Skocz do zawartości
IGNORED

Recenzja Tonsil Soundfinder 130

Gość Yarni

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Yarni

(Konto usunięte)

To jest jakieś nieporozumienie!!! Przeczytałem przed chwilą recenzje tych kolumn w dziale "opinie". Trzeba mieć chyba nierówno pod sufitem. Tak się składa że miałem kiedyś te kolumny. Zero basu - no chyba że potencjometr niskich tonów dało się na maksa to wydobywało się coś ... jakby bas...

Poza tym dobrze brzmiały gdy źródłem był telewizor - jak żona kanały muzyczne oglądała i leciało coś w stylu techno. Kto takie kretynizmy w opiniach zamieszcza???

https://www.audiostereo.pl/topic/1912-recenzja-tonsil-soundfinder-130/

Miałem okazję kiedyś w Mikrotroniku w Chorzowie ich posłuchać - ktoś wybierał kolumny - w grę wchodziły Infinity Alpha 20, podstawkowe Chario, jakieś Quadrale i właśnie te Tonsile, które faktycznie grały najgorzej. Klient wybrał Infinity Alpha 20. Nie wykluczone jednak, że komuś mogły się spodobać Soudfindery, chociaż w Chorzowie grały nieciekawie, wręcz plastikowo...

DO Yarni : Jestem twórcą tej recenzji!.Zastanawiam się w jaki sposób udało ci się uzyskać "zero basu".Kolumn tych słuchałem w różnych ponieszczeniach największe z nich miało ok. 60m^2.Dla ciekawości tematu dodam ,że sam byłem dość sceptycznie nastawiony co do tego jak one zagrają w tym pomieszczeniu(mała sala gimnastyczna).Jednak pare minut testowego odsłuchu odsłoniło kolejną zaletę tych kolumn ,mianowicie zdolność wytwarzania wysokich ciśnień akustycznych.Doprawdy nie wiem jak ci się udało uzyskać taki bas.To prawda że te kolumny mają ciut mniej basu niż oryginalne głośniki dołączone do wieży.Ale i w tym wypadku czas pokazał które kolumny wypadły lepiej ze wskazaniem na Tonsile.Jakim sprzętem dysponowałeś podczas testu tych kolumn?.W jaki sposób ustawiłeś kolumny?A tak poza tym czy ty w kolumnach zwracasz uwagę tylko na bas?pozdrowienia

DO Yarni : Jestem twórcą tej recenzji!.Zastanawiam się w jaki sposób udało ci się uzyskać "zero basu".Kolumn tych słuchałem w różnych ponieszczeniach największe z nich miało ok. 60m^2.Dla ciekawości tematu dodam ,że sam byłem dość sceptycznie nastawiony co do tego jak one zagrają w tym pomieszczeniu(mała sala gimnastyczna).Jednak pare minut testowego odsłuchu odsłoniło kolejną zaletę tych kolumn ,mianowicie zdolność wytwarzania wysokich ciśnień akustycznych.Doprawdy nie wiem jak ci się udało uzyskać taki bas.To prawda że te kolumny mają ciut mniej basu niż oryginalne głośniki dołączone do wieży.Ale i w tym wypadku czas pokazał które kolumny wypadły lepiej ze wskazaniem na Tonsile.Jakim sprzętem dysponowałeś podczas testu tych kolumn?.W jaki sposób ustawiłeś kolumny?A tak poza tym czy ty w kolumnach zwracasz uwagę tylko na bas?pozdrowienia

Gość Yarni

(Konto usunięte)

Witam twórcę recenzji!!! Może faktycznie trochę przesadziłem z tym że było zero basu. Może jakiś i był. Miałem wtedy amplituner Yamachy (420) - zaczynałem (-;. Moje odczucie pojawiło się właśnie po zmianie kolumn (a dokładnie usłyszeniu) ze wspomnianych Tonsili na Mission m73. Proponuję posłuchać. Teraz mam Baltlaba a kolumny Tonsila dałem ojcu. Fakt jest taki (wiem to z własnego doświdczenia) że dowadujemy często się jaki mamy chłam w chwili gdy porównamy go z czymś innym, a wtedy przechlapane. Ps:Mam nadzieje że RAF (twórca recenzji) nie odbierze komentarza zbyt osobiście. Nie mam zamiaru toczyć polemiki nad wyższością Tonsili za około 400 zł nad innymi głosnikami. Po prostu staram się być obiektywny. Przecież nie wymieniłbym dobrze grających kolumn....

Pozdrawiam!

Spoko nie obraziłem się:) W porównaniu do poprzednich kolumn Tonslile zagrały ewidentnie lepiej.Prawie każda z testowanych kolumn miała coś co mi się podobało(może poza Castlem)B&W posiadały świetnie stopioną Srednicę z wysokimi tonami tak ,że nie mogłem stwierdzić gdzie znajduje się granica podziału.Góra była jednak zbyt sucha(jak dla mnie).Wadą był "wyżarty" wyższy bas.Eltaxy zagrały pięką górą wręcz perlistą.Miały ładny bas który jednak od czasu do czasu potrafił wpaść w rezonans.Nie były też wystarczająco detaliczne.Byłem prawie pewien ,że je kupię dopuki nie zdecydowałem się na odsłuch Soundfinderów130.Podczas ich odsłuchu byłem zaskoczony,że kolumny za 500zł potrafią zagrać tak jak nie zagrały dotąd żadne z powyższych kolumn.Dzwięk nie był napakowany fajerwerkami.Po prostu płynął swobodnie.Usłyszałem wtedy efekty z dalszych planów oraz tą świetną(no prawie) równowagę tonalną.Dzwięk nie był wysączony z magicznej różczki po prostu starał się być taki jak go zarejestrowano.Tonsili słuchałem po tych kolumnach i tylko one skupiły w sobie odpowiednią ilość cech brzmieniowych które zdecydowały o ich zakupie.POZDRAWIAM:)

A nie mówiłem, że gusta są różne! Poza tym czasami w odpowiednim pomieszczeniu i z odpowiednią elektroniką produkt z pozoru nieciekawy i wydający się nam słabym i nie wartym zachodu, może mile nas zaskoczyć!

Niedługo planuję crash test "Tonsile kontra konkurencja do 2000zł" ,a może i wyżej,zobacze.Wtedy wyjdzie szydło z worka:).Miejsce akcji to salon "Meloman" w Lublinie.Sam od dawna planowałem ten test.Po teście napiszę drugą opinię i dodam do obecnej mam nadzieję ,że nikogo nie urażę.Pozdrowienia:)

Gość Yarni

(Konto usunięte)

Mam takiego kumpla... fakt że było to ładnę parę lat temu (jeszcze człowiekowi głupoty po głowie chodziły) ... pojechaliśmy ekipą w góry, zima, -20C, a on zapomniał pasty do zębów i śpiwora. Zęby umył mydłem, i spał bez przykrycia. Zmarzł jak skur....., ale i tak do końca twierdził że mydło było OK a jemu jest ciepło... Tylko w nocy słyszelismy jak zębami dzwoni.

Gość Yarni

(Konto usunięte)

Do RAF: Bo ręce już mi opdają i nie wiem jak mam Cię przekonać że ten Tonsil to szajs. Porównaj je z Dynaudio Audience52 (na razie najciekawsza rzecz jaką słyszłem). Ale jak wtedy napiszesz że tonsil zagrał lepiej to już się do Ciebie nie odezwę....

Trzymaj się (-;

• Redaktorzy

No to ciekawe, z tym testem. Jak wyjdzie ze Tonsil za 500 zl gra lepiej niz konkurencja za 2000, to radze przyjrzec sie im blizej. Moze tam z boku jest jeszcza taka dziurka, ktora pieniadze wylatuja? Np. studolarowki?

buachachachachachachachacha... dobre... dawno się tak końsko nie ubrechtałem... heee

a propos Soundfinderów... swego czasu miałem coś podobnego... zastanawiam się ile musiałbym włożyć w DIY, żeby to jakoś poprawnie zagrało. Bas miało nieczytelny, o braku jakiejkolwiek kontroli nie wspomnę. Mimo wszystko dźwięk miało naprawde dobry jak za takie pieniądze. Dlatego myślę, że te Tonsile mają swój urok, naprawde... sęk w tym, że prawie każda kolumna za 2000pln boleśnie obnaży ich niedostatki... ciekawy jestem testu tego testu w Melomanie...

z czym je będziesz testował? proponuje Mission 780 (mini monitory)... koszt oscyluje koło 1800PLN i jak narazie to jest mój faworyt w tym przedziele cenowym. Mają je w Melomanie cały czas więc proponuje porównanie. Weź jeszcze Paradigm Monitor 3v.3 - basu mają pod dostatkiem, ale tego "dobrego" basu :)

Z podłogowców proponuje Mission M73 oraz Kef Cresta 30 (upewnij się czy mają, bo ostatnio nie było) a także Eltax Liberty 5+

Mam tylko jedno zastrzeżenie - czy nie warto zrobić testu do 1000pln? bo testowanie Soundfinderów z przedziałem 1000-2000pln będzie tak naprawde testowaniem samego przedziału :) może lepiej dać im jakieś szanse ;))))))

Dzięki za wszechstronną opinię:) .Po teście wszystko się rozstrzygnie. Wbrew pozorom nie jestem fanatycznym wyznawcą Tonsili:) .Widze, że zrobiłem małe zamieszanie,ale w końcu po to jest to forum.POZDRAWIAM WSZYSTKICH?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.