nie pamiętam. mam jakiś artykuł w ŚP Klasyce ale w domu a teraz jestem poza. Dzisiejsze fortepiany brzmią już inaczej niż te na których grał Beethoven czy nawet Chopin. Jest wiele nagrań na klawesynie, pianoforte(fortepiano) i na dzisiejszych fortepianach wiec można porównać. Ja tam wole współczesne fortepiany. Szkoda że Bach ich nie słyszał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.