Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz DVD do Audio stereo ?

kotek_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy na tym forum i bardzo bym prosil o pomoc w pewnej sprawie, otoz poszukuje dosc taniego w granicach 200 zl odtwarzacza DVD z dobrym dzwiekiem Audio. Pare dni wczesniej znalazlem odtwarzacz SONY DVP-S735D, ma pozlacane wszystkie koncowki wyjscia. Na allegro czatuje na jednego na razie cena jest w normie ;). Ale moze istnieja inne lepsze odtwarzacze za ta cene. Bardzo bym prosil o odpowiedz doswiadczonych Audiofili - stereo( chyba tak to sie pisze) :P. Pozdrawiam i z góry dziekuje za odpowiedz !

https://www.audiostereo.pl/topic/19098-jaki-odtwarzacz-dvd-do-audio-stereo/

Trzba byc slepym zeby nie zauwazyc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 miesiące później...

Witam!

Odświeżam wątek ponieważ chcę kupić dvd, które będzie alternatywnym źródłem (moze i lepszym) od mojego cd onkyo dx 7011. Zastanawiam się nad Samsung Hd 745, Philips 763SA i 963SA, Panasonic S29 lub inne dvd w cenie do 700zł. W tej chwili preferuję Samsunga i Philipsa 763SA (są w moim mieście do kupienia). Dodatkowo chciałbym zmiękczyć i rozjaśnić bas w moim zestawie ponieważ jest twardy i lekko przymulony tzn nie odrywa sie kolumn. Możecie mi powiedzieć czy samsung czy philips będzie lepszy w tym aspekcie brzmienia. Zestaw jest w o mnie. Pozdrawiam

najpierw pomyśl o poprawie akustyki zanim zaczniesz operować pojęciami typu-bas nie odrywa się od kolumn:))))))):DDDDDD

Nie licz na cuda po zmianie swojego CD na DVD...

Może zmień kolumny?

• 11 miesięcy później...
  • Redaktorzy

philips 9000S jest niestety dość głośny, co dyskredytuje go w małych pomieszczeniach podczas cichych odsłuchów. Sensowny dźwięk z DVD pojawia się dopiero gdzieś w okolicy Marantza 7600 a i tak do stereo warto dokupić zewnętrznedo DACa.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Całkiem przypadkiem mam w swoim zestawie DVD-S47 Panasonica, podłączone wyłącznie jako źródło dźwięku. Sporadycznie raz na kwartał podłączam je pod tv.

Czy to dobry odtwarzacz dvd? Tego nie wiem, kino domowe mogłoby dla mnie nie istnieć, ale Panasonici miały zawsze dobrą prasę jeśli chodzi o obraz, obsługę i sprawną mechanikę.

Czy to dobry odtwarzacz cd? Moim zdaniem nie....w porównaniu do mojego podstawowego Audio Analogue`a to jego dźwięk jest szczuplutki i płaski. Ale nie ma specjalnie co porównywać. Ale znalałem dla niego swoje zadanie. Odtwarzam na nim nieliczne cd-r, i mp3, które nagrywam do czasu zakupu oryginalnych krążków. W ten sposób nie obciążam nimi Audio Analogue`a.

I jeszcze mały bonusik. DVD S47 jest też odtwarzaczem DVD Audio więc raz po raz wrzucam mu moje dwie płyty (na tą chwilę tylko dwie kupione okazyjnie na allegro ale nie zamierzam specjanie inwestować w ten format) i tu faktycznie Panasonic zyskuje na jakości dźwięku.

Pozdrawiam

• 4 lata później...

Temat stary ale zeby nie zakladac nowego to odswiezam ;)

Mam kilka pytan odnosnie tego tematu .

1. Jaki odtwarzacz DVD lub Blu Ray polecacie do audio w zasadzie chodzi o sluchanie koncertow w stereo cena ok. 1000 pln ?

2. Czy dzwiek odtwarzany z plyt DVD , Blu Ray jest duzo gorszy niz ze zwyklych plyt odtwarzanych w CD ?

3. Czy plyty DVD , Blu Ray chodzi o koncerty maja opcje wyboru dzwieku STEREO ?

4. Czy warto kupic Blu Ray bo dostepnosc plyt koncertow jest chyba duzo mniejsza niz na DVD i czy na Blu Ray jest lepszy dzwiek z takiego koncertu niz z plyty DVD ?

Z gory dziekuje za odpowiedzi bo jestem laikiem w tym temacie ;)

Na Blu ray do 1000 PLN to raczej muzyki się nie da posłuchać. Denon lub Pioneer brzmią ponoć dobrze. Nie słuchałem. Denon DBP-1610 kosztuje ok 1600 PLN. Mówimy tu o nówce bo o używkach narazie można zapomnieć.

Płyty Blu-Ray tak samo jak i DVD mogą mieć zapiany dźwięk w DD 5.1 lub PCM STEREO. Wszystko zależy od wydania. Jak zmieniałem sprzęt i pozbywałem się kina okazało się, że mam tylko jeden koncert nagrany wyłącznie w 5.1, Depeche Mode live in Paris. Szkoda bo koncercik fajny, a teraz nie da rady go słuchać. Reszta jest w 5.1 i Stereo więc problemów nie ma.

Kolega który jest maniakiem Blu-Ray kupuje wszystko co ma na sobie to logo i w jego kolekcji znalazłem tylko kilka pozycji bez opcji Stereo więc na szczęście o stereo-maniakach nikt nie zapomniał :D

Praktycznie wszystkie nowe wydania koncertów wychodzą dziś równolegle na Blu-Ray i DVD, w niedługim czasie płyty DVD będą ograniczane i usuwane z rynku nowości. Sam zastanawiam się nad kupnem dobrego DVD lub Blu-Ray, na dzień dzisiejszy najrozsądniejszą opcją za ok 1000 PLN jest jednak zakup dobrego DVD jak np Denon DVD-3910, którego miałem okazję posłuchać i pooglądać i powiem szczerze byłem zdumiony i dźwiękiem i obrazem! Świetny sprzęt do kupienia już od 1000 PLN. W razie wpadki lasery nie są tak drogie jak do Blu-Ray-ów, a i jakością niewiele ustępuje niebieskim laserkom :D Nie wspominam już o tym że jest multiformatowy.

Na Blu ray do 1000 PLN to raczej muzyki się nie da posłuchać. Denon lub Pioneer brzmią ponoć dobrze. Nie słuchałem. Denon DBP-1610 kosztuje ok 1600 PLN. Mówimy tu o nówce bo o używkach narazie można zapomnieć.

Płyty Blu-Ray tak samo jak i DVD mogą mieć zapiany dźwięk w DD 5.1 lub PCM STEREO. Wszystko zależy od wydania. Jak zmieniałem sprzęt i pozbywałem się kina okazało się, że mam tylko jeden koncert nagrany wyłącznie w 5.1, Depeche Mode live in Paris. Szkoda bo koncercik fajny, a teraz nie da rady go słuchać. Reszta jest w 5.1 i Stereo więc problemów nie ma.

Kolega który jest maniakiem Blu-Ray kupuje wszystko co ma na sobie to logo i w jego kolekcji znalazłem tylko kilka pozycji bez opcji Stereo więc na szczęście o stereo-maniakach nikt nie zapomniał :D

Praktycznie wszystkie nowe wydania koncertów wychodzą dziś równolegle na Blu-Ray i DVD, w niedługim czasie płyty DVD będą ograniczane i usuwane z rynku nowości. Sam zastanawiam się nad kupnem dobrego DVD lub Blu-Ray, na dzień dzisiejszy najrozsądniejszą opcją za ok 1000 PLN jest jednak zakup dobrego DVD jak np Denon DVD-3910, którego miałem okazję posłuchać i pooglądać i powiem szczerze byłem zdumiony i dźwiękiem i obrazem! Świetny sprzęt do kupienia już od 1000 PLN. W razie wpadki lasery nie są tak drogie jak do Blu-Ray-ów, a i jakością niewiele ustępuje niebieskim laserkom :D Nie wspominam już o tym że jest multiformatowy.

Pozwolę się nie zgodzić z kolegą. Przez ponad rok miałem w systemie jako źródło denona 3910 kierując się właśnie uniwersalnością odtwarzacza i uważam że dźwięk z tego urządzenia jest zaledwie przeciętny, dodatkowo przeszkadza bardzo głośny napęd i ewidentnie siejące zakłóceniami obwody video (w tym przypadku pomaga ich wyłączenie). Mnie jako odtwarzacz audio nie zachwycił.

Jako audio to raczej mało które DVD zachwyca. Ostatnio spotkałem się z opinią sympatycznego sprzedawcy na Allegro, stwierdził, że dźwięk z DVD-A1 jest gorszy niż stuningowany Sony CDP-X202ES, jednak Soniacza chciał się pozbyć :D

Dyskusja powyżej polega na zestawieniu klas urządzeń Blu-Ray kontra DVD. Nie wychwalam nad niebiosa Denona, jednak przekonał mnie do siebie podczas kilkunasto minutowego odsłuchu. Chyba nie uważasz, że jest Blu-Ray, który w cenie 1000 PLN odtworzy dźwięk lepiej niż DVD-3910 ? Pomijając fakt głośnego napędu co jest dziś niestety bardzo często spotykane nawet w urządzieniach tej klasy.

Szczerze to nie podpiąłem jeszcze żadnego blue-raya więc nie mam pojęcia jak zagra jakiekolwiek urządzenie tego typu. Natomiast co do porównania dvd denona z b-r, to przypuszczam że chodzi o używane 3910 i nowego blue-raya do 1000 zł a to raczej preferuje tego pierwszego. W każdym razie 3910 gdy był nowy kosztował zdecydowanie więcej niż tysia i na tym tle jego wady o których pisałem powyżej są razące.

Zgadzam się. Dziwne swoją droga, że starsze modele DVD np Sony DVP-S725D, w którego jestem posiadaniu nie szumia i nie chuczą jak te nowe DVD i Blu-Raye.... Podejrzewam, że to kwestia kosztów napędu. Dobre zgranie silnika z napędem i mechanizmem okazuje się dziś czymś bardzo trudnym, czymś za co trzeba płacić bardzo dużo, a wiele ludzi takich jak ja ma urządzienia starsze, technologocznie bardziej zaawansowane.

Dużą część ceny urządzień pochłaniają koszty reklam, opłat licencyjnych (Dolby Laboratories, THX-y i inne wynalazcze systemy rzekomo poprawiające jakość). Znaczek na froncie jest ważniejszy niż dobry napęd. Dużo odtwarzaczy Blu-Ray ma systemy chłodzenia. Wiatraczki z tyłu, jak w starych amplitunerach Technicsa. Te dopiero chuczą i buczą.... Ale co. Ludzie biorą w ciemno bo jest niebieski laserek.

Ja nie kupuję urządzeń nowych. Czekam cierpliwie i czytam opinie o konkretnych modelach. Nie stać mnie na eksperymenty z nowymi zabawkami. Denon 3910 kilka lat temu był mega wypasionym cacuszkiem.

Niezłe DVD z dodatkową mozliwością odtwarzania SACD to Philips SA963 i Samsung HD-950. Philips jest starszy i bardziej awaryjny (miałem dwa, obydwa padły bez możliwości naprawienia) ale gra nieco lepiej i można odłaczyc tor video, samsung jest niewiele gorszy i o 2-3 lata młodszy. Dzwięk jest jak na DVD całkiem niezły.

Co do DVD i jakości dźwięku, to niestety jestem załamany jakością (przynajmniej tych 20-30 koncertów których słuchałem)

Górne modele Denona są bardzo ciekawe ale polecałbym także Marantza są bardziej audiofilskie - prostszy i lepszy tor, DAC i układ dyskretny na wyjściu. Co do koncertów to te co mam są nagrane kiepsko ale możesz wykorzystać odtwarzacz DVD do odtwarzania muzyki stereo z plików 24/96 czy 24/192 wypalając je jako płytki DVD-Audio. Wtedy dopiero można usłyszeć jaki potencjał tkwi w umarłym standardzie dvd-a .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.