Skocz do zawartości
IGNORED

Modernizacja kolumn Jamo D830

lagi17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zwracam się z prośbą o poradę dotyczącą modernizacji kolumn Jamo D830, chcę pozbyć się jazgotliwości góry pasma, Mój system to Luxman l503s, cd-DENON dcd 1550, okablowanie -zarówno głośnikowe jak i sygnałowe- to ALBEDO MONOLITH, wszystko było pięknie do momentu , aż głośnikowy kabelek doszedł do siebie, początkowo nie dało się odczuć wyostrzenia(tzn, na muzyce wokalnej, poważnej przy dźwiękach gitary czy saxu) wszystko gra rewelacyjnie, masa powietrza , przestrzeń, jednak gdy wkładam do odtwarzacza płyty z muzyką popularno rozrywkową góra zaczyna być natarczywa. Popytałem , pogrzebałem w różnych poradnikach internetowych i zamierzam wymienić okablowanie i podzespoły zwrotnicy w kolumnach, zamierzam zastosować rezystory MILSa i kondensatory MUSIC CAPa, dodatkowa wykleić kolumny matą bitumiczną i wypełnić owczą wełną, a kabel wymieniam na Cable talk concert 2.1. Proszę o potwierdzenie słuszności moich decyzji, bądź skierowanie mego toku myślenia na inne tory. Kolumn raczej nie chcę wymieniać(żonie się strasznie podobają) a na co bym nie wymienił to i tak kupię coś co w swj zwrotnicy ma komponenty za 1,5 do 5zł za sztukę co troszeczkę wydaje się być oszustwem ze strony producentów, bo płacąc za komplet monitorów 8tyś zł, czegoś należałoby wzamian rządać. Z góry dziękuję za odpowiedzi i dzielenie się wiedzą, pozdrawiam wszyskich forumowiczów i życzę miłych i kontemplacyjnych odsłuchów.

https://www.audiostereo.pl/topic/19167-modernizacja-kolumn-jamo-d830/

Moze zamiast grzebac w srodku zajmij sie najpierw oklablowaniem. Moze jakis VdH albo np DNM Reson. Nie zawsze dokladanie wytlumienia i obijanie matami daje porzadane efekty. Na twoim miejscu zanim zaczolbym grzebac prponuje zabawe kablami. Jesli to nic nie da to wtedy mozesz pobawic sie w wytlumianie i usztywnianie ale gory raczej to nie zmieni raczej srednice i bas. Jak juz zaczniesz tlumic i to wtedy mozesz sie pobawic przy zwrotnicy przy okazji. Narazie proponuje zabawe kablami. Mysle ze uda sie nimi cofnac ta natarczywa gore. Sproboj na poczatek taniego Real Cable Cl 250 czy jakos tak. W kazdym badz razie najtanszy model z ich oferty, ok 15 zl za m. Mialem go przez jakis czas i mial zdecydowanie cofnieta gore. Reson tez sie powinien nadac, ale drozszy.

Sama wymiana komponentów da niewiele, albo i nawet pogorszy sytuację. Należałoby przekonstruować zwrotnice, może nawet wymienić tweetery, bo ten Twój Excel trochę taki charakter ma. Jakby co, to moje namiary są w "o mnie".

Mój przyjaciel ma Audiovectory m1si, miał podobny problem, i po zamianie wszystkich komponentów w zwrotnicy uzyskał jedne ze słodszych kolumn jakie słyszałem, miałem nawet zamiar zbudować nowe kolumienki w oparciu o jego projekt, koszt wyniósłby około 4000zł, ale zapakowałbym w te kolumienki najlepsze dostępne komponęty, jednak do końca nie byłem przekonany jako laik, czy materiał obudowy gdyby był inny nie wpłynął by na brzmienie,ta niepewność pchnęła mnie do modernizacji tych kolumienek , które posiadam.

lagi17

Wyśmienicie w Jamo zdają egzamin kondki SCRa(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Słucham często przerobionych Concert11 przy użyciu tychże właśnie kondensatorów,efekt doskonały.

Oczywiście niezbędne jest wyklejenie masą bitumiczną obudowy oraz wymiana okablowania wewnętrznego.

Wartości zwrotnicy nie zmieniaj,może być dużo gorzej.

Pogadaj zresztą z Zydelkiem,jest posiadaczem kolumn tej marki i ciągle je ulepsza i uzyskuje bardzo interesujące wyniki.

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sorry lagi17,ze nie spostrzegłem Twego wątku.Postaram się to nadrobić. Kolumny Jamo (najwyższy model tej serii) mam od trzech lat. Mogę więc co nie co powiedzieć.

Jest to świetna seria, choć nie tania. Jak każda konstrukcja ma plusy i minusy. Jazgotliwość w niektórych zestawieniach może być dokuczliwa. W żadnym razie, nie zmieniaj i nie przerabiaj świetnie dobranych zwrotnic. Mozesz w nich co najwyżej fabryczne kondensatory niewiadomego pochodzenia wymienić na SCR. Im z wyższej półki na jaką Cię stać,tym lepiej. Następnie okablowanie wewnętrzne. Najlepszym będzie drut z czystej miedzi: Cardas lub Reson. Kolejna praca to możesz spróbować filtru zewnętrznego (mogę go podesłać do eksperymentu) wyrównującego liniowość, która w tych konstrukcjach w górnej średnicy jest niecopodbita. Kolejna sprawa to wytłumienie! I tu już trzeba eksperymentować.Kolumny są bardzo wrażliwe na wygłuszenie.Proponowałbym w okolicy głośnika średnio-nisko filc a górę obudowy włóknina. Przed jednak radziłbym całe dechy w środku wyklaić matą bitumiczną. Jeśli wszystko zrobisz prawidłowo, będziesz zaskoczony pozytywnie efektem i możliwościami tych kolumn. Aha- został mi gduby filc, jest więc możliwość odstąpienia w cenie jaką płaciłem, czyli hurtowej. Pozdr. Zydelek.

Dzięki za radę, wymieniłem właśnie rezystory na MILSa, i okablowanie na Cabel talk concert 2.1, okleiłem środek masą bitumiczną i całość wyłożyłem wełną owczą, jest wyraźna poprawa, poeksperymentuję jeszcze z filcem, a co ze stendami mam dość ciężkie stalowe, ale żonka mnie męczy o drewniane, i tu pytanie-zyskam czy stracę, miałem pozytywne doświadczenia zdrewnem przy audiovektorze m1si, ale sprzedały się z podstawkami. Co do kondensatorów to mam w planach wymianę na music capa, ale nie jestem w stanie określić parametrów tych , które są zamontowane, oznaczenie na nich nic nie mówi ludziom do których dzwonię w sprawie zamówienia, może Ty wiesz co w tej zwrotnicy piszczy w sekcji wysokotonowej, pozdrawiam Mirek

Jest identyczna jak moja.Moja jest jedynie rozbudowana o sekcję niskotonową. Kondensatory (żółte owalne) to standartowe propyleny. Nic nadzwyczajnego, co powinieneś wymienić.

Kolejny raz przekonałem sie,że krowa co dużo ryczy mało mleka daje. Ile razy dam temat do dyskusji mało kto jest kompetentny. Chronią czegoś czy co?

Zasada jest zatem taka: Filc tłumi wysokie częstotliwości podobnie jak nadmiar innego ustrojstwa. Dodaje jednak fenomenalnie siły i masy dla basu, nie wspominając o jego szybkości. Zasada więc prosta. Wpierw wytłumiasz, potem stopniowo wyciągasz, by osiągnąć równowagę tonalną jaką lubisz. Najlepszymi materiałami do tłumienia są materiały naturalne, czyli filc, wełna owcza itd. Wszelkie inne stosuje się jako oszczędnościowe zamienniki. W razie pytań pisz. Być może wymiana opinii zaowocuje... :):):) Ja prawiejuż osiągnąłem to co zamierzałem. Wciąż słuchał, dokładam i wyjmuję w różnych ilościach. Do rana będzie perfekt o ile browaru starczy :):):) Szkoda, że wielu forumowiczów pewne prace wykonuje bezmyślnie, nie informując innych o zasadach: zrobiłem to gratak, a to to tak.

Pozdr.

Aha ad.stendów nie wypowiem się.Zawsze miałem kolumny wolnostojące.Brak mi więc doświadczenia w tym temacie. Dopiero zacząłembudować drugi zestaw z głosnikami podstawkowymi. Szczera prawda:):):)

Rozumiem że to żółty badziew, ale nie znam ich wartości, a pojęcia nie mam jak do nich dojść( mierzyć??? ale jak)?, a tak wogóle to lubię dużo powietrza w dźwięku, a basik może być lekko spowolniony , cały przekaz raczej relaksujący, zależy mi bardziej na ładnym wybrzmieniu góry pasma , niż na jej ilości.

Ślicznie dziękuję za parametry, jako że elektyka jest mi obca dzięki nim zrobię milowy krok naprzód w modernizacji. Zauważyłem dziwną rzecz, mianowicie dźwięki wybrzmiewają aż za długo, kolumienki nie mogą zdążyć przekazać informacji, chyba jednak skorzystam z rady i zastosuję filc, pozdrawiam lagi17

lagi17

1. Nie pan tylko Zydelek- jesteśmy wszak Wielką forumową rodziną! NIE???

2. Takie są oznaczenia na na obudowach tychże kondziorków.

3. Śmiało kupuj 4.7 i 6.8 mikro.

4. Nawet te najlepsze kondensatory mają pewne odchyłki przy dokładnym pomiarze.

5. Ja wstawiłem SCR SN- czyli propyleny cynowane.Dodatkowo przed wlutowaniem zawsze kondensatory owijam cienką blaszką miedzianą, co daje dodatkowe ekranowanie:):)

6. W stosunku do standartowych MKP dają większą różnicę między MKP a SN niż między byle czym a MKP. Są b. gładkie.

Aha są tam jeszcze kondensatory 106K itd. Jeśli sam wszystkich nie będziesz w stanie zmierzyć,wylutuj-zaznacz,gdzie który był.Podejdź do pierwszegolepszegopunku RTV. Pomierzą bez problemu lub spakuj je, wyślij do Akkusa a dostaniesz to co trzeba. W każdej zwrotnicy (o ile pamięć nie zawodzi) siedzi po 4 lub 5 kondensatorów.

tak można , ale nie sądzę że będzie lepiej

jak dobrze pamiętam, za natarczywość tego tweetera odpowiada fakt , że jest tam zwrotnica 1 rzędu , a i sam podzał jest pewnie niski ,zawarzywszy że mamy do czynienia z wooferem magnezowym.

próbuję cię przestrzec przed wyrzucaniem 200-300 zł na super kondensatory , tkóre tylko w niewielkim stopniu zmienią ( bądź w cale ) to zjawisko

Chyba lepiej jest pójść drogą poszukania CD i wmaka z łagodną i spokojną górą co byłoby dobrym dopełnieniem do tych Concertów.

Jeżeli nadal chcesz eksperymentować to kup z allegro rosyjskie MBGO 2uF / 160 V 6 szt + MKP 0,82uF np. Wimy połącz 3 MBGO równolegle z 0,82uF i zobacz czy coś się zmieniło ( koszt ok 30 zł)

( a do testów zwrotnica na zewnąrz , np kable przez tylny Bas-reflex

wątpię czy to dużo zmieni , ale jeśli się to potwierdzi nie ma sensu wydawać kasy na super kondy , bo winnę ma układ zwrotnicy a nie elementy.

Jamo mają wyśmienitą stereofonię ( bo małe przeunięcia fazowe z 6dB zwrotnicą ) ale coś za coś

oczywiście to tylko sugestie

Zgadzam się w dużym stopniu z Dodo, toż już wcześniej wspominałem,że należałoby przekonstruować zwrotnice, z przesunięciem częstotliwości podziału bo nie istnieją żadne cudowne elementy które same z siebie mogłyby zlikwidować skutki niedoskonałości samego projektu. Owszem, kiedy układ zwrotnicy jest już optymalny, to zastosowanie lepszych elementów może przynieść dalszą (niewielką zresztą) poprawę. Natomiast zastosowanie drogich komponentów w nieoptymalnym układzie jest po prostu marnowaniem pieniędzy, i o ile przyniesie to jakąkolwiek poprawę, to będzie ona niewspółmierna do kosztów.

Wymieniłem rezystory na MILSa, i jazgot ustąpił, kabel również wymieniłem na cable talka, jest duża poprawa, właściwie góry nie mogę się już czepiać, jest łagodna i bardzo dźwięczna- az za, objawy są takie , że dźwięki nie nadążają wybrzmiewać, mam nadzieję , że to się uspokoi po wygrzaniu nowych elementów. Co do wymiany klocków, to Luxmana z całą pewnością zostawię, natomiast denon to tzw chwilówka, myślę o czymś lepszym, ale narazie nie wiem na co się zdecydować, szykam cd z klarowną , obszerną średnicą, delikatną i zwiewną górą i lekko wycofanym basem-może jakieś sugestie ;-).

Vincent CDS56 mkII - czyba takie ma oznaczenie , spytaj zydelka :)))))))))))))

ale cena 5000

Usher CD 100 nowa wersja 3000

wiesz te millsy i concert 2,1 Cable Talk to po trochu autosugestia (chociaż Mills to trochę mniej )- sam przez to przechodziłem , mi przeszkadało ssssssssssssssssss-czenie , niestety to zwrtonica i jeszcze raz zwrotnica

Skoro ta zwrotnica to taki chłam, to jakim cudem te kolumny zdobywały nagrody?, co do propozycji cd, to raczej już nie dotknę chińskiej manufaktury, czego bym nie miał, to po pierwszych zachwytach zawsze przychodził żal i zgryzota, a żona za każdym razem mówiła, że z Chin to dobry jest tylko ryż i atrament.

Cóż, bywało że straszliwe gnioty zdobywały nagrodę EISA. Na przykład Grundig Space Fidelity. Mało że grało koszmarnie i było nieergonomiczne, to jeszcze wzornictwo w złym guście.

ale te concerty to bardzo dobry produkt , wręcz wyśmienity , sam je zachwalałem i zachwalam , ale twórcy poszli na kompromis , super stereofonia kosztem jak by to nazwać pewnej lekkości brzmienia.

Za tą stereofonię dostali nagrodę i słusznie , ale te kolumny nie są adresowane do wszystkich , i nie będą grały dobrze z każdą elektroniką.

i to na tyle

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.