Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor czy plazma

Przemb

Rekomendowane odpowiedzi

Ja preferuję plazmę. Za ta cenę masz 37 Pa 50 Panasonica, lub 42 " LG PX 11, 42" Thomson wo3, 42" Samsung s4. Ja wolę światło w domu. Ale jest sporo osób ktorzy wybiorą Projektor. Fakt chodzą suuuper , ale nie dla mnie ciągłe ciemności brrrr..................

pozdrawiam

Zależy do czego .

Jeśli masz zamiar oglądać "Klan" lub Durczoka to może być i plazma.

Jeżeli do kina to TYLKO projektor !

No chyba że ktoś lubi oglądać jakiś thiller w południe przy dziennym swietle brrrrrrrrrr..... w trakcie niedzielnego abiadu.

-> Przemb

Za tą kwotę możesz kupić kiepską/średnią plazmę lub dobry projektor. Do "Durczoka" i "Klanu" plazma raczej się nie nadaje. Jeżeli będziesz chciał oglądać DVD i dysponujesz odpowiednim pokojem to zdecydowanie sugeruję projektor. Opis konkretnych modeli i opinie o nich znajdziesz na forum. Uważaj na podpowiedzi Locoloco, to sprzedawca o wątpliwej renomie który do wszystkiego poleca plazmę.

pozdrawiam

Gustaw

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Na początku zaznaczę, że dla mnie zarówno projektor jak i plazma to urządzenie do oglądania filmów z DVD oraz podlączenia konsoli. Telewizji nie oglądam i wogóle nie biorę tego pod uwagę.

Myślę, że wybór padłby na monitor plazmowy z dwóch względów - nie mam pokoju przystosowanego pod projekcje, za mała przestrzeń, brak odpowiedniej ściany/ekranu, irytowałby mnie hałas dobiegający z projektora, a co najważniejsze przekonałem się na własnej skórze, że częste sesje w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu nie wpływają dobrze na wzrok i to jest dla mnie najważniejszy argument za plazmą. Z zakupem bym poczekał, co prawda łatwo jest kupić średniej klasy plazmę wyświetlającą 480 linii bez przeplotu co zostanie wykorzystanie w pełni przez konsolę XBOX (połączenie komponent, tryb 488p) i podobnie przez odtwarzacz DVD, ale już w kwestii nadchodzących platform Xbox360 i PlayStation3 będzie stanowiło wąskie gardło i zdecydowanie lepiej dopłacić lub poczekać na obniżkę cen i kupić plazmę wyświetlającą 720 linii bez przeplotu. Telewizja HDTV i legalne filmy w HD moim zdaniem nie będą argumentem za przez wiele miesięcy.

Pokój ma okolo 20m2 i tam sa rolety ktore zaciemniają caly pokój. Chodzi mi czy do takiego malego pokoju warto kupowac projektor. O tyle bym chcial ze jest duzy obraz, ale czy kolory i ostrośc bedzie ta sama????

Ad. Zależy do czego .

Jeśli masz zamiar oglądać "Klan" lub Durczoka to może być i plazma.

Jeżeli do kina to TYLKO projektor !

No chyba że ktoś lubi oglądać jakiś thiller w południe przy dziennym swietle brrrrrrrrrr..... w trakcie niedzielnego abiadu.

CAŁKOWICIE się zgadzam. To wręcz żałosne nazywanie "kinem" zestawu obejmującego ekran 42 cale tylko dlatego że owszem - dźwięk jest ok dzięki zespołowi głośników. Kino to przede wszystkim wielkoekranowa wizja.

Przemski -

"irytowałby mnie hałas dobiegający z projektora"

a hałas z konsoli (zakładam że masz xbox-a) cię nie irytuje??

jeżeli nie to projetora nie będziesz słyszał

powtórzę tylko to co koledzy napisali:

do kina tylko projektor. jak dla mnie szkoda kasy na średniej jakości plazmy.

trzeba być dyletantem, aby głosić, że do projektora potrzeba dużego pokoju i ciemnej nocy.

ja użytkuję to urządzenie w jeszcze mniejszym pomieszczeniu (16 m2) i nie narzekam

nowe projektory z krótką ogniskową potrafią z 3 metrów wygenerować już obraz o przekątnej i ponad 100 cali

ekran można kupić rolowany, więc problem tzw. "obrazów czy mebli na ścianie" nie istnieje

do zaciemnienia pokoju służą rolety podgumane, koszt maksymalnie dwie stówy

niektórym może przeszkadzać szum wentylatora. jednak nowe model np. Hitachi TX-100 czy Sanyou Z-3 (zdecydowani faworyci w cenie do 7000 zł) są naprawdę prawie, że niesłyszalne

hmm - pojawił się widzę w tym wątku jeszcze jeden ciekawy argument przeciw... czy oglądanie w ciemności aż tak negatywnie wpływa na wzrok ? :))

plazma nie jest żadną alternatywą dla projektora jeżeli chodzi o KD.... żadną

PTAE 700 - cena do 6000 zł to bardzo dobra alternatywa dla plazmy. Ale uwaga

"jesli mozesz to odwiedz kogos z plazma i obejrzyj film lub pograj¨

potem to samo zrob u kogos kto ma 120cali

albo w odwrotnej kolejnosci

wybor stanie sie jasny" - jedyna sensowna propozycja .

Kino z projektora mnie rownież powala. Ale na codzien zdecydownie wybiaram plazmę.

pozdrawiam

na co dzien - czyli jako tv mam rozumiec

jak sobie radzisz z tv w formacie 4:3 na plazmie 16:9?

ucinasz krawedzie czy zostawiasz czarne boczki?

a moze stosujesz obraz "migany" zapewniajacy oczoplasy - czyli tzw automat panasonika?

albo jeszcze idiotyczniejsze rozciagniecie krawedzi?

nie sorry - do uzytku codziennego - (czyli tv) plama sie nie nadaje ze wzgledu na format

w polsce bedzie jeszcze dlugo panalo 4:3

nie mowiac o jakosci sygnalu

a zeby obejrzec wiadomosci nie potrzebuje plaskiej plazmy za 7000

Mateuszek jak by mial taką możliwośc sprawdzic to bym sie cieszył., ale niestety. chodzi czy projektor odda to co plazma?? Jezeli chodzi o uzytecznosc pewnie czasmi by sie cos chcialo obejzec z TV, ale nie tyle co z normalnego.

mój pokój ma jakieś 5,3x3,2 m

oglądam na krótszym boku. z jednej strony do ściany przy narożu z sufitem mam przymontowany ekran rolowany (niestety ręcznie). z drugiej strony, na półce z ikei za 17 zł (szerokość półki to jakieś maksymalnie 35 cm)

na tym boku mam kanapę, projektor wisi mi w zasadzie nad głową. obraz puszczony jest centralnie na ekran.

wielkość obrazu - podstawa to dokładnie 175 cm i uważam, że z odległości ok. 3,0 m jest w sam raz

przymierzam się do wymiany sprzęcicha

pozostaje wybór

Hitachi PJ TX-100

czy

Sanyo VPL-Z3

wg mnie oba deklasują Panasonica AE-700... wiem, wiem. to wszystko rodzina LCD, ale co ja poradzę, że DLP po prostu mi nie leży?

W dorych sprzętach - mateuszek- istnieje coś takiego jak formatowanie obrazu.I żadnych idiotycznych rzeczy nie musisz wykonywać .Problem dotyczą wszystkich urządzen 16: 9

Telewizorow/wszystkich od 32 "/

plazm / wszystkich/

LCD / wszystkich od 21 "/

projektorow większości. Wiec powinniśmy kupić 14 " i napawać się systeme 4:3.

W polsce powstaje platforma cyfrowa ,są już trz ośrodki ktore nadają po klika programow. Więc nie wiem co to znaczy dlugo. Jakość sygnału jest też extra.

Tak więc niczego nie obcinam ani ja ani setki tysięcy ludzi ktorzy kupili 16:9. Ciekawy jestem jak na swoim 4:3 oglądasz gwiezdne wojny ? np.

Wszystkie płyty DVD są już w systemie 16:9. Nowe satelity 16:9, kina 16:9, nowe gry xbox 16:9 i do tego HDTV

aparaty cyfrowe- funkcja 16:9,nowe kamery cyfrowe - wszedzie funkcja 16:9

Coś Twoja teoria jest słaba.

Ja zostaje przy 16:9 - korzystam sporo z dvd , hdtv, i TVP.

pozdrawiam

moja teoria jest tak samo mocna jak tv wieczerzaka

jak chcesz obejrzec cnn tvn polsat czy 1 i 2 czy discovery to masz 4:3 - tak czy nie?

formatowanie obrazu to jest jego znieksztalcenie lub uciecie - tak czy nie?

wiec co ty mi tu za przeproszeniem opowiadasz o codziennej tv w formacie panoramicznym

w skandynawii nie ma nawet 3 programow w 9:16 - cyfra czasem ale i tak nie wiecej niz 5%kanalow - jak bedzie sie to rozwijac z taka predkoscia to moze za 5 -7 lat... zobaczymy. wtedy plazmy zejda do normalnych cen i zobaczymy .ale teraz?

co do rozrywki szeroko pojetej to sorry ale ogladanie plazmy z 4 metrow przy konsoli to chyba nigdy nie grales na projektorze

jak ci nie odpowiada ciemnica to nikt cie nie namawia do projektora dlp i zarowki 700

masz lcd z 1300 i w dzien napierasz jak zly:)

plazmy sa fajne jak masz mieszkanie a`la gierek 2x2metry i siedzisz twarza w ekranie

nikt normalny nie kupi tez plazmy do kina domowego bo to jest juz totalne nieporozumienie albo szczyt bezmyslnosci

takie jest moje zdanie

Gość Przemski

(Konto usunięte)

og0r=>"irytowałby mnie hałas dobiegający z projektora"

a hałas z konsoli (zakładam że masz xbox-a) cię nie irytuje??

jeżeli nie to projetora nie będziesz słyszał"

Owszem irytuje, lecz na to są sposoby, chłodzenie konsoli można zmodyfikować, zainstalować praktycznie bezgłośny dysk i z niego uruchamiać aplikacje pozbywając się odgłosów pracującego napędu. Wydaje mi się jednak, że chłodzenie projektora wydaje o wiele większy i bardziej dokuczliwy hałas, poza tym nawet hałasującą konsolę umieszczamy na stoliku, meblu na którym trzymamy elektronikę, zazwyczaj na niedużej wysokości od podłogi na której znajduje się wykładzina/dywan - to wszystko ma jakiś wpływ, a projektor za widzem, powyżej uszu, blisko sufitu i ściany tylnej, w małym pomieszczeniu nawet 1,5 m bezpośrednio od widza będzie bardzo dokuczliwy.

mateuszek=>

"jesli mozesz to odwiedz kogos z plazma i obejrzyj film lub pograj¨

potem to samo zrob u kogos kto ma 120cali

albo w odwrotnej kolejnosci

wybor stanie sie jasny"

Gdybym taką możliwość miał chętnie bym to zrobił, lecz jedyne co mogę przetestować u kolegów to tv 14-29", monitory

CRT/LCD 14-19", w końcu żyjemy w Polsce:)

meloman=>

"trzeba być dyletantem, aby głosić, że do projektora potrzeba dużego pokoju i ciemnej nocy.

ja użytkuję to urządzenie w jeszcze mniejszym pomieszczeniu (16 m2) i nie narzekam"

Nie wiem czy można tak stwierdzić, jakiej powierzchni pomieszczenie uważasz za duże? Z tego co wiem liczy się przede wszystkim odległość od ekranu, ściany, która powinna wynosić przynajmniej 3-3,5, zakładając że projektor bylby zamocowany w praktyce ok 1m od ściany tylnej otrzymujemy jeden z wymiarów pomieszczenia - minimum 4-4,5m. Czy w 12" jest sens korzystania z projektora?

Ktoś wspomniał to czy faktycznie długotrwałe i regularne sesje w wyciemnionym pomieszczeniu mają wpływ na wzrok to mogę powiedzięć tyle, że jeśli nie przeszkadzają komuś podkrążone, przekrwione, łzawiące, piekące oczy, wrażliwość na światło sztuczne jak i słoneczne to niech ogląda. Nie wiem jakie skutki mogą wyjść po kilku miesiącach takiej "terapii", ale sądze że jakieś będą.

mateuszek=>

"co do rozrywki szeroko pojetej to sorry ale ogladanie plazmy z 4 metrow przy konsoli to chyba nigdy nie grales na projektorze

jak ci nie odpowiada ciemnica to nikt cie nie namawia do projektora dlp i zarowki 700

masz lcd z 1300 i w dzien napierasz jak zly:)"

Tu mnie zainteresowałeś, ale z moich doświadczeń wynika że na prawdę ciężko uzyskać satysfakcjonującą jakość obrazu z projektora bez przygotowania pomieszczenia i zredukowaniudo minimum światła słonecznego.

Popularny Panasonic PR-AR700 wg danych producenta ma jasność 1000 ANSI Lumenów, matryce LCD. Pojawia się pytanie - jaki projektor do oglądania w innych warunkach niż "nocnych" w rozsądnej cenie? Poza tym w przypadku monitora plazmowego pomijając żywotność nie ma konieczności i kosztów wymiany lampy co określoną ilość godzin, czyli praktycznie rzecz biorąc po każdej sesji trzebaby wrzucać do skarbonki:)

mateuszek=>

"plazmy sa fajne jak masz mieszkanie a`la gierek 2x2metry i siedzisz twarza w ekranie

nikt normalny nie kupi tez plazmy do kina domowego bo to jest juz totalne nieporozumienie albo szczyt bezmyslnosci

takie jest moje zdanie"

Nie kupi ze względu na przekątną obrazu czy na inny aspekt? Wiemy że nie nadają się do oglądania TV, jeśli nie nadają się również do kina domowego to jakie jest ich przeznaczenie? Pozostaje tylko jedno - stosunkowo duży i bezproblemowy obraz do prezentacji gdzie nie ważna jest jakość, ale w takim razie czy wszyscy kupujący ekrany plazmowe nie dbają o jakość doznań? W kwestii rozmiaru obrazu, jeśli twierdzić że kino z ekranem 42" nie ma sensu, to co powiesz na ogromną ilość osób na forum (w tym i ja) które korzystają z TV 29" 4:3 lub ewentualnie 32" 16:9 przy odległości widza od ekranu ~2-3m?

Mam projektor i to nie najlepszy InFocus X1a. Kupiłem go w USA wiec wyszlo niecale 3000. Gdybym dzis mial wybierac zrobil bym to samo. Piszesz, ze malo ogladasz telewizji, wiec po co ci telewizor? Projektor jest zajebista rzecza. Naprawde polecam. Jak sobie zapodalem koncert Devotional DM to dopiero po godzinie przypomnialo mi sie, ze chcialem isc do lodowki po piwo, tak mnie wciagnelo, a przeciez znam ten koncert dobrze i lubie piwo. Martwisz sie o jakosc. Jak podlaczysz przez komponent dobrym kablem lub DVI, to bedzie dobrze. Pozdrawiam.

>>>Przemski

moj kumpel ma tak pechowo skonstruowane mieszkanie ze nie da rady ogladaja tv odsunac sie od odbiornika dalej niz na 2 m

kupil plazme zeby jednak uzyskac 2,5m - i tak narzeka na przekatna ekranu ze mala

po tym jak kupilem projektor i tak wiekszosc filmow ogladamy u mnie

a jego zona i tak jest niezadowolona z plazmy bo odbior seriali jest kiepski a przy iwadomosciach sa poucinane napisy na dole albo czarne paski po bokach

plazma kosztowala tyle co dobry projektor

nie mowie ze plazma jest zla - jest jakas alternatywa ale prtzy tych cenach...

Rozumiem ze kupowanie 100Hz panoramowki tez mija sie z celem poniewaz obraz zostanie rozciagniety, sciety itd. czyli do zwyklego ogladania wiadomosci i innych programow naukowych 4:3 a do DVD projektor lub ten nieszczesny telewizro panoramiczny. Przepraszam ze nie pytany zabieram glos w dyskusji

>locoloco

>aparaty cyfrowe- funkcja 16:9,nowe kamery cyfrowe - wszedzie funkcja 16:9

Najwyraźniej pomyliło ci się prawdziwe 16:9 z funkcją dodawania czarnych pasów na górze i dole ekranu formatu 4:3.(poza nielicznymi drogimi wyjątkami).

dla mnie samo pytanie jest proste, jesli wymienia się w nim projektor to bierze się pod uwagę wyłącznie kino domowe, gdyż projektor jest przede wszystkim jesli nie wyłącznie do tego celu przeznczony.

Tak więc tak interpretujemy pytnie to moim zdaniem do takiej kwoty to najlepszy bedzie projektor.

Nie będe rozpisywał sie nad wyższoscia nad plazmą bo nie robiłem nigdy takiego porównania.

Jesli mowa o rozmiarach pokoju to naprawde mozna to zrobic w domowych warunkach. Ja siedze oddalony od ekranu o 3m, obraz w podstawie 2m i uwazam ze wiekosc obrazu nie jest za duza. a niemalze kazde mieszkanie, nawet w blokowisku będzie miało te 3metry. Czyli kwestia wilekosci pomieszczenia nie jest problemem. Co do zaciemnienia to rzeczywiscie musi ono byc dość spore, nie koniecznie musi panować totalna ciemnia. Wiem bo też tak mam. A koszt przyciemnienia jest naprawde niewielki ( wporownaniu do kwoty jaką chcemy przeznaczyc na nasza zabawke).

A ktos pisał ze oczy bolą jak sie ogląda w totalnej ciemni, a ile sie tego ogląda??? załózmy ze 1 film dzinnie, taki do 2h. Nie sądzą aby to miało negatywny wpływ na oczy, no chyba ze ktos ma ochote robić sobie seanse całonocnne!!!

Głośnośc w projektorach do 7 tys będzie niemal niesłyszalna. Ale wiadomo jak ktos szuka dziury w calym to ..... do wszystkiego można się przyczepić.... moze do dego ze w kinie dzwięk jest za głosny ( a to przecież nie za dobrze na nasz słuch wpływa!!!!!)

moim zdaniem smialo namawiałbym do kupna projektora!! Acha a przy dyskusjach tego typu proszę aby wypowiadaly sie osoby ktore i jedną i drugą rzecz (bądz przynjaminej jedną uzytkują) bo teoretyków co to coś gdzieś od kogoś usłyszą jest pełno!!!

pozdr.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

zapomniałem dodać że za 3 razy mniejszą kwotę....

teraz uwaga - mam okazję kupić za 1500 zł Panasonic PT-AE 500 (1280x720, 1300 ANSI lumenów, wyświecone 180 godzin), możliwość sprawdzenia, pewne źródło, lecz nie ma na niego już pisemnej gwarancji - warto?

przypominam że pomieszczenie 12m2, białe ściany, o malowaniu ani profesjonalnym ekranie raczej nie ma mowy

Przemski > warto. Jesli za dwa dni urzytkowania uszkodzi ci sie lampa lub inne czesci to zaplacic mozesz ok. 1500zl za wymiane lampy lub za servis. Czyli wydasz wowczas 3000zl i za tą cene rowniez sie opłaca. A nowy dobry projektor z gwarancja troche urzywany to kupisz za 2700zl

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Sprzęt jest z pewnego źródła, na pewno bede mógł wypożyczyć na te 3 dni i wszystko dokładnie sprawdzić.

Przeraża mnie wizja wymiany lampy, koszt w oficjalnym sklepie Panasonic Polska ok 1600 zł, czy istnieje możliwość sprowadzenia taniej, nie wiem. Zakładam że minimum 2000 godzin ta lampa wyświeci, licząc nawet 4 godziny dziennie, powinna starczyć na minimum 1,5 roku. Producent zakłada 5000 godzin żywotności w trybie oszczędnościowym, nie wiem na ile takie dane mają się z prawdą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.